OLUTVERKON Olutarvioita 2012

Oleellinen oluesta ja olutkulttuurista!

Heineken Lager Beer Premium Quality, Heineken Brouwerijen B.V., Amsterdam, Hollanti

4,6 %-til., kantavierre 10,4 p-%, katkeroainepitoisuus 17 EBU, väri 7,0 EBC, vaalea lager.

Kertalasipullo 0,33 l. Tölkki 0,33 l. ja 0,5 l. Vähittäismyyntihinta 2,29 e. Maahantuoja Hartwall Oy.

Pisteet 98 / 100.

Väri on vaalea, vahvasti keltainen, kirkas. Vaahto on valkoinen, erittäin runsas, tasainen, jättää laskeutuessaan pitsikuvioita lasin reunoille. Tuoksu on vaimeasti maltainen. Maku on kevyt, pehmeän maltainen, hedelmäinen, tasapainoinen, tyylikäs, maistuva. Tyylissään lähes täydellinen – vain mietous laskee pisteitä.

Gerard Adriaan Heineken hankki Amsterdamin keskustasta Haystack-panimon helmikuussa 1864. Uusi panimo rakennettiin nykyiselle Stadhouderskaden alueelle vuonna 1868. Heineken Bierbrouwerij Maatschapij N.V. (HBM) –yhtiö perustettiin 11.01.1873 eli tämän vuoden alussa tuli tasan 140 vuotta täyteen. Nykyisin Heineken tunnetaan 178 maassa kaikkialla maailmassa. 71 maassa se on markkinajohtaja. Se omistaa 250 olutmerkkiä ja niitä valmistavat panimot. Kokonaistuotanto on 164,6 miljoonaa hehtolitraa ja pelkää Heineken-olutta 27,4 miljoonaa hehtolitraa.

Tämä vuosi sattuu olemaan sama, jolloin alkaa Hartwallin päätuotemerkin Lapin Kulta –oluen historia. Eli vietämme kaksois-140-vuotisjuhlavuotta. Heineken-konserni on ollut vuonna 1836 perustetun Hartwallin omistaja vuodesta 2008. Sekä Heinekenin että Lapin Kullan etiketeissä on vuosiluku 1873.

Torneå Bryggeri AB perustettiin vuonna 1873. Vuoteen 1958 panimon nimi oli Torneå Porter- och Ölbryggeri AB ja vuodesta 1969 Lapin Kulta Oy. Hartwallille panimo myytiin vuonna 1980. Heinekenin omistama Hartwall lakkautti Tornion panimon vuonna 2010. Lapin Kulta on Hartwallin Lahden tuotantolaitoksen päämerkki edelleen.

Suomalaistaustainen Hartwall oli siirtynyt kansainväliseen omistukseen jo vuonna 2002, jolloin se fuusioitui brittiläisen Scottish & Newcastle Plc:n kanssa. Suuri suomalaispanimo on Heineken-jättiläisen kainalossa niin pieni tekijä, että konsernin historiikissakin kerrotaan vain yleisluontoisesti S&N:lle tehdystä osakekannan ostotarjouksesta, mainitsematta kansallisia panimoita lainkaan.


Fanø Stormflod, Fanø Bryghus, Nordby, Fanø, Tanska

5,8 %-til., tumma suklainen pintahiivaolut, suklaastout, pullon pohjalla hiivasakkaa.

Kertalasipullo 0,5 l. Anniskeluhinta 8,00 e. Maahantuoja Juomatalo Pikkulintu, Hki.

Pisteet 88 / 100. Koff Porter –asteikolla 82 / 100.

Väri on tumma, musta, edes kirkkaassa valossa ei erota mitään läpikuultavuutta, ei edes lasin reunoilla. Vaahto on ruskea, paksu, runsas, pehmeä, tiheän vaahtomassan keskellä on isoja kuplia, jättää pitsikuvioita lasin reunoille, kestävä. Tuoksu on suklaamainen, vaimea. Maku on täyteläinen, vaalean miedon maitosuklaan arominen, hedelmäinen, tasapainoinen, lähes vaimea, tyylikäs. Stormflod viittaa Fanøn saarella vuonna 1981 – 30 vuotta aikaisemmin – sattuneeseen tuhoisaan tulvamyrskyyn.


 

Fanø Bryghus Kunstner øl No. 4 Gorm Chocolate Imperial Stout, Fanø Bryghus, Nordby, Fanø, Tanska

10,0 %-til., tumma suklainen pintahiivaolut, Triple Imperial Stout.

Kertalasipullo 0,33 l. Anniskeluhinta 9,00 e. Maahantuoja Juomatalo Pikkulintu, Hki.

Pisteet 94 / 100. Koff Porter –asteikolla 98 / 100.

Väri on tumma, musta, läpinäkymätön. Vaahto on ruskea, pursuavan runsas, tiheä, harvakuplainen, kestävä. Tuoksu on paahteinen, karhean suklaamainen. Maku on täyteläinen, makea, suklaamainen, tervainen, palaneen paahteinen, hienostuneen tasapainoinen. Pitkä, lämmittävä, paahteisen makea jälkimaku. Valmistuksessa käytetään kookospulveria, kookoslehden kärkiä, tummaa suklaata ja kypsytetään vaniljan papujen kanssa.

Gorm on Stormflod-suklaastoutin (5,8 %) Imperial-versio. Karheus nostaa portteripisteitä, sujuva tyylikkyys Koff Porter –vertailua.

Fanøn ”taiteilijaolut”-sarjassa on jo viisi olutta, joiden etiketissä on kuva taideteoksesta ja esittelyteksti taiteilijasta. Nro 4 Gorm –taiteilija on Finn Hjortskov Jensen Fanøstä (s. 1936).


 

Kremlin Crude Russian Imperial Stout, valmistaja: Beerhere / Christian Skovdal Andersen, Kööpenhamina, Tanska; valmistuspaikka: De Proef Brouwerij, Lochristi-Hijfte, Belgia

10,0 %-til., kantavierre  p-%, katkeroaineet  IBU, väri  EBC, tumma pintahiivaolut, Imperial Stout.

Kertalasipullo 0,5 l. Anniskeluhinta 12,00 e. Maahantuoja Juomatalo Pikkulintu, Hki.

Pisteet 91 / 100. Koff Porter –asteikolla 89 / 100.

Väri on tumma, mustanruskea, läpinäkymätön. Vaahto on ruskea, pursuavan runsas, isokuplainen, saippuavaahtomainen, jättää pitsikuvioita lasin reunoille, kestävä. Tuoksu on maltainen, paahteinen, vaimea. Maku on täyteläinen, makean maltainen, lakritsainen, tasapainoinen, melkoisen helppo juotavuudeltaan. Sokkotestissä ei ikinä uskoisi, että näin upean juotava olut on 10-prosenttinen! Valmistajan mukaan stout muistuttaa Kaspian meren raakaöljyä ja etiketissäkin on mustaa kultaa pursuava öljynporaustorni. Valmistuksessa käytetään poltettua sokeria.


 

Helge, Hornbeer, Hornsherred, Kirke Hyllinge, Tanska

10,0 %-til., tumma pintahiivaolut, ale, kirsikkamausteinen barley wine, pullossakäyvä.

Kertalasipullo 0,5 l. Anniskeluhinta 10,80 e. HOK-Elannon OlutHuone-ryhmän Talviolutviikkojen 2012 valikoimassa. Maahantuoja Juomatalo Pikkulintu, Hki.

Pisteet 93 / 100.

Väri on tumma, ruskea, punainen, läpinäkymätön. Vaahto on valkea, runsas, paksu, tiheä. Tuoksu on tuhdin marjainen, kirsikkamainen, paksu. Maku on täyteläinen, tanakka, paksu, marjainen, kirsikkamainen, jouluinen lounas tai nautittavan hieno iltapala sellaisenaan. Perhon Jouluolut (6,8 %) ja Saku Tume (6,9 %) tulevat lähinnä mieleen. Helge on vain edellisiä täyteläisempi, marjainen ja mausteinen.

Helge Barley Wine eli ”ohraviini” on valmistettu pilsner-, münchner- ja suklaamaltaista, kirsikoista ja appelsiininkuoresta, humalointi on varovaista. Valmistaja on tarkoittanut Helgen jälkiruokaolueksi viinin, portviinin tai sherryn tapaan.

Roskilden lähellä toimivan Hornbeerin panimomestari on Jørgen Fogh Rasmussen. Taiteilijavaimo Gunhild Rasmussen tekee akvarellimaalauksistaan panimon etiketit, tässä pullossa taulun nimi on ”Helge”, pyhä.


 

Doppel-Hirsch – Allgäuer Doppelbock, Privatbrauerei Höss – Brau- und Vertriebs GmbH & Co KG, Sonthofen, Baijeri, Saksa

7,2 %-til., kantavierre 18,5 p-%, katkeroainepitoisuus 22 EBU, väri 65 EBC, tumma pohjahiivaolut, doppelbock. Suositus tarjoilulämpötilaksi 8-12 ºC.

Kertalasipullo patenttikorkilla 0,5 l. Anniskeluhinta 8,00 e. HOK-Elannon olutpubien Talviolutvalikoimassa 2012-13. Maahantuoja Lasso Drinks / Mercantem Oy, Hki

Doppel-Hirsch palkittiin toukokuussa 2012 Yhdysvalloissa World Beer Cupin kultamitalilla Perinteisten saksalaisten bock-oluiden sarjassa 30 kansainvälisen osallistujan joukosta.

Väri on tumma, kuparimaisen punaruskea, läpinäkyvä, kirkas. Vaahto on valkea, runsas, paksu, tiheä, tasainen, keskikestävä. Tuoksu on maltainen, paksu, makea, karamellimainen. Maku on täyteläinen, paksun maltainen, pehmeä, makea, karamellimainen, tasapainoinen, hennosti miellyttävän tupakkamainen, juotavuudeltaan helppo. Muistuttaa virolaista Saku Tume (6,7 %) –lageria ja turkulaista Ravintolapanimo Koulun Reksi (7,2 %) –bockia. Oivallinen olut syksyisten riistaruokien ja myös suomalaisten juoluruokien kanssa.


 

Gregorius Trappistenbier, Stift Engelszell, Engelhartzell, Itävalta

9,7 %-til., tumma pintahiivaolut, ale, trappistiluostariolut, pullossakäyvä, hunajalla maustettu.
Kertalasipullo 0,33 l. Annniskeluhinta 10,50 e.

Pisteet 91 / 100.

Euroopan ja koko maailman kahdeksas hyväksytty trappistiluostariolut on valmistunut kesällä 2012 Itavallassa. Väri on tumma, ruskea, punainen, kirkas, heikosti läpinäkyvä. Vaahto on ruskehtava, runsas, tiheä, laskeutuu melko nopeasti, kestävä. Tuoksu on raikkaan hedelmäinen, hapokas. Maku on täyteläinen, makea, hunajaisen marmeladimainen, sokerimainen häivähdys, hedelmäinen, kuivattua taatelia, viikunaa, luonteesta häipyy, muutenkin makeus kuivan raikkaan hedelmäisyyden tieltä. Juuri pehmeää makeutta jää lopulta kaipaamaan.

 

 


Emelisse Winterbier, Bierbrouwerij Emelisse, Kamperland, Zeeland, Alankomaat

 

 


9,0 %-til., kantavierre 22˚Pl, katkeroainepitoisuus 25 EBU, väri 35 EBC, vaalea pintahiivaolut, ale. Talven kausiolut. Suositus tarjoilulämpötilaksi 10 ºC.

Kertalasipullo 0,33 l. Anniskeluhinta 8,70 e. Maahantuoja .

Väri on tumma, ruskea, läpinäkymätön, samea. Vaahto on valkea, niukka, laskeutuu ja haihtuu nopeasti. Tuoksu on karhea, paahteisen kahvimainen, hieman makea, sahtimainen. Maku on täyteläinen, paksun maltainen, makeahko, karamellimainen, hennosti salmiakkimainen, karhea. Kokonaisuus on tasapainoinen, korkeaan prosenttiin nähden helposti juotava, yllätyksettömyydessään hieman vaisu. Valmistusprosessissa käytetään myös sokeria.

Vuonna 1880 perustettu Emelisse-panimo ja Grand Café on ravintolapanimo Hollannin saarella Kamperlandissa, aivan Pohjanmeren sylissä. Panimomestari on Kees Bubberman.

 

 

 

Keisari Året Runt, Nokian Panimo Oy, Nokia

 


5,7 %-til., kantavierre 14 p-%, katkeroainepitoisuus 35 EBU, väri 50 EBC, tumma suodattamaton lager. Suositus tarjoilulämpötilaksi kylmänä °C.

Kertalasipullo 0,33 l. Alkon vähittäismyyntihinta 2,21 e. Hanassa olutravintoloissa 0,5 l. – 6,90 e.

Pisteet 92 / 100.

Väri on tumma, mustanruskea, valoa vasten punainen, hennosti läpikuultava, samea. Vaahto ruskehtava, erittäin runsas, tiheä, keskikestävä. Tuoksu on hedelmäinen, raikas, katkeroinen. Maku on täyteläinen, maltainen, pehmeän hedelmäinen, luumumainen, hennosti lakritsainen, hapokas, pehmoisen pihkaisen katkeroinen. Valmistusainekset ovat pilsner-, musta- ja dark ale -maltaat, humalat Hallertauer Magnum, Spalter Select ja Perle, kaikki saksalaisia laatuhumalia.

Året Runt (”läpi vuoden”) –olut valmistui tuotantoon syksyllä 2007 ja se oli heti myös Alkon valikoimassa, josta poistettiin syksyllä 2010. Paluu Alkoon uuden Keisari-nimen alla tuli alkusyksystä 2012. Oluen eriskummallinen nimi tulee suoraan Nokian oluista innostuneen kuluttajan kirjeestä. Ruotsinkielinen Ingmar Söderblom Paraisilta ihastui ystävineen Nokian Pääsiäisoluesta keväällä 2007 ja kirjoitti panimolle, että upean kausioluen lisäksi Alkon hyllyille pitäisi saada Nokian olutta läpi vuoden: ”Ni borde göra och säljä av Ert öl året runt.” Seuraavana syksynä Året Runt oli valikoimissa.

Vuosien saatossa Året Runtista on kehittynyt Nokian Panimon parhaimmistoon lukeutuva olut. Syksyllä 2012 valmistettiin myös mieto uutuus Keisari Året Runt (4,5 %).

 

 

Keisari Året Runt, Nokian Panimo Oy, Nokia

 


4,5 %-til., kantavierre 10,7 p-%, katkeroainepitoisuus  EBU, väri  EBC, tumma suodattamaton lager. Suositus tarjoilulämpötilaksi kylmänä 10-14 °C.

Tölkki 0,5 l. Vähittäismyyntihinta 2,59 e.

Pisteet 89 / 100.

Nokian Panimon uutuusolut syksyllä 2012 on viisi vuotta valikoimissa olleen 5,7-prosenttisen Året Runtin päivittäistavarakauppaan sopiva versio. Tässä vaiheessa molemmat tuotteet on sijoitettu panimon suosikkimerkin eli Keisarin alle. Väri on hyvin tumma, kirkkaassa valossa punainen, hennosti läpikuultava, samea. Vaahto on ruskehtava, erittäin runsas, pehmeä, tiheä, laskeutuu melko nopeasti ja säilyy renkaana lasin reunoilla. Tuoksu on katkeroinen ja maltainen. Maku on kevyehkö, hieman kuivan katkeroinen, heinämäinen, paahteisen maltainen. Saksalaisten Spalter- ja Perle-humaloiden aromit kruunaavat maukasta, tyylikästä, helposti juotavaa kokonaisuutta. Suodattamaton olut laskee tölkin pohjalle hiivakerroksen, joka kannattaa sekoittaa varovasti oluen sekaan.

 

 

Duvel, Brouwerij Duvel Moortgat N.V., Puurs, Breendonk, Belgia

 


8,5 %-til., kantavierre 16,9 ˚Pl, katkeroainepitoisuus 25,5 EBU, väri 7,1 EBC, vaalea pintahiivaolut, ale, Belgian Golden ale. Suositus tarjoilulämpötilaksi 6 °C.

Kertalasipullo 0,33 l. Alkon vähittäismyyntihinta 3,82 e (31.12.12 saakka 3,79 e). Anniskeluhinta 6,50 e. Maahantuoja Servaali Oy, Hki.

Pisteet 95 / 100.

Tunnettu belgialainen vaalea pintahiivaolut Duvel aloittelee 90-vuotisjuhlavuottaan, sillä oluen valmistus aloitettiin vuonna 1923. Nimi Duvel tulee hollannin kielen sanasta duivel, paholainen. Ehkä juhlavuoden kunniaksi maailmanluokan olut palasi Alkon valikoimaan parin vuoden tauon jälkeen ennen vuodenvaihdetta.  

Väri on vaalea, keltainen, kirkas. Vaahto on valkoinen, erittäin runsas, tiheä, jättää pitsikuvioita lasin reunoille, kestävä. Tuoksu on maltainen, hedelmäinen, sitrusmainen, raikas. Maku on täyteläinen, makeahko, maltainen, sitrusmainen, pihkainen, heinämäinen, lämmittävän vahva, tasapainoinen, helposti juotava.

Valmistuksessa käytetään pale ale –mallasta, Saaz- ja Styrian Goldings –humalia ja panimon omaa hiivaa, jota on viljelty skottilaisesta kannasta tauotta vuodesta 1918. Ensimmäinen käyminen tapahtuu lämpimässä, 20-26 asteessa. Tämän jälkeen olut kypsyy kolme viikkoa kylmässä, -2 ˚C. Toinen käyminen tapahtuu pullossa, ensin kaksi viikkoa lämpimässä (22 ˚C) ja lopulta kuusi viikkoa viileässä, 5-6 ˚C. Lager- ja ale-perinnettä yhdistellään onnistuneesti.

Ruokapöydässä Duvel sopii kalan, valkomakkaran, bratwurstin ja pastasalaatin kanssa.

Jan-Leonard Moortgat perusti Duvel Moortgatin perhepanimon vuonna 1871 ja toimintaa jatkoivat hänen poikansa Albert ja Victor. Victor Moortgat aloitti tärkeän hiivanviljelyn. Nykyisin Duvel Moortgat on useiden panimoiden muodostama kansainvälinen yhtymä, joka tuottaa 70 miljoonaa litraa olutta vuodessa. Perhepanimon pääjohtaja on Michel Moortgat.

Duvel Moortgat avasi marraskuussa 2012 Bryggen Grote Marktilla (keskustorilla) belgialaisten panimoiden parhaita tuotteita esittelevän tyylikkään olutravintolan nimeltä Grand Beer Café Duvelorium. Turismivihjeenä!

 

 

 

Winterporter, Hornbeer, Kirke Hyllinge, Tanska

 


8,1 %-til., kantavierre 17,9 ºPlato, katkeroainepitoisuus 36,2 EBU, väri 238 EBC, tumma pintahiivaolut, ale, hunajalla maustettu portteri. Uutuus vuonna 2011. Suositus tarjoilulämpötilaksi 12-15 °C.

Kertalasipullo 0,5 l. Alkon vähittäismyyntihinta 7,54 e (erikoiserä 420 pulloa joulukussa 2012), anniskeluhinta 10 e. Maahantuoja Juomatalo Pikkulintu, Hki.

Pisteet 90 / 100. Koffin portteri –asteikolla 87 / 100.

Väri on tumma, mustanruskea, läpinäkymätön, samea. Vaahto on ruskea, keskirunsas, tiheä, tasainen, kestävä. Tuoksu on paahteinen, suklaamainen, kahvimainen, katkeroinen. Maku on keskitäyteläinen, maltainen, suklaamainen, kahvimainen, makean ja pehmeän hedelmäinen, sekahedelmäkeittomainen, hunajainen, tasapainoinen, juotavuudeltaan helppo. Valmistuksessa käytetyt maltaat ovat pale ale, münchener, suklaa, karamelli ja paahdetut maltaat. Keittoon lisätään runsaasti aitoa tanskalaista hunajaa.

Kaikin puolin onnistunut portteri on yllättävän lyhyt. Lopulta tulevat mieleen lähinnä tšekkiläiset tummat lagerit (noin 3,8-4,9 %) – erityisesti makean maltaisuuden takia. Ruokapöydässä sopii jälkiruuaksi suklaan ja myös juuston kanssa.

Hornbeerin Talviportteri on vuoden 2011 uutuustuote. Se valittiin Tanskan parhaaksi uutuusolueksi 590 tuotteen joukosta.

 

 

Imperial Rye Porter, Det Kompromissløse Bryggeri as, Nøgne Ø, Grimstad, Norja; valmistettu yhteistyössä: Terrapin Beer Company, Athens, Georgia, USA

 


9,0 %-til., kantavierre 22 °Pl, katkeroainepitoisuus 45 IBU (Alko 35 EBU), väri (Alko: 300 EBC), tumma pintahiivaolut, pullossakäyvä ale, rukiinen portteri. Suositus tarjoilulämpötilaksi  ºC.

Kertalasipullo 0,5 l. Alkon vähittäismyyntihinta 10,06 e (erikoisvalikoima 840 plo). Maahantuoja: Juomatalo Pikkulintu, Hki.

Pisteet:99 / 100. Koffin portteri –asteikolla: 102 / 100 

Väri on tumma, musta, täysin läpinäkymätön. Vaahto on ruskea, pursuavan runsas, epätasaisen kuplainen, hieman hauras, jättää pitsikuvioita lasin reunoille, kestävä. Tuoksu on raikas, hedelmäinen, paahteinen. Maku on keskitäyteläinen, tuoreen ruohoinen, yrttimäinen, imelän ruisleipämäinen, tasapainoinen, juotavuuden helppous yllättää. Samettisen pehmeä, tyylikäs, lakritsainen, lämmittävä, rauhoittava. Sopii hyvin rauhalliseen nauttimiseen esimerkiksi sikarin, tietokirjan tai hyvän taiteellisen kaunokirjallisuuden (esimerkiksi vuoden 2012 Finlandia-palkitun Ulla-Lena Lundbergin Is (Schildts&Söderströms 2012) / Jää (Teos 2012) tai Lari Junkkarin Olut ja elämisen taito (Kirjapaja 2012)), rauhallisen musiikin kanssa. Jälkiruokana sinällään tai kuivattujen hedelmien kanssa. Ruokailussa luumupossun, paahdettujen kasvisten ja itämaisen imeläkastikkeen kanssa – jos malttaa käyttää makuelämykset ruuan monipuolisten makujen seassa.

Humalalajikkeet ovat Amarillo, Columbus ja Chinook.

Ruisportteri on valmistettu Norjassa Nøgne Ø:n panimomestarin (Kjetil Jikiun) ja yhdysvaltalaisen Terrapin Beer Companyn panimomestarin (Brian ”Spike” Buckowski) yhteistyönä, ainoastaan yksi tuotantoerä helmikuussa 2012 käsityöolutfestivaalille.

Vuonna 2002 perustettu (kuten myös Nøgne Ø), Suomessa tuntematon Terrapin Beer Co on varsinainen vallankumouspanimo: erilaisia ja erityylisiä oluita on tuotannossa lukematon määrä – kotikutoinen Stadin Panimo on ”helppo nakki” Terrapinin rinnalla. Omiin erikoisuuksiin kuuluu olut nimeltä 30 Strong (8,8 %), jonka valmistuksessa käytetään 30 eri ainesosaa. Yhteistyökuvioita on kaikkialla, USA:ssa, Euroopassa (Nøgne Ø:n ohella De Proef Brouwerij, Belgia; sveitsiläisen BFM-panimon kanssa on valmistettu tammitynnyrissä kypsytetty Barley Wine, jonka alkoholipitoisuus on 10,0276 %).

 

 

Femman Kaamosteoria, valmistuttaja Oluttupa Viisi Penniä, Hki; valmistaja Ravintolapanimo Beer Hunters Ky, Pori

 


9,0 %-til., tumma pintahiivaolut, portteri. Talven kausiolut. Valmistettu yksi keitto, valikoimassa 5.12.2012 alkaen.

Hana 0,4 l. Anniskeluhinta 6,50 e / 0,2 l. – 4,30 e. Saatavuus: Oluttupa Viisi Penniä, Hki (07. ja 08.12.2012)

Imelä lapsenkakka tuoksahtaa jo hanaan laskettaessa! Mielikuva on isyyden kokeneille hellyyttävän ihastuttava ja nostalginen. Lapseton saattaa pitää epämiellyttävänä.

Pari kolme päivää tynnyrissä paikallaan rauhoittunut portteriuutuus ei ole paljoa muuttunut hektisen ensi-illan (5.12.) jälkeen.

Väri on tumma, tasaisen musta, läpinäkymätön. Vaahto on ruskea, aluksi runsas, tiheä, tasainen, kestävä, jättää pitsikuvioita lasin reunoille, laskeutuu melko nopeasti. Tuoksu on hieman vaimea, paahteinen, lakritsamainen.

Maku on täyteläinen, hennosti imelän makea, karhean kahvimainen, lakritsainen, pehmeä, epävarma sivumaku on (pilaantuneen) hedelmäinen, jopa vihannesmainen tai koiranputkimainen. Jälkimaku on vahva, paahteinen, lämmittävä.

Suositellaan nautittavaksi sellaisenaan kolean kosteana talvi-iltana tai kirkkaana pakkaspäivänä rauhallisesti, pitkään viivytellen, jotta hanaviileä olut ehtii kunnolla lähestyä huoneilman lämpötilaa.

Pisteet 84 / 100. Koffin portteri –asteikolla 85 / 100 (08.12.2012)

 

 

 

Femman Kaamosteoria, valmistuttaja Oluttupa Viisi Penniä, Hki; valmistaja Ravintolapanimo Beer Hunters Ky, Pori

 

9,0 %-til., tumma pintahiivaolut, portteri. Talven kausiolut. Valmistettu yksi keitto, valikoimassa 5.12.2012 alkaen.

Hana 0,4 l. Anniskeluhinta 6,50 e / 0,2 l. – 4,30 e. Saatavuus: Oluttupa Viisi Penniä, Hki, 05.12.2012.

* Oluttupa Viisi Penniä on tilannut Ravintolapanimo Beer Huntersilta oman talviportterin, joka tuli valikoimaan keskiviikkona 5.12.2012, olutpubin pikkujouluiltaan. Talviportterin nimestä järjestettiin yleisökilpailu, jonka voittajaksi jury valitsi Hannu Hakosen ehdotuksen: Kaamosteoria runsaan 30 ehdotuksen joukosta.  

* Väri on tumma, musta, täysin läpinäkymätön. Vaahto on ruskea, runsas, tiheä, tasainen, kestävä. Tuoksu on vahvasti katkeroinen, paahteinen, karhea, maanläheinen. Maku on täyteläinen, maltainen, paahteinen, turpeisen katkeroinen.

* Ensivaikutelmat on tehty muutama minuutti tuotteen saapumisen jälkeen. Varsinaisen arvion voi tehdä muutaman päivän kuluttua, kun olut on laskeutunut ja rauhoittunut kunnolla.

* Pisteet 80 / 100. Koffin portteri –asteikolla 85 / 100 (5.12.12, varttitunnin kuluttua kegin saapumisesta anniskeluun)

 

 

Malmgårdin Joulusahti – Huvila Sahti, Oy Malmgårdin Panimo – Malmgård Bryggeri AB, Loviisa

 


8,9 %-til., tumma pintahiivaolut, sahti. N. 300 litran erä, valmistunut 30.11.2012.

Hana (ponnekaasuilla) 0,5 l. Anniskeluhinta 10 e. 0,25 l. – 5 e. Saatavuus Oluttupa Viisi penniä, Hki. 

© Kuva: J.T.Laakso 

Väri on tumma, ruskea, ruispuuromainen, samea, läpinäkymätön. Vaahto on vaalea, kuplainen, niukka, kestävä, jättää pitsikuvioita lasin reunoille. Tuoksu on voimakas sekoitus banaanimaista hedelmäisyyttä ja katajan aromeja. Maku on lähes täyteläinen, makea, vahvasti katajainen, kevyesti hedelmäinen, banaanimaisen pehmeä. Kokonaisuus taittuu – yllättäen – varsin kevyeksi, tasapainoiseksi, juotavuudeltaan helpoksi. Jälkimaku on voimakas ja lyhyt.

Malmgårdin Joulusahtia voi suositella sellaisille oluen, juomakulttuurin ja perinteen ystäville, joita sahdin jatkuva ylistäminen vaivaannuttaa, mutta itse ei oikein pääse makuun. Joulusahti on sen verran helppo ja tasapainoinen, että tästä on hyvä aloittaa tutustuminen sahtiin ja sahtikulttuuriin.

Vaahdottomaan perinteiseen sahtiin verrattuna MgP saa aikaan vahvahkon vaahdon – sinänsä kauniin. Sahti saa olla tasapainoinen, mutta jonkinlainen karheus kuuluisi kokonaisuuteen. Perusvirhe tietenkin on astioida elävä olut ponnekaasujen (typen) taakse. Pienistä yksityiskohdista huolimatta sahti on paikallaan ja onnistuu herättelemään uusien sahdinystävien kiinnostusta.

Valmistajan Huvila Sahti ja muutaman kerran aikaisemminkin valmistettu joulusahti ovat olleet vahvempia (10,4 %) ja useimmiten loistavasti onnistuneita. Sekä Huvila Sahti että Joulusahti ovat usein olleet myös pullopakattuja. Tämän vuoden Joulusahtia on valmistettu pienehkö erä, noin 300 litraa. Koko tuotantoerä on ainoastaan Helsingin Töölössä Oluttupa Viiden Pennin valikoimassa 30.11.2012 alkaen.

Pisteet 90 / 100. (30.11.2012)

 

Väri on tumma, ruskea, läpinäkymätön, samea. Vaahto on valkea, niukka, tiheä, kestävä, jättää pitsikuvioita lasin reunoille. Tuoksu on pajumainen, hernemäinen, vihannesmainen. Maku on keskitäyteläinen, metsäinen, marjainen, kuivan havupuumainen, ruskettuneen kuusenhavun ja puolukanvarpujen kaltainen, puolukkapuuromainen. Katajainen kuiva aromi onneksi nousee hiljalleen esille, makeaa hedelmäisyyttä ja banaanimaisuutta jää kaipaamaan.

Sahti on astioitu paineistettuun oluttynnyriin (keg), josta sahti saadaan hanaan hiilidioksidin paineella. Tällainen astiointitapa useimmiten vahoingoittaa herkkää luonnontuotetta. Niin käy nytkin.

Pisteet 86 / 100. (07.12.2012)

 

 

Golden Santa Julebryg, Stronzo Brewing Co, Kødbyen, Kööpenhamina, Tanska; valmistuspaikka: De Proef Brouwerij, Lochristi-Hijfte, Belgia

 


7,0 %-til., vaalea pintahiivaolut, ale; mausteinen, suodattamaton, pastoroimaton, pullossakäyvä. Suositus tarjoilulmämpötilaksi 10-12 ˚C.

Kertalasipullo 0,5 l. anniskeluhinta 10,90 e. HOK-Elannon OlutHuone –ryhmän talviolutvalikoimassa 2012.

Pisteet 93 / 100.

Väri on puolitumma, punertavan ruskea, samea, hennosti läpikuultava. Vaahto on valkea, runsas, tasainen, kestävä. Tuoksu on hedelmäinen, raikas, sitrusmainen, appelsiinimainen. Maku on keskitäyteläinen, hedelmäinen, kuivahko, mausteinen, korianterimainen, heinämäisen pölyinen ja kuiva. Tasapainoinen, miellyttävän maukas ja luonteikas.

Valmistuksessa käytetyt maltaat ovat vaalea ohramallas, münchener-, carared-, caraambermallas, ruismallas ja humalat ovat Nelson Sauvin, Amarillo ja Cascade. Jouluisina mausteina käytetään korianteria ja appelsiinia. Makunystyröitä yväilevä jälkimaku.

’Kultainen joulupukki’ sopii hyvin suomalaiseenkin joulupöytään lanttu- ja porkkanalaatikon, neilikalla ja korppujauholla maustetun kinkun kanssa. Tämän joulun parhaita uusia tuttavuuksia.

 

 

Lervigs Jul, Lervig Aktiebryggeri AS, Stavanger, Norja

 


6,8 %-til., tumma maustettu pintahiivaolut, ale. Joulun kausiolut. Suositus tarjoilulämpötilaksi 8-10 ˚C.

Kertalasipullo 0,33 l. Anniskeluhinta 8,90 e. Maahantuoja Juomatalo Pikkulintu, Hki. HOK-Elannon OlutHuone-ryhmän talviolutviikkojen valikoimassa 2012-13.

Pisteet 91 / 100.

Väri on tumma, ruskeanpunainen, läpinäkyvä, kirkas. Vaahto on ruskehtava, runsas, tiheä, tasainen, jättää pitsikuvioita lasin reunoille, kestävä. Tuoksu on lääkeyrttimäinen, raikas, anismainen, appelsiininkuorimainen. Maku on keskitäyteläinen, vahvasti mausteinen, neilikkamainen, pippurimainen, inkiväärimäinen, anismainen. Sopii ruokapöydässä paistin, karjalanpaistin, riistaruuan, paistetun ja grillatun lohen, lihamurekkeen ja maksalaatikon kanssa. Tuo mieleen Suomalaisen Ravintola Ainon, Hki, valmistuttamat Kuusenkerkkäoluet. Valmistuksessa käytetään ohramallasta, kauraa, hiivaa, belgialaista kandisiirappia, tähtianista ja inkivääriä.

Etiketissä kehotetaan tarjoamaan jouluolutta myös Nisselle (joulupukille), joka taatusti tulee myös uudelleen norkoilemaan maukasta olutta.

Lervigin panimon jouluoluesta on tarjolla myös mieto versio Lervig Juleøl (4,7 %, 0,33 l. plo), Suomessakin.

 

 

Savuviskiportteri ja Serverisavu 2.0, Stadin Panimo Oy, Hki

 


Rinnakkaistestissä:

* Savuviskiportteri: 6,6 %-til., kantavierre 16 °P, katkeroainepitoisuus 40 IBU, väri 115EBC. Tumma pintahiivaolut, portteri.

* Hello World Serverisavu 2.0: 6,5 %-til., kantavierre 16 p-%, katkeroainepitoisuus 40 IBU, väri 160 EBC, tumma suodattamaton pintahiivaolut, savuinen portteri.

Samana päivänä (29.11.2012) valmistuneen Hello World Serverisavu 2.0:n (6,5 %) kanssa vertaillen Savuviskiportteri (6,6 %) on silmin nähden tummempi: aivan musta ja läpinäkymätön, vain kirkasta valoa vasten erottuu viininpunainen sävy. Serverisavu on punainen, läpinäkyvä. Pakko epäillä, että valmistajan ilmoittamat värinmittaukset ovat sekoittuneet keskenään: 115 ja 160 EBC. Ulkonäköpisteet Savuviskille. Tuoksu on Savuviskilasissa tuhdin turpeinen, navettamainen, savuinen, mukana hieman imelää palvilihamaisuutta. Savuserverin tuoksu on upean paahtunut, viskimäinen, savuinen. Pisteet Serverisavulle. Savuviskin maku on makean ja paahteisen sekoitusta, lakritsainen, hennosti hedelmäinen. Lyhyehkössä jälkimaussa on lämmittävää viskimäisyyttä. Serverisavun maku on makeahko, lähes karamellimaisia aromeja, vahvan viskimäinen. Jälkimaku on miellyttävän lämmittävä, viskiarominen. Pisteet äärimmäisen tasaiset, lievää plussaa Serverisavulle.

Tilauksesta tehty Serverisavu (6,5 %) ja tilattavaksi tehty Savuviskiportteri (6,6 %) ovat molemmat onnistuneita ja mainioita talvioluita. Rinnakkainkin ne kuitenkin jäävät Koffin portterin (7,2 %) jälkeen niin laadussa kuin maukkaudessakin. Tässä pitää toki ottaa huomioon tyylilliset erot, jotka aiheutuvat sekä StaPan porttereiden erikoisreseptiikasta että valmistajien tuotantovolyymeista.

 

 

Reaktor Hello World Serverisavu 2.0, Stadin Panimo Oy, Helsinki, yhteistyössä Reaktorin Olutkerho

 


6,5 %-til., kantavierre 16 p-%, katkeroainepitoisuus 40 IBU, väri 160 EBC, tumma suodattamaton pintahiivaolut, savuinen portteri.

Hana 0,4 l. Anniskeluhinta 8,50 e. Saatavuus Gastropub Stone’s, Hki. (Myös kertalasipullo 0,33 l. – ei myynnissä.)

Väri on tumma, ruskea, reunoilta läpikuultava. Vaahto on ruskehtava, erittäin runsas, jättää pitsikuvioita tuopin reunoille, kestävä. Tuoksu on paksun maltainen, paahteinen, aavistuksen verran suklaamainen. Maku on täyteläinen, paahteinen, savuinen, suklaamainen, hennosti makea, maanläheinen, turpeinen, vahvasti katkeroinen, tasapainoinen, juotavuudeltaan melko helppo. Vahva, pitkä, pehmeän paksu jälkimaku.

Valmistuksessa on käytetty neljää viljaa: mallastettua ohraa, vehnää, ruista ja kaurarouhetta. Väriä ja savuista aromia tulee saksalaisista paahdettuista viskimaltaista. Katkerointiin käytetty humalalajike on Herkules. Aromihumalaa ei ole käytetty lainkaan, sillä sen ominaisuudet olisivat valmistajan mukaan häipyneet savuisuuden taakse.

Oluen nimi Serverisavu viittaa yhteistyökumppanin, ohjelmistotalo Reaktorin Olutkerhon jäsenten ammatillisiin kuvioihin. – Savuisen viskimaltaan pyöreä tuulahdus ja voimia yöllisiin debuggaus-sessioihin lupaava Herkules-humala sumentavat mielikuvan kuormittuneen serverin viimeisestä hätähuudosta, Reaktorin Olutkerhon puheenjohtaja, ohjelmistoarkkitehti Heikki Hulkko kuvailee.

Serverisavu 2.0 on Reaktorin olutkerhon, Stadin Panimon ja Gastropub Stone’sin toinen yhteistyöolut. Viime kesänä valmistettiin Reaktor Hello World 1.0 Single Hop Ale (4,5 %), joka katkeroitiin Uuden Seelannin Cascade-humalalla. Tuotantoerä on kasvanut 450 litrasta noin 600 litraan, jonka arvellaan riittävän vuoden 2012 loppuun.

Pisteet 93 / 100. Koffin portteri –asteikolla 86 / 100.

 

© Kuva J.T. Laakso

 

 

Savuviskiportteri, Stadin Panimo Oy, Hki

 


6,6 %-til., kantavierre 16 °P, katkeroainepitoisuus 40 IBU, väri 115EBC. Tumma pintahiivaolut, portteri. Valmistunut 28.11.2012.

Hana 0,4 l. Anniskeluhinta 6,90 e.

Pisteet 94 / 100. Koff portteri –asteikolla 90 / 100.

Väri on tumma, musta, täysin läpinäkymätön. Vaahto on ruskea, tiheä, tasainen, jättää pitsikuvioita lasin reunoille, kesträvä. Tuoksu on savuinen, paahtunut, lakritsainen. Maku on täyteläinen, turpeinen, hennosti savuinen ja paahteinen, hedelmäinen, juotavuudeltaan tasapainoinen, lähes helppo. Vahva, pehmeä, miellyttävä jälkimaku.

 

 


Black Ale, Koskipanimo Oy, Plevna, Tampere

 

 


5,6 %, tumma pintahiivaolut, ale. Panimoravintola Plevnan 18-vuotisjuhlaolut. Valmistunut 28.10.2012.

Hana 0,5 l. Anniskeluhinta 6,60 e; 0,33 l. 5,20 e; 0,25 l. 3,50 e.

Pisteet 97 / 100.  

Panimoravintola Plevnan täysi-ikäisyyttä eli 18 vuotista taivalta vuosina 1994-2012 juhlistamaan on valmistunut olutuutuus Black Ale. Väri on tumma, mustanruskea, läpinäkymätön, kirkasta valoa vasten reunoilta hyvin tumman punainen, kirkas. Vaahto on ruskehtava, tiheä, tasainen, kestävä. Tuoksu on hedelmäinen, paahteinen, lakritsainen, voimakas. Maku on keskitäyteläinen, kuiva, tuohituokkosessa kypsennetyn perinteisen mämmin kaltainen, ruismainen, leipämäinen, marjainen, katajanmarjamainen, puolukkainen. Marjainen makuaromi nousee varsinkin jälkimaussa, joka on edelleen hieman kova, katkeroinen ja lämmittävä.

Tumma väri ja kuiva kovuus tulee varmaankin kuluvana syksynä sahdista innostuneen panimomestari Sam Viitaniemen ruismallasvarastosta ja paahdetuista maltaista. Valmistuksessa on käytetty myös suklaamallasta. Melkoisen harvinainen Black Ale –oluttyyli on onnistunut – juhlan kunniaksi ja muutenkin…

 

 

 

Plank-Bier Heller Weizenbock, Privatbrauerei Michael Plank, Laaber, Baijeri, Saksa

 


7,8 %-til., kantavierre 17,6 ºPl., katkeroainepitoisuus 16 EBU, väri 16 EBC,vaalea pintahiivaolut, vehnäolut, bock.

Kertalasipullo 0,5 l. Alkon vähittäismyyntihinta 6,26 e.  

Pisteet 91 / 100.

Vuonna 1617 perustetun perhepanimon taustat ulottuvat 1400-luvulle. Regensburgin ja Nürnbergin välillä Tonavan sivujoen varrella sijaitsevan pikkukaupungin pienpanimossa isäntä Michael Plank osallistuu myös itse oluenvalmistukseen. Tavoitteena on tehdä maailman parhaita oluita – ja melko usein on onnistuttukin, esimerkiksi Heller Weizenbock on palkittu World Beer Cupissa neljä kertaa kultamitalilla ja kerran pronssilla.

Vehnäbock on nykyaikaiseen tyyliin hieman hybridi. Perinteinen baijerilainen vehnäolut valmistetaan pintahiivatekniikalla, kun taas bock-tyylin olut on pohjahiivaolutta. Weizenbock kypsytetään viileässä eli lageroidaan. Valmistuksessa käytetään panimon lähellä viljeltyä ohra- ja vehnämallasta, humalat ovat saksalaisia klassikkoja Hallertau ja Tettnang.

Väri on vaalea, ruskeankeltainen, samea. Vaahto on valkea, runsas, tasainen, kestävä. Tuoksu on hedelmäinen, sahtimainen. Maku on täyteläinen, maltainen, hedelmäinen, aprikoosimainen, banaanimainen, pehmeä, lievästi mausteinen. Ruokapöydässä sopii grillatun liharuuan ja paahdettujen vihannesten kanssa.

 

 


XS Old Crustacean Barley Wine, Rogue Ales / Oregon Brewery Co, Newport, Oregon, Yhdysvallat

 

 


11,5 %-til., kantavierre 25º Pl., katkeroainepitoisuus 110 IBU, väri 57 º Lovibond, tumma barley wine, pintahiivaolut, ale.  Hana 0,33 l., anniskeluhinta 8,50 e. Pakataan myös 0,75 litran erikoispulloon. Maahantuoja Juomatalo Pikkulintu, Hki.

Väri on tumma, ruskea, läpinäkymätön, samea. Vaahto on valkoinen, tiheä, niukka, jättää hentoja pitsikuvioita lasin reunoille, keskikestävä. Tuoksu on hedelmäinen, tooppisia hedelmiä, raikaan, rapsakan katkeroinen. Maku on kevyt, rapean hedelmäinen, paahteinen, hennosti salmiakkimainen, sitrushedelmien kuivattua kuorta, maukas, tasapainoinen, juotavuudeltaan pehmeän miellyttävä, lähes helppo. Barley Wine on perinteinen brittiläinen oluttyyli, joka sopii erityisesti talven ajan kausioluisiin. Valmistuksessa käytetään kolmea humalalajiketta: Chinook, Centennial ja Perle. Englannin sana ”crustacean” tarkoittaa ”äyriäistä”.

 

 

Vintage Ale 2012, Fuller, Smith and Turner Plc, Griffin Brewery, Chiswick, Lontoo, Iso Britannia

 


8,5 %, kantavierre 21,7 p-%, katkeroainepitoisuus 40 EBU, väri 37 EBC, tumma pintahiivaolut, ale, pullossa käyvä, suodattamaton, pastöroimaton, 16. vuosikerta-ale. Parasta ennen vuoden 2015 loppua.

Numeroitu kertalasipullo pahvikartongissa 0,5 l. Alkon (3360 ploa) vähittäismyyntihinta 8,36 e. Maahantuoja Heino Juomat Oy. Pullo Nro 41933 (17.11.2012)

90 / 100 pistettä. Väri on puolitumma, kuparisen ruskea, punertava, lähes kirkas. Vaahto on ruskehtava, runsas, epätasainen, jättää pitsikuvioita lasin reunoille, kestävä. Tuoksu on kirpaisevan hedelmäinen, raakaa aprikoosia ja luumua sekoittuneena pirtsakkaan sitrusmaiseen aromiin. Maku on täyteläinen, makea, vahvan hedelmäinen, luumumainen, hedelmäkeittomainen, sitrusmainen, kiinnostavasti rosoinen ja karhea, lakritsainen.

Fullersin 16. vuosikerta-ale vuodesta 1997 alkaen on katkeroitu kolmella tänä vuonna onnistuneen sadon tuottaneella humalalla: Goldings, Sovereign ja Target ja valmistettu Sir James Fullerin luomuohrista, jotka hän on korjannut Neston Park Estate –tilaltaan. Olut on pakattu numeroituihin puolen litran pulloihin, joita on 125000.

Fullersin pääpanimomestari John Keeling painottaa, että panimo on ollut velvoitettu laittamaan pakkauksiin Parasta Ennen –merkinnän. – Siihen on laitettu ”parasta ennen vuoden 2015 loppua”. Se kannattaa kuitenkin lukea: ”parhaimmillaan vuoden 2015 lopun jälkeen”, Keeling selostaa.

John Keelingin aforismi tuntuu järkevältä. Olut on vielä selvästi kypsymässä, vaikka pullonpohjalle ei näytä muodostuvan lainkaan hiivasakkaa. Vielä nyt kokonaisuus on ohut.

 

 

Imperial Porter, Ridgeway Brewing, Beer Counter Ltd, South Stoke, Oxfordshire, Iso Britannia; valmistuspaikka: Hepworth & Co Brewers Ltd, Rd, Horsham, West Sussex RH12 2NW, Englanti, Iso Britannia

 


8,0 %-til., kantavierre 16,8 p-%, katkeroainepitoisuus 26,7 EBU, väri 116 EBC, tumma pintahiivaolut, ale, portteri.

Kertalasipullo 0,5 l. Alkon vähittäismyyntihinta 4,29 e. Maahantuoja Diamond Beer Co Oy.

Pisteet 84 / 100. Koff Portteri –asteikolla 78 / 100.

Väri on puolitumma, syvän keltainen valoa vasten ruskehtava, läpikuultava, sameahko. Vaahto on valkoinen, keskirunsas, tiheä, pehmeä. Tuoksu on katkeroinen, heinämäisen kuiva. Maku on kevyt, hedelmäinen, luumumainen, tummaa kypsää ja samalla tuoretta kovaa luumua, katkeroinen, tasapainoinen, juotavuudeltaan helppo.

Bitter ale on kenties selkein brittiläinen perusoluttyyli. Panimo käyttää Maris Otter –mallasta sekä kahta tuoretta käpyhumalaa, perinteinen Challenger ja uudempi kehitelmä Boadicea. Ridgeway Bitteriä maistellessa alkaa miettiä, että jos olutkulttuuri eli juomatavat ja ihmisten arvostus suuntautuisivat tällaiseen olueen, ei kellään voisi olla mitään sitä vastaan. Olut on niin maukas, maltillinen, mieto, hieno, että se tuskin maistuu alkoholin väärinkäyttäjille.

Oluen ja panimon historia ulottuu kauas vuoteen 1774, kun W.H. Brakspear & Sons –panimo aloitti Oxfordshiressa. Niin nykyaikaiseksi on maailma mennyt Iso Britanniassakin, että perhepenimo Brakspear jouduttiin myymään vuonna 2002 ja vähän myöhemmin lopettamaan. Brakspearin viimeinen panimomestari Peter Scholey perusti kuitenkin perinnetietoisen Beer Counter –yhtiön, joka valmistaa edelleen perienglantilaisia olutlaatuja ”käenpesäpanimona” eli valmistus tapahtuu muissa panimoissa, pääasiassa Hepworthissa.

Ridgeway on nimetty 5000 vuotta vanhan tien mukaan.

 

 

Insanely Bad Elf Vintage Ale 2012, Ridgeway Brewing, Beer Counter Ltd, South Stoke, Oxfordshire, Iso Britannia; valmistuspaikka: Hepworth & Co Brewers Ltd, Rd, Horsham, West Sussex RH12 2NW, Englanti, Iso Britannia

 


11,2 %-til., kantavierre 25,2 p-%, katkeroainepitoisuus 53 EBU, väri 36,2 EBC, puolitumma pintahiivaolut, Imperial Red Ale. Kausituote. Vintage Ale 2012. Parasta ennen 15.05.2022.

Kertalasipullo 0,33 l. Alkon vähittäismyyntihinta 3,98 e. Anniskeluhinta 10 e. Maahantuoja Diamond Beverages Oy.

Pisteet 95 / 100. Väri on tummahko, punainen, karkinpunainen, läpinäkyvä, kirkas. Vaahto on ruskehtava, keskirunsas, kuplainen, jättää pitsikuvioita lasin reunoille, keskikestävä. Tuoksu on hedelmäinen, kukkainen, voimakas. Maku on täyteläinen, hedelmäinen, makean päärynämäinen, mansikkamainen vivahde, pihkainen, luistavan katkeroinen. Valmistuksessa käytetään muiden muassa ruiskristalli-, väri- ja pale ale -maltaat ja Perle-, WGV-, Challenger- ja Savinksi Golding –humalat sekä Boadicea-käpyhumalia. Vierteeseen lisätään myös sokeria. Hiiva on kymmenen vuotta sitten lakkautetun Brakspearin panimohiivaa. Ridgewayn perustaja (2002) Peter Scholey oli Brakspearin panimomestari.

Scholeyn mukaan vahvan kestävä olut säilyy nautittavassa kunnossa 10 vuotta. Vuodesta 2007 alkaen valmistettu ’mielettömän paha tonttu’ on jo parina vuonna koristettu ”Vintage Ale” –kaulaetiketillä. Eräät kirjoittajat luokittelevat Insanely Bad Elfin Barley Wine –tyylin olueksi, mutta vahva red ale lienee sopivin.

Ruokapäydässä sopii rosollin, luumupossun, sinappisella kinkkusiivulla päällystetyn imelän joululimpun, pähkinäkakun ja kovan, vahvan juuston kanssa. Vahva olut on niin maukas ja luonteikas, että sitä malttaa siemailla pieninä suullisina tyylikkäiden ruokaviinien tapaan

 

 

Hoppy Christmas (Alkossa: Hoppy Xmas), Brewdog Ltd, Fraserburgh, Skotlanti, Iso Britannia

 


7,5 %-til., kantavierre 14,8 ºPl, OG 1071, katkeroainepitoisuus 66 IBU (Alko: 48,8 EBU, väri 30,1 EBC, vaaleahko pintahiivaolut, India Pale Ale IPA, ”Festive Pale ale”. Joulun ja talven kausiolut.

Kertalasipullo 0,33 l. Alkon vähittäismyyntihinta 4,98 e. HOK-Elannon OlutHuone-ryhmän Kuukauden Hanaolut joulukuussa 2012. Hana 0,4.l. Anniskeluhinta 7,90 e. Maahantuoja Diamond Beverages Oy, Hki.

Pisteet 93 / 100. Väri on puolitumma, ruskeanpunertava, kirkas. Vaahto on valkea, runsas, tiheä, kestävä. Tuoksu on kukkaisen katkeroinen. Maku on keskitäyteläinen, vahvasti katkeromainen, raikkaan ketokukkamainen, sitrusmainen, greippimäinen. Valmistuksessa käytetään Simcoe-humalaa sekä Cara-, kristalli- ja Extra Pale -maltaita. Joulu-Ipasta on valmistettu myös samanniminen 4,2-prosenttinen versio, jota ei saa Suomessa.

Ruokapöydässä sopii luumuporsaan, riisipuuron ja luumukeiton kanssa ja jälkiruuaksi myös sellaisenaan. BrewDogin joulu-IPA – ja ylipäätöään India Pale Ale -tyylin olut ei ole varsinainen joulupöydän ruokajuoma, mutta jälkiruokana tämä pirtsakka hedelmäpommi on paikallaan. Testiryhmän pisteet menevät mainiolle IPA:lle, ei niinkään jouluoluelle.

HUOM! Alkon esitteissä käytetään nimitystä Hoppy Xmas (7,2 %) ja myös BrewDogin tutuntyylistä etikettiä sillä nimellä. Missään muualla maailmassa ei tunneta sen nimistä BrewDogin olutta – ei edes panimolla! Maahantuojan mukaan virhe perustuu hakuvaiheessa käytettyihin materiaaleihin.

Kuvat: Vasemmalla Alkon hyllyllä oleva BrewDogin valmistama
Hoppy Christmas,
oikealla Alkon esitteissä kuvattu Hoppy Xmas.
Alkon käyttää myös esitteissään ja hyllyissä jälkimmäistä nimikettä.
 

 

 

Olvi Tumma Jouluolut, Olvi Oyj, Iisalmi

 


4,7 %-til., kantavierre 11,7 p-%, katkeroainepitoisuus 23 EBU, väri 60 EBC, tumma pastöroimaton pohjahiivaolut, lager. Kausituote.

Tölkki 0,5 l. Vähittäismyyntihinta 2,45 e / 0,33 l. – 1,35 e.

Hauskaa Joulua – ja Maltaisia Makuja! OLUTVERKON Viikon Olut on jouluaattona itseoikeutetusti suomalainen perinteinen joulun ja talven kausiolut.

Väri on tumma, punaruskea, kirkas. Vaahto on valkea, pumpulimaisen runsas, pikkukuplainen, tiheä, jättää haihtuessaan kestäviä pitsimäisiä kuvioita lasin reunoille. Tuoksu on pehmeän maltainen, katkeroinen. Maku on kevyehkö, maltainen, hieman makea, karamellimainen, varovasti hedelmäinen, luumumainen, kuivahedelmäinen, helposti juotava, maukas. Sopii joulupöydässä kinkun, maksapateen ja kalkkunan kanssa. Joulun tumma kausiolut on ollut Iisalmen panimon tuotannossa vuodesta 1994.

Joulu on säilynyt ainoana vuotuisena ajankohtana, jolloin isot suomalaispanimot vielä valmistavat rajoitetun tuotantomäärän tunnelmaan liittyvää ja sopivaa kausiolutta. Kaikkien kolmen suuren valmistajan jouluoluet ovat melko varovaisia ja sopivat parhaiten yleiskäyttöön. Skandinaaviset, länsieurooppalaiset ja jopa Viron minimarkkinoille tuotetut talvioluet kelpaavat usein myös maisteluun, vertailuun ja nautiskeluun. Mutta voihan olla, että myös suomalainen joulupöytä on maustearomeiltaan vertailumaita hillitympi. Joka tapauksessa suomalaisetkin jouluoluet ovat maukkaita ja tyylikkäitä – eivätkä ainakaan jää juomatta!

Pisteet  89 / 100.

 

 

Olvi Tumma Jouluolut, Olvi Oyj, Iisalmi

 

4,7 %-til., kantavierre 11,7 p-%, katkeroainepitoisuus 23 EBU, väri 60 EBC, tumma pastöroimaton pohjahiivaolut, lager. Kausituote.

Tölkki 0,5 l. vähittäismyyntihinta 2,45 e / 0,33 l. – 1,35 e.

Väri on tummahko, ruskean punainen, kirkas. Vaahto on valkea, aluksi runsas, pienikuplainen, tiheä, haihtuu nopeasti jättäen pitsimäisiä kuvioita lasin reunoille. Tuoksu on maltainen, katkeroinen. Maku on kevyt, maltainen, hennosti makea, varovasti hedelmäinen, helposti juotava, hieman luonteeton ja yksioikoinen. Sopii joulupöydässä kinkun, maksapateen ja kalkkunan kanssa.

Pisteet 86 / 100.

.

 

 

Sinebrychoff Jouluolut IV Julöl, Sinebrychoff Oy, Kerava / Carlsberg Group, Kööpenhamina, Tanska

 

6,0 til-%, kantavierre 14 %P (Alko: 13,9 ºPl) , katkeroainepitoisuus 21 (15,4 )EBU, väri 45 (48,2)EBC, tumma lager

Kierrätyslasiplo 0,33 l., Alkon vähittäismyyntihinta 1,82 e, myös 6-monipakkaus 10,93 e. Suositus tarjoilulämpötilaksi 10 ºC.

Väri on tumma, punaruskea, läpinäkyvä, kirkas. Vaahto on maltainen, hedelmäinen. Maku on täyteläinen, vahva, hedelmäinen, luumumainen, omenamainen, myös raikas aromivivahde. Valmistusainekset pilsner-, münchener-, ruskea- ja värimaltaat sekä Saaz-humalat. Jouluolut on maistuva joulun ruokapöydän yleisjuoma.

Sinebrychoff on valmistanut joulun kausioluita jo 25 vuotta, neljännesvuosisadan alkaen 1987. Jouluoluet (6,0 % ja 4,6 %) ovat Lähiolutta. Mallasohra on kasvanut Ari ja Maarit Ojamäen tilalla Lammilla. Viljelijän löytämiseksi järjestettiin kilpailu, nyt ensimmäistä kertaa.

Pisteet 89 / 100.

 

 

Jouluolut III Julöl, Oy Sinebrychoff Ab, Kerava / Carlsberg Group, Tanska

 

4,6 %-til., kantavierre 12,6 p-%, katkeroainepitoisuus 20 EBU, väri 40 EBC, tummahko lager. Suositus tarjoilulämpötilaksi 12-14 ºC.

Kierrätyslasiplo 0,33 l . myös 6-monipakkaus, vähittäismyyntihinta 1,36 e.

Koffin Jouluolut on viime vuosina ollut ns. lähiolutta, erityisellä omalla tunnusmerkillä varustettuna. Jouluoluiden (6,0 % ja 4,6 %) valmistukseen käytetty mallasohra on hankittu Ari ja Maarit Ojamäen tilalta Lammilta. Viljelypaikka ilmoitetaan oikein kaulaetiketissä: Jouluolut tulee läheltä.

Sinebrychoff on valmistanut erillityiset joulun kausioluet vuodesta 1987 lähtien, nyt siis jo 26. kerran. Miedon Jouluoluen väri on tumma, ruskea, punertava, läpinäkyvä, kirkas. Vaahto on valkoinen, runsas, pienikuplainen, tasainen, laskeutuu nopeasti ja jättää pitsikuvioita lasin reunoille, kestävä. Tuoksu on maltainen, paahteinen, kuiva. Maku on keskitäyteläinen, kevyehkö, kuiva ja kova, maltainen, hieman hedelmäinen, luumumainen, tasapainoinen, helposti juotava. Jälkimaku on hyvin lyhyt.

Joulupöydässä sopii porkkana- ja perunalaatikon, rosollin ja mustapippurilla maustetun lipeäkalan kanssa. Mietona, helppona juomana sopii myös saunaillan seurustelujuomaksi.

Pisteet 84 / 100.

 

 

Malmgård Jouluolut – Julöl, Malmgårdin Panimo Oy – Malmgård Bryggeri Ab, Loviisa

 


4,5 %-til., kantavierre 11 %, katkeroaineet 27 EBU, väri 65 EBC, tumma suodattamaton pintahiivaolut, ale, joulun ja talven kausiolut. Suositus tarjoilulämpötilaksi 6-8 ºC.

Kertalasipullo 0,5 l. Vähittäismyyntihinta 3,99 e.

Pisteet 87 / 100.

Väri on tumma, kirkasta valoa vasten punaisen ruskea, läpikuultava, samea. Vaahto on valkea, runsas, pienikuplainen, tasainen, jättää hentoa pitsikuviota lasin reunoille, kestävä. Tuoksu on paahteinen, havumetsämäinen, marjainen, karpalomainen. Maku on kevyt, hennosti paahteinen, havupuumainen, metsäinen, ahomansikkamainen, jälkimaku on paahteinen ja lyhyt. Valmistuksessa käytetään ohramaltaan lisäksi Malmgårdin kartanon omaa tuottamaa spelttivehnää. Panimon tarjoilulämpötilasuositus (6-8 ºC) on tosi alhainen, vehnäoluiden luokkaa. Eikä ruokapöydässä kannata kiiruhtaa ruokajuoman viileyden mukaan. Olut sopii mainiosti suomalaisten perusjouluruokien kanssa, eikä lämpenemisen mukana nousevaa miellyttävää aromaattista pienpanimosävyä kannata lainkaan pelätä.

 

 

Prykmestar Talviolut, Vakka-Suomen Panimo Oy, Uusikaupunki

 


3,8 %-til., kantavierre 10,1 p-%, katkeroainepitoisuus 32 EBU, väri 30 EBC, tumma pohjahiivaolut, lager, münchener-tyylinen täysmallasolut. Talven kausiolut.

Kertalasipullo 0,5 l. Vähittäismyyntihinta 3,80 e. Hana 0,5 l. Anniskeluhinta 6 e; 0,3 l. – 4 e.

Pisteet 94 / 100.

Väri on tumma, ruskeanpunainen, läpinäkyvä, kirkas. Vaahto on valkea, niukka, tiheä, keskikestävä. Tuoksu on tuoreen ruohoinen, katkeroinen, pehmeä. Maku on keskitäyteläinen, kuiva, katkeroinen, mäntymetsämäinen, pehmeän lempeä. Verraton juoma jouluruokien kanssa: raskaat kinkut, paistit, laatikot, maukkaat kalat saavat miellyttävää seuraa Talvioluesta. Olut on sen verran mieto, että avatun pullon kanssa ei kannata kovin pitkään viipyillä. Hienot aromit väljähtyvät vetisen kotikaljamaiseksi. Valmistuksessa käytetään neljää erilaista mallaslajiketta ja tšekkiläistä Saaz-humalaa.

Jo muutaman vuoden ajan (2008-11) olut on ollut valikoimissa nimellä Uudenkaupungin Talvi.

 

 

Laitilan Kievari Tuomas 2012, Laitilan Wirvoitusjuomatehdas Oy, Laitila

 


4,6 %-til., kantavierre  p-%, katkeroainepitoisuus 30 EBU, väri 70 EBC, tumma pintahiivaolut, amerikkalaistyylinen ale. Joulu- ja talviajan kausiolut 2012-13. Suositus tarjoilulämpötilaksi 8-12 ºC. Olutmestari Ville Vilenin tukena Hyvä Tuomas 2011 Eeva-Liisa Vaittinen.

Kertalasipullo repäisykorkilla 0,33 l. Vähittäismyyntihinta 3,10 e. Hana olutravintoloissa, anniskeluhinta 6,80 / 0,5 l.

Pisteet 84 / 100 (amerikkalainen ale), 89 / 100 (jouluolut)

Väri on tumma, ruskean punainen, läpikuultava, kirkas. Vaahto on valkea, runsas, (saippua)kuplainen, hauras, haihtuu nopeasti muodostaen hentoa pitsikuviota lasin reunoille. Tuoksu on hedelmäinen ja marjainen, kirsikkamainen, lämmittävän kahvimainen. Suutuntuma on tunkkaisen tumman vihannesmainen. Maku on keskitäyteläinen, tummasävyinen, paahteisen maltainen, puumainen, männynhavumainen, kuivahedelmäinen: kuivattua viikunaa, taatelia, kirsikkaa. Etiketin mukaan on tavoiteltu amerikkalaistyylistä pintahiivaolutta (alea), mutta vertailukohteeksi nousevat pikemminkin brittiläiset kuivahkot tummat alet.

Sopii paahdetun liharuuan, paahdettujen ja grittattujen vihannesten kanssa sekä myös joulupöydän laatikkoruokien kanssa. Tämän vuoden Kievari Tuomas on maukas (tyylivapaa) jouluolut, mutta amerikkalaiseksi aleksi se on onnistunut heikommin.

Kuva: Tänä vuonna (2012) joulun ja talven kausiolut Kievari Tuomas on siirtynyt pieneen 0,33 litran lasipulloon – aiempien vuosien puolen litran lullon sijaan.

 

 

Nobelaner Talviolut, valmistuttaja: Lidl Suomi Ky, Vantaa, valmistettu Suomessa (Laitilan Wirvoitusjuomatehdas Oy, Laitila)

 


4,5 %-til., tumma suodattamaton pohjahiivaolut, lager – HUOM! Arveltua valmistajaa ei vahvistettu.

Tölkki 0,5 l. Vähittäismyyntihinta 1,79 e. 12-monipakkaus  e. Saatavilla ainoastaan Lidlin myymälöissä Suomessa.

Väri on tumma, ruskea, kirkasta valoa vasten punainen, viinimäinen, kirkas. Vaahto on ruskehtava, eritäin runsas, tasainen, pumpulimainen, jättää pitsikuvioita lasin reunoille, keskikestävä. Tuoksu on pehmeän maltainen, vihannesmainen. Maku on kevyt, laimea, kuiva, hennosti paahteisen maltainen, luonteeton. Olematon jälkimaku. Sopii joulupöydän yleisjuomaksi sekä saunaolueksi. Ei maisteluolut.

Pisteet 82 / 100.

 

 


Perhon JouluOlut, Ravintolakoulu Perhon Panimo, Haaga Instituutti, Hki

 

 


5,8 %-til., kantavierre 14,2 p-%, suodattamaton tumma pintahiiva-ale. Kausiolut. Valmistuksessa käytetään piparkakkumausteita (kaneli, inkivääri, muskotti), hunajaa, katajanmarjoja.

Hanassa Perhon ravintolassa, Hki, anniskeluhinta 0,5 l. 5,50 e / 0,25 l. 2,75 e.

Väri on tumma, mustan ruskea, läpinäkymätön, samea. Vaahto on valkea, tiheä, tasainen, niukka, kestävä. Tuoksu on marjainen, mausteinen, piparkakkumainen. Maku on täyteläinen, vahvan luonteikas, mausteinen, inkiväärimäinen, pippurimainen, kanelimainen. Vertailun vuoksi mieleen tulevat lähinnä brittiläiset old ale –tyyliset pintahiivaoluet.

Ruokajuomana joulupöydässä kinkun, paistin, imelletyn perunalaatikon kanssa. Perhon Jouluolut n mahdollisesti ainoa suomalainen kausiolut, joka on valmistettu varta vasten jouluruokia ajatellen.

Pisteet 96 / 100.

 

 

Pilsner Urquell Kvasnicový, Plzeňský Prazdroj a.s., Plzeň, Tšekin tasavalta / SABMiller PLC, Lontoo, Iso Britannia

 

© Kuva J.T. Laakso

4,4 %-til., kantavierre 11,8 P˚, katkeroainepitoi-suus 34 EBU, väri 11,9 EBC, vaalea pohjahiivaolut, lager, pils, suodattamaton kellariolut, Kellerbier (rajoitettu erikoiserä).

 


Hana 0,5 l. anniskeluhinta 6,90 e. (Normaali versio: Kertalasipullo / tölkki 0,5 l. Alkon vähittäismyynti-hinta 2,98 e / 2,89 e. Anniskelumyynnissä kerta-lasipullo 0,33 l. ja hanaversio 0,5 l., hinta 4,90 e / 5,50 e.)

Pisteet 89 / 100.

(8.11.12) Väri on puolitumma, keltaisen ruskeahko, hieman samea. Vaahto on valkoinen, aluksi runsas, epätasainen, jättää pitsikuvioita lasin reunalle, keskikestävä. Tuoksu on hedelmäinen, hapahko, mätänevän ruohon aromeja. Maku on keskitäyteläinen, hedelmäinen, karhea, tuoreen raikas, pehmeä, kääntyy hieman metallimaiseen suuntaan, kovan porakaivoveden makuaromeja.

Tavallisesti tämä suodattamaton Kvasnicový-versio on saatavilla ainoastaan Na Parkanu –oluttuvassa Plzeňissä Tšekeissä, mutta joskus erikoisuudella hellitään maan rajojen ulkopuolellakin. Suomeen erä saapui lähinnä helsinkiläisen Kalaravintolat-ryhmän pubeihin torstaina 8.11.2012. Tämä testaus tehtiin heti torstai-iltana, eikä tuote oikein vakuuttanut. Kaivanneeko rauhoittumista pubin olutkellarissa ennen anniskelua?

Pisteet 94 / 100.

(9.11.12) Väri on vaalea, syvän keltaisen, hieman ruskehtava, kirkas. Vaahto on valkoinen, runsas, tiheä, jättää pitsikuvioita lasin reunalle, kestävä. Tuoksu on hedelmäinen, aprikoosimainen, kevyesti hapan, voimakkaan maltainen, viljainen. Maku on keskitäyteläinen, hedelmäinen, pehmeän ruohoisen katkeroinen, kuiva, tuore, herkkä, maukas. Upea erikoisuus.

Suodattamaton Urquell-versio on selvästi parempi tasoittuessaan vuorokauden pubin olutkellarissa. Suomalaisessa ympäristössä nautittuna Urquell ei kuitenkaan yllä samalle tasolle kuin aidossa tšekkiläisessä oluttupamiljöössä. Kalaravintoloille erityiskiitos siitä, että Pilsner Urquellin suodattamaton versio on hinnoiteltu varsin normaalisti.

 

 

 

India Pale Ale, Meantime Brewing Company Ltd, Blackwall Lane, Lontoo, Iso Britannia 

 


7,5 %-til., kantavierre  %Plato, katkerot  EBU, väri  EBC, vaalea pastöroimaton pintahiivaolut, India Pale Ale. Suositus tarjoilulämpötilaksi  ˚C.

Kertalasipullo samppanjakorkilla 0,75 l. anniskeluhinta 20 e. Maahantuoja Diamond Beer Oy. 

Väri on vaalea, punertavan keltainen, heikosti läpikuultava, samea. Vaahto on valkoinen, runsas, tasainen, jättää pitsikuvioita lasin reunoille, keskikestävä. Tuoksu on kukkaisen katkeroinen, pehmeä. Maku on keskitäyteläinen, hyvin kuiva, katkeroinen, kukkainen, hieman karhea, sitrusmainen sivallus lopussa. Humalat ovat perusbrittiläiset Kent Fuggles ja Goldings.

 

 

Puolukka-Stout, Oy Sinebrychoff Ab, Kerava / Carlsberg Breweries AS, Kööpenhamina, Tanska

 


4,7 %-til., kantavierre 11,4 °Plato, katkeroainepitoisuus 25 EBU, väri 110,0 EBC, tumma maustettu portteri, pintahiivaolut. Suositus tarjoilulämpötilaksi  °C.

Kierrätyslasipullo 0,33 l. Vähittäismyyntihinta 1,79 e.

Väri on tumma, mustanruskea, läpinäkymätön, kirkkaassa valossa sopivasti erottuu pieni punainen kajo. Vaahto on ruskehtava, erittäin runsas, epätasaisen kuplainen, laskeutuu nopeasti, jättää pitsikuvioita lasin reunalle, kestävä. Tuoksu on voimakkaan marjainen, puolukkainen. Maku on kevyt, kuiva, hapokas, puolukkamarjainen, metsäinen. Tuntuu kuin poimisi suuhunsa kourallisen puolukoita ja sekaan tulisi hieman puolukan kovia lehtiä ja kosteaa sammalta. Pullon pohjalla reunoilla on selvää hiivasakkaa. Maukas, luonteikas, kiinnostava erikoisuus, jonka toivoisi olevan noin kaksi kertaa voimakkaampaa. Ruokailussa sopii jälkiruoaksi jäätelön kanssa.

Sinebrychoffin uutuusolut syyskaudelta 2011 taisi jäädä yhteen tuotantoerään. Testiryhmä löysi kaupan hyllyltä onnekseen vielä 11.02.2012 ”vanhaksi” mennyttä Puolukka-Stoutia, joa on kyllä edelleen aivan loistavassa kunnossa.

Pisteet 88 / 100. Koffin Portteri -asteikolla 83 / 100.

 

 

Barrell Aged Imperial Stout, Gamla Slottskällans Bryggeri Ab, Uppsala, Ruotsi

 


11,0 %-til., tumma pintahiivaolut, ale, portteri, kypsytetty tammitynnyrissä

Hana 0,33 l. Anniskeluhinta 7,90 e. Saatavana myös kertalasipullo 0,33 l. Maahantuoja Juomatalo Pikkulintu, Hki.

Väri on tumma, musta, täysin läpinäkymätön. Vaahto on valkea, niukka, vetäytyy nopeasti renkaaksi lasin reunoille. Tuoksu on suklaamainen, paahteinen, voimakas, tummasävyinen. Maku on täyteläinen, vahva, paahteinen, öljymäinen, kahvimainen, suklaamainen, yrttimäinen, pehmeän tamminen, hieman viinimäinen. Persoonallinen, luonteikas, lämmittävä.

Slottskällanin Imperial Stout (9,0 %) on vanha tuttu, saatavana pullotettunakin. Valmistuksessa käytetään neljää mallaslaatua: Pilsner-, suklaa-, musta- ja tumma karamelli –mallas ja kolme humalalajiketta: Northern Brewer, East Kent Golding ja Fuggle. Barrell Aged –versio tarkoittaa tammisessa puutynnyrissä kypsytettyä olutta, johon on tarttunut viskimäisiä tai viinimäisiä aromeita.

Amerikkalaisissa Bourbon-viskitynnyreissä kypsytetty stout tuli 1.10.2012 Ruotsin Systembolagetin (Alkon) tilausvalikoimaan lasipullossa (0,33 l.), myyntihinta 39,80 Kr eli 4,65 euroa. Tiedoksi jouluretkiä Tukholmaan tekeville hyvän oluen ystäville. Pisteet 97 / 100. Koffin portteri –asteikolla 94 / 100.

 

 

 

 

SoD Scandinavian-Style Porter, valmistaja: Beerhere / Christian Skovdal Andersen, Kööpenhamina, Tanska; valmistuspaikka: De Proef Brouwerij, Lochristi-Hijfte, Belgia

 


7,5 %-til., kantavierre  p-%, katkeroaineet  IBU, väri  EBC, tumma pintahiivaolut, ale, portteri. Julkistettu 27.06.2012, Kööpenhamina, Tanska. Suositus tarjoilulämpötilaksi 12 ˚C.

Kertalasipullo 0,5 l. Anniskeluhinta 11 e. Maahantuoja Juomatalo Pikkulintu, Hki.

Pisteet 94 / 100. Koff portteri –asteikolla 101 / 100.

Väri on tumma, musta, täysin läpinäkymätön. Ruskehtava, erittäin runsas, epätasainen, kuplainen, jättää pitsikuvioita lasin reunoille, kestävä. Tuoksu on alussa raikas, havuisen katkeromainen, sitten paahteinen, hennosti suklaamainen, hedelmäinen. Maku on täyteläinen, tunkkaisen tupakkamainen, karhean kahvimainen, paahteinen, tumman suklaamainen, lakritsainen, lääkeyrttimäinen, lämmittävän tasapainoinen juotavuudeltaan. Luonteikas. Jälkimaku on vahva ja pitkä. Valmistuksessa vierteeseen on lisätty sokeria.

SoD” eli ’noki’ on varmaankin ensimmäinen skandinaavisen tyylin perinteinen olut – ainakin nimeltään. Olutta nimitetään kuluttajien keskuudessa myös Baltti Portteriksi, jotka kuitenkin yleensä ovat pohjahiivaoluita. Varovainen Beer Here on valmistanut noki-portterista myös toisen version: SoD – Baltic Porter (8,0 %), valmistuspaikka: Det Kompromisløsa Bryggeriet a.s. Nøgne Ø, Grimstad, Norja.

 

 

Porter, Det Kompromissløse Bryggeri as, Nøgne Ø, Grimstad, Norja

 


7,0 %-til., kantavierre 16,5 °Pl, katkeroainepitoisuus 29 IBU, väri  EBC, tumma pintahiivaolut, pullossakäyvä ale, portteri. Suositus tarjoilulämpötilaksi 12 ºC.

Kertalasipullo 0,5 l. Anniskeluhinta 10,80 e. Maahantuoja: Juomatalo Pikkulintu, Hki.

Pisteet: 92 / 100. Koffin portteri –asteikolla: 88 / 100. HUOM! Tyyppiero.

Väri on tumma, musta, läpinäkymätön. Vaahto on ruskehtava, runsas, epätasaisen kuplainen, jättää pitsikuvioita lasin reunoille, kestävä. Tuoksu on lakritsamainen, suklaamainen. Maku on täyteläinen, maltainen, karhean lakritsamainen, paahteinen, pehmeä, makea. Pullon pohjalla on vahva hiivakerros. Käsintehdyn oluen karheus tekee tästä portterista aivan eri tyylisen kuin esimerkiksi Sinebrychoffin Porter (7,2 %). Aivan huippuja molemmat, omalla tavallaan.

Valmistuksessa käytetyt maltaat ovat Maris Otter, Münchener, kararamelli, musta mallas ja suklaamallas, humalat ovat: Centennial ja Northern Brewer, hiivana englantilainen ale-hiiva.

 

 

Naked Ladies, yhteistyössä Twickenham Fine Ales Ltd, Lontoo, Iso-Britannia ja Brouwerij Alvinne, Moen / Zwevegem, Länsi-Flanderi, Belgia

 


4,4 %-til., kantavierre  katkeroainepitoisuus 46 EBU, väri 15 EBC, vaalea pintahiivaolut, pullossakäyvä ale. Suositus tarjoilulämpötilaksi 8-10 ºC.

Kertalasipullo 0,33 l. Vähittäismyyntihinta 3,99 e. Maahantuoja: .

Pisteet: 94 / 100.

Väri on vaalea, porkkanankeltainen, samea, läpinäkymätön. Vaahto on valkoinen, pursuaa pullosta erittäin runsaana, epätasainen, kuplainen, jättää hennot pitsikuviot lasin reunoille, kestävä. Tuoksu on hennosti hedelmäinen, kukkaisen katkeromainen. Maku on kevyt, luonteikas, vahvan katkeroinen, kuiva, kevyesti maltainen. Pullon pohjalle jää paksu hiivasakka, joka tuoksuu hienosti hedelmäiseltä ja katkeroiselta, maistuu ruohoiselta.

Alvinne-panimon Marc De Keukeleire on kehittänyt panimon lippulaivaksi oman Morpheus-hiivan Ranskassa keräämistään villihiivoista, joita hän huolellisesti ja aikaa säästämättä viljeli ja kehitteli. Morpheus on kahden korkealaatuisen käymishiivan (Saccharomyces Cerevisae) ja maitohappobakteerin (Lactobacillus) yhdistelmä.

Humalalajikkeet ovat Pilgrim ja Styrian Goldings.

Naked Ladies –oluen on kehittänyt lontoolaisen Twickenham Fine Ales –panimon Tom Madeiros. Alvinnen Davy Spiessens ja Glenn Castelein halusivat toteuttaa oluen omalla Morpheus-hiivalla. Oluen nimi viittaa Twickenhamin York Housen puutarhan nymfi-patsaisiin, joita paikallinen kansa kutsuu ’alastomiksi rouviksi’. Twickenhamin panimo valmistaa Naked Ladiesin tynnyröitynä cask ale –versiona.

Tällainen belgialainen mieto, pullossakäyvä, erittäin vaalea ale ei osu käteen ihan joka päivä. Ainakaan Suomessa. Alastomat naiset kirmailevat etiketissä, mutta olut tuo mieleen lähinnä brittiläiset bitter ale –oluet – tosin vaahtoa on aivan tolkuttomasti – sekä, ehkä yllättäen, Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan ESB-tyylisen Espin: Erittäin Spesiaali Pitteri (4,5 %, 42 EBU).

Suomen kannalta hieno puoli on, että piskuisia kyläkauppoja ja myymäläautoja myöten tämä olut on mahdollista saada erikoisoluita hamuilevan kuluttajan ulottuville – miedon prosentin vuoksi.

Todella vaikuttavan upea uusi tuttavuus. Pisteitä verottaa vain oluen tyylillinen epämääräisyys, hybridi. Twickenhamin panimo on perustettu vuonna 2004, samoin kuin Alvinne, joka sijaitsi alun perin Ingelmunsterissa. Nykyisiin tiloihin Moeniin siirryttiin vuonna 2011.

Nainen on muutenkin Alvinnen miesten mielessä: marraskuun 17. päivänä (2012) järjestetään Wrouwen en bier –dag panimolla vetäjänä Sofie Vanrafelghem. Nainen ja olut -päivän teemoja ovat esimerkiksi ‘Olut ja suklaa’, ‘Olutkoktailit’, ‘Naisten valmistamat oluet’.

 

 

Talviportteri, Malmgårdin Panimo Oy – Malmgårds Bryggeri Ab, Loviisa

 


6,3 %-til., kantavierre 15,5 %, katkeroaineet noin 35 EBU, väri yli 200 EBC, tumma suodattamaton pintahiivaolut, ale, portteri, talven kausiolut. Suosi-tus tarjoilulämpötilaksi  ºC.

Hana 0,4 l. Anniskeluhinta 7,20 e. HOK-Elannon Olut-Huone-ryhmän Kuukauden Hanaolut marras-kuussa 2012.

Väri on tumma, musta, täysin läpinäkymätön. Vaahto on ruskea, pursuavan, ylitsevuotavan runsas, tiheä, tasainen, paksu, komea. Tuoksu on suklaamainen, paahteinen. Maku on keskitäyte-läinen, huipputasapainoinen, öljymäinen, paahtu-nut, hennosti karamellimaisen makea, samettisen pehmeä, lämmittävä, tasapainoinen pitkä jälki-maku. Valmistuksessa käytetään Malmgårdin kartanon pelloilla viljeltyä omaa muinaisvehnää, emmervehnää.

MgP:n uutuus Talviportteri on ennen kaikkea huikean tasapainoinen, minkä alle tuntuu jäävän paljolti myös oluen luonteikkuus.

Pisteet 88 / 100. Koff-portteri –asteikolla 93 / 100.

Kuva MgP:n Talviportterin spontaani vaahto on komeimpia ikinä

nähdyistä. Pursaminen jatkuu vielä pöydässä. © Kuva J.T. Laakso  

 

 


Keisari Talvi, Nokian Panimo Oy, Nokia

 

 


6,0 %-til., kantavierre 13,1 p-%, katkeroainepitoisuus 30 EBU, väri 70,3 EBC, käsintehty tumma suodattamaton lager. Kausituote. Suositus tarjoilulämpötilaksi 10-12 ºC.

Hana 0,5 l., anniskeluhinta 7,50 e. (Talvella 2012 ainoastaan astiapakattuna.)

Pisteet 91 / 100.

Väri on tumma, musta, valossa tummanpunertava sävy, läpinäkymätön, kirkas. Vaahto on ruskea, niukka, tiheä, jättää hentoja pitsikuvioita lasin reunoille. Tuoksu on paahteinen, lääkemäinen, lämmetessä nousee karhea kahvimainen aromi esille. Maku on täyteläinen, paahteinen, makean maltainen, lääkeyrttimäinen, ruohoinen, hiilimäinen, tasapainoinen.

Sopii mainiosti suomalaisten perusjouluruokien porkkana- ja lanttulaatikon ja kinkun kanssa.

 

 

Ainon Ruis-Kataja –olut / Rye-Juniper Beer, Suomalainen Ravintola Aino, Hki / Marcante Oy, Hki / valmistaja Rekolan Panimo Oy, Mäntsälä

 


5,8 %-til., kantavierre 14 p-%, tumma lager, pohjahiivaolut, katajalla maustettu ruisolut. Panimomestari Jari Leinonen. Valmistunut Pohjoismaiselle Kulttuuriviikolle Ting 25.10.-4.11.2012, Ainon Ting-kulttuurimený. Marraskuussa Olut & Riista –mený.

Hana 0,4 l., anniskeluhinta7,70 e, 0,25 l. 4,90 e. Saatavuus: Suomalainen Ravintola Aino, Hki.

Väri on tumma, mustanruskea, täysin läpinäkymätön, samea. Vaahto on ruskea, paksu, tiheä, tasainen, jättää vahvoja pitsikuvioita lasin reunoille. Tuoksu on vaimea, leipämäinen, lakritsainen. Maku on keskitäyteläinen – jopa kevyehkö, makean ja paahteisen lakritsainen, viljainen, sammaleinen, metsäinen, hienostuneen tasapainoinen. Miellyttävän perinteinen ja vanhanaikainen old ale –vaikutteinen ruis-kataja-lager. Kevyesti humaloitu. Jälkimaku on lyhyt. Sopii mainiosti vahvan ja luonteikkaan riistaruuan kanssa.

Suomalainen Ravintola Aino Helsingin Esplanadilla on tehnyt tärkeää työtä oluen arvostuksen puolesta järjestämällä syksyisin riistaruokia ja olutta yhdistäviä erikoisannoksia. Omia Aino-oluita on valmistettu jo viitenä syksynä. Ensimmäinen oli syksyllä 2008, jolloin Ainon silloinen keittiömestari Jari Leinonen ideoi kuusenkerkkä-oluen reseptiä. Kuusenkerkkä-Ainoa valmistettiin myös seuraavina vuosina, mutta nyt Jari Leinonen on perustanut oman panimon Mäntsälään ja valmistanut Ainolle tämän rukiilla ja katajalla maustetun oluen.

Pisteet 91 / 100.

 

 

Kalasjulöl, Nils Oscar Company AB, Nyköping, Ruotsi

 

5,2 %-til., kantavierre 12,7 Pl, tumma pohjahiivaolut, wiener-tyylinen lager. Joulukauden juhlaolut.

Kertalasipullo 0,33 l. Anniskeluhinta 8,00 e. Maahantuoja Juomatalo Pikkulintu Oy.

Pisteet 96 / 100.

Väri on tumma, ruskea, punertava, kirkas. Vaahto on valkea, runsas, pumpulimainen, epätasaisen kuplainen, jättää hennot pitsikuviot lasin reunoille, keskikestävä. Tuoksu on hedelmäinen, katkeroinen. Maku on täyteläinen, hedelmäinen, luumumainen, siirappimainen, hieman makea, lopulta pikemminkin paahteinen ja lakritsainen. Valmistuksessa käytetään useita tummia ja paahdettuja mallaslajikkeita sekä Cascade-, Fuggles- ja Saaz-humalia. Ruokapöydässä sopii paistin, kinkun, riistan, rasvaisen kalan kanssa, katkeroisuuden ja pienen, lyhyen konjakkimaisen häivähdyksen vuoksi myös jälkiruokana sellaisenaan.

Kalasjulöl tuo mieleen Sinebrychoffin Jouluoluet (4,6 % ja 6,0 %), molemmat, joskin Pohjanlahden takaa tuleva olut on moniulotteisempi ja luonteikkaampi. Tämä on ”juhlaolut”, ”kalaasibisse”.

 

 

Rökporter, Nils Oscar Company AB, Nyköping, Ruotsi

 


5,9 %-til., kantavierre 14 Pl, tumma pintahiivaolut, portteri.

Kertalasipullo 0,5 l. anniskeluhinta 10 e. Maahantuoja Juomatalo Pikkulintu Oy.

Pisteet 93 / 100. Koffin Portteri –asteikolla 89 / 100.

Väri on tumma, aivan musta, läpinäkymätön. Vaahto on ruskea, niukka, tiheä. Tuoksu on paahteinen, lakritsainen, hennosti savuinen. Maku on keskitäyteläinen, raikkaan hedelmäinen, paahteinen, kahvimainen, öljymäinen, luonteikas. 80 % maltaista on savustettu pyökkipuun savussa, loput ovat kolmenlaisia paahdettuja maltaita sekä karamellimaltaita. Pyökkisavuisten maltainen suuresta osuudesta huolimatta savuisuus on kovin hento. Humalalajikkeet ovat Fuggles ja Amarillo. Hieno ruotsalaisportteri jää Koffin Portteri –asteikolla arvoon 89.

Suvuportteri sai Tukholman olutfestivaaleilla 2012 kultamitalin.

 

 

Ctrl Alt Delete, Nils Oscar Company AB, Nyköping, Ruotsi

 


4,5 %-til., kantavierre 11,5 ˚Pl, puolitumma pintahiivaolut, altbier.

Kertalasipullo 0,33 l. Vähittäismyyntihinta 3,09 e. Maahantuoja Juomatalo Pikkulintu Oy.

Väri on tummahko, ruskea, kirkas. Vaahto on valkea, niukka, tiheä. Tuoksu on maltainen, voimakas. Maku on kevyt, pehmeän maltainen, havuinen, katkeroinen, tasapainoinen, helposti juotava. Valmistuksessa käytetään müncener maltaita ja spalt-humalaa.

Altbier on perinteinen saksalainen oluttyyli. Nils Oscarin Ctrl Alt Delete on siitä varsin onnistunut mieto tulkinta.

.

.

.

 

 

Julebryg / Christmas Brew, Tuborg Breweries LTD, Kööpenhamina, Tanska (AS Carlsberg Bryggerier)

 


5,6 %-til., tumma lager. Joulun ja talven kausiolut.

Tölkki 0,33 l. Ei tuontia Suomeen. Vähittäismyyntihinta mm. ruotsinlaivoilla 1 e.

Väri on tumma, punaruskea, kirkas. Vaahto on valkoinen, runsas, kestävä. Tuoksu on maltainen, heinämäinen, kuivahko. Maku on keskitäyteläinen, hedelmäinen, aprikoosimainen, luumumainen, pehmeä, lievästi karamellimainen. Valmistuksessa käytetään mallastettua ja mallastamatonta ohraa, humalaa sekä englantilaista lakritsia.

 

 


Vehnäväinö, Panimo & Tislaamo Teerenpeli, Lahti / Teerenpeli Yhtiöt Oy, Lahti

 

 


6,0 %-til., kantavierre , p-%, tumma pintahiivaolut, vehnäolut, vehnäbock. Syksyn kausiolut.

Hana 0,4 l., anniskeluhinta 6,80 e.

Pisteet 96 / 100.

Väri on tumma, tummanruskea, heikosti läpikuultava, valoa vasten punertava, samea. Vaahto on valkea, niukka, tiheä, tasainen, heikot pitsikuviot jäävät lasin reunoille. Tuoksu on maltainen, hunajainen, paahteinen, sahtimainen. Maku on täyteläinen, pehmeän maltainen, makea, hunajainen, karamellimainen, maukas, hieman karhea. Jälkimaussa nousee maitohappoinen vivahdus. Kokonaisuus on onnistunut hienosti. Ruokajuomana sopii savukalan sekä ryyni- ja mustanmakkaran kanssa.

Mieleen nousee saksalainen sahtimainen vehnäbock Schneider Weisse TAP 6 Unser Aventinus (8,2 %, Weisses Brauhaus G. Schneider & Sohn GmbH, Kelheim, Baijeri, Saksa, Alko 3,99 e / 0,5 l).

Teerenpelin vehnäbock Vehnäväinö oli tuotannossa syksyllä 2010 hieman vahvempana (7,5 %) ja sopii edelleen mainiosti syysiltojen koleuteen. Uudenkaupungin Vakka-Suomen Panimon Prykmestar Wehnäbock (6,2 %, Alkossa 3,96 e / 0,5 l. plo) valittiin menneenä kesänä Suomen Parhaaksi Olueksi vuonna 2012.

* (Toinen testiryhmä:) Väri on tumma, ruskea, heikosti läpikuultava, samea. Vaahto on ruskea, runsas, pumpulimainen, vankka, jättää vahvat pitsikuviot lasin reunoille, kestävä. Tuoksu opn raikkaan vehnäinen, hedelmäinen. Maku on täyteläinen, maltainen, paahteinen, makea, mausteinen, jälkimaussa myös katkeroisia aromeja. Luonteikas, moniulotteinen, lämmittävä, hieno vehnäbock. Pienpanimo-oluen karheus vain lisää tuotteen kiinnostavuutta. Baijerilaistyyliseen venhäolueen kuuluva sahtimaisuus tosin palaa mieleen vasta tovin maistelun / muistelun jälkeen.

 

 

Syys-Saison, Stadin Panimo Oy, Helsinki

 

6,3 %-til.,kantavierre 13,5 Pl, katkeroaineet 32 IBU, väri 14 EBC, tummahko pintahiivaolut, belgialaistyylinen farmhouse ale eli maatilaolut, saison

Hana 0,4 l., 7,50 e. HOK-Elannon OlutHuone-ryhmän Kuukauden Hanaolut lokakuussa 2012.

Väri on puolitumma, punertavan ruskea, läpinäkyvä, samea. Vaahto on valkea, tiheä, tasainen, muodostaa vahvat pitsikuviot lasin reunoille, kestävä. Tuoksu on vahva, hedelmäinen, päärynämäinen, persikkamainen.

Maku on täyteläinen. Töksähtävä vihannesmainen aromi puistattaa aluksi. Sitten etoo. Tuote on selvästi pilaantunut – tämä ei voi olla tavoiteltu lopputulos. Kiinnostavalta tuntunut hedelmäinen tuoksukin muuttuu keitettyjen vihannesten kaltaiseksi.

OLUTVERKON 3-jäseninen testiryhmä maisteli Syys-Saisonin kolmessa OlutHuoneessa heti lokakuun alussa samoin testituloksin.

Syys-Saisonin erikoisuus liittyy sen syntyhistoriaan. OlutHuoneiden asiakaslehti Neuvonantaja järjesti keväällä 2012 lukijakilpailun, jossa etsittiin uutta olutreseptiä valmistettavaksi Stadin Panimossa OlutHuoneiden syksyiseksi kuukauden olueksi. Yleisökilpailun voitti helsinkiläinen Jari Mellin, jolla on itselläänkin kokemusta baarityöskentelystä.

* (Toinen testiryhmä, runsas viikko myöhemmin): Väri on puolitumma, punertavan ruskea, läpinäkyvä, samea. Vaahto on valkea, niukka, tiheä, jättää pitsikuvioita lasin reunoille, kestävä. Tuoksu on hedelmäinen, aprikoosimainen, omenamainen. Maku on keskitäyteläinen, raikas ja hedelmäinen suutuntuma, kevyen raikas, mutta vihannesmainen aromi nousee pian vallitsevaksi! Keitettyä porkkanaa ja kaalia. Jälkimaussa lievää mausteisuutta, pippurimaisuutta, joka kuitenkin jää vihannesaromin alle. Kokonaisuus on epäonnistunut.

 

 

Sauhusanttu, Panimo & Tislaamo Teerenpeli / Teerenpeli Yhtiöt Oy, Lahti

 


5,0 t-%, kantavierre 12,1 ºPl, katkeroainepitoisuus 23,7 EBU, väri 69,9 EBC, tumma savulager. Suositus tarjoilulämpötilaksi 6-8 Cº.

Kertalasipullo 0,33 l. Alkon vähittäismyyntihinta 3,67 e. Hana 0,4 l. 6,40 e. Saatavilla vain Teerenpeli-ravintoloissa Lahdessa, Helsingissä, Lappeenrannassa, Turussa ja Tampereella.

Pisteitä 88 / 100.

Väri on tumma, ruskea, läpikuultava, kirkas. Vaahto on ruskea, alussa runsas, tiheä, tasainen, keskikestävä. Tuoksu on savuinen, imelä. Maku on keskitäyteläinen, savuinen, sujuva, puumainen, tasapainoinen, helposti juotava maukas erikoisuus. Saksalaisiin tyylinluojiin (Aecht Schlenkerla Rausbier Märzen, Brauerei Heller, Bamberg, Baijeri, Saksa, Alkossa 3,38 e / 0,5 l. plo) verrattuna sujuvampi, virtaviivaisempi, luonteeltaan kepeämpi.

Valmistuksessa käytetään neljää mallasta; savu-. münchener-, kristalli- ja mustamallas, saksalaisen Bambergin kuuluisan savumaltaan osuus on 40 %. Humalalajike on Perle.

Sauhusanttu valittiin Vuoden Olueksi vuonna 2002 Helsingin Olutfestivaalilla. Kymmenen vuotta saatiin odottaa Sauhusanttua pulloon ja Alkon valikoimaan. Hienon oluen saatavuus siis moninkertaistui lokakuussa 2012.

 

 

Helsinki Portteri, Suomenlinnan Panimo, Vantaa / Bitter B Oy, Suomenlinna, Hki

 


5,6 %, kantavierre 15,0º Pl., katkeroainepitoisuus 34 EBU, väri 270, tumma portteri.

Kertalasipullo 0,5 l. Alkon vähittäismyyntihinta 4,96 e. Hanassa 0,5 l., anniskeluhinta 7,50 e, hanassa Ravintola Suomenlinnan Panimo 0,4 l. – 5,60 e. (16.11.2012, Alko)

Pisteet 91 / 100. Koff portteri -asteikolla 87 / 100.

Väri on tumma, läpinäkymättömän musta. Vaahto on ruskehtava, lähes olematon. Tuoksu on lakritsainen, lievästi paahteinen. Maku on kevyt, maltainen, lakritsainen, leipämäinen, paahteinen, hienostuneen tyylikäs, samettisen pehmeä, tasapainoinen, juotavuudeltaan helppo. Valmistusainekset ovat wiener-, ale-, karamelli- ja värimaltaat, Fuggles-humalat, hiiva ja järvivesi.

Helsinki Portterista on valmistettu muutaman kerran myös käsipumppuhanaversio eli real ale.

Portteri sopii savustetun ja grillatun kala- ja liharuuan sekä äyriäisten kanssa.

Helsinki Portteri on valmistajan pitkäaikaisimpia tuotteita ja aluksi ainoa suomalainen portteri, jolla on suomenkielinen nimi. Nyttemmin on toinenkin, Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan Kievari Portteri (6,5 %), aluksi Kukko Portteri. Kievari Portteri on poistunut Alkon valikoimasta alkusyksystä 2012! Koffin portterin nimi on Sinebrychoff Porter IV (7,2 %).

Helsingin edustalla Suomenlinnan saaressa Rantakasarmissa toimiva ravintola perustettiin vuonna 1995 ja ravintolapanimon ensimmäiset omat oluet valmistuivat vuonna 1997. Vuoden 2012 loppukeväällä panimo on laajentunut uusiin tiloihin Vantaalle Lahdenväylän tuntumaan ja Suomenlinnan Panimo on alkanut pullottaa tuotteitaan. Moninkertainen tuotanto on siis entistäkin helpompi saada kuluttajalle päivittäistavarakaupassa ja ravintoloissa sekä nyt myös Alkon myymälöissä kautta maan.

 

 

Barley Wine 2012, Koskipanimo Oy, Plevna, Tampere

 


 

10,0 %-til., kantavierre p-%, katkeroainepitoisuus 65 EBU, puolitumma pintahiivaolut,ale, Barley Wine, kypsytetty kaksi vuotta – pullotetta viimeiset 9 kuukautta sherrytynnyrissä. Valmistunut 20.09.2012.

Kertalasipullo 0,33 l. Anniskeluhinta 12 e. Panimoravitola Plevna, Tre. Hana 0,3 l. Anniskeluhinta 6,50 e. Olutravintola Pikkulintu, Hki. (Hana 29.09.2012, Pikkulintu)

Hanaversio: Väri on tumma, ruskeanmusta, läpikuultava, viininpunainen. Vaahto on valkoinen, tiheä, niukka rengas lasin reunoilla. Tuoksu on aluksi paahteinen, hedelmäinen, pistävä. Maku on täyteläinen, kuiva, vahva, hedelmäinen, kuivattuja hedelmiä, luumu, aprikoosi, viikuna, taateli. Pitkä vahva jälkimaku ei jää kovin kauaksi alkoholimaisuudesta.

Koskipanimon Barley Wine 2012 on kypsynyt runsaat kaksi vuotta, niistä yhdeksän kuukautta puisissa sherrytynnyreissä ennen pullotusta. 1000 litran tuotantoerästä 300 litraa on astioitu hanaversioksi olutravintolamyyntiin. Barley Wine on myös helsinkiläisen Olutravintola Pikkulinnun perinteinen syysyhteistyö panimon kanssa. Vuodesta 2005 (Siperia Stout 8 %) on valmistunut jo kahdeksan yhteistä olutta.

 

 

Gauloise Brune / Bruin, Brasserie du Bocq, Purnode, Belgia

 


8,1 %-til., kantavierre 19,2 p-%, katkeroainepitoisuus 21 EBU, väri 72,3 EBC, tumma pintahiivaolut, ale, pullossa käyvä, luostariolut (Bière d’Abbaye). Suositeltu tarjoilulämpötila 8 ºC.

Kertalasipullo 0,75 l., Alkon vähittäismyyntihinta 8,02 e. Maahantuoja Heino Juomat Oy.

Väri on tumma, ruskea, läpikuultava, kirkas. Vaahto on ruskehtava, runsas, tiheä, tasainen, kestävä. Tuoksu on maltainen, hedelmäinen, karamellimainen. Maku on täyteläinen, maltainen, makean hedelmäinen, tumman kypsän luumun kaltainen. Tasapainoinen, maukas, tavanomaisen laadukas belgialainen tumma ale.

Vallonian Purnodessa sijaitsevan panimon perusti Martin Belot vuonna 1858. Sama suku omistaa paikallisen joen mukaan nimensä saaneen panimon edelleen kuudennessa polvessa. Brasserie du Bocq on keskittynyt vuodesta 1967 alkaen pelkästään pulloissa käyvien pintahiivaoluiden valmistukseen.

 

 

Old Foghorn Barleywine Style Ale, Anchor Brewing Company, San Francisco, Kalifornia, USA

 


8,8 %-til., Original Gravity 1088-92, katkeroainepitoisuus 70 IBU, tumma pintahiivaolut, ale, kuivahumaloitu englantilaistyylinen barley wine. Suositus tarjoilulämpötilaksi 13 °C.

Kertalasipullo 0,355 l. Anniskeluhinta 8,00 e. Alkon vähittäismyyntihinta 4,61 e (Arkadian myymälä). Maahantuoja Servaali Oy.

Väri on tumma, punaruskea, läpinäkyvä. Vaahto on ruskea, nousee runsaana, jättää pitsikuvioita lasin reunoille, tiheäkuplainen, melko niukka. Tuoksu on makea, karamellimainen, tumman hedelmäinen. Maku on täyteläinen, makean marjainen, kirsikkamainen, karhunvatukkamainen, portviinimainen, tasapainoinen. Pitkä, paksu jälkimaku.

Old Foghorn on englantilaistyylinen täysmallas-pintahiivaolut, jota kypsytetään pitkään. Olut hapottuu luonnonmenetelmällä prosessissa, jota kutsutaan sanalla ”bunging” (bung – puisen olut- ja viinitynnyrin korkki tai tulppa). Tuloksena on ilmavan kepeä, kuplikas vaahto kuin samppanjassa. Valmistuksessa käytetään pale- ja karamellimallasta ja Cascade-käpyhumalaa, myös kuivahumaloinnissa.

 

 

Schneider Weisse TAP X – Mein Nelson Sauvin, Weisses Brauhaus G. Schneider & Sohn GmbH, Kelheim, Baijeri, Saksa

 


7,3 %-til., kantavierre 16,5 p-% (1065-1071 o.g.), katkeroainepitoisuus 27 EBU, väri 16 EBC, tumma pullossakäyvä suodattamaton vehnäolut, vehnädoppelbock. Suositus tarjoilulämpötilaksi 8-12 ˚C.

Kertalasisamppanjapullo muovitiivisteellä vahvistetulla kruunukorkilla 0,75 l. Alkon erikoisvalikoimassa (384 ploa) vähittäismyyntihinta 12,98 e. Maahantuoja Servaali Oy.

Pisteet 92 / 100.

Väri on vaalea, keltainen, hennosti punertava, läpikuultava, samea. Vaahto on valkoinen, pursuavan runsas, pienikuplainen, laskeutuu melko nopeasti, kestävä. Tuoksu on makean viljainen, sahtimainen. Maku on kevyt, raikkaan hedelmäinen, aprikoosimainen, persikkamainen, banaanimainen, karviaismarjamainen, kevyen viinirypälemäinen (Sauvignon Blanc). Suutuntumassa ja jälkimaussa on vahva, kuivahko, hapan, katkeroinen aromi. Olut on valmistettu tietoisesti viinimäiseksi erikoisuudeksi. Belgian perinteiset ja Italian uusien pienpanimoiden viinimäiset ja samppanjamaiset oluet tulevat mieleen.

TAP X Mein Nelson Sauvin valmistetaan ohra- (40 %) ja vehnämaltaasta (60 %), jotka on viljelty Riedenburgin alueella Baijerissa. Nelson Sauvin –humalat tulevat Uudesta Seelannista, lisäksi käytetään saksalaista Hallertauer Tradition –humalaa. Pullossakäymistä varten olut hiivataan toisen kerran belgialaisella ale-hiivalla.

Tämä viinimäinen olut sopii kypsän juuston, pastasalaatin, erilaisten kalaruokien ja raikkaiden hedelmien kanssa. Erikoisuuden hinta kohoaa tietenkin kovaksi – myös Saksassa, joka ”normaalisti” on ollut edullinen olutmaa. Panimo korostaa erityisesti Mein Nelson Sauvinin keräilyarvoa: parasta ennen –päivä on 1.8.2014, mutta ”voidaan myös varastoida myöhäisempää nautiskelua varten”.

TAP X Mein Nelson Sauvin valmistettiin ensimmäisen kerran lähinnä vientituotteeksi syksyllä 2011. Suuren kysynnän ja mielenkiinnon vuoksi tänä syksynä (2012) valmistettiin toinen tuotantoerä. Schneiderin panimomestari Hans-Peter Drexler lupailee panimon TAP X –merkistä erilaisten vehnäoluterikoisuuksien sarjaa..

 

 

Salvator, Paulaner Brauerei GmbH & Co. KG, München, Baijeri, Saksa / Brau Holding International AG, München

 


7,9 %-til., kantavierre 18,3 %-p., katkeroainepitoisuus 22 EBU, väri 53 EBC, tumma pohjahiivaolut, lager, doppelbock.

Kertalasipullo 0,33 l. Alkon vähittäismyyntihinta 2,99 e.

Väri on tumma, punertavan ruskea, läpinäkyvä, lähes kirkas. Vaahto on ruskea, tiheä, tasainen, kestävä. Tuoksu on makea, karamellimainen, hedelmäinen, luumumainen, taatelimainen. Maku on täyteläinen, tuoreen, runsaan maltainen, makea, hedelmäinen, luumumainen, viikunamainen, pehmeä, marjainen, kirsikkamainen. Humalat ovat saksalaista Hallertau-lajiketta.

Vahva pukkiolut sopii sellaisenaan nautiskeluun ja maisteluun, mieluusti hyvässä seurassa vertaillen.

Baijerilaisen kilpailijan Ayinger Celebratorin (6,7 %, Alko 2,99 e / 0,33 l.) rinnalla selvästi luonteikkaampi ja kiintoisampi. Bock (pukki)-olut on vuoden kierrossa kevättalven kausiolut syntysijoillaan Saksassa – kaksi viikkoa Pyhän Josefin päivän (Josephitag) 19.3. ympärillä vietetään Starkbiezeit-festivaalia – mutta ainakin täällä pohjoisessa sopii hyvin myös syksyn viileneviin iltoihin.

 

 

Celebrator Doppelbock, Brauerei Aying Franz Inselkammer KG, Aying, Baijeri, Saksa

 


6,7 til.-%, kantavierre 18,3 %-p., katkeroainepitoisuus 27 EBU, väri 128 EBC, tumma pohjahiivaolut, lager, doppelbock.

Kertalasipullo 0,33 l. Alkon vähittäismyyntihinta 2,99 e. Maahantuoja Heino Juomat Oy, Espoo.

Väri on tumma, ruskean punainen, voimakasta valoa vasten kirkas. Vaahto on ruskea, erittäin runsas, hötöinen, kuplainen, epätasainen, kestävä. Tuoksu on voimakas, maltainen, makea. Maku on täyteläinen, maltainen, vahva, pehmeä, leipämäinen, makea, karamellimainen. Miellyttävästi lämmittävä kokonaisuus. Humalat ovat saksalaista Hallertau-lajiketta. Vertailuoluena virolainen Saku Tume (6,7 %, Alko 3,19 e / 0,5 l.) pääsee hyvin lähelle samoja ominaisuuksia.

Toinen testaus: Väri on tumma, mustanruskea, läpinäkymätön. Vaahto on ruskea, runsas, tiheä, tasainen, jättää pitsikuvioita lasin reunoille, kestävä. Tuoksu on maltainen, mämmimäinen, makea, paahteinen. Maku on täyteläinen, maltainen, suklaamainen, leipämäinen, tasapainoinen, lämmittävä.

 

 

Crew IPA, Crew AleWerkstatt GmbH, München, Baijeri, Saksa; valmistuspaikka: Schlossbrauerei Hohenthannner KG, Hohenthann, Saksa

 


6,4 %-til., kantavierre 14,6 p-%, katkeroainepitoisuus 58 EBU, väri 30 EBC, tummahko pintahiivaolut, India Pale Ale, IPA

Kertalasipullo 0,33 l. Alkon vähittäismyyntihinta 3,93 e. Anniskeluhinta 8,00 e. Maahantuoja .

Pisteet 94 / 100

Väri on puolitumma, punaruskea, läpinäkyvä, lähes kirkas. Vaahto on valkoinen, pehmeän runsas, isokuplainen, muodostaa pitsikuviota lasin reunoille, kestävä. Tuoksu on pihkainen, männynneulasmainen, voikukkamaisen katkeroinen. Maku on täyteläinen, pehmeä, kuiva, toffeemainen, pihkainen, vahvan luonteikas, pullon pohjalla vahva hiivakerros. Humalalajikkeet ovat Herkules, Cascade, Citra ja Simcoe. Tämä on ensimmäinen Reinheitgebot-maa Saksassa valmistettu India Pale Ale, ja onnistuu kyllä iskemään vahvasti katkeroitujen IPA-oluiden ystävien makuhermoon. Miellyttävästi.

Mario Hanel ja Timm Schnigula aloittivat oman ale-panimon saksalaisen olutmaailman sydämessä, Baijerin Münchenissä marraskuussa 2011. Ensimmäinen oma olut oli Crew Pale Ale (5,6 %) ja IPA on toinen. Crew AleWerkstattin oluet valmistetaan vuonna 1864 perustetussa Schlossbrauerei Hohenthannner KG:ssä Hohenthann.

 

 

Crew Pale Ale, Crew AleWerkstatt GmbH, München, Baijeri, Saksa; valmistuspaikka: Schlossbrauerei Hohenthannner KG, Hohenthan, Saksa

 


5,6 %-til., kantavierre 12,4 p-%, katkeroainepitoisuus 40 EBU, väri 25 EBC, vaalea pintahiivaolut, pale ale

Kertalasipullo 0,33 l. Alkon vähittäismyyntihinta 3,88 e. Anniskeluhinta 8,00 e. Maahantuoja .

Väri on vaalea, keltainen, kirkas.

Vaahto

Tuoksu

Maku

Humalalajikkeet ovat Herkules, Cascade, Citra, Chinook ja Nelson Sauvin.

.

.

.

.

.

 

 

Königsbacher Pils, Königbacher Brauerei, Koblenz, Reininmaa, Saksa / Bitburger Braugruppe GmbH, Bitburg, Saksa (1.1.2012 alkaen Koblenzer Privatbrauerei GmbH & Co KG)

 


4,2 %-til, kantavierre 11,4 p-%, vaalea lager, pils.

Tölkki 0,33 l. Vähittäismyyntihinta e. Maahantuoja Tokmanni Oy Tarjoustalo . Parasta ennen 20.06.2013.

Väri on vaalea, keltainen, kirkas. Vaahto on valkoinen, tiheä, tasainen, kestävä. Tuoksu on hunajaisen makea, heinämäisen katkeroinen. Maku on kevyt, pehmeän hedelmäinen, tasapainoinen, tyylikäs. Valmistuksessa käytetään tšekkiläistä (!) Saaz-jalohumalaa. Panimon perinteet ulottuvat vuoteen 1689, yli 320 vuoden päähän. Bitburger-ryhmä hankki oikeudet Königsbacher-merkkiin vuonna 2010. Vuoden 2012 alusta paikalliset yrittäjät hankkivat oikeudet takaisin ja panimotoiminta jatkuu Koblenzer Brauerei –nimellä. Tämän pilsin uusi nimikin on Koblenzer Pils.

Pieni omituisuus tähän Königsbacher Pilsiin kyllä liittyy. Olut on ilmeisesti valmistettu lähinnä Liettuan ja Latvian markkinoille, mutta tölkin etiketissä on myös suomalainen pantti-merkintä. Varsinaisesti Königsbacher Pils –nimistä olutta ei tunnu olevan olemassakaan, vaan sen nimi on Königsbacher Pilsner ja vahvuus 4,7 % / 4,8 % / 5,3 %. Koblenzer Pils on olemassa, mutta sen vahvuus on 4,7 %. Arvioidussa tölkissä on 4,2-prosenttinen olut.

 

 

Käki Olut Öl III Katajaolut, Lammin Sahti Oy, Lammi, Hämeenlinna; valmistuspaikka: Saimaan Juomatehdas Oxa Oy, Lappeenranta

 


4,5 %-til., kantavierre 11,5 % Pl, katkeroainepitoisuus 18 EBU, väri 30 EBC, katajalla maustettu tumma pintahiivaolut, ale. Suositus tarjoilulämpötilaksi 6-10 °C.

Kierrätyslasipullo 0,33 l. Vähittäismyyntihinta 2,39 e. Jakelu Sinebrychoff Oy.

Väri on puolitumma, ruskea, kirkas. Vaahto on valkea, isokuplainen, niukka, nopeasti haihtuva. Tuoksu on vaimea, makean maltainen. Maku on kevyt, vaimeasti maltainen, katajainen, tasapainoinen, maukas. Jälkimaku on lyhyt, katajainen..

.

.

 

 

Pöllö Olut III, Lammin Sahti Oy, Lammi, Hämeenlinna / valmistuspaikka Saimaan Juomatehdas, Oxa Oy, Lappeenranta

 


4,5 %-til., kantavierre 11,0 p-%, katkeroainepitoisuus 30 EBU, väri 30 EBC, puolitumma pintahiivaolut, ale. Suositus tarjoilulämpötilaksi 6-10 °C.

Kierrätyslasipullo 0,33 l. Vähittäismyyntihinta 2,15 e. Jakelu Sinebrychoff Oy.

Väri on puolitumma, kuparinruskea, kirkas. Vaahto on valkoinen, niukka, tiheä, epätasainen. Tuoksu on vaimeasti puumainen, pähkinäinen, hedelmäinen. Maku on keskitäyteläinen, kuivahko, kuivattuja hedelmiä, luumua, aprikoosia, persikkaa. Tyyli on lähellä brittiläistä bitter alea tai mild alea. Jälkimaku on kovin vaatimaton. Valmistuksessa käytetään pale ale-, pilsner-, karamelli- ja paahdettua mallasta sekä Hallertau Magnum –humalaa.

 

 

Metsän Henki, Rekolan Panimo Oy, Mäntsälä

 


4,5 %-til., kantavierre 9,3 %, puolitumma kuusenkerkällä maustettu suodattamaton pintahiivaolut, ale. Suositus tarjoilulämpötilaksi 10-12 °C.

Kertalasipullo 0,5 l. Vähittäismyyntihinta 4,99 e. Jakelu: Juomatalo Pikkulintu, Hki.

Vuonna 2011 perustettu ja kesällä 2012 ensimmäiset tuoteet valmistanut Rekolan Panimo on aloittanut vauhdikkaasti. Ensimmäinen pullopakattu olut tuli päivittäistavarakauppojen valikoimiin syyskuun lopulla 2012.

Väri on puolitumma, punertava, läpinäkyvä, hennosti samea. Vaahto on valkea, runsas, hötöinen, epätasaisen kuplainen, laskeutuu melko nopeasti. Tuoksu on maltainen, havuinen, raikkaan makeansävyinen. Maku on kevyt, kuivan havuinen, siirappimainen, karamellimainen, ei kuitenkaan erityisen makea. Joskus saattaa oluen nimi osua näin nappiin! Metsän Hengessä voi aistia havumetsän raikkautta ja myös synkkyyttä. Olut sopii riista- ja pataruokien sekä sienien kanssa. Voi maistella myös joulun ja talven kausioluena.

Kerkkä eli kuusen vuosikasvain ilmestyy oksan päähän keväisin vaaleanvihreänä ja pehmeänä lisäkkeenä. Se sisältää runsaasti hivenaineita, antioksidantteja, A- ja C-vitamiineja. Kerkkiä voi kuivata ja pakastaa, keittää mehuksi, hyytelöksi ja siirapiksi. Kerkän eteeriset öljyt auttavat vatsavaivoihin, reumaan ja irrottavat limaa.

Uuden kotimaisen pienpanimon kolmas (inkivääriolut Kesäkollin 4,3 % ja Amerikan Serkku –alen 4,5 % rinnalla) tuote perustuu oluentekijä Jari Leinosen helsinkiläiselle Suomalainen Ravintola Ainolle tekemään Aino Kuusenkerkkä-aleen, ensimmäiseen versioon (4,3 %, Ravintolapanimo Teerenpeli, Hki, 2008), jota Ainon silloinen keittiömestari oli valmistamassa. Rekolan Panimo / Jari Leinonen on tekemässä myös Ainon seuraavan oluen, joka valmistuu lokakuun lopulla 2012.

 

 

Keisari Strong IV Münchener Premium, Nokian Panimo Oy, Nokia

 


5,7 %-til., kantavierre 13,6 p-% (Alko: 12,9 Pl), katkeroainepitoisuus 29 (19,7) EBU, väri 30 (44,3) EBC, puolitumma lager, münchener-tyylinen täysmallasolut. Suositus tarjoilulämpötilaksi 10-12 °C.

Kierrätyslasipullo 0,33 l. Alkon vähittäismyyntihinta 2,20 e. Hanassa olutravintoloissa 0,5 l. anniskeluhinta 6 e.

Maukas ja onnistunut syksyinen kausiolut on kotimaisen valmistajan vakiotuotannossa läpi vuoden!

Keisari Münchenerin väri on tumma, ruskea, punertava, läpinäkyvä, kirkas. Vaahto on ruskea, aluksi runsas, tiheä, laskeutuu nopeasti. Tuoksu on maltainen voimakkaan hedelmäinen, hieman makea. Maku on täyteläinen, maltainen, hedelmäinen, aprikoosimainen, omenamainen, paahteinen, vahva, pehmeä, tasapainoinen, luonteikas. Pehmeän maltainen jälkimaku miellyttää pitkään.

Valmistuksessa käytetään pilsner-, kristalli- ja tummia (dark ale) –maltaita ja saksalaisia Hallertau-humalia. Keisari Münchener on saatavissa myös mietona (4,5 %, 0,5 l. tölkki / 2,85 e) versiona.

Olut sopii paistetun ja paahdetun liharuuan kanssa.

 

 

Laitilan Kievari Kekri, Laitilan Wirvoitusjuomatehdas Oy, Laitila

 


5,9 %-til., kantavierre 14,3 p-%, katkeroainepitoisuus 26 EBU, väri  EBC, tumma pohjahiivaolut, täysmallasolut, syksyn kausituote. Suositus tarjoilulämpötilaksi 8-12 ºC.  

Kertalasipullo 0,5 l. repäisykorkilla. Alkon vähittäismyyntihinta 3,64 e. Hanassa olutravintoloissa 0,5 l. anniskeluhinta 7,20 e.

Väri on tumma, ruskea, läpinäkyvä, kirkas. Vaahto on valkoinen, niukka, laskeutuu nopeasti. Tuoksu on maltainen, imelän makea. Maku on täyteläinen, maltainen, makea, paksu, luonteikas, hedelmäinen, tummaa kypsää luumua, aprikoosia, tasapainoinen, helposti juotava. Maltaat ovat pilsner, münchener ja karamelli, humalat Hallertau Magnum ja Hersbrucker, molemmat Saksasta. Märzen-tyylinen olut on tuotettu kausiolutvalikoimaan vuodesta 2009 alkaen.

Tänä vuonna Kekrin tuotannossa taisi tapahtua vahinkoa eikä pulloversio tullut Alkonkaan valikoimaan lainkaan. Onnekas oluen ystävä saattaa – OLUTVERKON testiryhmän tavoin – löytää Kekrin olutravintolan hanasta vielä varsinaisen Kekri-päivän (3.11.2012) aikaan ja alkavana kekri-kautenakin.

 

 

Tyyki 20, Kuninkaankartanon Panimo, Mustiala, Tammela / Hämeen Ammattikorkeakoulu HAMK, Hämeenlinna

 


7,5 %-til., kantavierre 20,0 %-p., katkeroainepitoisuus 50 EBU, väri  EBC, näennäisuutepitoisuus 7,5 %, tumma pintahiivaolut, portteri, pullossakäyvä. Suositus tarjoilulämpötilaksi  °C.

Kierrätyslasipullo 0,33 l. Saatavuus: Tyyki Jazz –tapahtuman 20-vuotisjuhla- ja nimikko-olut (19.-20.02.2011), XXI TyykiJazz Forssan Musiikkitalo ja Ravintola Sävel 18.02.2012; Suuret Oluet Pienet Panimot, Turku 14.06.2012 ja Hki 26.07.2012.

Väri on musta, aivan läpinäkymätön. Vaahto on hyvin niukka, pienikuplainen rengas lasin reunoilla. Tuoksu on paahteinen, lakritsainen, hennosti karhean makea. Maku on täyteläinen, paahteinen, lakritsainen, lääkeyrttimäinen, tasapainoinen, upean vahva ja luonteikas. Jälkimaku on lämmittävän yrttimäinen, hieman makea, pitkäkestoinen.

Tyyki 20 on valmistettu forssalaisen jazz-tapahtuman TyykiJazzin 20-vuotistaipaleen juhla-ja nimikko-olueksi helmikuulle vuonna 2011. Tämän vuoden XXI TyykiJazzissa 18.02.2012 oli juhlaoluena Kuninkaankartanon Jazztyttö.

Pisteet 91 / 100, Kofffin portteri –asteikolla 87 / 100.

 

 

Spaceman IPA, Birraficio Brewfist Italian Ales / NiuBru srl, Codogno, Lombardia, Italia

 


7,0 %-til., kantavierre 16 Pl, katkeroainepitoisuus 70 EBU, tumma pintahiivaolut, India Pale Ale. Suositus tarjoilulämpötilaksi 6-8 °C.

Hana 0,5 l. anniskeluhinta 7,90 e. Kertalasipullo 0,33 l. Anniskeluhinta 7,00 e.

Väri on puolitumma, ruskea, punertava, läpinäkyvä. Vaahto on valkea, niukka, tiheä. Tuoksu on hedelmäinen, paksu. Maku on täyteläinen, vahvan hedelmäinen, aprikoosia, luumua, omenaa, pehmeitä, tummia hedelmiä, pehmeän nektariinimainen, hieman toffeemainen. Kokonaisuus on mielettömän hienosti tasapainoinen, muistuttaa skottipanimo BrewDogin upeita IPA-tuotteita. ‚Avaruusmies-IPAn‘ tyyli tosin on löytynyt USA:n länsirannikolta. Valmistuksessa käytetään Citra-, Columbus- ja Simcoe-humalia sekä pilsner-, vienna- ja aromimaltaita.

Brewfist, olutnyrkki, on vuonna 2010 perustettu uusi panimo Pohjois-Italian Lombardiassa. Panimon tavoite on korkealla: Enemmän olutta, Enemmän ihmisiä. Eli hyvät oluet saavat ystävikseen enemmän ihmisiä. Panimo on niin uusi, ettei se ehtinyt mukaan Helsingin Olutfestivaalin (HBF) Italia-teemaan vuonna 2010.

 

 

Sleep Over Coffee IIPA, valmistuttajat: To Øl ja Mikkeller, Kööpenhamina, Tanska; valmistuspaikka: De Proef Brouwerij, Lochristi-Hijfte, Belgia

 


10,5 %-til., tumma pintahiivaolut, pale ale, Imperial India Pale Ale, IIPA. Pullossa kypsyvä.

Kertalasipullo 0,33 l. Anniskeluhinta 8,50 e. Maahantuoja Juomatalo Pikkulintu, Hki.

Väri on tumma, punaruskea, läpinäkymätön, samea, sahtimainen. Vaahto on valkoinen, runsas, epätasainen, jättää pitsikuvioita lasin reunoille, kestävä. Tuoksu on tupakkamainen, lääkeyrttimäinen, alussa vihannesmainen vivahde. Maku on täyteläinen, kukkainen, vahva, tunkkainen, pölyinen, marjainen, hedelmäinen, luumumainen. Vahva alkoholiprosentti on piilossa muiden voimakkaiden ominaisuuksien takana. Alun kovuus pehmenee nopeasti.

Tanskalaisten valmistuttajien yhteistyönä Belgiassa paneman ’kahvioluen’ määritelmä on ”amerikkalainen vahva Barley Wine”. Valmistuksessa käytetään ohramaltaiden lisäksi kaurahiutaleita ja kahvia. Humalat ovat Simcoe, Centennial ja Amarillo.

Sleep Over Coffee IIPA on Mikkellerin ja To Ølin kolmas yhteistyönä tekemä “yleisolut”, overall. Edelliset ovat villihumalilla käytetty Ov-ral Wild Yest IIPA (10,5 %) ja karamellimainen Overall IIPA (10,5 %).

 

 

Rauchpils, valmistuttaja: Mikkeller ApS, Kööpenhamina, Tanska; valmistuspaikka: De Proef Brouwerij, Lochristi-Hijfte, Belgia

 


4,6 %-til., tummahko pohjahiivaolut, pils, savumaltainen.

Hana 0,5 l. Anniskeluhinta 7,00 e. Maahantuoja Diamon Beverages Oy, Hki. DanskeBrygmestre –teemaviikot 05.-28.10.2012.

Väri on puolitumma, porkkananpunainen, läåikuultava, samea. Vaahto on valkea, niukka, harvakuplainen. Tuoksu on lihaisa, savuinen, palvikinkkumainen. Maku on kevyt, kuivan savuinen, bambergilainen savulihan makuarmi vahvana ja tyylikkäänä. Tasapainoinen, helposti juotava. Jälkimaku on pitkä, savulihamainen, voimakas, miellyttävä.

 

 

 

I Can’t Remember traditional porter, The Triple fff Brewing Company Ltd, Hampshire, Iso Britannia

 


6,8 %, tumma pintahiivaolut, portteri, pullossakäyvä. Suositus tarjoilulämpötilaksi 12 °C.

Kertalasipullo 0,5 l. Anniskeluhinta 8,90 e. Maahantuoja Kalaravintolat-ryhmän Brittiolutviikot-valikoimassa lokakuussa 2012.

Graham Trott perusti Triple fff –panimon vuonna 1997. Oluen nimi on suomeksi ’En voi muistaa’.

Väri on vaalea, mustan ruskea, läpinäkymätön. Vaahto on ruskea, runsas, vankka, harvakuplainen, jättää pitsikuvioita lasin reunoille, kestävä. Tuoksu on suklaamainen, kahvimainen, varsinkin lämpimänä kuivan karhea. Maku on täyteläinen, paahtuneen maltainen, karhean kahvimainen, suklaamainen, pehmeä, kuiva, vahvan luonteikas. Jälkimaku on kahvimainen, vahva, pitkä. Vahvat erilaiset ominaisuudet muodostavat tasapainoisen tyylikkään, perinteitä kunnioittavan, juotavuudeltaan miellyttävän ja lämmittävän kokonaisuuden.

Koffin portteri –asteikolla ei aivan selvitä tasoihin – sen verran erityylisistä stout / porttereista on kysymys. Irlantilaistyylinen samettisen pehmeä ja tyylikäs Sinebrychoff Porter (7,2 %) on teollinen tuote, Myöhempien Aikojen Portteri, kun FFF-portteri on perinteinen brittiportteri.

Pisteet 99 / 100, Koffin portteri –asteikolla 96 / 100.

 

 

Temptation Russian Stout, The Durham Brewery Ltd, Bowburn, Durham, Iso Britannia

 

10,0 %-til., tumma pintahiivaolut, portteri, stout, suodattamaton, pullossakäyvä. Sopii vegaaneille. Suositus tarjoilulämpötilaksi 10 °C.

Kertalasipullo 0,5 l. Anniskeluhinta 12,00 e. Maahantuoja Kalaravintolat-ryhmän Brittiolutviikot-valikoimassa lokakuussa 2012.

Väri on tumma, musta, täysin läpinäkymätön. Vaahto on ruskea, runsas, pehmeä, tasainen, pienikuplainen, jättää pitsikuvioita lasin reunoille, kestävä. Tuoksu on maltainen, yrttimäinen, yllättävän raikas! Maku on täyteläinen, maltainen, pehmeän suklaamainen, paahteinen, lakritsamainen, yrttimäinen, anismainen, hieman liköörimäinen, jopa öljymäinen, tumman vahvan hedelmäinen, luumumainen, hapokas. Vahva, tummasävyinen, lämmittävä jälkimaku. Katkerointiin käytetään peribrittiläistä Goldings-humalaa.

Opettajapariskunta Christine ja Steve Gibbs perustivat panimon vuonna 1994 Koillis-Englannin Durhamissa, Newcastlen eteläpuolella.

Pisteet 97 / 100, Koffin portteri –asteikolla 99 / 100.

 

 

Sea Dog Hazelnut Porter, valmistuttaja Sea Dog Brewing Company, Topsham, Maine, valmistuspaikka: Pugsley Brewing LLC, Portland, Maine

 


5,6 %-til., tumma pintahiivaolut, portteri

Kertalasipullo kierrekruunukorkilla 0,355 l. anniskeluhinta 10,90 e. HOK-Elannon Twenty3 Stars And Stripes – USA-viikot valikoimassa 1.-21.10.2012.

Väri on tumma, hyvin tumma viininpunainen, läpikuuultava, kirkas. Vaahto on ruskehtava, runsas, pehmeä, tiheäkuplainen, kestävä. Tuoksu on maltainen, aluksi metallimainen, lievästi diasetyylimainen kehittyen paahteiseksi, pähkinäiseksi. Maku on keskitäyteläinen, paahteinen, karhean hedelmäinen, luumumainen, kuivan viikunamainen, pähkinämäinen. Jälkimakua kohden persoonallista luonnetta nousee mukaan, lämmittävän pehmeä suklaamaisuus yhdistyy pähkinämäisyyteen.

Pisteet 89 / 100, Koffin portteri –asteikolla 85 / 100.

 

 

Maailman Ympäri IPA Illume 25 vuotta, Saimaan Juomatehdas, Lappeenranta / Oxa Oy, Mikkeli

 


4,6 %-til., kantavierre  %, katkeroaineet  EBU, väri  EBC, tummahko pintahiivaolut, India Pale Ale. Suositus tarjoilulämpötilaksi  °C.

Hana 0,5 l. Anniskeluhinta 9,50 e. Panimoravintola Bruuveri, Hki. (21.09.2012, Illume Oy:n 25-vuotisjuhla, Circo-keskus, Suvilahti, Hki)

Väri on tumma, punaisen ruskea, kuparinvärinen, läpikuultava, hieman samea. Vaahto on valkea, runsas, tasainen, keskikestävä. Tuoksu on kukkaisen, mehevän katkeroinen. Maku on keskitäyteläinen, kuiva, vahvasti katkeroinen, karhea, hedelmäinen, helposti juotava.

Maailman Ympäri IPA on valmistettu helsinkiläisen elokuvatuotantoyhtiö Illume Oy:n 25-vuotisjuhliin, joita vietettiin 21.09.2012. Myöhemmin olut tulee myös Panimoravintola Bruuverin hanavalikoimaan nimellä Illume IPA Helsingin Kampin keskuksessa. India Pale Ale sopii hyvin Illumen tapaisen kaikkialta maailmasta dokumentoivan yhtiön juhlatuotteeksi. IPA-oluttyyli kehitettiin alun perin brittiläisen Intian kauppalaivaston pitkiä merimatkoja varten. Oluen tuli säilyä kuukausia kestävien merimatkojen ajan tuoreena, joten valmistuksessa käytettiin erityisen runsaasti katkeroaineita eli humalaa.

Tällä hetkellä vahvasti humaloidet IPAt ovat kaikkialla maailmassa (Pohjoismaissa: Tanskassa, Norjassa, Ruotsissa ja Suomessakin; Italiassa, Uudessa Seelannissa ja Yhdysvalloissa – sekä tietenkin edelleen Iso-Britanniassa) harrastettuja oluterikoisuuksia.

 

 

Wagner-olut, Olvi Oyj, Iisalmi

 

4,5 %-til.; kantavierre 10,7 p-%, katkeroainepitoisuus 22 EBU, väri 10 EBC, vaalea lager, pastöroimaton täysmallasolut. Tarjoilulämpötila alkaen  °C.

Tölkki 0,568 l., Vähittäismyyntihinta  3,29 e

Jussi ”Juba” Tuomolan suositut sarjakuvahahmot Viivi ja Wagner ovat saaneet nimikko-oluen ja –päärynäsiiderin. Taiteilijan osuus rajoittuu vihreänsävyisten tölkkietikettien suunnitteluun. Juomauutuudet valmistuivat sopivasti Helsingin kaupunginteatterin Sian morsian –näytelmän kantaesitykseen 5.9.2012. Näytelmän on ohjannut Katja Krohn. Wagnerin roolissa esiintyy Sixten Lundberg ja Viivinä Sanna Hietala.

Väri on vaalea, syvän keltainen, kirkas. Vaahto on valkoinen, niukahko, kuplainen, haihtuu lopulta kokonaan pois. Tuoksu on maltainen, voimakas. Maku on keskitäyteläinen, maltainen, pehmeä, hennosti hedelmäinen, luonteikkaan runsas, tasapainoinen, helposti juotava. Jälkimaku on paksun maltainen. Panimon mukaan Wagner-olut on aromatisoitu ”sikamaisen hyvillä humalalajikkeilla”. Täysmallasolut on onnistunut varsin mukavasti.

 

 

Huvila Brown Ale, Malmgårdin Panimo Oy – Malmgård Bryggeri Ab, Loviisa

 

4,6 %-til., kantavierre 11,0 p-%, katkeroainepitoisuus 35 EBU, väri 60 EBC, tumma pintahiivaolut, ale, brown ale.

Hana 0,5 l. Anniskeluhinta 7,50 e. HOK-Elannon OlutHuone-ryhmän kuukauden hanaolut syyskuussa 2012. (Tulossa lokakuun alussa: kertalasipullo 0,5 l., vähittäismyyntihinta 4,60 e). (testissä: hana)

Väri on tumma, punainen, viini- tai mehumainen, läpinäkyvä, kirkas. Vaahto on vaalea, hyvin niukka, tiheä. Tuoksu on tupakkamainen, marjainen, pölyinen. Maku on keskitäyteläinen, kuiva, kaarnamainen, karhea, kahvimainen, vahva kirsikkamainen aromi jossain syvällä taustalla. Vahvoissa 7-9 %:n oluissa – vaikkapa bock-tyylisissä lagereissa – usein ihmettelee, miten hienosti korkea alkoholipitoisuus peittyy hienostuneempien ominaisuuksien alle. Huvila Brown Alessa ihmettelee ja ihailee, miten hienosti vaatimaton alkoholipitoisuus peittyy oluen upeisiin, jaloihin ominaisuuksiin – eikä kysymyksessä ole edes extreme-luokan katkeroainepitoisuus tai ultra-erikoiset humalat. Yksinkertaisesti Brown Ale on luonteikas, maukas, ominaisuuksiltaan voimakas (mieto) olut. Jälkimaku on kuivan karhea, kahvimainen, pitkä.

 

 

Sinebrychoff Porter, Oy Sinebrychoff Ab, Kerava / Carlsberg Breweries AS, Kööpenhamina, Tanska

 


Valmistajan tiedot: 7,2 %-til., kantavierre 17,0 % P, katkeroainepitoisuus 45 EBU, väri 300 EBC.

Alkon tiedot: 7,2 %-til., kantavierre 17,2 % P, katkeroainepitoisuus 54 EBU, väri 305 EBC, suodattamaton pintahiivaolut, portteri, Imperial Stout. Suositus tarjoilulämpötilaksi 10-15 °C.

Hana 0,5 l. Anniskeluhinta 5,50 e. Kierrätyslasipullo 0,33 l., Alkon hinta 2,21 e (04.10.2012 saakka 2,21 e. Anniskeluhinta 5,40 e.

Sinebrychoff on järjestänyt Portterin noin 200 olutravintolan hanaan syyskuusta 2012 alkaen vappuun 2013 saakka. Todella hieno ja tärkeä tempaus.

Väri on tumma, musta, täysin läpinäkymätön. Vaahto on ruskehtava, hyvin niukka. Tuoksu on lakritsamainen, paahteinen, luumumainen. Maku on täyteläinen, paahteinen, suklaamainen, hedelmäinen, sekahedelmäkeittomainen, mukana hentoa marjaisuutta. Tasapainoinen herkku! Voimakas katkerointi vahvistaa portterin runkoa, vaikka maku- ja tuoksuaromit peittyvätkin maltaiden muihin ominaisuuksiin.

Sinebrychoffin vuodesta 1957 valmistama portteri on ehkä kehittynyt teollisen tuotteen suuntaan, liiaksikin. Alkuperäinen portteri-tyyli on syntynyt Lontoon rautatieasemilla ja satamissa ja sen voi aavistella olevan melkoisen karhea, paksu, täyteläinen leipäannos juoksevassa muodossa. Perinteinen lontoolaispanimo Fuller, Smith, Turner valmistaa useita perinneoluita, London Porter (5,4 %, Alkon hinta 3,80 e / 0,5 l.) niiden joukossa. Juuri siinä on tyylinmukaista karheutta. Mutta Sinebrychoffin samettisen hieno nykypäivän portteri kelpaa kyllä tällaisenakin.

Pisteet 98 / 100. Koff Portteri -asteikolla 100 / 100.

 

 

 

Erdinger Oktoberfest, Privatbrauerei Erdinger Weissbräu Werner Brombach GmbH, Erding, Saksa

 


5,7 %-til., kantavierre 13,2ºPl, katkeroainepitoisuus 11 EBU, väri 10,8 EBC, vaalea suodattamaton vehnäolut,Hefeweizen, syksyn kausiolut.

Kertalasipullo 0,5 l. Alkon vähittäismyyntihinta 3,58 e. Maahantuoja Servaali Oy.

Pisteet 95 / 100. Väri on vaalea, keltainen, ruskehtava, läpinäkyvä, samea. Vaahto on valkoinen, tiheä, kiinteä, kestävä. Tuoksu on hedelmäinen, mahtava hedelmäpommi. Maku on täyteläinen, pehmeän maltainen, hedelmäinen, hattaramaisen karamellimainen, ei kuitenkaan erityisen makea. Lyhyt jälkimaku – mikä tietenkin helpottaa juotavuutta. Pullon pohjalla on vahva hiivakerros. Valmistusaineet ovat vesi, vehnä- ja ohramallas, Hallertau-humalat, hiiva.

Franz Brombachin vuonna 1935 Münchenin lähistölle Baijeriin perustaman panimon perinteet ulottuvat vuoteen 1886. Erdingin yksityispanimo tekee ainoastaan vehnäoluita noudattaen uskollisesti vuoden 1516 Reinheitsgebotia. Erdingin panimon Oktoberfest lienee harvinainen vehnäinen kausiolut ja ainakin Suomen markkinoilla ensimmäinen.

 

 

Oppigårds Oktoberfestbier, Oppigårds Bryggeri AB, Hedemora, Taalainmaa, Ruotsi 

 

5,3 %-til., kantavierre 12,2 p-%, katkeroainepitoisuus 50 EBU, väri EBC, puolitumma ale, pintahiivaolut, syksyn kausiolut. Suositus tarjoilulämpötilaksi 8-12 °C.

Kertalasipullo 0,5 l. Alkon vähittäismyyntihinta 4,73 e.
Syysolut

.

.

.

.

.

.

.

.

 

 

Laitilan Kievari Barley Wine, Laitilan Wirvoitusjuomatehdas Oy, Laitila

 

8,3 %-til., kantavierre 20,7 p-%, katkeroainepitoisuus48 (Alko 27,6) EBU, väri 62 (Alko 195) EBC, tumma täysmallasolut, pullossa käyvä pintahiivaolut, laitilalainen barley wine . Suositus tarjoilulämpötilaksi 12-14 °C.

Kertalasipullo repäisykorkilla 0,33 l. Alkon vähittäismyyntihinta 4,93 e. (testattu 07.09.2012, p.e. 22.08.2015)

Pisteet 84 / 100.

Väri on tumma, ruskea, läpinäkymätön, samea. Vaahto on ruskea, runsas, tiheä, keskikestävä. Tuoksu on mausteinen, mustapippurimainen. Maku on täyteläinen, mausteinen, pippurimainen, kanelimainen, jouluolutmainen.

Barley Wine on harvinainen oluttyyppi kaikkialla ja tietenkin myös Suomessa. Laitilan kunnianhimoinen yritys lienee vasta toinen kokeilu – Stadin Panimon vuonna 2001 valmistaman Barley Winen jälkeen. Ehkä uutuuteen löytyy lisää luonteikkuutta muutaman kuukauden, parin vuodenkin ikääntymisen jälkeen. Parasta ennen –päiväys on kolmen vuoden päässä, 22.08.2015.

 

 

Pilsner Urquell, Plzeňský Prazdroj a.s., Plzeň, Tšekin tasavalta / SABMiller PLC, Lontoo, Iso Britannia

 

4,4 %-til., kantavierre 11,8 P˚, katkeroainepitoisuus 34 EBU, väri 11,9 EBC, vaalea pohjahiivaolut, lager, pils

Kertalasipullo / tölkki 0,5 l. Alkon vähittäismyyntihinta 2,98 e / 2,89 e. Anniskelumyynnissä kertalasipullo 0,33 l. ja hanaversio 0,5 l., hinta 4,90 e / 5,50 e. Maahantuoja Servaali Oy.

Pisteitä 99 / 100.

Väri on vaalea, syvän kullankeltainen, kirkas. Vaahto on valkoinen, runsas, pumpulimainen, epätasainen, kestävä. Tuoksu on upeasti katkeroinen, varsinainen tyylinluoja. Maku on keskitäyteläinen, hedelmäinen, kuivan katkeroinen, tahmean toffeemainen, tasapainoinen, luonteikas, helposti juotava. Erittäin hieno ja vahva katkeroinen suutuntuma, joka jatkuu pitkänä, vahvana, pehmeänä jälkimakuna. Oluen katkeroinnissa käytetään maailmankuulua tšekkiläistä Zatec– eli Saaz-humalaa.

Panimomestari Josef Groll valmisti ensimmäisen pilseniläisen vaalean, kirkkaan lager-oluen. Tämä muutti täydellisesti oluenpanon historian suunnan, ja nykyisin maailmassa valmistetaan lähes pelkästään lager-oluita, pääasiassa vielä vaaleita. Ensimmäisen panon vuosijuhlaa on vietetty 5.10.1842 kunniaksi. Nyt tulee tasan 170 vuotta täyteen.

Pilsner Bier” rekisteröitiin vuonna 1859 ja “Pilsner Urquell” tuotemerkki vuonna 1898.

Tyylinluoja on tietenkin lähes täydellinen olut omassa sarjassaan, mutta pienellä (0,5 – 1,0 %) vahvistuksella Pilsner Urquell olisi vieläkin parempaa. Toisaalta: Ruotsin markkinoille valmistetaan 3,5-prosentinen folköl-versio. Vuosikymmen sitten Plzeňský Prazdrojn edustajat toivat HBF-olutfestivaalille Helsinkiin muutaman tynnyrin suodattamatonta 5-prosenttista Urquellia – samaa jota Tšekin matkailijat saavat nauttia paikan päällä. Keväällä 2012 HOK-Elannon OlutHuoneiden Pivnice Helsinký –ravintoloiden edustaja kertoi julkisuudessa suunnitelmasta avata maahantuontikanava säännölliselle tuonnille Suomeen. Siinäpä oivallinen vuosipäivän lahja oluenystäville!

Plzeňin (saksaksi Pilsen – ”pilsner” = pilseniläinen) oluenpanon historia ulottuu vuoteen 1295, mutta vuonna 1842 kaupungin olutporvarit yhdistivät toimintansa perustaen Urquellin edeltäjän: Měšťanský Pivovar (”Porvareiden panimo”). Vuodesta 1999 Urquellin panimo, Plzeňský Prazdroj a.s., on kuulunut eteläafrikkalaiseen SAB – South African Breweries PLC -yhtiöön. Vuonna 2002 SAB hankki USA:n toiseksi suurimman panimoyhtiön Millerin ja muodostettiin maailmanlaajuinen jättiläisyhtiö SABMiller plc.

Plzeňin kaupunki on Euroopan Unionin Kulttuuripääkaupunki vuonna 2015. Lue lisää: Plzeň 2015.

 

 

Lapin Kulta Luomu, Oy Hartwall Ab, Lahti / Hki / Heineken Group, Amsterdam, Alankomaat

 


5,2 %-til., kantavierre 12,3 (Alko 12,2) %, katkeroainepitoisuus 21 (Alko 15,5) EBU, väri 11 EBC, vaalea pohjahiivaolut, lager, luomuolut. Suositus tarjoilulämpötilaksi 6-8 ºC.

Tölkki 0,568 l. Alkon vähittäismyyntihinta 3,48 e.

Pisteet 92 / 100.

Väri on puolitumma, syvän keltainen, läpinäkyvä. Vaahto on valkoinen, runsas, paksu, tiheä, kestävä. Tuoksu on mallasmainen, hennosti hunajainen. Maku on täyteläinen, mallasmainen, niittykukkamainen, pehmeän, vahvan viljainen. Jälkimaku on melkein töksähtävän lyhyt. Tasapainoinen, juotavuudeltaan helppo.

Ruokajuomana makkaroiden, kalaruokien ja mausteisten eksoottistenkin annosten kanssa.

.

.

 

 

Rainbow Pint of Lager Tumma Olut, valmistuttaja S-ryhmä / Inex Partners, Hki; valmistaja Olvi Oyj, Iisalmi

 

4,0 %-til.; kantavierre  p-%, katkeroainepitoisuus  EBU, väri  EBC, tumma lager, pohjahiivaolut. Suositus tarjoilulämpötilaksi: viileänä.

Tölkki 0,568 l. Vähittäismyyntihinta 2,09 e.

Olvin panimo on valmistanut S-ryhmän myymäläketjua varten oman oluen Rainbow-tuotemerkin alle. Isossa tölkissä jaeltava olut on saatavilla vaaleana (4,5 %) ja tummana (4,0 %) versiona.

Tumman lagerin väri on tummahko, ruskea, läpinäkyvä, kirkas. Vaahto on valkea, keskirunsas, nopeasti haihtuva. Tuoksu on maltainen, hyvin hennosti karamellimainen, vaisu. Maku on kevyt, maltainen, tasapainoinen, helposti juotava. Olut on hieman luonteeton, mutta ei silti täysin mahdoton.  Olut muistuttaa Olvin omissa nimissään valmistamaa Sandels Tumma Olutta (4,0 %), myös luonteikkuuden puuttumisen osalta. Pint of Lager –pinttitölkit ovat varsin tyylikkäitä. Olut sopii saunanjälkeiseen juomatarpeeseen ja maustetun aasialaisen ruuan kanssa.

 

 

Kloster, Gamla Slottskällans Bryggeri Ab, Uppsala, Ruotsi

 


9,0 %-til., tumma pintahiivaolut, ale, quadrupel, luostariolut

Hana 0,33 l. anniskeluhinta 7,00 e. Myös kertalasipullo 0,33 l.

Maahantuoja Juomatalo Pikkulintu, Hki.

Väri on tumma, ruskea, samea. Vaahto on valkoinen, isokuplainen, niukka. Tuoksu on hedelmäinen, luumumainen, rusinamainen. Maku on täyteläinen, hedelmäinen, voimakas, aprikoosimainen, lämmittävä, appelsiininkuoren mausteisuus erottuu. Kokonaisuus on hieman yksioikoinen. Jälkimaku on harmittavan lyhyt. Belgialaisen luostarioluen mallin mukaan tehty pintahiivaolut on onnistunut hienosti.

.

.

.

.

.

.

 

 

 

Organic President Pils, Stallhagen AB, Godby, Finström, Ahvenanmaa

 


5,5 %-til., kantavierre  ˚Pl, katkeroainepitoisuus  EBU, väri  EBC, puolitumma pohjahiivaolut, lager, pils, luomuolut. Suositus tarjoilulämpötilaksi 4-7 °C.

Hana 0,4 l. Anniskeluhinta 5,80 e.

Väri on puolitumma, ruskean keltainen, kirkas. Vaahto on valkoinen, tiheä, kermainen. Tuoksu on raikas, omenaisen hedelmäinen, ruohoinen. Maku on täyteläinen, pehmeän hedelmäinen, luumumainen. Pehmeä, vahva, tosi pitkään kestävä jälkimaku.

Luonnomukaisesti kasvatetuista raaka-aineista valmistetussa pils-tyylisessä oluessa käytetään pils- ja mustamallasta, humalat ovat Magmun ja Saaz.

 

 

Metsän Henki, Rekolan Panimo Oy, Mäntsälä

 


4,5 %-til., kantavierre 9,3 p-%, puolitumma kuusenkerkällä maustettu pintahiivaolut, ale

Hana 0,4 l. Anniskeluhinta 7 e. Ensimmäinen erä valmistunut 23.08.2012.

Väri on puolitumma, punertava, läpinäkyvä, hieman samea. Vaahto on valkoinen, tasainen, niukka. Tuoksu on maltainen,  lähdevesimäinen, siirappimainen. Maku on kevyt, kuiva – ei kuitenkaan katkeroinen, maustetun veden arominen, kuusenkerkkäsiirappimainen.

Uuden kotimaisen pienpanimon kolmas tuote perustuu oluentekijä Jari Leinosen helsinkiläiselle Suomalainen Ravintola Ainolle tekemään Aino Kuusenkerkkä-aleen, ensimmäiseen versioon (2008), jota valmistamassa Ainon silloinen keittiömestari oli.

Metsän Henki on tulossa myön pullossa vähittäismyyntiin (kertalasipullo 0,5 l. 4,99 e).

 

 

Kesäyö Vehnäolut, Karhupanimo, Pori / Sinebrychoff Oy, Porin panimo / Oy Sinebrychoff Ab, Kerava / Carlsberg Group, Kööpenhamina, Tanska

 


5,2, %-til., kantavierre 12,1 ºPlato, katkeroainepitoisuus 13 EBU, väri 17 EBC, vaaleahko, suodattamaton vehnäolut, kausiolut

Hana 0,5 l., anniskeluhinta 6,50 e.

Väri on vaalea, keltainen, täysin samea, omenamehumainen. Vaahto on valkoinen, niukka, tiheä. Tuoksu on imelän hedelmäinen, mausteinen. Maku on täyteläinen, mausteinen, pippurimainen, hedelmäisen pehmeä, sitrusmainen, hyvin hennosti sahtimainen.

 

 

 

Prykmestar Wehnäbock, Vakka-Suomen Panimo Oy, Uusikaupunki

 


6,2 %-til., kantavierre 15,9 p-%, katkeroainepitoisuus 32 (Alko:23,7) EBU, väri 54 (Alko: 35) EBC, tumma, suodattamaton vehnäolut, weizenbock, täysmallasolut, pintahiivaolut.

Hana 0,5 l. Anniskeluhinta 7,50 e, Syystoberissa 0,4 l – 7 e. Kertalasipullo 0,5 l. Alkon vähittäismyyntihinta 3,96 e. (hana 23.08.2012, Syystober, Rautatientori, Hki).

Pisteitä 90 / 100.

Wehnäbock voitti Suomen Paras Olut 2012 –kilpailun 127 kotimaisen oluen joukosta 23.08.2012. Kilpailun järjestäjä on Suomalainen Olut ry.

Väri on tumma, ruskea, punertava, läpikuultava, hieman samea. Vaahto on valkea, aluksi runsas, tiheä, tasainen, sitten niukka haihtuen pian kokonaan. Tuoksu on viljainen, karamellimaisen makea, paksu. Korkea kantavierre (15,9 paino-%) vankistaa makua: täyteläinen, paksun maltainen, luonteikas, makea, hedelmäinen, kypsää tummaa päärynää, luumua, mausteinen, taittuu kuivaan suuntaan katkeroiseksi aromiksi. Keittomäskäyksellä valmistettu olut on katkeroitu amerikkalaisilla Cascade-humalilla.

Talvesta 2010 tuotannossa ollut VASP:n Wehnäbock on nykyisin niin runsaasti harrastettu hybridi-olut, joka yhdistelee erilaisia oluttyylejä. Lähtökohtana on eteläsaksalainen vehnäolut Baijerista, jonka luonteenomaisia piirteitä on viljainen raikkaus, fenkoolin ja korianterin mausteisuus, pehmeä hedelmäisyys ja – parhaimmillaan – sahdin tapainen banaanimaisuus eikä katkeroisuutta juuri nimeksikään. Bock (pukki) –versio on vahva, lämmittävä, täyteläinen, keväinen olut – käytetään myös nimitystä Maibock, toukokuun pukkiolut.

Suomen parhaan oluen erikoisuus on vahva katkeroainepitoisuus – ottaen huomioon, että tyylinmukaisesti vehnäoluessa käytetään hyvin maltillista katkerointia. Toinen kotimainen vahvasti katkeroainepitoinen vehnäolut Koskipanimon Amarillo Weizen (5,0 %, tuotannossa harvakseltaan) on onnistunut löytämään selvästi paremman humalalajikkeen muodostamaan raikasta pirtsakkuutta vehnäolueen.

Jälleen kerran Alkon laboratoriokokeiden ja valmistajan ilmoittamat ominaisuudet eroavat selvästi toisistaan. Aistinvaraisesti arvioiden VASP:n luvut vaikuttavat todellisimmilta: katkeroainepitoisuus 32 EBUa, Alkon mukaan 23,7 EBUa, väri 54 EBC, Alkon mukaan 35 EBC.

 

 

Imperial Black India Pale Ale, Buxton Brewery Company Ltd, Buxton, Derbyshire, Iso-Britannia

 


7,5 %-til., tumma suodattamaton pintahiivaolut, ale, India Pale Ale, pullossa käyvä. Suositus tarjoilulämpötilaksi 12 °C.

Kertalasipullo 0,5 l. Anniskeluhinta 9,80 e. Maahantuoja Malty Oy, Turku.

Väri on tumma, musta, läpinäkymätön. Vaahto on ruskea, niukka, tiheä. Tuoksu on voimakas, lakritsainen, yrttimäinen, katkeroinen. Maku on täyteläinen, lakritsainen, makea, paahteinen, katkeroinen, lääkemäinen, karhea. Pitkä vahva jälkimaku.

Tyyliltään hieman omituinen musta pale (eli kalpea, vaalea) ale muistuttaa hienoja porttereita.

 

 

Bisse, Nokian Panimo Oy, Nokia

 


5,4 %-til., kantavierre p-%, katkeroainepitoisuus 26 EBU, väri 28 EBC, puolitumma pohjahiivaolut, lager. Valmistettu yhteistyössä HOK-Elannon pubityöntekijöiden kanssa.

Kertalasipullo 0,33 l. Anniskeluhinta 5,40 e. Saatavuus HOK-Elannon olutpubit.

Väri on tummahko, kuparinruskea, kirkas. Vaahto on valkea, aluksi runsas, jättää hieman pitsikuvioita lasin reunoille, tiheä, keskikestävä. Tuoksu on maltainen, katkeroinen, kiehtova. Maku on keskitäyteläinen, makean maltainen, paksu, hedelmäinen, kuivan katkeroinen, puumainen. Jälkimaku on hyvin lyhyt.

Onnistunut uutuusolut, jonka valmistukseen on osallistunut ryhmä osuusliike HOK-Elannon olutpubien työntekijöitä.

Pubeissa on mainosjulisteita, joiden mukaan saatavilla on ”Bisse – Maltaista lagerolutta” ja ”Sidu – Raikasta siideriä”. Luumäkeläisen Cassis Trade Oy:n tuottama Sidu (6,5 %) on valmistuttajan tutussa 0,35 litran kierrekorkkilasipullossa. Sen sijaan Bissen etiketistä ei löydy lainkaan mainintaa valmistajasta tai edes valmistusmaasta!

 

© Kuva: J.T. Laakso.

 

 

American X Pale Ale, Stadin Panimo Oy, Hki

 

5,9 %-til., kantavierre 13,8 p-%, katkeroainepitoisuus 34 IBU, väri  EBC, vaalea pintahiivaolut, ale; 3 tynnyriä REAL ALE –erikoiserä Black Door Public House, Hki, elokuussa 2012 (Ensimmäinen pe 3.8., toinen la 11.8., kolmas – tulossa)  

Hana 0,5 l. Anniskeluhinta 6,90 e.

Pisteet 86 / 100.

Stadin Panimo on valmistanut kolmen tynnyrin erikoiserän APA-pintahiivaolutta tynnyrissä kypsyvänä elävänä oluena, real alena helsinkiläiselle Black Door –olutravintolalle. Kaikki vajaat tynnyrit on Hop Back -humaloitu eri käpyhumalalajikkeilla. Arvio perustuu toisen tynnyrin APAan, avattu lauantaina 11.08.2012.

 

 

Väri on vaalea, punertavan keltainen, läpikuultava, samea. Vaahto on valkoinen, tiheä, tasainen, muodostaa pitsikuvioita lasin reunoille, kestävä – jopa hieman totutun real ale –oluen vastaisesti. Tuoksu on hedelmäinen, katkeromainen. Maku on keskitäyteläinen, paksu, hedelmäinen, aprikoosimainen, sitrusmainen, nektariinimainen, lievästi tahmea, pihkainen. Kokonaisuus on hieman vaisu: pihkaa, tahmeaa nektariinia, lievästi makea. Tynnyrissäkypsyvä X-APA ei pärjää aikaisemmilta vuosilta tutun StaPan APA:n kanssa.

Stadin Panimo on juuri julkistanut myös toisen APA-uutuuden: American Pale Ale (4,5 %-til., kantavierre 10,8 p-%, katkeroainepitoisuus 35 IBU). Mieto APA on jo näkynyt olutravintoloiden hanoissa ja saattaa ilmestyä myös pullotettuna kauppojen hyllyille.

StaPan APA –alella on jo melko pitkä perinne – ja loistokas! American Pale Ale (5,2 %, kantavierre 13,3 p-%, katkeruus 40 IBU) valmistettiin ensi kerran keväällä 2005 ja aprillipäivänä 1.4.05 se nimettiin Vuoden Olueksi Helsingin Olutfestivaaleilla.

 

 

American Pale Ale, Stadin Panimo Oy, Hki

 


4,5 %-til., kantavierre 10,8 p-%, katkeroainepitoisuus 35 IBU, väri  EBC, vaalea täysmallasolut, pintahiivaolut, ale

Hana 0,4 l. Anniskeluhinta 8,50 e.

Väri on vaalea, keltainen, sameahko. Vaahto on valkoinen, runsas, tasainen, keskikestävä. Tuoksu on hedelmäinen, katkeroinen, voimakas. Maku on täyteläinen, paksun hedelmäinen, tummaa, kypsää perushedelmäisyyttä, vahvan katkeroinen, hienosti luonteikas ja maukas. Hop Back –humalointi tuo makuun vahvan kuivan heinämäisen aromin pehmeän hedelmäisen tuoksuaromin sekaan.

StaPan APA – American Pale Ale (5,2 %, kantavierre 13,3 p-%, katkeruus 40 IBU) – valmistettiin ensi kerran keväällä 2005 ja se nimettiin Vuoden Olueksi Helsingin Olutfestivaaleilla. Mieto uutuusversio vastaa hyvin pitkälle aiemman APAn hyvin positiivisia makumuistikuvia. Hienoa! Tosin näinkin pienen (0,4 l.) ”ison” tuopin aikana maistelu alkaa vähän tympiä. Lieneekö syy sitten suhteellisesti ottaen huippuunsa vedetyssä hinnassa… 21,22 euron litrahinta hipoo jo vuosikausia kypsytetyn huippuviinin – tai imperial –oluen – normihintaa.

 

 

Laitilan Kievari Barley Wine, Laitilan Wirvoitusjuomatehdas Oy, Laitila

 


8,3 %-til., kantavierre 20,7 p-%, katkeroainepitoisuus48 (Alko 27,6) EBU, väri 62 (Alko 195) EBC, tumma täysmallasolut, pullossa käyvä pintahiivaolut, laitilalainen barley wine . Suositus tarjoilulämpötilaksi 12-14 °C.

Kertalasipullo repäisykorkilla 0,33 l. Alkon vähittäismyyntihinta 4,93 e. (testattu 26.08.2012, p.e. 22.08.2015)

Väri on ilman hiivaa tumma, ruskea, valoa vasten viininpunainen, läpikuultava. Pullonpohjalla olevan hiivan sekoittumisen jälkeen olut on väriltään samean ruskea, likainen, läpinäkymätön. Vaahto on olemattoman niukka, valkea, tiheä. Tuoksu on hedelmäinen, makean viinimäinen, mausteinen, kumimainen. Maku on täyteläinen, paksun hedelmäinen, makea, lakritsainen, yrttimäinen, paksun, makean viinin tapainen. Jos pullon pohjalla olevan paksun hiivakerroksen sekoittaa mukaan, makuun tulee pehmeää leipämäisyyttä ja hienoista karheutta. Jälkimaku on lämmittävän vahva ja tasapainoinen, voimakkaan katkeroinen. Valmistuksessa käytetään münchner-, kristalli-, suklaa- ja pale ale -maltaita, vehnämallasta, uusiseelantilaista Nelson Sauvin -humalaa, vettä ja hiivaa.

Valmistajan mukaan barley wine (”ohraviini”) on parhaimmillaan 1-2 vuoden pullossakypsymisen jälkeen. Parasta ennen –päiväys on pullotuksesta kolmen vuoden päässä. Etiketin mukaan tämä on ”laitilalainen barley wine” ja tulosta voi todella sanoa onnistuneeksi ja kiinnostavaksi.

Nykyisin melkoisen harvinainen barley wine –oluttyyppi kuuluu brittiläisiin perinteisiin tyyleihin. Elokuussa 2012 Lontoon Great British Beer Festivaalilla Iso Britannian parhaaksi olueksi valittiin Coniston Brewing Co Ltd:n No 9 Barley Wine (8,5 %).

Eli nyt on Barley Winen aika!

 

 

Helles Märzen, Stallhagen AB, Godby, Finström, Ahvenanmaa

 


5,0 %-til., kantavierre  ˚Pl, katkeroainepitoisuus  EBU, väri  EBC, vaalea pohjahiivaolut, lager, Märzen. Suositus tarjoilulämpötilaksi  °C.

Hana 0,5 l. Anniskeluhinta 7,20 e. HOK-Elannon OlutHuone-ryhmän Pienpanimohanaolut 10.8.-31.10.2012.

Väri on vaalea, syvän keltainen, kirkas. Vaahto on valkoinen, tiheä, jättää pitsikuvioita lasin reunoille, kestävä. Tuoksu on maltainen, heinämäinen. Maku on täyteläinen, maltainen, paksuhko, makeahko, pehmeän hedelmäinen, päärynämäinen, kypsän omenamainen, ruohoinen, hieman katkeroinen. Eteläsaksalaisperäinen Märzen-lageroluttyyppi on oikea Oktoberfestolut. Nimi ”Märzen” viittaa ”maaliskuuhun”, jolloin olut käytetään ja varastoidaan syyskaudelle saakka.

 

 

Stallhagen India Pale Ale, Stallhagen AB, Godby, Finström, Ahvenanmaa

 


6,0 %-til., kantavierre 14,3 ˚Pl, katkeroainepitoisuus 60 EBU, väri 28 EBC, vaalea pintahiivaolut, ale, India Pale Ale IPA. Suositus tarjoilulämpötilaksi 6-8 °C. 

Hana 0,5 l. Anniskeluhinta 7,20 e. Kierrätyslasipullo 0,5 l. Alkon vähittäismyyntihinta 4,88 e. Alkon 80-vuotisjuhlavuoden kausiolut alkuvuodesta 2012.

Väri on tumma, ruskea, läpikuultava, sameahko. Vaahto on valkea, hieman ruskehtava, runsas, tiheä, jättää pitsikuvioita lasin reunoille, kestävä. Tuoksu on pehmeän maltainen, katkeroinen. Maku on täyteläinen, maltainen, paksu, hedelmäinen, aprikoosimainen, vahvasti katkeroainepitoinen.

Valmistuksessa käytetään pilsner-, musta- ja dark ale –maltaita, humalat Northern ja Styrian, kuivahumaloinnissa Fuggles. Olut oli alkuvuodesta Alkon 80-vuotisjuhlavuoden pienpanimovalikoimassa pullotettuna.

 

 

Mount Whitney American Red Ale, Koskipanimo Oy, Plevna, Tampere

 


5,6 %-til., tumma pintahiivaolut, ale, red ale.

Hana 0,5 l. Anniskeluhinta 7,20 e. HOK-Elannon OlutHuone-ryhmän Kuukauden Hanaolut elokuussa 2012. Panimoravintola Plevna, Tre.  

Väri on kuparinpunainen, läpinäkyvä, kirkas. Vaahto on valkea, niukka, tiheä, nopeasti haihtuva. Tuoksu on maltainen, paksuhko, katkeroinen. Maku on täyteläinen, maltainen, paksuhko, hieman tahmea, tuoksun makeus peittyy kuivaan, kukkaiseen, hedelmäiseen katkeroisuuteen. Amerikkalaiset Chinook-humalat tuovat mukanaan kuivan aromikkuuden. Kuivuus ei tässä yhteydessä ole kuitenkaan kovaa. Oluen eriskummallinen nimi viittaa USA:n Kalifornian Sierra Nevada –vuoriston korkeimpaan huippuun.

Aiemmin testattujen Red Ale –tyylisten oluiden joukossa ehdottomasti huippua. Hyvin usein näiden oluiden luonne on ollut kova. Ja sehän ei sovi ihmisen elämäntapaan eikä – useimmiten – oluisiinkaan.

Mutta onko Plevnan uutuus Red Ale, vai pitäisikö puhua “vain“ yleisesti Pale Alesta? Nykypäivän tyyliin usein sanotaan, että tämä on hyvä olut – tyylistä välittämättä.

* Red Ale –tyylin pintahiivaoluesta yleisesti Suomessa sanottua: “Maailman turhin oluttyyli“. OLUTVERKON testiryhmän jäsen Plevnan American Red Alesta: “Jos joku sanoo tätä huippuluokan olueksi, hänet pitäisi ampua“.

 

 

 

Kesäkolli, Rekolan Panimo Oy, Mäntsälä

 


4,3 %-til., kantavierre 9,1 %, vaalea inkiväärillä maustettu vehnäolut

Hana 0,4 l. Anniskeluhinta 7 e.

Väri on vaalea, keltainen, heikosti läpikuultava, samea. Vaahto on valkoinen, tasainen, niukka. Tuoksu on mausteinen, inkiväärimäinen. Maku on kevyt, jääteemäinen, mausteinen, vahvasti inkiväärimäinen. Vehnäolutpohjan valmistukseen käytetään peräti 60 % vehnämallasta. Tuoretta inkiväärinjuurta kuoritaan ja pilkotaan liotuspussiin, joka laitetaan käymisen yhteydessä olutta maustamaan. Raikas kevyt kesäjuoma, todellakin.

Uuden kotimaisen pienpanimon ensimmäinen tuote oli saatavilla ensimmäistä kertaa Helsingin Suuret Oluet Pienet Panimot –tapahtumassa heinäkuussa vuonna 2012.

HUOM! Kuvan pulloetiketissä on virheellinen merkintä 4,5 % – pitää olla 4,3 %.

 

 

Amerikan Serkku, Rekolan Panimo Oy, Mäntsälä

 


4,5 %-til., kantavierre 9,3 %, vaalea pintahiivaolut, ale

Hana 0,4 l. Anniskeluhinta 7 e.

.

.

.

.

.

 

 

Kinder Downfall Golden Ale, Buxton Brewery Company Ltd, Buxton, Derbyshire, Iso-Britannia

 


4,3 %-til., vaalea pintahiivaolut, tynnyrissä kypsyvä elävä olut, Real Ale

Käsipumppuhana 0,5 l. Anniskeluhinta 7,20 e. Maahantuoja Malty Oy, Turku.

Väri on vaalea, syvän keltainen, samea. Vaahto on valkea, kaplainen, melko runsas, kestävä. Tuoksu on heinämäisen kuiva, katkeroinen. Maku on keskitäyteläinen, pehmeän maltainen, luonteikas, hedelmäinen, sitrusmainen, greippimäinen, heinämäisen katkeroinen.

Kinder Downfall on tunnettu vesiputous Derbyshiressa.

 

 

The Beer Kitchen India Pale Ale FV01, The Beer Kitchen, Northgate Brewery / Wadworth & Co. Ltd, Devizes, Wiltshire, Iso Britannia

 

6,2 %-til., vaalea pintahiivaolut, ale, India Pale Ale, IPA 

Kertalasipullo 0,33 l. Anniskeluhinta 7,00 e. Maahantuoja Servaali Oy, Hki.

Väri on vaalea, keltainen, punertava, kirkas. Vaahto on valkoinen, runsas, pienikuplainen, tasainen, kestävä. Kuplainen pitsikuvio muodostuu lasin reunoille. Tuoksu on hedelmäinen, päärynämäinen, banaanimainen. Maku on täyteläinen, kuivan katkeroinen, mausteinen, hedelmäinen, pehmeän, kypsän luumumainen, aprikoosimainen, päärynämäinen, sitrusmaisen raikas. Maltaat vaalea ohramallas ja kristallimallas, humalat Challenger, Target, Citra ja Bramling Cross. Vahva IPA sopii seurustelu- ja tervetuliaisjuomaksi, ruokajuomana kylmän paistin, suolalihan, lihamurekkeen ja mausteisen salsa-annoksen kanssa. Jos jälkiruokana on appelsiinin aromista tikkerijäätelöä, IPA sopii rinnalle.

Vuonna 1875 perustetun Wadworth-perhepanimon yhteydessä toimivassa erillisessä pienessä kokeilupanimossa (”olutkeittiössä”) valmistetaan käsityöoluita, panimomestarina Colin Oke.

 

 

Costa Rica , Haandbryggeriet, Drammen, Norja

 

6,0 %-til., kantavierre  ˚Pl, katkeroainepitoisuus 30 IBU o: 38,4 EBU), väri 80 (Alko: 185) EBC, tumma pintahiivaolut, ale, kahviportteri. Suositus tarjoilulämpötilaksi 8-12 ˚C.

Kertalasipullo 0,5 l. Anniskeluhinta 12,50 e. Maahantuoja Juomatalo Pikkulintu, Hki.  

Pisteet 98 / 100. Koff Portteri –asteikolla 101 / 100.

Väri on tumma, musta, kirkkaassa valossa punainen, kirkas. Vaahto on ruskea, vankka, epätasaisen kuplainen, jättää pitsikuviooita lasin reunoille, kestävä. Tuoksu on voimakas, kahvimainen, paahtunut. Maku on täyteläinen, paahteinen, kahvimainen, tupakkamainen, katkeroinen, melko kova luonteeltaan. Pienpaahtimo Lippe on paahtanut erikoiserän kahvia tähän portteriin.

Costa Rican rinnalla suomalainen Sinebrychoff Porter (7,2 %) vaikuttaa teolliselta mitättömyydeltä – mutta mausteena käytetyn aidon kahvin takia Costa Ricaa voisi pitää myös eri tyylin portterina. Täysiä pisteitä verottaa tietynlainen yksioikoisuus: kahvimaisuutta on – ja runsaasti – mutta muuten portteriin kaipaa hedelmäisyyttä, monipuolisuutta.

Harvoin tulee laskettua olutta suusta takaisin lasiin – ainakin tarkoituksella! – mutta nyt uhkasi testitilanteessa jäädä todella upea hiivajäämä pohjalle ja reunoille. Suussa vielä viipyvää nestettä vain takaisin lasiin ja sekoittelemaan kiinteät ainekset mukaan. Tosi mainio hiivapaukku!

 

 

Köstritzer Schwarzbier, Köstritzer Schwarzbierbrauerei GmbH, Bad Köstritz, Thübingen, Saksa / Bitburger Braugruppe GmbH, Bitburg, Saksa

 


4,8 %-til., kantavierre 11,4 p-%, katkeroainepitoisuus 23 EBU, väri 100 EBC, tumma täysmallaslager, mustaolut, schwarzbier

Hana 0,5 l. Anniskeluhinta 6,50 e. Maahantuoja Brew Seeker Oy, Hki. Kalaravintolat ryhmän kausihanaolut heinä- elokuussa 2012.

Väri on tumma, mustanruskea, läpinäkymätön, reunuksilla punertava. Vaahto on valkea, niukka, tiheä, muodostaa vähäistä pitsikuviota lasin reunoille. Tuoksu on palaneen paahtunut, tuhkamainen. Maku on keskitäyteläinen, maltainen, salmiakkimainen – aitoa apteekin salmiakkia (ohuita pieniä paloja, jotka murenevat helposti), tasapainoinen, helppo juotavuudeltaan, omaperäinen. Jälkimaku alkaa vahvan paahteisena ja kestää melko pitkään. Alkon esittelyssä pari vuotta sitten Köstziger Schwarzia kutsuttiin ”mämmimäiseksi”(?). Ruokailussa sopii valkosipuli- ja savujuuston sekä virolaisen katajajuuston (Kadaka Juust) kanssa.

Mustaolut-tyyli on kotoisin juuri Saksan itäosien Thüringenistä. Bad Köstritzin panimo on perustettu vuonna 1543. Vuonna 1991 panimon omistajaksi tuli Bitburger Brauerei Th. Simon / Bitburger Braugruppe. Toinen Suomessa hyvin tunnettu Schwarzbier on patenttikorkkipulloon pakattu Mönchshof (4,9 %) / Kulmbacher Brauerei AG Frankenissa. Kotimaiset Schwarzit tulevat LWT:ltä Laitilan Kievari Schwarz 4,5 % ja Vakka-Suomen Panimolta Prykmestar Schwarz 4,5 %.

 

 

MILF – Man, I Love Fishing, valmistuttaja: Kalamies-lehti, valmistaja: Vakka-Suomen Panimo Oy, Uusikaupunki

 


4,5 %-til., kantavierre  p-%, katkeroainepitoisuus  EBU, väri  EBC, tumma lager, täysmallasolut.

Kertalasipullo 0,5 l. Vähittäismyyntihinta 3,99 e.

Kalamiesten oluen väri on tumma, kirkkaassa valossa punertava, kirkas. Vaahto on ruskea, aluksi hyvin runsas, laskeutuu nopeasti, tiheä. Tuoksu on maltainen, suklaamainen, savuinen, paahteinen. Maku on kevyt, paahteinen, kahvimainen, suklaamainen. Helposti juotava, lyhyt. Makean lakritsainen jälkimaku.

MILF muistuttaa VASP:n tuttua, erinomaista Prykmestar Schwarz –mustaolutta (4,5 %)

 

 

Laitilan Kievari Savuruis, Laitilan Wirvoitusjuomatehdas Oy, Laitila

 


5,3 %-til., kantavierre 13,7 p-%, katkeroainepitoisuus 30 EBU, väri 60 EBC, tumma, suodattamaton, rukiinen savuolut, pohjahiivaolut, lager. Suositus tarjoilulämpötilaksi 8-12 ºC.

Kertalasipullo repäisykorkilla 0,5 l. Myös hanassa. Anniskeluhinta olutravintoloissa 6,80 e.

Väri on tumma, ruskea, heikosti läpikuultava, samea. Vaahto on ruskehtava, runsas, tiheä, pienikuplainen, laskeutuu nopeasti. Tuoksu on savuinen, leipämäinen, hedelmäinen. Maku on täyteläinen, maltainen, hieman makea, viljainen, kevyesti kuoreltaan palaneen ruisleipämäinen, imelän savuinen, vahvan luonteikas, tasapainoinen, samalla haasteellinen. Valmistuksessa käytetään pilsner-, savu-, karamelli- ja suklaamaltaita, ruismallasta sekä paahdettua ohraa. Humalalajikkeet ovat Magnum ja Cascade. Ruismallas tuo olueen tässäkin tapauksessa miellyttävää maalaisoluen sahtimaisuutta, kylmänä raikkautta ja herkkyyttä. Savusaunan jälkeen paikallaan. Ruokapöydässä liharuokien ja grillatun tai savustetun kalan kanssa.

 

 

Laitilan Kievari Vehnänen, Laitilan Wirvoitusjuomatehdas Oy, Laitila

 


4,7 %-til., kantavierre 12,5 p-%, katkeroainepitoisuus 15 EBU, väri 11 EBC, vaalea suodattamaton pintahiivaolut, vehnäolut, hefeweizen. Suositus tarjoilulämpötilaksi 5-8 ºC.

Kertalasipullo repäisykorkilla 0,5 l. Vähittäismyyntihinta 3,74 e. (17.07.2012)

Pisteet 92 / 100.

Olut on pullosta varovasti kaadettuna väriltään vaalea, keltainen, läpikuultava. Pullon pohjalla olevan hiivasakan sekoituttua olueen väri muuttuu hieman tummemmaksi, ruskehtavaksi, läpinäkymättömän sameaksi. Vaahto on valkoinen, aluksi pursuavan runsas, tiheä, pikkukuplainen, laskeutuu nopeasti ja jää ohuena kalvona oluen pinnalle. Tuoksu on raikkaan hedelmäinen, sitrusmainen, mehukas.

Maku on keskitäyteläinen, viljainen, imelän makea, hedelmäinen, pirskahtelevan sitrusmainen. Olut tarvitsee hiivakerroksen sekoittumista mukaan – värin, tuoksu- ja makuaromien takia. Lopputulos on hieno ja maukas, tasapainoinen baijerilaistyylinen vehnäolut.

Tällä kertaa edes (tyyliin nähden liian) alhainen alkoholipitoisuus ei vaikuta oleellisesti kokonaisuutta heikentäen.

Kievari Vehnänen on valmistettu yhteistyössä Konstanzissa Saksassa toimivan Ruppaner Brauerei OHG –perhepanimon panimomestarin Dirk Höchsmannin (oik) kanssa. Laitilan panimomestari Niko Hurskainen on Höchsmannin opiskelukaveri. Alun perin syksyllä 2009 Vehnänen oli 5,5-prosenttinen baijerilaistyylinen vehnäolut. Päivittäistavarakaupan hyllymittoihin sopiva uutuusversio valmistettiin alkukeväällä 2012.

Etiketin mukaan Vehnänen on ”Maan mainioin baijerilaisittain pantu vehnäolut”, ruotsiksi ”En makalös finsk weissbier” ja englanniksi ”A marvelous finnish weissbier”. Ruotsin “makalös” on “verraton”, jopa “ylivertainen”, mutta saksan neutri Das Bier pitäisi olla ruotsissa “ett weissbier / ett öl“. Englannin “marvelous” on “verraton”, jopa “ihana”.

 

 

Marsalkka Luomuvehnä, valmistuttaja Saimaan Juomatehdas, Lappeenranta / Oxa Oy, Mikkeli; valmistaja Nokian Panimo Oy, Nokia

 


4,6 %-til., kantavierre  %, katkeroaineet  EBU, väri  EBC, vaalea suodattamaton pintahiivaolut, luonnonmukaisista aineksista valmistettu vehnäolut, sisältää askorbiinihappo-lisäainetta. Suositus tarjoilulämpötilaksi 8-10 °C.

Tölkki 0,5 l. Vähittäismyyntihinta 3,50 e. Myös kertalasipullo 0,33 l. Vähittäismyyntihinta 2,85 e.

Väri on vaalea, keltainen, tuoreena puristetun sitruunamehun kaltainen, samea. Vaahto on valkoinen, runsas, isokuplainen, jättää pitsikuvioita lasin reunoille, haihtuu nopeasti. Tuoksu on hedelmäinen, hiivaleipämäinen, sitrusmainen. Maku on kevyt, mausteinen, pippurimainen, korianterimainen, hedelmäinen, sitrusmainen, ananasmainen, pihkainen, juotavuudeltaan helppo. Luomuvehnään kaipaa lisää pehmeyttä, vahvuutta, luonnetta.

Useiden, hienojen Lappeenrannan panimolla valmistettujen vehnäoluterien jälkeen uutuus vaikuttaa kevyeltä, hieman luonteettomalta. Aikaisemmat Saimaan vehnäoluet ovat olleet vahvempia, ja tyylinmukainen vehnäolut onkin yleensä 5,2-6,0-prosenttista. Luomuvehnä on myös ensimmäinen luonnonmukaisesti tuotetuista raaka-aineista valmistettu Saimaan vehnäolut. Luomuvehnä tuo mieleen Nokian Panimon Keisari EloWehnän (4,7 %).

Oxa Oy:n Saimaan Juomatehdas uusi vuosi sitten keväällä 2011 Marsalkka-olusarjan pakkaukset. Panimo alkoi käyttää myös tölkkipakkausta, joka tässä vaiheessa merkitsi alihankintaa Nokian Panimolta. Nokialla myös valmistetaan tölkkeihin pakatut Marsalkat. Eli pullo- ja hanatuotteet valmistetaan Lappeenrannassa.

Oxa Oy on siirtämässä panimoa Lappeenrannasta Mikkeliin Vuolingon teollisuusalueelle uuteen yritystaloon, joka valmistunee vuoden 2013 alussa. Saimaan Juomatehtaan suunnitelmissa on rakentaa kahden miljoonan litran vuotuinen tuotantokapasiteetti, josta ensimmäisen toimintavuoden tavoite olisi puolet eli 1 milj. litraa.

Pisteet 89 / 100.

 

 

Hebden’s Wheat, Little Valley Brewery Ltd., Hebden Bridge, West Yorkshire, Iso Britannia

 


4,5 %-til., vaalea vehnäolut, pullossa kypsyvä pintahiivaolut, luomuolut

Kertalasipullo 0,5 l. Vähittäismyyntihinta 3,99 e. Maahantuoja Servaali Oy.

Pisteet 91 / 100 

Ehkä yllättävää, mutta brittiläinen vehnäolut on melkoinen harvinaisuus. Nykypäivänä kaikkien perusarvojen alistuessa maailmanmittaisuuteen brittiläisetkin oluenpanijat ovat alkaneet ottaa vaikutteita muualta. Ja kokeilevat brittiläiseen perinteeseen vieraita oluttyylejä.

Hebden’s Wheat –vehnäoluen väri on vaalea, keltainen, samea. Vaahto on valkoinen, runsas, pursuaa ulos pulloa avattaessa, tiheä, tasainen, kestävä. Tuoksu on hedelmäinen, sitrusmainen, mausteinen. Maku on keskitäyteläinen, viljainen, hiivaleipämäinen, korianterimaisen mausteinen, karhea, kuiva, savuinen tai nokinen vivahde. Valmistuksessa käytetään luonnonmukaisesti tuotettuja sitruunankuorta, korianteria ja ruokosokeria. Pullon pohjalla on vahva hiivakerros, joka siirtyy osin jopa lasiin saakka.

Olut kopioi belgialaista vehnäoluttyyliä eli witbieriä (valko-olutta) ja tekee sen varsin onnistuneesti. Little Valleyn on perustanut hollantilainen Wim van den Spek vuonna 2005 yhdessä Sue Cooperin kanssa. Wim oli polkupyöräretkellä Alankomaista Tiibetiin ja edelleen Kathmanduun, jossa tapasi Suen. Suen oma polkupyörämatka alkoi Nepalista kohti Englantia. Wim on suorittanut panimomestarin tutkinnon Saksassa, Baijerin pääkaupungissa Münchenissä.

 

 

Brains Special Ale Smooth, S A. Brain & Co Ltd, Cardiff, Wales, Iso Britannia

 


4,0 %-til., puolitumma pintahiivaolut, ale, smooth

Hana 0,5 l., anniskeluhinta 7,00 e. Maahantuoja Brew Seeker Oy. 

Väri on puolitumma, keltaruskea, läpinäkyvä, kirkas. Vaahto on vaalea, keskirunsas, vankka, kuplainen, keskikestävä. Tuoksu on katkeroinen, kova, puumainen. Maku on keskitäyteläinen, maltaisen hedelmäinen, hieman raakana käytetyn luumun ja persikan makuinen, luonteikas, helposti juotava. Mietona ja helppona mainio seurustelu- ja nautiskeluolut. Luonteikas oman brittiläisen alkuperäistyylinsä – bitter ale, alatyyppi smooth – vahva edustaja sopii myös kesäiseen nautiskelutuokioon.

Samuel Arthur Brain hankki panimonsa vuonna 1882, ja se oli toiminut jo vuodesta 1713. Brain on edelleen perhepanimo.

 

 

Cornelius Porter Baltic, Browar Sulimar Sp. z.o.o., Piotrków Trybunalski, Puola

 

8,1 %-til., kantavierre 22 %, tumma suodattamaton pohjahiivaolut, lager, portteri-tyylinen

Kertalasipullo 0,5 l. anniskeluhinta 9,70 e. Maahantuoja Eikan Pub, Järvenpää.

.

Väri on tumma, mustanruskea, aivan läpinäkymätön. Vaahto on ruskehtava, tiheä, tasainen, pikkukuplainen, kestävä. Tuoksu on kypsän marjainen, makea, kevyesti kukkainen. Maku on keskitäyteläinen, maltainen, karamellimainen, makean marjainen, kirsikkamainen, kolamainen, lakritsainen. Korkea kantavierre ja myös alkoholipitoisuus vaikuttavat yleensä oluen täyteläisyyteen ja luonteikkuuteen, mutta Cornelius Porter Baltic on yllättävän kevyt ja juotavuudeltaan helppo. Makeana, tummana lagerina muistuttaa virolaista Saku Tume –olutta (6,7 %-til., kantavierre 15,5 p-%, Alkossa 3,19 e / 0,5 l.), vaikka onkin kevyempi. Cornelius on hyvä ja maukas tumma olut. Koffin Portteriasteikolla se ei pärjää alkuunkaan – tosin onkin eri tyylin olut.

Pisteitä 93 / 100. Koffin Portteri –asteikolla 80 / 100.

 

 

Saison Dupont, Brasserie Dupont sprl, Tourpes, Belgia

 


6,5 %-til., vaalea pintahiivaolut, pullossakäyvä. Suositus tarjoilulämpötilaksi 12 °C.

Kertalasipullo 0,33 l. anniskeluhinta 6,90 e. Maahantuoja Ultimator Oy, Hki.

Väri on vaalea, keltainen, samea. Vaahto on vitivalkoinen, runsas, kuohkea, epätasainen, jättää pitsikuvioita lasin reunoille, kestävä. Tuoksu on raikas, hedelmäinen, banaanimainen, sitrusmainen. Maku on keskitäyteläinen, hedelmäinen, aprikoosimainen, sitrusmainen, hapokas, tasapainoinen, luonteikas.

Saison on ranskankielisen Belgian perinteinen maalaisolut, jota valmistettiin maatilojen pienpanimoissa jo silloin kun koneellista jäähdytystä ei tunnettu. Olut valmistettiin talvella ja laitettiin tynnyreihin kypsymään kesän ajaksi ja talven yli. Valmis nautittavaksi olut oli seuraavana kesänä peltotöiden aikaan. Nykyisin Saison-oluitakin valmistetaan läpi vuoden.

Saisonia on valmistettu Tourpesin panimolla 1800-luvun puolivälistä alkaen. Dupontin perhe hankki panimon vuonna 1920. Nykyisin perhepanimoa johtaa neljäs sukupolvi. Saison Dupont valittiin Maailman Parhaaksi Olueksi 2005 yhdysvaltalaisessa Men’s Journal -lehdessä.

 

 

Ramble Tamble Pale Ale, The Triple fff Brewing Company Ltd, Hampshire, Iso Britannia

 


5,0 %, vaalea American Pale Ale, APA, pintahiivaolut, real ale

Hana 0,568 l. , anniskeluhinta 7,70 e

Väri on vaalea, punertavan ruskea, kirkas. Vaahto on valkoinen, tiheä, keskikestävä. Tuoksu on pehmeän katkeroinen, raikkaan kukkainen, hedelmäinen. Maku on täyteläinen, maukkaan maltainen, pehmeän hedelmäinen, kypsää luumua, vahvasti kuivan katkeroinen. Kuivahumaloitu olut on humaloitu USA-laisilla humalalajikkeilla Warrior, Columbus ja Centennial. Erinomaisen luonteikas ja maukas tynnyrissä kypsyvä cask ale.

Oluen nimi tulee Creedence Clearwater Revival –yhtyeen Cosmo’s Factory –levyllä (1970) julkaistusta John Fogertyn sävelmästä. Hanaetikettiin on kuvattu USA:n tähtilippu. Eli tavallisesti Yhdysvalloissa kopioidun brittiläisen – ja yleensäkin eurooppalaisen – olutkultuurin sijaan perusbritit kokeilevat amerikkalaista olutkulttuuria. Toteutus ei ole lainkaan ns. extreme-olutta, mutta aivan mainio pale ale –tynnyriolut kuitenkin.

 

 

Olvi Suomalainen Saunaolut, Olvi Oyj, Iisalmi

 

4,7 %-til., kantavierre 10,9 p-%, katkeroainepitoisuus 16 EBU, väri 7,0 EBC, vaalea pohjahiivaolut, lager, pastöroimaton.

Tölkki 0,568 l., vähittäismyyntihinta 3,09 e. 

Väri on vaalea, hailakan keltainen, kirkas. Vaahto on valkoinen, niukka, tiheä, nopeasti haihtuva. Tuoksu on raikas, hunajainen, yrttimäinen, hieman makea, hennon katkeroinen. Suutuntuma on paksun pehmeä, maltainen, hieman makea. Maku on kevyt, raikas, pehmeän maltainen, hennosti hunajainen ja yrttimäinen. Mieto miellyttävä jälkimaku. Upea erikoisuus on koivumainen, saunamainen aromi, joka tuntuu niin tuoksussa kuin maussakin. Koivuinen aromi saattaa olla psykologisten tekijöiden seurausta, mutta miellyttävän mukavasti se tulee esille. Luonnonveden ääressä kesäisen saunaillan maukas ilostuttaja!

Olvin Saunaolut on pakattu englantilaisen pintin (pint = 0,568 litraa) vetoiseen tölkkiin. Alumiinitölkin etikettipainatus on erityisen onnistunut. Puulauta selkeine syineen ja raikas vihreä koivunlehti, aivan kuin vihdasta / vastasta iholle irronnut. Saunaolutta valmistettiin kesäkuusta 2010 alkaen vuoden verran myös vahvana (5,3 %) versiona, Alkon vähittäismyyntihinta oli 1,58 e / kierrätyslasipullo 0,33 l.

Pisteet 93 / 100.

 

 

Olvi Suomalainen Saunaolut, Olvi Oyj, Iisalmi

 


5,3 %-til.; Olvi: kantavierre 12,4 p-%, katkeroainepitoisuus 18 EBU, väri 7 EBC, Alko: kantavierre 11,8 p-%, katkeroainepitoisuus 12 EBU, väri 8,6 EBC, vaalea lager, pastöroimaton. Tarjoilulämpötila alkaen 8 °C.

Kierrätyslasipullo 0,33 l., (Alkon vähittäismyyntihinnat olivat 1,58 e; 6-monipakkaus 9,48 e).

Tuote on poistunut Alkon valikoimasta ja sen takia myös tuotannosta panimolla – valitettavasti! Vahvan Saunaoluen väri on vaalea, kirkkaan keltainen, punertava häivähdys. Väriin on tullut hieman sameutta. Vaahto on valkoinen, tiheä, epätasaisesti kuplainen, laskeutuu melko nopeasti. Tuoksu on voimakas, pistävästi tunkkainen, kuivakka, vanhentuneen, ehkä hieman pilaantuneenkin oluen tuoksuaromeja. Maku on kevyt, vaisu, tuhkainen, lähes pilaantunut, mutta edelleen kiinnostavasti juomakelpoinen. Ei kuitenkaan suositella varastointavaksi yli p.e.-päivän.

 

 

Femman Hiprakka, valmistuttaja: Oluttupa Viisi Penniä, Hki; valmistaja: Suomenlinnan Panimo, Suomenlinna, Hki

 


5,2 %-til., vaalea pils-tyylinen pohjahiivaolut, lager. Oluttupa Viiden Pennin valmistuttama 1-

vuotisjuhlaolut, valmistunut 6.7.2012.

Hana 0,5 l. anniskeluhinta 6,00 e. Saatavilla ainoastaan Viiden Pennin Oluttuvassa ja Krouvissa 6.7.2012 alkaen.

Pisteet 84 / 100.

Väri on vaalea, keltainen, kirkas. Vaahto on vitivalkoinen, pursuavan runsas, tiheä, tasainen, keskikestävä. Mieletön runsaus tuoppiin laskettaessa johtuu osittain myös helteisestä 1-vuotisjuhlaillasta, jolloin kaikki olutravintolan hanalaitteet ovat koetuksella. Tuoksu on hedelmäinen, aprikoosimainen, pehmeän päärynämäinen, hennosti katkeroinen. Maku on kevyehkö, hedelmäinen, tuore, kuivahko, katkeroinen. Saksalaiset Perle-humalat tšekkiläisten Zatec (Saaz)-humalien kanssa antavat kukkaisen kuivan, ryhdikkään aromin. Helposti juotava, kesäisen kepeä, tasapainoinen. Vuosijuhlailtana tarjoiltujen rasvaisten muikkuperunoiden kanssa ei aivan paikallaan, mutta sopii eri muodoissa valmistetun lohen kanssa.

* Kesäinen terassijuoma on Helsingin Töölössä 1.7.2011 avautuneen Oluttupa Viiden Pennin ensimmäinen oma olut. Yritystunnuksessa näkyvä vuosiluku 1956 viittaa viereisessä huoneistossa sijaitsevaan Ravintola Viiden Pennin Krouvin perustamisvuoteen.

Oman nimikko-oluen valmistuttaminen on hienoin tapa juhlistaa olutravintolan merkkipäivää. Juuri tällainen erikoisvalmistus avaa mahdollisuuksia kokeiluihin pienissä erissä. Juhlaoluen nimestä järjestettiin asiakkaiden keskuudessa kilpailu – ja valitettavasti päädyttiin hyvin ikävään titteliin. 

OT5P:n ensimmäisen toimintavuoden linjan toivoisi jatkuvan ja vielä vähän skarppaantuvankin. Ja toivottavasti tämä linja haastaa myös muita alan toimijoita petraamaan.  J.T. Laakso

 

 

Pikkupomo Ale, versio 1. ja 2., Ruosniemen Panimo Oy, Pori

 


6,0 %-til., OG (original gravity) 1052, puolitumma pintahiivaolut, ale

Hana 0,4 l. Anniskeluhinta 6,00 e. (15.08.2012, Oluttupa Viisi Penniä, Hki)

 

Kuva: Pikkupomo Ale 2.

© Kuva: J.T. Laakso.

Vuonna 2011 Porissa perustettu Ruosniemen Panimo järjesti Helsingissä (Oluttupa Viisi Penniä) ensimmäisen tuotteensa esittelyn, jossa tarjolla on kaksi versiota amerikkalaishumalilla katkeroidusta ale-oluesta. ”Pikkupomo on maltillisesti ikääntynyt, tukevarunkoinen, sopivasti humalainen ja lievästi katkeroitunut. Pikkupomon maussa yhdistyy suorasukainen päätöksenteko sekä tunnejohtamisen kyky ennenkokemattomalla tavalla.

 

 

Ruosniemen oluentekijöiden esittelyteksti kuvaa panimon ensimmäisen tuotteen ominaisuuksia, mutta jotenkin sanat tuntuvat myös työelämästä tutuilta. Tällaisiahan Pikkupomot ovat, niin työpaikoilla kuin Ruosniemen tuopissakin! Eikä oluen nimen perusteita tarvitse enempää kaivella.

Pikkupomo 2. on puolitumma, ruskeanpunainen, hieman samea. Valkoista vaahtoa muodostuu niukahkosti, se on tiheä, tasainen ja kestävä. Tuoksu on hedelmäinen, hieman katkeroinen. Maku on keskitäyteläinen, hedelmäinen, karhea, lievästi navettamainen. Pikkupomo 1. on selkeästi kakkosen rinnalla kevyt, sulava, suora, tasapainoinen, juotavuudeltaan helppo. Pp1 on puhtaampi ja suoraviivaisempi, Pp2 on karheampi, kiinnostavampi ja kiehtovampi.

Mieleen hiipii uusien koti- ja ulkomaisten pienpanimoiden tuotteista usein syntyvä ajatus: mielenkiintoinen maistelukokemus, mutta jo parin tuopin jälkeen lyhyestä valmistusperinteestä aiheutuva luonteen ohkaisuus alkaa tympiä.

 

 

Pikkupomo Ale, Ruosniemen Panimo Oy, Pori

 


6,0 %-til., OG (original gravity) 1052, puolitumma pintahiivaolut, ale

Hana 0,5 l. Anniskeluhinta 6,50 e. (29.07.2012, Olutravintola Pikkulintu, Hki) Saatavuus Pub Winston, Gallen-Kallelankatu 8, Pori

Viime vuonna 2011 perustetun uuden kotimaisen pienpanimon ensimmäinen tuote ehti juuri ja juuri ensimmäisenä Olutravintola Pikkulinnun hanaan Helsingissä. Seuraavana päivänä (10.07.12) avautui anniskelu musiikki- ja urheilubaari Pub Winstonissa Porissa (Gallen-Kallelankatu 8).

Pintahiivatekniikalla valmistetun alen väri on puolitumma, punertavan ruskea, läpikuultava, samea. Vaahto on valkoinen, niukka, kermainen, tiheä. Tuoksu on hedelmäinen, katkeroinen. Maku on keskitäyteläinen, pehmeän maltainen, hedelmäinen, aprikoosimainen, luumumainen, paksu, nektariinimainen, kuiva, hieman katkeroinen. Humalalajikkeet ovat Cascade ja Columbus, jotka ovat kotoisin USA:sta.

Ensikosketus ja –kokemus Ruosniemen Panimon tuotteeseen synnyttää suuret odotukset tulevaisuudelle. Jos ensimmäinen julkisuuteen tuotettu erä on jo näin hieno, niin mitä Porin Ruosniemen kaupunginosassa sijaisevasta entisestä navetasta vielä tuleekaan…

 

 

Früh Kölsch, Cölner Hofbräu P. Josef Früh KG, Am Hof, Köln, Saksa

 


4,8 %-til., vaalea pintahiivaolut, kölsch

Kertalasipullo 0,5 l. Anniskeluhinta 7,00 e. Hana 0,5 l., anniskeluhinta 7,20 e. HOK-Elannon OlutHuone-ryhmän Kuukauden Hanaolut heinäkuussa 2012. Maahantuoja Diamond Beverages Oy.  

© Kuva: J.T. Laakso

(Pullo:) Väri mon vaalea, kirkkaan keltainen, silmiähivelevä. Vaahto on vitivalkoinen, erittäin runsas, tiheä, kepeä, jättää pitsikuvioita lasin reunoille, kestävä. Tuoksu on ruohoisen katkeroinen, raikas. Maku on kevyt, makeahko, tasapainoinen, tyylikäs, hapokas, helposti juotava, erittäin upeasti katkeroinen: voimakas, ruohomaisen tuore ja mehukas, tuotteen luonteeseen sopiva – eikä siis lainkaan extreme-erikoisuus. Kölsch-tyylinen olut voisi olla viinin- ja siiderinjuojille oivallinen vaihe tutustua oluiden monimuotoiseen maailmaan.

Früh Kölsch sopii ruokajuomaksi bratwurstin, valkomakkaran, mausteisen kotimakkaran ja yhtä hyvin myös kasvisruokien: parsan, kukkakaalin, grillatun kasvisvartaan kanssa.

Früh-perhepanimo on perustettu vuonna 1904. Kölsch on luonteenomaisesti hanaolut, mutta panimo on pullottanut tuotetta jo vuodesta 1969 ja tehnyt mahdolliseksi herkkuhetket myös kotioloissa. Kölsch oluttyyli on Kölnin alueen paikallisolut.

 

 

Weihenstephaner Pale Ale, Bayerische Staatsbrauerei Weihenstephan, Freising, Baijeri, Saksa

 


5,9 %-til., kantavierre 14,0 p-%, katkeroainepitoisuus 52 EBU, väri 27 EBC, tumma pintahiivaolut, Pale Ale, American?

Hana 0,5 l. Anniskeluhinta 7,40 e. Maahantuoja Servaali Oy.

Väri on lähes tumma, ruskea, läpinäkyvä, sameahko. Vaahto on valkea, niukka, tiheä. Tuoksu on hedelmäinen, metallinen. Maku on keskitäyteläinen, hedelmäinen, luumumainen, omenamainen. Kuiva katkeroisuus toteutuu hieman epätasaisesti ja on pistävä, tökerö.

Maailmankuulu tyylinluoja kokeilee brittiläistä ale –tyyliä saksalaisilla humalilla (Hallertauer Tradition, Hallertauer Mittelfrüh ja Herbsbrücker) erikoisoluessa, joka on valmistettu Münchenin Teknisen yliopiston (TUM) kokeilupanimossa Hallertauer Bierfestivalille keväällä 2012. Tulos on tietenkin kiinnostava, mutta ei pärjää vertailussa alkuperäisten kanssa.

Vuodesta 1040 toiminut maailman vanhin panimo on tämän vuoden puolella julkistanut kolme erikoistuote-erää. Pale Alen lisäksi Fresh Hops Finest, 5,8-prosenttinen saksalaisilla Saphir-humalilla katkeroitu (35 EBU) Festbier sekä vehnäoluttyylinen White Hoplosion (5,3 %).

Kun keskieurooppalainen panimo antaa tuotteelleen englanninkielisen nimen, on vientisuunta todennäköisesti Atlannin takana. Nämä ainoastaan hanasta annosteltavat oluet ovatkin parhaiten saatavilla Yhdysvaltain olutravintoloissa. Niin ja Suomen parhaissa…   

 

 

Tauras Porteris, UAB Kalnapilio-Tauro grupe, Panevezys, Liettua / Royal Unibrew, Faxe, Tanska

 


6,3 %-til., tumma pohjahiivaolut, lager, portteri-tyylinen

Kertalasipullo 0,5 l. Anniskeluhinta 9,50 e.

Väri on tumma, mustanruskea, aivan läpinäkymätön. Vaahto on ruskea, runsas, hienokuplainen, kestävä. Tuoksu on makea, suklaamainen, paahteinen. Maku on täyteläinen, yrttimäinen, lääkemäinen, vahva, suklaamainen, paahtunut, kahvimainen, tasapainoinen, helposti juotava. Tyylikäs portteri rakentaa perusluonteensa 1700-luvun lontoolaisen portterin perinteeseen. Valmistuksessa käytetään viittä erilaista mallasta: vaalea, münchener, karamelli, suklaa ja musta. Pullon kaulaan on peräti kiinnitetty pikkuinen paketti, joka sisältää aidot näytteet mallasohran jyvistä. Tämän vuoden (2012) alussa julkistettu Tauras (”härkä”) sopii maisteluun ja helppona oluen myös seurustelujuomaksi. Ruokapöydässä liha- ja pataruokien kanssa.

Kalnapilis (”pikku linna vuorella”) -panimo on perustettu vuonna 1902 Pohjois-Liettuan Panevezysin kaupungissa. Vilniaus Tauras –panimo on perustettu Vilnassa vuonna 1860, ja tämä vuosiluku on myös portterin etiketissä. Tanskalainen konserni hankki Tauraksen vuonna 1999 ja Kalnapiliksen vuonna 2001 Baltic Beverages Holdings (BBH) –konsernilta, jolle se oli kuulunut vuodesta 1994. Kalnapilio-Tauro grupe tuottaa nyt 7 miljoonaa litraa olutta vuodessa. Sen markkinaosuus on 25 % Liettuassa. Alkon valikoimassa on saman Panevezysin panimon vahva vaalea lager 7,30 (7,3 %, 3,17 e / 0,5 l.).

Pisteet 91 / 100. Koff Porter –asteikolla 87 / 100.

 

 

Ridgeway Bitter, Ridgeway Brewing, Beer Counter Ltd, South Stoke, Oxfordshire, Iso Britannia; valmistuspaikka: Tring Brewery Company Ltd, Tring, Hertfordshire, Iso Britannia

 


4,0 %-til., kantavierre  p-%, katkeroainepitoisuus  EBU, väri  EBC, tummahko pintahiivaolut, ale, bitter ale; Real Ale in the Bottle.

Kertalasipullo 0,5 l. Vähittäismyyntihinta 4,49 e. Maahantuoja Diamond Beer Co Oy.

Pisteet 93 / 100.

Väri on puolitumma, syvän keltainen valoa vasten ruskehtava, läpikuultava, sameahko. Vaahto on valkoinen, keskirunsas, tiheä, pehmeä. Tuoksu on katkeroinen, heinämäisen kuiva. Maku on kevyt, hedelmäinen, luumumainen, tummaa kypsää ja samalla tuoretta kovaa luumua, katkeroinen, tasapainoinen, juotavuudeltaan helppo.

Bitter ale on kenties selkein brittiläinen perusoluttyyli. Panimo käyttää Maris Otter –mallasta sekä kahta tuoretta käpyhumalaa, perinteinen Challenger ja uudempi kehitelmä Boadicea. Ridgeway Bitteriä maistellessa alkaa miettiä, että jos olutkulttuuri eli juomatavat ja ihmisten arvostus suuntautuisivat tällaiseen olueen, ei kellään voisi olla mitään sitä vastaan. Olut on niin maukas, maltillinen, mieto, hieno, että se tuskin maistuu alkoholin väärinkäyttäjille.

Oluen ja panimon historia ulottuu kauas vuoteen 1774, kun W.H. Brakspear & Sons –panimo aloitti Oxfordshiressa. Niin nykyaikaiseksi on maailma mennyt Iso Britanniassakin, että perhepenimo Brakspear jouduttiin myymään vuonna 2002 ja vähän myöhemmin lopettamaan. Brakspearin viimeinen panimomestari Peter Scholey perusti kuitenkin perinnetietoisen Beer Counter –yhtiön, joka valmistaa edelleen perienglantilaisia olutlaatuja ”käenpesäpanimona” eli valmistus tapahtuu muissa panimoissa, pääasiassa Hepworthissa.

Ridgeway on nimetty keskiaikaisen tien mukaan.

 

 

Punk IPA, Brewdog Ltd, Fraserburgh, Skotlanti, Iso Britannia

 

5,6 %-til., kantavierre 12,7 p-%,OG 1053, katkeroainepitoisuus 45 IBU, väri 12,9 EBC, vaalea pintahiivaolut, India Pale Ale IPA.

Hana 0,5.l. Anniskeluhinta 8,50 e. Myös kertalasipullo 0,33 l. Anniskeluhinta 6,50 e. Maahantuoja Diamond Beverages Oy, Hki.

Väri on vaalea, keltainen, kirkas. Vaahto on valkoinen, olemattoman niukka. Tuoksu on voimakas, sitrusmaisen katkeroinen, hunajainen, ketokukkamainen. Maku on täyteläinen, pehmeän maltainen, hunajainen, paksu, nektariinimainen, kukkainen, valkoapilamainen, hieman kuiva, heinämäisen katkeroinen. Vahva, katkeroinen jälkimaku kestää pitkään. Punk IPA on valmistettu itsetietoisesti ilman lisä- ja säilöntäaineita punkkareille. Valmistuksessa käytetään Marris Otter Extra Pale –mallasta. Humalalajikkeet ovat Chinook, Simcoe, Ahtanum ja Nelson Sauvin

Kaiken kokeneelle aikuiselle punkkarille Punk IPA ei ehkä kolahda – enää – hyökkäävästi. Pari vuotta sitten Punk IPA oli vielä vahvempaa (6,1 %) ja katkeroisempaa (64 EBU). Mutta jos punk-asenne on edelleen tätä, niin maailma makaa hyvässä jamassa, ja voitaneen odotella edelleen parempia aikoja… Punk rules – OK!, aikoinaan sanottiin, ja se pysyy mielessä. IPA-oluttyylin vahva katkeroisuus sopii mainiosti punkin maailmaan. Vuonna 2007 aloittaneen skotlantilaispanimon kaikki tuotteet ovat persoonallisia, omintakeisia, kuvia kumartelemattomia ja toimintaa leimaa älyllinen huumorintaju. Punk IPA –pullon etiketin mukaan olut on ”postmoderni klassinen pale ale”.

 

 

Nelson Sauvin Pale Ale, Ugly Duck Brewing Co; valmistuspaikka: Indslev Bryggeri A/S, Nr. Åby, Fyn, Tanska

 


4,6 %, katkeroainepitoisuus 30 IBU, puolitumma suodattamaton pintahiivaolut, pale ale.

Kertalasipullo 0,5 l. Vähittäismyyntihinta 4,49 e.

Väri on puolitumma, punertavan keltainen, samea. Vaahto on valkoinen, kuohkean runsas, epätasainen, jättää pitsikuvioita lasin reunoille, kestävä. Tuoksu on katkeroinen, pehmeän kukkainen, kuiva. Maku on keskitäyteläinen, kuiva, karhea, luonteikas, vahvan katkeroinen, kuiva jälkimaku. Maltaat pilsner ja karamelli, lisäksi kauraa. Humala on Nelson Sauvin Uudesta Seelannista. Ugly Duckin Martin Jensen välttelee kutsumasta näitä oluitaan India Pale Aleksi. Sen sijaan hän korostaa tähdännensä aivan tavalliseen pale ale –tyyliseen olueen – tosin tietoisesti kaikkein luonteikkaimpiin mietoihin oluisiin. Raasted-pienpanimon perustanut Jensen toimii nyt samoissa tiloissa vuonna 1897 perustetun Indslev Bryggeri –perhepanimon kanssa Fynin saarella. Indslev aloitti vuonna 2006 perinteisten erikoisoluiden valmistamisen, ensin kolmella ”Ruma Anka” -tuotteella: Sorachi Aced Pale Ale (4,6 %), Rye Porter (7,8 %) ja Imperial Vanilla Coffee Porter (10,0 %). Toukokuussa 2012 alkoi valmistua seuraavan kolmen uutuuden sarja, ensimmäisenä Nelson Sauvin ja seuraavina Belgo Belgian Style Ale (9,0 %) ja Hopfest India Pale Ale (7,5 %, 60 IBU).

 

 

Sorachi Aced Pale Ale, Ugly Duck Brewing Co; valmistuspaikka: Indslev Bryggeri A/S, Nr. Åby, Fyn, Tanska

 


4,6 %, puolitumma suodattamaton pintahiivaolut, pale ale.

Kertalasipullo 0,5 l. Vähittäismyynti 4,49 e. Hana 0,5 l. Anniskeluhinta 7,20 e.

Pullo: Väri on puolitumma, keltaruskea, punertava, samea. Vaahto on valkea, pursuavan runsas, hötöinen, jättää laskeutuessaan pitsikvioita lasin reunoille, epätasainen. Tuoksu on katkeroinen, pihkainen, hedelmäinen. Maku on täyteläinen, kova, katkeroinen, karhea, kuiva, tuo mieleen seipäällä kuivuneen heinän aromeja. Mallaspohja on valmistettu vaaleista ohramaltaista, mukana hieman karamellimallasta sekä kauraa tuomaan pehmeyttä. Pehmeyttä ei oluessa löydy eikä Soraschi Ace –humalaan liittyvää sitrusmaista aromiakaan juuri huomaa. Sorachi Ace –humalalajike kehitettiin Japanissa Sapporo-panimolle 1980-luvun lopulla. Aivan viime vuosina se on innoittanut ”yksihumalaisten” (Single Hop) oluiden valmistajia kaikkialla maailmassa, varsinkin (Pohjois-)Euroopassa ja USA:ssa.

Hana: Väri on puolitumma, ruskea, samea. Vaahto on valkoinen, tiheä, tasainen, kestävä. Tuoksu on makean, kukkainen. Maku on täyteläinen, kuivan katkeroinen, karhea, luonteikas, karhean hiekkamainen, kuiva, tukeva, hedelmäinen. Vahva, kuiva jälkimaku. Maltaat pilsner ja karamelli, seassa ripaus kauraa. Humala on japanilainen Sorachi Aced.

 

 

LuomuHeikkilän Olut Pils, valmistuttaja: Heikkilän tila, Loimaa; valmistaja: Vakka-Suomen Panimo Oy, Uusikaupunki

 

4,5 %-til., kantavierre 10,8 p-%, katkeroainepitoisuus EBU, väri EBC, vaalea täysmallaslager, pils.Ensimäinen erä valmistunut toukokuun alussa 2012.

Kertalasipullo 0,5 l. Vähittäismyyntihinta  e LuomuHeikkilän Luamupuati Volter, Loimaa.

Väri on vaalea, syvän keltainen, kirkas. Vaahto on vitivalkoinen, runsas, pumpulimainen, kuplikas, laskeutuu melko nopeasti. Tuoksu kuivan heinämäinen, pihkainen. Maku on keskitäyteläinen, maltainen, pehmeä, havuinen, heinämäisen kuiva, luonteikkaan tasapainoinen, juotavuudeltaan helppo. Vahva luonteikas jälkimaku. Pils-tyylinen luomuohrasta ja –humalista valmistettu olut sopii savulihan ja savustetun kalan sekä grilliruokien kanssa. Kannattaa myös maistella huolellisesti yhtä parhaista luomuoluista. Valmistettu Heikkilän maatilan oman reseptin mukaan.

Vakka-Suomen Panimon omaan valikoimaan kuuluu myös Prykmestar Pils (4,5 %, 22 EBU) sekä Prykmestar LuomuPils (5,2 %, 41 EBU).

 

 

Reaktor Hello World Single Hop Ale, Stadin Panimo Oy, Helsinki, yhteistyössä Reaktorin Olutkerho

 


4,5 %-til., kantavierre 10,8 %, katkeroainepitoisuus 35 IBU, puolitumma suodattamaton täysmallasolut, pintahiivaolut, pale ale. Valmistunut 15.06.2012.

Hana 0,4 l., anniskeluhinta 8,50 e. Yksinoikeus Gastropub Stone’s, Hki. Myös kertalasipullo 0,33 l.

Väri on puolitumma, ruskea, hieman samea. Vaahto on valkea, tiheä, tasainen, jättää pitsikuvioita lasin reunoille. Tuoksu on puumainen, pihkainen, raikas. Maku on kevyt, hedelmäinen, luumumainen, aprikoosimainen, pehmeä, ruohoinen, pihkainen. Vankan, tavanomaisen tyylikäs ja tasapainoinen kesäuutuus. Olut on Hop Back –kuivahumaloitu uusiseelantilaisilla NZ Cascade –humalilla. Mallaslajikkeet ovat Pale Ale, Pilsner, Vienna ja Cara Pale Ale.

 

 

MaiBock, valmistuttaja: Benediktinerabtei Plankstetten, Altmühltal; valmistaja: Brauhaus Michael Krieger KG, Riedenburg, Altmühltal, Saksa

 

6,5 %-til., kantavierre  p-%, tumma, suodattamaton, naturtrüb pohjahiivaolut, Maibock, kevään kausiolut, luomuolut

Kertalasipullo0,33 l. Anniskeluhinta 7,00 e. Maahantuoja Diamond Beverages Oy.

Väri on tumma, punainen, kuparinruskea, läpikuultava, samea. Vaahto on vaalea, punertava, runsas, tiheä, tasainen. Tuoksu on maltainen, makea, toffeemainen. Maku on täyteläinen, vaikka mallaspohja vaikuttaa kevyeltä, vahva, hedelmäinen, makea, karamellimainen, tasapainoinen, helposti juotava. Valmistuksessa käytetään Riedenburgin panimon Bioland-luomutilan tuottamia raaka-aineita. Ohra on peräisin Plankstettenin luostarin pitkään luonnonmukaisesti viljellyiltä pelloilta. Bock-oluttyylissä harvinainen tumma väri tulee valmistuksessa käytetyistä tummista maltaista. Eteläsaksalainen kevätolut tuo mieleen maukkaan tšekkiläisen tumman lager-oluen.

Riedenburgin luomupanimo valmistaa Benediktinerabtei Plankstettenin nimissä MaiBockin lisäksi oluet: Spezial, Dinkel, Dunkles.

 

 

Historisches Emmerbier, Riedenburger Brauhaus Michael Krieger KG, Riedenburg, Altmühltal, Saksa

 

5,1 %-til., kantavierre 12,8 p-%, muinaisvehnästä valmistettu suodattamaton vehnäolut, luomuolut

Kertalasipullo patenttikorkilla eli Bügelflasche 0,5 l. Aniskeluhinta 7,00 e. Maahantuoja Diamond Beverages Oy.

Väri on tumma, ruskea, samea. Vaahto on vitivalkoinen, paksu, runsas, tiheä, tasainen. Tuoksu on hedelmäinen, leipämäinen, toffeinen. Maku on keskitäteläinen, malainen, viljainen, leipämäinen, hedelmänen, omenamainen, päärynämäinen, tasapainonen, miellyttävä jälkimaku. Emmer on historiallinen muinaisvehnä, joka sopii erityisesti oluenvalmistukseen.

 

 

Sininen, Oy Hartwall Ab, Helsinki, Lahden tuotantolaitos / Heineken AS, Alankomaat

 

3,5 %-t., kantavierre 8,0 p-%, katkeroaineet 14,0 EBU, väri 8,0 EBC, vaalea lager, kotimainen lager-olut, ”kakkosolut”

Tölkki 0,33 l. Vähittäismyyntihinta 1,35 e.

Väri on vaalea, keltainen, tasainen, kirkas. Vaahto on valkoinen, keskirunsas, nopeasti haihtuva. Tuoksu on maltainen, katkeroinen. Maku on kevyt, maltainen, tunkkainen, hennosti heinämäisen kuivan katkeroinen. Kokonaisuus on neutraali. Sininen-kakkosolut sopii ruokajuomaksi itämaisen keittiön herkkujen tai pitsan kanssa.

Sininen on jo toinen kotimainen ns. kakkosolut, mikä viittaa nyt jo käytöstä poistettuun entisaikojen olutveroluokitukseen. Alkuvuodesta 2012 Olvi julkisti Sven Tuuva (3,5 %) –kakkosoluen. Sininen jää ominaisuuksiltaan ja luonteeltaan tässä vertailussa kakkoseksi.

 

 

Organic President Pils, Stallhagen AB, Godby, Finström, Ahvenanmaa

 


5,5 %-til., kantavierre  ˚Pl, katkeroainepitoisuus  EBU, väri  EBC, puolitumma pohjahiivaolut, lager, pils, luomuolut. Suositus tarjoilulämpötilaksi  °C.

Hana 0,4 l. Anniskeluhinta 5,60 e.

Pisteet 90 / 100.

Väri on puolitumma, ruskean keltainen, samea, läpinäkymätön. Vaahto on vaalea, tiheä, niukahko, kestävä. Tuoksu on ruohoinen, katkeroinen. Maku on täyteläinen, karhean katkeroinen, heinämäisen kuiva, hedelmäinen, luonteikas, hieman erikoinen, myönteisesti. Ehkä lievästi liiankin kuiva ja karhea.

 

 

Hoppe IPA, Suomenlinnan Panimo, Helsinki

 

6,0 %-til., tumma pintahiivaolut, India Pale Ale. Uutuus toukokuulta 2012.

Hana 0,5 l. Anniskeluhinta 7,20 e.

Väri on tumma, punainen, ruskehtava, läpinäkyvä, kirkas. Vaahto on valkoinen, niukka, tiheä, tasainen. Tuoksu on hapahko, marjainen, kuivan katkeroinen. Maku on täyteläinen, maltainen, pihkaisen käpymäinen, tupakkamainen, hennosti hedelmäinen, luumua ja kuivattua persikkaa. Luonteikas, maukas, hyvin onnistunut brittiläistyylinen IPA. Heinämäisen kuiva jälkimaku. Ruokapöydässä sopivia yhdistelmiä ovat grillattu lohi, rasvainen kala, juustoinen grillimakkara.

 

 

Keisari Kellari, Nokian Panimo Oy, Nokia

 

4,5 %-til., kantavierre 11,1 p-%, katkeroainepitoisuus 20 EBU, väri 48 EBC, käsintehty tumma suodattamaton lager, Kellerbier – kellariolut. Suositus tarjoilulämpötilaksi  ºC.

Tölkki  0,5 l., vähittäismyyntihinta 2,35 e.

Pisteet: 89 / 100.

Väri on tumma, punaruskea, läpikuultava, samea. Vaahto on valkea, aluksi kohoaa runsaana, haihtuu nopeasti, tiheä, jättää pitsikuvioita lasin reunoille, keskikestävä. Tuoksu on maltainen, hedelmäinen, hennosti katkeroinen. Maku on keskitäyteläinen, maltainen, hieman kuiva, paksun hedelmäinen, luonteikas, tuoreen ruohomaisen katkeroinen, havuinen, pihkainen häivähdys. Juotavuudeltaan helppo. Perinteitä kunnioittava suodattamaton Keisari Kellari on mainio vaihtoehto ja vaihtelua melko tavallisiin oluisiin tykästyneille kuluttajille. Kellarissa on tunnistettava ”nokialainen” sävy. Ruokapöydässä vihannespadan, paahdettujen vihannesten ja jauhelihakastikkeen kanssa.

 

 

Tropical Cerveza, Compañía Cervecera de Canarias S.A., La Laguna, Teneriffa, Kanarian saaret, Espanja / SABMiller

 

4,7 %-til., vaalea lager

Kertalasipullo kierrekruunukorkilla 0,25 l. Vähittäismyyntihinta 1,89 e. Maahantuoja Capstock Oy, Hki.

Väri on vaalea, keltainen, kirkas. Vaahto on valkoinen, runsas, kuplikas, jättää pitsikuvioita lasin reunoille, keskikestävä. Tuoksu on hedelmäinen, pehmeä, nektariinimainen. Maku on kevyt, raikas, hedelmäinen, trooppisia hedelmiä, tähtihedelmää, kuiva katkeroisuus nousee jälkimakua kohden.

La Tropical –olutta alettiin valmistaa Kanarian saarilla vuonna 1924. CCC-panimoyhtiö on perustettu vuonna 1939 elokuussa, sodan aattona. Teknologia hankittiin Saksasta. SAB (South African Breweries) hankkii CCC:n ensimmäisenä omistuksenaan Euroopassa. Nykyisin CCC:llä on kaksi panimoa Teneriffalla ja Gran Kanarialla. Vuosituotanto on 83 miljoonaa litraa ja markkinaosuus Kanarialla 48 %. Suomalaista kaupoista voi löytää myös toisen kanarialaisoluen Dorada Cervezan (4,7 %), samoin pikkupullossa.

 

 

Maiz õlu, AS A. Le Coq / AS A. Le Coq, Tartto, Viro / Olvi Oyj, Iisalmi

 


4,6 %-til., vaalea maissiolut

Kertalasipullo kierrekruunukorkilla 0,33 l. Vähittäismyyntihinta 2,15 e. Maahantuoja Olvi Oyj.

.

. 

Väri on vaalea, keltainen, kirkas. Vaahto on vitivalkoinen, runsas, pumpulimainen, jättää pitsikuvioita lasin reunoille, keskikestävä. Tuoksu on raikas, mausteinen, sitrusmainen. Maku on keskitäyteläinen, hedelmäinen, sitrusmainen, tasapainoinen, helppo. Mieleen tulee jäätee. Sopii kesäaikaan ja voimakkaasti maustettujen ruokien kanssa. Valmistuksessa käytetään ohramallasta ja maissia.

 

 

Copenhagen 56oN, UAB Švyturys-Utenos Alus, Utena, Liettua / Carlsberg Breweries AS, Kööpenhamina, Tanska

 

4,5 %, kantavierre 9,7 p-%, katkeroainepitoisuus 2 EBU, väri 4,5 EBC, vaalea lager, vehnä- ja riisiolut.

Kertalasipullo 0,33 l. Vähittäismyyntihinta 2,00 e. Maahantuoja Oy Sinebrychoff Ab, Kerava

Väri on vaalea, hailakan keltainen, kirkas. Vaahto on valkoinen, tiheä, tasainen, aluksi runsas, jää tiheänä renkaana lasin reunoille. Tuoksu on makean viljainen; lievästi vihannesmainen. Maku on kevyt, vetisen maltainen, kuiva, vaisu, lähes neutraali – mikäli maistaja ei halua suorasanaisesti tuomita koko juomaa.

Valmistuksessa käytetään peräti 50 % vehnämallasta (tyylin mukaisissa vehnäoluissa vehnämaltaan osuus on suurimmillaan runsaat 30 %) sekä riisiä 30 % ja ohramallasta 20 %. Huippualhainen vain 2 EBUn katkeroainepitoisuus tulee luontaisesta humala-aromista.

Oluen nimi viittaa Kööpenhaminan sijaintiin pohjoisella leveysasteella. Liettuan Carlsberg-panimolla valmistettu Copenhagen 56 o N Latitude on kehitetty Carlsbergin pääpanimolla Kööpenhaminassa ja testattu viini-ihmisten parissa.

 

 

Sleepy Bulldog Summer Pale Ale, Gotlands Bryggeri AB, Visby, Gotlanti, Ruotsi

 

5,0 %-til., vaalea pintahiivaolut, Pale Ale, kesän kausiolut

Kertalasipullo 0.33 l. Anniskeluhinta 6,00 e. Maahantuoja: Brew Seeker Oy, Hki.

Väri on vaalea, keltainen, hivenen ruskehtava, kirkas. Vaahto on valkea, niukka, tiheä. Tuoksu on kukkaisen katkeroinen, makea, raikas. Maku on kevyt, kukkainen, sitrusmainen, pirskahteleva, raikas, hieman makea. Valmistuksessa käytetään paahdettuja karamellimaltaita ja amerikkalaista Amarillo-humalaa.

Vuonna 1995 Gotlannin saarella Itämeressä perustetun panimon panimomestarilla Johan Spendrupilla oli edesmennyt Krut-niminen bulldoggi-koira, joka on antanut nimensä tälle mainiolle kesäoluelle. Johan on tunnetussa suvussa neljännen polven oluentekijä, ”syntynyt ja varttunut humala veressään”!

Vårbyssä toimivan Spendrups Bryggeri AB:n vaiheet ulottuvat 1700-luvun Tanskaan, jossa aloitettiin Spendrups Akvavitin valmistus. Vuonna 1923 panimomestari Louis Spendrup hankki vuonna 1897 perustetun Grängesberg Bryggerietin Taalainmaalla, mutta vasta vuonna 1980 alettiin oluista käyttää Spendrupin nimeä. Panimo toimii edelleen Grängesbergillä sekä 1980-luvun lopulla hankitussa Wårbyn panimossa. Spendrups hoitaa myös Gotlannin panimon jakelun.

 

 

Lapin Kulta Arctic Malt Dark Lager, Oy Hartwall Ab, Lahti / Hki / Heineken Group, Amsterdam, Alankomaat

 


4,6 %-til., kantavierre 11,5 %, katkeroainepitoisuus 16 EBU, väri 30 EBC, tumma pohjahiivaolut, lager. Suositus tarjoilulämpötilaksi 16-18 ºC.

Tölkki 0,5 l., profiililasipullo 0,35 l., vähittäismyyntihinta 3,04 e / 2,85 e. Alkuperäkoodi L5958.

Väri on tumma, kuparinpunainen, kirkas. Vaahto on valkea, pursuavan runsas, kuplainen, jättää pitsikuvioita lasin reunoille, kestävä. Tuoksu on maltainen, pehmeä, hieman leipämäinen. Maku on kevyt, maltainen, ruisleipämäinen, kuivan hedelmäinen, pyöreä. Kevyesti paahteinen jälkimaku. Kokonaisuus on tasapainoinen, maukas, puhdas, kevyt – liiankin.

Oluen valmistustarina aineksien alkuperätietoineen avautuu Lapin Kullan verkkosivuilla tölkin pohjassa olevan koodin avulla, testitölkeissä L5958. Alkuperätarina vaikuttaa pitkälti samalta kuin vaaleassa pilsissä. Mallaslajikkeet ovat pilsner (81 ºC) ja dark ale, jonka loppukuivauslämpötila oli 99 ºC. Keittopäivä oli 8.2.2012 ja keittämön vastuuhenkilöt osin eri kuin vaaleassa pilsissä. Humalat ovat saksalainen Hallertau Magnum (600 alfa g / keitto) ja tšekkiläinen Saaz (86 kg / keitto). Käymislämpötila 13 ºC ja pakkausaika 1.3.2012 kello 20.18.16. Tölkin pohjassa aika on 21.55.

 

 

k:rlek Pale Ale, Mikkeller, Kööpenhamina, Tanska; valmistuspaikka De Proef Brouwerij, Lochristi, Belgia

 

5,5 %-til., vaalea pintahiivaolut, ale, pale ale. Kevään ja kesän 2012 kausiolut.

Kertalasipullo 0,33 l. Anniskeluhinta 6,00 e. Maahantuoja Juomatalo Pikkulintu.

Väri on vaalea, keltainen, hieman samea. Vaahto on valkoinen, runsas, tasainen, keskikestävä. Tuoksu on voimakkaan katkeroinen. Maku on keskitäyteläinen, rutikuiva, vahvasti katkeroinen. k:rlek (eli Kärlek – ”rakkaus”) on keväinen kausiolut vuonna 2012. Valmistuksessa käytetään pale-, karamelli-, pilsner- ja vehnämallasta, kaurahiutaleita, columbus-, centennial-, citra-, simcoe- ja nelson sauvin –humalia ja hiivaa. Etiketissä on kesäinen hippi-älykkönuorukainen. Taulun on maalannut Sara Nilsson. Kesän huippuoluita.

 

 

Reserve Special Black Ale, Dark Horse Brewing Co, Marshall, Michigan, Yhdysvallat

 

7,5 %-til., tumma pintahiivaolut, strong black ale, pullossakäyvä

Kertalasipullo 0,355 l. Anniskeluhinta 9,50 e. Maahantuoja Diamond Beer Oy.

Väri on tumma, musta, läpinäkymätön. Vaahto on ruskea, niukka, tiheä. Tuoksu on paahteinen, tervainen, yrttimäinen, voimakas. Maku on täyteläinen, paahteinen, lakritsainen, hedelmäinen, yrttimäinen, makeahko, tasapainoinen. Näin lähellä portteria / stoutia olevaa olutta ei ole ennen eteen tullut! Kokonaisuutta keventää hiukan lyhyehkö, lysähtävä jälkimaku. Dark Horse –panimon vanhin tuotannossa oleva olut.

Pisteet 92 / 100. Koff Porter –asteikolla 89 / 100.

 

 

Fore Smoked Stout, Dark Horse Brewing Co, Marshall, Michigan, Yhdysvallat

 

8,0 %-til., tumma pintahiivaolut, stout. Talven kausiolut.

Kertalasipullo 0,355 l. Anniskeluhinta 8,40 e. Maahantuoja Diamond Beer Oy.

Väri on tumma, musta, läpinäkymätön. Valmistuksessa käytetään turpeella savustettuja maltaita.

Pisteet 98 / 100. Koff Porter –asteikolla 97 / 100.

 

 

Marston’s Owd Rodger, Marston’s Brewery, Burton Upon Trent, Englanti, Iso Britannia

 

7,6 %-t., kantavierre  19,3 p-%, katkeroainepitoisuus 25 EBU, väri 106 EBC, tumma, very strong country ale, old ale. Suositus tarjoilulämpötilaksi 10-12 ºC.

Kertalasipullo 0,5 l. Alkon vähittäismyyntihinta 3,97 e. Anniskeluhinta 7,40 e. Maahantuoja Servaali Oy.

Väri on tumma, ruskea, punainen, läpikuultava, kirkas. Vaahto on ruskea, niukka, tiheä, tasainen, tanakka. Tuoksu on hedelmäinen, marjainen, viini- tai liköörimäinen. Maku on täyteläinen, maltainen, hedelmäinen, karamellimaisen makea, yrttimäinen. Vahva, makea jälkimaku. Oluen reseptin uskotaan olevan peräisen 500 vuoden takaa.

John Marston perusti J. Marston & Son –panimon vuonna 1834 Burton Upon Trentissä Keski-Englannissa. Perhepanimo yhdistyi John Thompson & Son Ltd:n kanssa vuonna 1898 ja Sydney Evershed tuli mukaan vuonna 1905. Marston, Thompson & Evershed sulautui vuonna 1890 perustettuun Wolverhampton & Dudley Breweries PLC -yhtiöön vuonna 1999. WDP:n nimi muutettiin Marston’s PLC:ksi vuonna 2007.

Alkuperäisellä Marston’s-panimolla käytetään edelleen vuosisatojen takaista perinteistä valmistusjärjestelmää, jota kutsutaan nimellä Burton Union System.

Owd Roger on poistumassa (alkuvuosi 2012) Alkon valikoimasta, mutta olutravintoloissa tuotteen saattaa vielä löytää. Tuote ei ole enää maahantuojan valikoimassakaan, joten käsiin saattaa löytyä todellinen harvinaisuus. Juuri tässä Burtonin Marston’s panimossa valmistettiin Sinebrychoffin Porterin ainutlaatuinen real ale –versio muutama vuosi sitten.

 

 

Double IPA, Vakka-Suomen Panimo Oy, Uusikaupunki

 

© Kuva: J.T. Laakso

8,5 %-til., kantavierre  ˚Pl, katkeroainepitoisuus 90 EBU, väri  EBC, tumma, suodattamaton pintahiivaolut, India Pale Ale. Kuivahumaloitu. Panimomestarina vierailee Anders Kissmeyer, Kissmeyer Beer & Brewing, Kööpenhamina, Tanska.

Hana 0,4 l. Anniskeluhinta 8,00 e; 0,25 l – 5,50 e. Tulossa: Kertalasipullo 0,5 l.

Väri on tumma, punaruskea, läpikuultava, samea. Vaahto on vaalea, paksu, epätasainen, jättää pitsikuvioita lasin reunoille, kestävä. Tuok-su on raikas, hedelmäinen, hento, lämmetessä paksunee toffeemai-seksi. Maku on täyteläinen ja hurja: pippurimainen, hyökkäävä, ruti-kuiva, mausteinen, vahvasti katkeroinen, tumman hedelmäinen, kyp-sän luumumainen, päärynämäinen. Kokonaisuus on epätasainen, haasteellinen. Vahvasti katkeroisen DIPAn humalakoostumus on tun-nistamattoman monipuolinen ja outo – ja juuri siksi niin kiehtova. Val-mistuksessa käytetään kuuden erilaisen mallaslaadun sekoitusta ja seitsemää erilaista uusiseelantilaista humalaa. Olut myös kuivahu-maloidaan.

Tällainen mahtavan luonteikas DIPA on nautiskelijoiden ja makujen etsijöiden erikoisuus, johon kaikkien olutkulttuurista kiinnostuneiden kannattaa – ja on pakkokin – tutustua.

Vakka-Suomen Panimon panimo-mestari Jani Vilpas on saanut vie-railevaksi oluentekijäksi huippumes-tarin Tanskasta. Anders Kissmeyer aloitti viime vuonna (2011) oman sopimuspanimonsa Charlottenlun-dissa ja on tehnyt kiinnostavia ext-reme-oluita eri puolilla Eurooppaa ja Yhdysvalloissa. Nyt siis myös Suomessa. Hieno projekti ja täydellisesti onnistunut! Ensimmäinen pieni tuotantoerä valmistui huhtikuun lopussa 2012 ja loppui nopeasti. Lisää on luvassa kesän mittaan, mahdollisesti myös pullossa. Suomalais-DIPA esiintyy maa-ilmalla myös nimellä Kissmeyer Uusikaupunki Syndrome.

 

 

Prykmestar Suvi, Vakka-Suomen Panimo Oy, Uusikaupunki

 


4,5 %-til., kantavierre 10,9 p-%, katkeroainepitoisuus 22 EBU, väri 16 EBC, vaalea lager. Koivunlehdillä maustettu täysmallasolut. Kesän kausiolut.

Kertalasipullo 0,5 l. Vähittäismyyntihinta 5,20 e. Alumiinitynnyri 5 l. Hana 0,5 l. Anniskeluhinta 7,00 e.

Pisteet: 88 / 100. (hana)

Väri on vaalea, keltainen, kirkas. Vaahto on valkoinen, erittäin runsas, tiheä, laskeutuu nopeasti, keskikestävä. Tuoksu on maltainen, hennon yrttimäinen, ruohoinen. Maku on keskitäyteläinen, maltainen, raikas, hedelmäinen, mäskiin lisätyt aidot koivun lehdet vaikuttavat kuivaan yrttimäiseen aromiin. Kokonaisuus jää lyhyeksi. Jälkimaku muistuttaa raikasta porakaivovettä.

Kesän kausioluen valmistuksessa on käytetty ohra- ja vehnämallasta, humalaa ja koivunlehtiä. Neljättä suvea ilahduttava mainio kesäolut on edelleen varsin heikosti saatavilla pienen tuotantomäärän vuoksi. Suvi-olut on saatavana puolen litran lasipullossa sekä hana-annoksina.

 

 

Mufloni Saison de Randonneur, Ravintolapanimo Beer  Hunter’s Ky, Pori

 

6,8 %-til., vaalea pintahiivaolut, ale, Saison

Hana 0,4 l. Anniskeluhinta 6,50 e.

Väri on vaalea, appelsiinin keltainen, samea. Vaahto on valkoinen, runsas, paksu, tiheä, tasainen, jättää pitsikuvioita lasin reunoille, keskikestävä. Tuoksu on hedelmäinen, paksu, aprikoosimainen, luumumainen. Maku on keskitäyteläinen, hedelmäinen, aprikoosimainen, pehmeä. Loistavan tuoksun ja alun suutuntuman jälkeen makusävyyn nousee vihanneksia, heitettyä porkkanaa ja kaalia. Saison (’sesonki’) on Belgian ja Pohjois-Ranskan maalaispanimoiden upea ja monimuotoinen oluttyyli. Usein saison yllättää, mutta vihannesmaisuus viittaa epäonnistumiseen.

Suomen ensimmäisiin Saison-tyylisiin maalaisoluisiin kuuluva Mufloni-Retkeilijä on valmistettu myös miedompana (4,5 %) versiona. Olut on pakattu toukokuussa 2012 myös 0,33 litran lasipulloon; etiketti kuvassa.

 

 

Golden Ale, Koskipanimo Oy, Panimoravintola Plevna, Tre

 

4,4 %-til., vaalea pintahiivaolut, ale. Kausi-ale. Valmistunut 24.04.2012.

Hana 0,5 l., anniskeluhinta 6,50 e; 0,33 l. 5,30 e. Panimoravintola Plevna, Oluthuone Esplanadi, Tre.

Väri on puolitumma, kuparinruskea, huippukirkas. Vaahto on valkea, kermaisen paksu, niukka, jättää pitsikuvioita lasin reunoille, kestävä. Tuoksu on upeasti katkeroinen, tasaisesti ja vahvasti heinämäisen kuiva. Maku on kevyt, kuiva, vahvasti, mutta tasapainoisesti katkeroinen, kuivaa heinää, lyhyt jälkimaku. Kokonaisuudesta jää kaipaamaan luonteikkuutta. Ehkä Golden Ale toimisi alkuperäisessä brittiläisessä muodossaan käsipumppuhanasta laskettuna cask-alena verrattuna tähän nitrokeg-versioon.

Golden Ale” tai ”Blonde Ale” on perinteinen brittiläinen oluttyyli, lähimpänä helppoa mannermaista vaaleaa lageria. Väri on kirkas, hyvin vaaleasta syvään kullankeltaiseen. Alkoholipitoisuus on noin 4-6 % ja katkeroainepitoisuus on varsin maltillinen, 15-25 EBU.

 

 

 

Urho, Hartwall Oy, Helsinki / Lahden tuotantolaitos / Heineken AS, Heineken Group, Amsterdam, Alankomaat

 


5,5 %-til., kantavierre 12,8 ºP, katkeroainepitoisuus 15 EBU (panimo: 22 EBU), väri 13,0 EBC, vaalea lager

Tölkki 0,33 l. Alkon vähittäismyyntihinta hinta 1,75 e, monipakkaus 12×0,33 l. Alkossa 21,00 e.

Väri on vaalea, keltainen, punertava, kirkas. Vaahto on vaalea, kuplikas, nousee runsaana, haihtuu nopeasti, ohut kuplainen kerros kestää oluen pinnalla. Tuoksu on maltainen, hedelmäinen, käynyttä kuivahedelmää, aprikoosia, luumua. Maku on keskitäyteläinen, hedelmäinen, aprikoosimainen, tanakka, luonteikas. Katkeroiseksi Urhoa ei voi sanoa, vaikka panimon mittaukset osoittavat peräti puolet suurempaa EBU-lukua kuin Alkon laboratorio. Juotavuudeltaan helpon oluen jälkimaku on lyhyt.

Urho on konstailematon seurustelu- ja saunajuoma. Aterialla se sopii niin kala- kuin makkararuuankin kanssa.

Urho oli vuonna 2001 valmistuneen Hartwallin Lahden tuotantolaitoksen ja jakelukeskuksen ensimmäinen uutuusolut, tuotannossa vv. 2001-08. Tänä keväänä (2012) vahva Urho palasi taas markkinoille, jatkuvasti tuotannossa pysyneen miedon Urhon (4,6 %) rinnalle. Onnistunut, maukas peruslager on tervetullut.

Alkuvuosina Urho-pullot olivat myös ”taideolutta” – maalaustaiteellisten viinietikettien tapaan. Takaetiketeissä oli kirjailija Kari Hotakaisen muutaman lauseen mittaisia novelleja. Hartwall ei ikinä paljastanut erilaisten kertomusten määrää, joten kulttuurisuuntautuneella olutalan ihmisellä riitti etsimistä. Uudessa tulemisessaan vahva Urho on valitettavasti ainoastaan epäesteettisessä tölkkipakkauksessa.

 

 

Urho, Hartwall Oy, Helsinki / Lahden tuotantolaitos / Heineken AS, Heineken Group, Amsterdam, Alankomaat

 


4,6 %-til., kantavierre 10,7 ºP, katkeroainepitoisuus 18,5 EBU, väri 12,0 EBC,vaalea lager

Kierrätyslasipullo 0,33 l., vähittäismyyntihinta 1,95 e.

Väri on vaalea, keltainen, kirkas. Vaahto on valkoinen, poutapilvimäinen, tiheä, jättää pitsikuvioita lasin reunoille, kestävä. Tuoksu on maltainen, hieman tunkkainen. Maku on keskitäyteläinen, maltainen, raikkaan hedelmäinen, aavistuksen verran makea. Juotavuudeltaan helppo olut sopii hienosti esimerkiksi saunaolueksi.

Urhot (4,6 % ja 5,5 %) ovat yllättävän erilaisia rinnakkain testattaessa. Mieto on vaaleampi ja kirkkaampi, valkoisempi, kestävämpi ja kauniimpi vaahdoltaan. Vahva on selvästi kiinnostavampi hedelmäisen tuoksun ja moniulotteisemman maun puolesta. Joka tapauksessa erinomaisia oluita molemmat.

 

 

Schöfferhofer Hefeweizen, Schöffenhofer Weizenbier GmbH, Frankfurt am Main, Saksa

 

5,0 %-til., kantavierre 11,6 p-%, vaalea suodattamaton vehnäolut. Naturtrüb.

Kertalasipullo 0,5 l. Anniskeluhinta 8,50 e.

Väri on vaalea, keltainen, läpinäkymätön, samea. Vaahto on valkoinen, runsas, tiheä, keskikestävä. Tuoksu on viljainen, leipämäinen, mausteinen. Maku on keskitäyteläinen, maltainen, hedelmäinen, raikas, viljainen, kirpsakan mausteinen, luonteeltaan hieman kepeä. Baijerilaistyyppinen vehnäolut noudattaa hyvin tyyliä.

 

 

Baltika No 8 Psheniznoje / Wheat, OAO Pivovarennaja Kompanija Baltika, Pietari, Venäjä / Carlsberg Group, Kööpenhamina, Tanska

 

5,0 %-til., kantavierre 11,7 °Plato, katkeroainepitoisuus 12 EBU, väri 10,3 EBC, vaalea vehnäolut, suodattamaton. Suositus tarjoilulämpötilaksi 11-15 °C.

Kertalasipullo 0,5 l. Alkon vähittäismyyntihinta 2,99 e. Maahantuoja Servaali Oy.  

Pisteet 95 / 100.

Väri puolitumma, syvän keltainen, sameahko. Vaahto on valkoinen, runsas, tiheä, tasainen, kestävä. Tuoksu on voimakas, raikas, sitrusmainen, mausteinen. Maku on täyteläinen, maltainen, pehmeän, makean hunajainen, hedelmäinen, banaanimainen, sitrusmainen, vahva, luonteikas, mausteinen. Valmistusaineet ovat vesi, vehnämallas, ohramallas, karamellimallas ja panimohiiva. Pullon pohjalla on vahva hiivakerros. Erittäin hienosti ja tyylikkäästi onnistunut baijerilaistyylinen vehnäolut. Baltika No 8 tuli keväällä 2012 Alkon valikoimaan.

 

 

Nobelaner Kesäolut, valmistuttaja: Lidl Suomi Ky, Vantaa, valmistettu Suomessa (Laitilan Wirvoitusjuomatehdas Oy, Laitila)

 

4,5 %-til., vaalea pohjahiivaolut, lager – HUOM! Arveltua valmistajaa ei vahvistettu.

Tölkki 0,33 l. Vähittäismyyntihinta 0,99 e. 12-monipakkaus 11,95 e. Saatavilla ainoastaan Lidlin myymälöissä Suomessa.

Väri on vaalea, keltainen, kirkas. Vaahto on valkoinen, niukka, haihtuu välittömästi kokonaan. Tuoksu on pehmeän maltainen, LWT:n oluiden vihannesmainen aromisävy on mukana. Maku on kevyt, maltainen, vetisen raikas, vihannesmainen, muuten neutraali.

 

 

 

Rentoreino, Panimo & Tislaamo Teerenpeli / Teerenpeli Yhtiöt Oy, Lahti

4,7 %-til., kantavierre ˚Pl, katkeroainepitoisuus EBU, väri EBC, tumma pohjahiivaolut, lager, ruis-olut. Suositus tarjoilulämpötilaksi ºC.

Hana Teerenpeli-ravintoloissa, anniskeluhinnat 0,33 l. – e / 0,4 l. 6,40 e / 0,5 l. 7,90 e.

Pisteet: 93 / 100.

 

Väri on tumma, ruskea, läpinäkyvä, kirkas. Vaahto on ruskehtava, kermaisen paksu, muodostaa pitsikuvioita

lasin reunoille, tiheä, tasainen, kestävä. Tuoksu on maltainen, leipämäinen, tahmean makea. Maku on maltainen, ruisleipämäinen, ruokaisa, maltaisen makeuden ja kuivan viljaisuuden jännittävä yhdistelmä. Maukas, erikoisen juotavan hyvä kesäinen ruisolut.

Huhtikuussa valmistunut Teerenpelin uutuusolut Rentoreino on panimon parhaita tuotteita kautta aikojen, savuolut Sauhusantun, vahvan Hippaheikki –portterin, vahvan bockin ja Vauhtiveikko –vehnäoluen luokkaa. Alkon epäonnistuneen juhlaoluen Kaurakaapon (6,0 %; OLUTVERKON pisteet 89 / 100) jälkeen hieno onnistuminen. Kaurakaapon epäonnistuminen saattaa tietenkin liittyä myös oatmeal stout -oluttyyliin… 

 

 

La Trappe Isid’or, Bierbrouwerij de Koningshoeven B.V., Tilburg, Alankomaat

 

7,5 %-til., kantavierre p-% Pl, katkeroainepitoisuus EBU, väri EBC, trappisti-luostariolut, ale. Suositus tarjoilulämpötilaksi 10-14 °C.

Hana 0,33 l. annniskeluhinta 6,50 e. Maahantuoja Diamond Beer Oy, HkiHOK-Elannon OlutHuone-ryhmän Kuukauden Hanaolut huhtikuussa 2012.

 

Väri on puolitumma, ruskea, punertava. Vaahto on vaalea, tiheä, jättää pitsikuvioita lasin reunoille, keskikestävä. Tuoksu on voimakas, hedelmäinen. Maku on täyteläinen, hedelmäinen, hennosti karamellimainen, vahva, luonteikas, hieman katkeroinen. Humalalajike on Perle. La Trappen luostarioluiden sarjaan hyvin sopiva tuote.

Vuonna 2009 Koningshoeven juhli 1884 perustetun panimon 125-vuotisjuhlia. Juhlaolueksi valmistettiin La Trappe Isid’or, jonka nimen takana on panimon ensimmäinen oluentekijä luostariveli Isidorus Laaber (1853-1936). Brouwerij Koningshoeven sijaitsee eteläisessä Hollannissa kauniissa luostarimiljöössä.

 

 

Laitilan Imperiaali Stout, Laitilan Wirvoitusjuomatehdas Oy, Laitila

 

9,2 %-til., kantavierre 22 Plato, katkeroainepitoisuus 82 EBU, väri ∞ (Alko: 300) EBC, musta pintahiivaolut, imperial stout. Suositus tarjoilulämpötilaksi 9-12 ºC.

 

Kertalasipullo repäisykorkilla 0,33 l. Alkon vähittäismyyntihinta e (tulossa? kuusta 2012 alkaen). Hana 0,4 l. Anniskeluhinta 7,60 e. Testilämpötila 12 ºC. P.E.-päivä 22.03.2015. Vuoden 2010 valmistuserä: p.e. 11.02.2012)

Kuvassa ”Imperiaali stout – Vuoden Olut 2010” (vas.) ja ”Imperiaali – 15 v. Juhlastout”. © Kuva: J.T. Laakso.

 

Väri on tumma, täysin musta ja läpinäkymätön, kirkkaassa valossa erottuu tummaa punertavaa sävyä. Valmistaja ilmoittaa värin matemaattisella ”ääretön”-symbolilla – Alkon mittauksissa 300 EBC. Vaahto on tummanruskea, melko niukka, tiheä, epätasaisen kuplainen, jättää tasaista heikkoa pitsipintaa lasin reunoille. Tuoksu on paahtunut, maltainen, katkeroinen, karhean hedelmäinen. Maku on täyteläinen, lakritsainen, salmiakkimainen, paahteinen, paksun tumman hedelmäinen, kypsä, luonteikas, maukas. Olut on parhaimmillaan jälkiruokana sinänsä ja myös tumman suklaan, suklaakakun tai tumman hedelmäkakun kanssa.

Vertailukohtana testitilanteessa on vuonna 2010 valmistunut tuotantoerä, p.e. 11.02.2012, testilämpötila 14 ºC. Vaahto on uuteen erään verrattuna runsaampi, tasaisempi, tiheämpi. Tuoksu on katkeroinen,

hedelmäinen. Maku on täyteläinen, lakritsainen, paahteinen, hedelmäinen, luumumainen, pehmeä, kunnolla kypsynyt. Testissä on selvästi sama olut, mutta melkein tasan kahden vuoden lisäkypsyminen pullossa on tehnyt Imperiaalille pelkästään hyvää. Tuoreen erän lievä ”pienpanimokarheus” on poissa.

Imperiaali valmistettiin alun perin Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan 15-vuotisjuhlaolueksi keväällä 2010. Se nimitettiin heti Helsingin Olutfestivaalin HBF:n Vuoden Olueksi (09.04.2010). Ohramaltaista (Pale Ale-, tumma karamelli-, suklaa- ja värimallas) ja paahdetusta ohrasta valmistettu stout on kypsytetty 15 kuukautta. Humalalajikkeet ovat Magnum, Cascade ja Tettnang.

 

Pisteet 95 / 100, Koffin portteri –asteikolla 97 / 100.

Laitilan Kievari Vehnänen, Laitilan Wirvoitusjuomatehdas Oy, Laitila

 

 

 

4,7 %-til., kantavierre p-%, katkeroainepitoisuus 15 EBU, väri 10 EBC, vaalea suodattamaton pintahiivaolut, baijerilaistyylinen vehnäolut. Kausiolut.

Kertalasipullo repäisykorkilla 0,5 l., vähittäismyyntihinta 3,65 e; hana 0,5 l., anniskeluhinta 6,50 e. Suositus tarjoilulämpötilaksi 5-8 ºC.

 

Väri on vaalea, keltainen, appelsiinimainen, läpinäkymätön, samea. Kun pullon pohjalla olevan ohuen hiivakerroksen sekoittaa mukaan, väri muuttuu tummaksi ja läpinäkymättömän sameaksi. Vaahto on valkoinen, aluksi erittäin runsas, hötöinen, kuplainen, laskeutuu nopeasti. Tuoksu on hedelmäinen, pehmeä, maltainen, hieman makea. Maku on kevyt, makea, pehmeä, hedelmäinen, aprikoosimainen, sitrusmainen, mausteinen, hennosti fenkoolimainen. Maukas ja juotavuudeltaan helppo. Ruokapöydässä sopii vaalean lihan ja kalan, hauen, kuhan, halstratun ahvenen ja muikun sekä kasvissalaatin kanssa. Vehnänen on myös mainio kevätolut.

Jälleen hienosti onnistunut kotimainen vehnäolut päivittäistavarakauppajakelussa Vakka-Suomen Panimon Prykmestar Vehnän (4,5 %) ja Nokian Panimon Keisari Elo Wehnän (4,7 %) rinnalle. Edellisenä keväänä (2011) Kievari Vehnänen (5,5 %) oli rajoitettuna eränä Alkon valikoimissa ja olutravintoloissa.

 

 

Olvi Reino, Olvi Oyj, Iisalmi

 

4,7 %-til., kantavierre , katkeroainepitoisuus EBU, väri EBC, vaalea pohjahiivaolut, lager

Tölkki 0,568 l. Vähittäismyyntihinta 3,19 e.

 

Väri on vaalea, syvän keltainen, kirkas. Vaahto on vitivalkoinen, aluksi runsas, tiheä, tasainen, haihtuu nopeasti. Tuoksu on maltainen, hieman makea. Maku on kevyt, maltainen, hennosti makea, häivähdys pihkaista toffeemaisuutta, tasapainoinen, helposti juotava. Miellyttävästi lämmittävä jälkimaku.

Kevään 2012 uutuus on valmistettu yhteistyössä lieksalaisen Reino & Aino Kotikenkä Oy:n kanssa. Kulttimaineesta nauttiva tossunvalmistaja teki ensimmäiset Ainot vuonna 1930 ja Reinot vuonna 1932 – eli Reinot juhlivat 80-vuotisjuhlavuottaan. Firma on viime vuosina kohentanut huomattavasti mainettaan. Jokin aika sitten konkurssiin mennyt tamperelainen kenkätehdas Pertti Palmroth Oy kuuluu nyt myös Reino & Aino –ryhmään. Oluen ja Aino-mansikkasiiderin lisäksi kansanomainen oheistuote on tamperelaisen Tapolan makkaratehtaan valmistama laktoositon ja gluteeniton Reino Lenkki –ruokamakkara. Kiekura on pakattu 320 gramman tyhjiömuoviin, ruskehtavassa Reino-kuosissa, tietty.

 

 

Sven Tuuva, Olvi Oyj, Iisalmi

 

3,5 %-til.,vaalea lager, täysmallasolut

Tölkki 0,5 l. Vähittäismyyntihinta e.Kotimainen ns. kakkosolut on mainio kokeilu ja panostus keskusteluun marketoluiden alkoholipitoisuuden alentamisesta. Väri on vaalea, keltainen, kirkas. Vaahto on vitivalkoinen, erittäin runsas, tiheä, harvakuplainen, jättää pitsikuvioita, haihtuu lopulta kokonaan pois. Tuoksu on vaisu, maltainen, makea. Maku on kevyehkö, maltainen, pehmeä, maukas. Kokonaisuus on yllättävän luonteikas ja maukas. Parasta koko projektissa on tietenkin 3,5-prosenttisen oluen valmistaminen Suomessa. Kysymyksessä on lähes ainutlaatuinen tuote, jonka kaltaista ei ole ollut pysyvässä tuotannossa aikoihin. Onnistuneena täysmallasoluena Sven Tuuva on mainio puheenvuoro päivittäistavarakaupan alkoholikeskusteluun. Kiinnostava nähdä, miten pitkään kuluttajat ovat kiinnostuneita tästä kevättalven 2012 uutuudesta.

Nimi Sven Tuuva tulee J.L. Runebergin runoelmasta Vänrikki Stoolin tarinat, jossa Sven esiintyy päättäväisen hurjana sankarina Koljonvirran taistelussa. Olvi on valmistanut muitakin Stoolin henkilöiden mukaan nimettyjä oluita, tunnetuin tietenkin Sandels, aiemmin myös Döbeln. Kotimainen ”kakkosolut” sopii ruokapöydän yleisjuomaksi ja myös kesäiseksi helpoksi janojuomaksi tai saunajuomaksi.   

 

 

Frühlingsbier, Ayinger Brauerei Franz Inselkammer KG, Aying, Baijeri, Saksa

5,5 %-til., kantavierre 12,8 %, vaalea, suodattamaton pohjahiivaolut, naturtrübe. Kevään kausituote.

Hana 0,5 l., anniskeluhinta 5,90 e. Kertalasipullo 0,5 l. (Suomessa?). Maahantuoja Heino Juomat Oy, Espoo.

 

– Varma kevään merkki: Ayinger Frühlingsbier hanassa, erään olutravintolan baarimikko tokaisi pääsiäisen aikoihin. Nyt Frühlingsbier vaikuttaa lähes parhaiten levinneeltä kevätoluelta, vaikka onkin Suomessa saatavissa ainoastaan olutravintoloissa.

Väri on vaalea, keltainen, lähes kirkas. Vaahto on valkoinen, niukka, tiheä, jättää pitsikuvioita lasin reunoille, kestävä. Tuoksu on heinämäinen, yrttinen, hunajaisen pehmeä. Maku on keskitäyteläinen, makean maltainen, raikas, piristävä, maukas, ruohomaisen katkeroinen, hieman diasetyylimäinen. Luonteikas, tyylikäs, upea keväinen kausiolut.

Perinteinen baijerilaispanimo on toiminut vuodesta 1878 ja nykyinen perhe on ollut johdossa vuodesta 1936. Franz Inselkammer III on johtanut panimoa vuodesta 2010. Panimon rakennukset ja teknologia on uudistettu täysin. Avajaiset olivat 16.10.1999 Franz II:n elämäntyön huipentumana. Ayingin panimon erikoisuus on oma vesi 176 metriä syvästä kaivosta.

 

 

Påskeøl, Hornbeer, Kirke Hyllinge, Tanska

6,4 %-til., kantavierre 16,4 ºPlato, katkeroainepitoisuus 60 EBU, väri 60 EBC, tumma pintahiivaolut, ale, India Pale Ale.

Kertalasipullo 0,5 l. Alkon vähittäismyyntihinta 6,74 e. (Alko Arkadia, Hki 240 ploa). Maahantuoja Juomatalo Pikkulintu, Hki (tulossa 03.04.2012)

Pisteet: 90 / 100.

Väri on tumma, ruskean punainen, lievästi samea. Vaahto on vitivalkoinen, runsas, pumpulimainen, kestävä. Tuoksu on raikas, kukkaisen katkeroinen. Maku on täyteläinen, männynpihkainen, toffeemainen, hieman yrttinen, vahva ja haasteellisen luonteikas. Valmistuksessa käytetään ale- ja münchener-maltaita ja kuivahumalointia. Panimomestari Jørgen Fogh Rasmussenin mielestä olut sopii juhlapäivien aamiaispöytään. Siihen voi vain yhtyä, mutta Påskeøliä voi suositella myös mintulla ja muilla vahvoilla yrteillä maustetun lampaanlihan kanssa.

Tanskalainen Smag og Behag –lehti (Henrik Bøegh) 3/12 valitsi Hornbeerin Påskeølin Tanskan tämän vuoden parhaaksi pääsiäisolueksi. Etiketissä on Gunhild Rasmussenin taulu ”Kaikella on loppu”. Hornbeerin toinen IPA-pääsiäisolut Happy Hoppy Easter (6,5 %) on pullotettu saman etiketin alle.

 

 

 

Saint Landelin Bière de Pâques, Les

Brasseurs de Gayant, Douai, Ranska

 

6,5 %-til., kantavierre 14,5 °Plato, katkeroainepitoisuus 27 EBU, väri 28 EBC, puolitumma pullossa käyvä pintahiivaolut, luostariolut. Kausiolut. Suositus tarjoilulämpötilaksi 10 °C.

 

Magnumlasipullo samppanjakorkilla 0,75 l. Alkon (Alko Arkadia, Hki 204 ploa) vähittäismyyntihinta 7,20 e.

Pisteet: 86 / 100. Väri puolitumma, kelta-ruskea, kirkas. Vaahto on valkoinen, keskirunsas, epätasaisen kuplainen, kestävä. Tuoksu on raikas, hedelmäinen, metallimainen. Maku on keskitäyteläinen, makean pehmeä, kukkapuskainen, hedelmäinen, luumumainen, kovan karamellimainen. Valmistuksessa käytetään kevyesti paahdettua ohramallasta, vehnää, riisiä, rypälesokeria, humalaa, antioksidantteja E224 ja E300. Bière de Paques’ta vaivaa sama asia kuin Suomessakin päivittäistavarakaupassa saatavilla olevaa Amadeus-vehnäolutta: luonne on kova ja sitä kautta hieman kylmä. Tasapainoisena ja helpohkona sopii pääsiäispöydän kepeähköksi yleisjuomaksi. Jälkiruokapöydässä aprikoosi- tai lakkahillon ja jäätelön kanssa.

Panimo on perustettu vuonna 1919. Luostari Abbaye de St Landelin aloitti jo vuonna 1032.

Gayant-panimon tuotteista saattavat monet suomalaiset tuntea pari olutta: valko-olut Amadeus Bière Blanche (4,5 %, lasipullo 0,75 l. samppanjakorkilla) ja La Goudale (7,8 %, lasipullo 0,33 l.), maalaisolut bière de garde. 1500-luvulla ’hyvää olutta’ kutsuttiin nimellä Goudale tai Goudalle eli siis ’good ale’. Tämän hyvän oluen myyjää, kapakoitsijaa kutsuttiin nimellä ’Goudalier’. 

 

 

 

 

Kevätolut, Perhon Panimo, Haaga-Helia Ammattikorkeakoulu, Hki

 

5,8 %-til., kantavierre 13,5 p-%, tumma mausteinen suodattamaton pintahiivaolut. Kausiolut, valmistunut 27.3.2012.

Hana 0,5 l., anniskelkuhinta 5,50 e; 0,25 l. – 2,75 e. Perhon Ravintola, Hki.

Pisteet: 92 / 100.

Väri on tumma, tumman ruskea, läpinäkymätön. Vaahto on valkoinen, niukka. Tuoksu on maltainen, hedelmäinen, mausteinen. Maku on makea, karamellimainen, maltainen, mausteinen: katajanmarjaa, korianteria ja hunajaa. Katajanmarjojen kitkeröisyys on hienosti mukana suutuntumasta jälkimakuun saakka. Kuitenkin hieman haastelllisen tyylikkäästi. Lammasruokien kanssa erinomainen.

 

 

* Ravintolakoulu Perhon ravintola, Mechelininkatu 7, Töölö, Hki on suljettu pääsiäisen pyhät 6.-9.4. Kiirastorstaina 5.4. avoinna kello 15:een saakka.

 

 

Copenhagen 56 o N, UAB Svyturys-Utenos Alus, Utena, Liettua / Carlsberg Breweries AS, Kööpenhamina, Tanska

 

4,5 %, kantavierre 9,7 p-%, katkeroainepitoisuus 2 EBU, väri 4,5 EBC, vaalea lager, vehnä- ja riisiolut.

Kertalasipullo 0,33 l. Vähittäismyyntihinta 2,00 e. Maahantuoja Oy Sinebrychoff Ab, Kerava

 

Väri on vaalea, hailakan keltainen, kirkas. Vaahto on valkoinen, aluksi runsas, jää tiheänä renkaana lasin reunoille. Tuoksu on makean viljainen; vedessä liotetut raa’at jyvät tai pureskeltaviksi pehmentyneet herneet. Maku on kevyt, pehmeä, maltainen, kuiva, vaisu, vetinen, lähes siiderimäinen. Valmistuksessa käytetään peräti 50 % vehnämallasta (tyylin mukaisissa vehnäoluissa vehnämaltaan osuus on suurimmillaan runsaat 30 %) sekä riisiä 30 % ja ohramallasta 20 %. Huippualhainen vain 2 EBUn katkeroainepitoisuus tulee luontaisesta humala-aromista.

Oluen nimi viittaa Kööpenhaminan sijaintiin pohjoisella leveysasteella. Liettuan Carlsberg-panimolla valmistettu Copenhagen 56 o N on kehitetty Carlsbergin pääpanimolla Kööpenhaminassa ja testattu viini-ihmisten parissa. Heistä rohkaisevan suuri osa piti Copenhagenia sellaisena oluena, jota he voisivat juoda viinin sijasta. Maahantuoja Sinebrychoffin välittämä tieto on todella hämmentävä – tai sitten pitäisi tietää tarkemmin, millaista viiniporukkaa testiryhmässä on ollut.

Sinebrychoff tavoittelee tällä olutuutuudella uusia kuluttajaryhmiä kiinnostumaan oluesta. Katkeroaineettomuus valitettavasti alentaa myös alaikäisten kynnystä totutella alkoholijuomaan. 

 

 

 

 

 

MM2012 Kisastudioiden virallinen olut Karjala, Oy Hartwall Ab, Hki / Lahden tuotantolaitos / Heineken N.V., Amsterdam, Alankomaat

 

4,6 %-til., kantavierre 10,5 p-%, katkeroainepitoisuus 18,5 EBU, väri 11 EBC, vaalea lager, jälkihumaloitu erikoiserä jääkiekon MM-kisojen ajaksi.

Kierrätyslasipullo (0,33 l.), vähittäismyyntihinta 1,34 e; tölkki (0,5 l. / 0,568 l.); vähittäismyyntihinta 14,60 e (6×0,5 l.), 3,24 e.

 

Jääkiekon Maailman Mestaruus –kilpailujen kotikisojen kunniaksi Hartwall on valmistanut Karjala-oluesta erikoiserän, joka on jälkihumaloitu (?) vaahtoamisen lisäämiseksi.

Oluen väri on tummahko, ruskeankeltainen, kirkas. Vaahto on vitivalkoinen, erittäin runsas, tasaisen kuplainen, keskikestävä. Tuoksu on tuoreen maltainen, pehmeä. Maku on hieman täyteläiseen päin kallellaan, pehmeän maltainen, luonteikas, hedelmäinen, aprikoosimainen, raikas. Kokonaisuus on luonteikas, tyylikäs, tasapainoinen, melko helposti juotava.

Jos Karjala-olutta ei olisi valjastettu älyttömän penkkiurheilun ääliöjuomaksi, se voisi olla suomalainen kulttuuriolut. Kiinnostava ja vahva tarina taustalla, yhteydet karjalaisuuteen, Neuvostoliiton johtohenkilöiden huikaisevan hienot lausunnot 70-luvulla. Kaikki olisi (ollut) valmiina. Pullopakkauksen kruunukorkki on lainattu Karjala Tervasta!

* * * Urheilua, varsinkaan huippu-urheilua ja sen (yli-)innokasta seuraamista eli nk. penkkiurheilua ei pitäisi millään lailla liittää juoma- tai olutkulttuuriin. Brittiläisten jalkapalloharrastajien käyttäytymisen pitäisi olla selvänä varoittavana esimerkkinä kaikille, jotka voivat asiaan vaikuttaa. Suomen jääkiekkojoukkueen känniääliötoilailu toukokuussa 2011 olisi ehdottomasti pitänyt palkita siten, että panimoyhtiöt olisivat jäädyttäneet (huippu?)urheilun tukimiljoonat vuodeksi, pariksi. Ellei sitten kokonaan. Olutta ja urheilua toisiinsa kytkevä toiminta haittaa vastuullisen juoma- ja olutkultuurin kehittämisyrityksiä valtavasti enemmän kuin yksikään ”terveyttä edistävä alkoholipoliittinen keskustelunaloite”.

 

 

Barney Flats Oatmeal Stout, Anderson Valley Brewing Company, Boonville, Mendocino County, Kalifornia, Yhdysvallat

 

5,7 %-til., katkeroainepitoisuus 13 IBU, tumma pintahiivaolut, kaurastout, oatmeal stout.

Kertalasipullo 0,355 l., anniskeluhinta 8,50 e.

 

Väri on tumma, musta, läpinäkymätön. Vaahto on ruskea, niukka, tiheä, tasainen. Tuoksu on paahteinen, suklaamainen, kahvimainen. Maku on keskitäyteläinen, hieman makea, karamellimainen, kova, tummien hedelmien makuaromit nousevat esille. Kokonaisuus on varsin suoraviivainen, jopa hieman kevyt. Olut palkittiin kultamitalilla Great American Beer Festivalilla vuonna 1990. Barney Flats –nimi viittaa Henry Woods Forest –puistoon, jossa kasvaa mahtavia punahonkia. Suomessa on talvella 2012 saatavilla myös saman panimon Hop Ottin’ IPA (7,0 %, 80 IBU, esimerkiksi HOK-Elannon Oluthuoneiden IPA-festvaalilla). Vuonna 1986 toimintansa aloittaneen kalifornialaisen käsityöpanimon kaurastout valmistetaan pale-, karamelli- ja suklaaohramaltaista, vehnästä, kaurahiutaleista ja humalasekoituksesta.

 

Pisteet: 93 / 100. Koff Portteri –asteikolla 86 / 100.

 

 

 

Oatmeat Stout, Samuel Smith’s Old Brewery, Tadcaster, North Yorkshire,

Iso Britannia

 

5,0 %-t., kantavierre 13,3 %, katkeroainepitoisuus 36 EBU, väri 141,0 EBC, tumma pintahiivaolut, sout, kaurastout, oatmeal stout.

Kertalasipullo 0,355 l., Alkon vähittäismyyntihinta 3,92 e. Maahantuoja: Malty Oy.

 

Väri on tumma, musta, valossa viininpunainen, kirkas. Vaahto on ruskea, runsas, läpikuplainen, jättää pitsikuvioita lasin reunoille, kestävä. Tuoksu on makea, paahteinen. Maku on keskitäyteläinen, lähes kevyt, makean maltainen, pehmeä, pksu, kuivan marjainen, marjakaramellimainen. Valmistuksessa käytetään vettä, ohramallasta, paahdettua mallasta, kaurahiutaleita, ruokosokeria, merilevää, hiilidioksidia, Fuggles- ja Goldings-humalia ja hiivaa. Tadcasterin panimolla käytetään edelleen vuosisataisia avokäymisaltaita ”Stone Yorkshire squares”. Vuonna 1758 perustettu Samuel Smithin vanha panimo on Tadcasterin pienin ja Yorkshiren vanhin. Oluen panemisen perinteet ulottuvat vuodelta 1341 oleviin verotusmerkintöihin saakka. Kaurastout oli aikaisemmin yleinen oluttyyli, mutta se hiipui kokonaan 1910-luvulla. Samuel Smith aloitti Oatmeal Stoutin valmistuksen uudelleen vuonna 1980.

Kaurastout sopii äyriäisten, pehmeän lihan ja leikkeleiden, kinkunviipaleiden, paahdettujen vihannesten ja kasvisrisoton kanssa. Sopii myös vegaaneille.

 

 

Pisteet: 90 / 100. Koff Portteri –asteikolla 88 / 100.

 

Kaiserdom Urtyp Hell, Kaiserdom-Privatbrauerei Wörner GmbH & Co KG, Bamberg, Franken, Saksa

 

4,7 %-til., vaalea lager, pohjahiivaolut

Kertalasipullo 0,5 l. Vähittäismyyntihinta 2,14 e. Maahantuoja Heino Juomat Oy.

 

Väri on vaalea, keltainen, kirkas. Vaahto on valkoinen, aluksi runsas, pumpulimainen, tiheä, haihtuu nopeasti kokonaan pois. Tuoksu ruohoinen, katkeroinen. Maku on kevyt, maltainen, hedelmäinen, heinämäisen kuiva, helposti juotava, maukas. Eteläsaksalaisen oluen perustyyppi – urtyp – hyvin onnistuneessa muodossa. Kaulaetiketissä on baijerilaisen oluen (bayerisches bier) maantieteellinen EU-suojamerkki. Sama kuin vaikapa Kainuun rönttönen -piiraalla Suomessa.

Kun panet olutta, käytä vain humalaa, mallasta ja vettä” on ollut ajatuksena jo Kaiserdom-panimon perustamisesta (1718) alkaen. Tuo määritelmä tunnetaan Bambergin puhtauslakina vuodelta 1489 ja 27 vuotta myöhemmin (1516) se tuli käyttöön muuallakin Baijerissa.

Brewer’s Reserve No. 3 Oak Aged Ale Auchentoshan Whisky Casks, Fuller, Smith and Turner Plc, Griffin Brewery, Chiswick, Lontoo, Iso Britannia

 

 

 

9,0 %, kantavierre 18,0 p-%, katkeroainepitoisuus 21,2 EBU, väri 33 EBC, puolitumma pintahiivaolut, ale, pullossakäyvä, kypsytetty puisessa viskitynnyrissä 26 kuukautta. Rajoitettu tuotantoerä.

Numeroitu kertalasipullo pahvikartongissa 0,5 l. Alkon vähittäismyyntihinta 8,59 e (hankittu 840 ploa). Maahantuoja Heino Juomat Oy. Pullo Nro 07682.

 

92 / 100 pistettä.

 

Väri on puolitumma, kuparisen ruskeanpunainen, läpinäkyvä, kirkas. Vaahto on valkea, keskirunsas, pienikuplainen, jättää pitsikuvioita lasin reunoille, kestävä. Tuoksu on voimakas, pehmeän hedelmäinen, savuinen, tammitynnyrimäinen. Maku on täyteläinen, vahva, turpeinen, tammimainen, pehmeän hedelmäinen, hunajainen, luonteikas, lämmittävä. Valmistajan mukaan olut on saanut tammitynnereistä lämmintä hunajaa, vaniljaa ja mausteista inkivääriä. Mallasviskistä kiinnostuneille varsinainen löytö. Nyt saa selvästi viskinsavuista herkkua nauttia isoina siemauksina. Kun 43-prosenttiseen 2 cl:n mallasviskiannokseen sekoittaa teelusikallisen raikasta vettä, saattaa alkoholipitoisuuskin olla lähellä tätä Fuller’sin erikois-alea.

Fuller’sin Brewer’s Reserve –sarja aloitettiin neljän vuoden suunnittelun jälkeen vuonna 2008. Ensimmäinen No 1 Single Malt Casks (7,7 %) kypsyi Glenmorangie-viskitynnyreissä 500 päivää. Puisissa Courvoisier Cognac –konjakkitynnyreissä 12 kuukautta kypsynyt, Fuller’sin E.S.B.:n (5,9 %) ja Golden Priden (8,5 %) kanssa sekoitettu No 2 Fine Old Cognac Casks valmistui elokuussa 2010. 800 päivää (26 kuukautta) viskitynnyrissä kypsynyt hunajalla, vaniljalla ja inkiväärillä maustunut No 3 Auchentoshan Whisky Casks (9,0 %) julkistettiin Lontoon GBBF-festivaaleilla elokuussa 2011. Pääpanimomestari John Keelingin tavoitteena on ”olut, joka on hyvinkin odottamisen arvoinen”. 

 

 

Cream Stout, St. Peter’s Brewery Ltd., St. Peter South Elmham, Bungay, Suffolk,

Iso Britannia

 

6,5 %-til., kantavierre 16 °Plato, katkeroainepitoisuus 26 EBU, väri 191 EBC, tumma pintahiivaolut, stout; sweet stout, milk stout. Suositus tarjoilulämpötilaksi °C.

 

Kertalasipullo 0,5 l. Alkon vähittäismyyntihinta 4,13 e.

 

Väri on hyvin tumman ruskea, läpinäkymätön, kirkkaassa valossa viininpunainen, kirkas. Vaahto on ruskehtava, aluksi runsas, vankka, tiheä, laskeutuu nopeasti jättäen pitsikuvioita lasin reunoille. Tuoksu on paksun hedelmäinen, tummasävyinen. Maku on keskitäyteläinen, hedelmäinen, tumman, kypsän luumuinen, hieman marjainen, tervamaisen paahteinen, suklaamainen, samettisen pehmeä. Alkon asiantuntijoiden mielestä tämä brittiläinen ’kermastout’ on ”mämminen”.

Valmistuksessa käytetään ohra- ja vehnämaltaita, Fuggles- ja Challenger-humalia. ’Pyhän Pietarin panimo’ on aloittanut vuonna 1996. Vuosituotanto on 1,6 miljoonaa litraa olutta.

 

Pisteet: 91 / 100. Koff Portteri –asteikolla 87 / 100.

 

 

 

King Porter Stomp, Ravintolapanimo Bruuveri, Hki / Oxa Oy, Mikkeli

 

5,5 %-til., kantavierre ˚Pl, katkeroaineet EBU, väri EBC, tumma pintahiivaolut, portteri. Suositus tarjoilulämpötilaksi °C.

 

Hana 0,5 l. Anniskeluhinta 8,00 e. Panimoravintola Bruuveri, Hki.

 

Väri on tumma, musta, läpinäkymätön. Vaahto on ruskea, niukahko, tiheä, paksu, vaalea, muodostaa pitsikuvioita lasin reunoille, kestävä. Tuoksu on tuoreen ruohoinen, katkeroinen, hennosti lakritsainen. Maku on täyteläinen, maltainen, pehmeä, yrttimäinen, tasapainoinen, katkeroinen, kuiva, maukas, tasapainoinen. ’King Porter Stomp’ nimi viittaa USA:n syvään etelään, mustien jazz-musiikkiin iloluontoisella 1920-luvulla.

 

Pisteet: 93 / 100. Koff Portteri –asteikolla 94 / 100.

 

 

 

Keirin Stout, Ravintolapanimo Beer Hunter’s Ky, Pori

 

7,0 %-til., kantavierre ˚Pl, katkeroainepitoisuus EBU,väri EBC, tumma suodattamaton pintahiivaolut, stout.

Kertalasipullo 0,33 l. Anniskeluhinta 8,50 e.

 

Väri on tumma, musta, läpinäkymätön, kirkkaassa valossa punainen. Vaahto on ruskea, kohoaa niukasti, tiheä, pienikuplainen, epätasainen, jättää pitsikuvioita lasin reunoille, kestävä. Tuoksu on makea, maltainen, paahteinen. Maku on täyteläinen, maltainen, imelän mämmimäinen, suklaamainen, paahtuneen kahvimainen. Kokonaisuutta sävyttää ilmeinen käsityöläisote. Maku on hedelmäinen, luumumainen, kypsän omenainen, päärynämäinen. Katkerointiin käytetään amerikkalaista Chinook-humalaa. Etiketissä on kilpapöyräilijän kuva. Keirin Stout on siis polkupyöräilijän olut!

 

Pisteet: 94 / 100. Koff Portteri –asteikolla 88 / 100.

 

 

 

Laitilan Kievari Mämmi, Laitilan Wirvoitusjuomatehdas Oy, Laitila

 

5,2 %-til., kantavierre 13,2 p-%, katkeroainepitoisuus 24 EBU, väri 81 EBC, tumma lager. (2010: 6,1 %-til., kantavierre 10,6 p-%, katkeroainepitoisuus 21 EBU, väri 34,3 EBC, tumma lager.) Suositus tarjoilulämpötilaksi 8-12 ºC.

Kertalasipullo repäisykorkilla 0,5 l. Alkon vähittäismyyntihinta 4,24 e.

.

 

Arvio t u l o s s a !

 

.

.

.

.

 

Gouden Carolus Easter Beer, Brouwerij Het Anker, Mechelen, Belgia

 

10,5 %-til., kantavierre 21,5 p-%, katkeroainepitoisuus 35 EBU, väri 63 EBC, tumma pintahiivaolut, mausteinen ale. Kausituote. Suositus tarjoilulämpötilaksi 6-9 ºC.

Magnum kertalasipullo samppanjakorkilla 0,75 l. Alkon vähittäismyyntihinta 9,48 e. Maahantuoja Servaali Oy.

Pisteet: 97 / 100.

Väri on tumma, ruskea, valossa kuparinpunainen, heikosti läpinäkyvä, sameahko. Vaahto on ruskehtava, hauraan höttöinen, muodosta kauniin, tasaisen pitsikuvion lasin reunoille, keskikestävä. Tuoksu on makea, karamellimainen. Maku on täyteläinen, vahva, luonteikas, makea, maltainen, karamellimainen, hedelmäinen, yrttimäinen, raikkaan anismainen.

Pääsiäisen perinteisen kausioluen valmistuksessa käytetään pilsner-, karamelli-, vehnä- ja paahdettuja maltaita, belgialaisia erikoishumalia Tradition ja Magnum. Lisukkeena on maissia ja sokeria sekä mausteita: curaçao ja anis. Panimo pyrkii tyydyttämään myös kaikkein kriittisimpiä nautiskelijoita, ja täydellisyyttä tämä ”Kaarle kuninkaan pääsiäisolut” todella lähentelee. Vain lisätty sokeri ja varsinkin maissi tuntuvat vierailta pinttyneen Reinheitsgebotin kannattajasta – mutta mikäpä Belgian olutparatiisin oluista ei sisältäisi tällaisia lisukkeita!

Niin ja kyllä: upea olut on etiketin mukaan edelleenkin suomeksi ”kalja”.

 

* Brouwerij Het Anker: Flanderilaispanimon juuret ulottuvat vuoteen 1471 ja vuodesta 1872 se on ollut Van Breedamien perhepanimo. Vuonna 1904 yhtiön nimeksi otettiin NV Het Anker historiallisesti merkittävän paikallisen panimomestarin Jan in de Anker mukaan. 1950-luvulla Charles Van Breedam kehitti aivan uudenlaisen olutsarjan: Keizersbier / Emperor’s Beer, ’keisarin olut’. 60-luvulla oluiden nimeksi muutettiin Gouden Carolus, keisari Kaarle V:n (ransk. Charles Quint) aikaisten kultakolikoiden mukaan.

Panimo oli vaikeuksissa 80-luvun lopulla, mutta vuodesta 1990 viidennen polven panimomies Charles Leclef – Charles Van Breedamin pojan Michelin sisarenpoika – on nostanut ’Ankkuripanimon’ menestyksen tielle. 1997 avattiin ensimmäinen oma ravintola ja 1998 hotelli. 2010 luvulla panimo hankki Blaasveldista 1600-luvulta periytyvän tislaamon ja nykyisin valmistetaan / kypsytellään Gouden Carolus Single Malt –viskiä. Nykyisin oluen vuosituotanto on 1,6 miljoonaa litraa.

Gouden Carolus –olutsarjaan kuuluvat tuotteet:  Cuvée van de Keizer Blauw (11,0 %), Cuvée van de Keizer Rood (10,0 %), Gouden Carolus Tripel (9,0 %), Gouden Carolus Ambrio (8,0 %), Gouden Carolus Classic (8,5 %, Alko 8,75 e / 0,75 l.), Gouden Carolus Hopsinjoor (8,0 %), Gouden Carolus Christmas (10,5 %) ja Gouden Carolus Easter (10,5 %).

 

 

 

 

 

 

God Påske, Det Kompromissløse Bryggeri as, Nøgne Ø, Grimstad, Norja

 

6,5 %-til., kantavierre 17 °Plato, katkeroainepitoisuus 30 EBU, väri 35 EBC, vaalea suodattamaton pintahiivaolut, pullossakäyvä strong ale, ’live ale’. Suositus tarjoilulämpötilaksi 3 °C. Valmistettu 04.05.2011, p.e. 04.05.2014.

Kertalasipullo 0,5 l. Alkon vähittäismyyntihinta 6,34 e. Maahantuoja Juomatalo Pikkulintu Oy, Hki.

Pisteet: 93 / 100.

Väri tumma, punaisen ruskea, samea, läpinäkymätön. Vaahto on valkea, aluksi pursuavan runsas, laskeutuu nopeasti jättäen kauniita pitsikuvioita lasin reunoille, tiheä, kestävä. Etiketissä varoitellaan, että pullossa käyvä olut muodostaa vahvasti hiilidioksidia ja kannattaa avata varovasti. Pohjalla on vahva hiivakerros eli pullon tulee olla kunnolla paikoillaan viileässä ennen avaamista. Tuoksu on hedelmäinen, aprikoosimainen, hennosti mausteinen. Maku on keskitäyteläinen, maltainen, hedelmäinen, makeahko, vahvasti katkeroinen, yrttimäinen. Maukas ja tasapainoinen. Panimon mukaan pääsiäisolut on parhaimmillaan noin vuoden / puolentoista vuoden kuluttua valmistamisesta eli siis juuri nyt – tämän erän keittopäivä on toukokuun alussa viime vuonna (2011). Panimo suosittelee myös tosi viileää tarjoilulämpötilaa. +3 ˚C on jo sahdin ja vehnäoluen asteissa. God Påske –oluesta on myös 7,5-prosenttinen versio.

Valmistuslajikkeet ovat münchner- ja vehnämaltaat, Saaz-, Chinook- ja Cascade-humalat. ’Kompromissiton panimo’ perustettiin vuonna 2002 – tasan 10 vuotta sitten. Vuosipäivää juhlistettiin helmikuun puolivälissä 2012. Lue: Norjassa ilman kompromisseja. ’Alaston saari’ on yksi arvostetuimmista eurooppalaisista – varsinkin pohjoismaisista – uuden pienpanimoliikeen edustajista. Panimon vuosituotanto on runsaat 600000 litraa olutta.

 

 

 

 

Vårhare, Svaneke Bryghus A/S, Svaneke, Bornholm, Tanska

 

6,5 %-til., kantavierre 16,5 °Plato, katkeroainepitoisuus 28 EBU, väri 18 EBC, vaalea pintahiivaolut, saison-tyylinen ale. Suositus tarjoilulämpötilaksi °C.

 

Kertalasipullo 0,5 l. Alkon vähittäismyyntihinta 6,41 e.

Pisteet: 97 / 100.

Väri on vaalea, appelsiininkeltainen, punertava, läpinäkymätön, samea. Vaahto on valkoinen, aluksi runsas, laskeutuu nopeasti, tiheä, jättää pitsikuvioita lasin reunoille, kestävä. Tuoksu on voimakkaan hedelmäinen, raikas. Maku on täyteläinen, vahva, hedelmäinen, sitrusmainen, mausteinen, neilikkaa ja laventelia. Kuivan katkeroinen, keksimäinen jälkimaku. Hyvin onnistunut tasapainoinen, maukas kopio Belgian saison-oluttyylistä. Vårhare (’kevätjänis’) sopii pääsiäisen ruokapöytään lampaanlihan ja riistaruokien – jänispaistin! – kanssa. Kannattaa jäähdyttää kunnolla. Valmistuksessa käytetään pilsner-, wiener-, vehnä-, ruis-, karamelli- ja melanoid-maltaita, humalina saksalaiset Tettnanger ja Spalter. Olut käytetään luostarioluiden trappistihiivalla tankeissa kahdeksan viikon ajan.

 

Tim Stender perusti Svaneken panimon vuonna 2000 alunperin Bryghuset Svaneken –ravintolaan. Ravintolapanimo tuottaa edelleen oluet omaan käyttöön. Erillinen panimo valmistui lähitontille loppuvuodesta 2007. Panimomestarina toimii Jan Paul , joka on tullut Itämeren saarelle Bornholmiin baijerilaisesta Weihenstephanin panimosta.

Alkon vakiovalikoimassa on vaalea wiener-lager Svaneke Classic (4,9 %, 4,22 e / 0,5 l.) ja tumma lager Catch 22 (5,0 %, 4,29 / 0,5 l.)

 

 

 

Påskebryg, Ørbæk Bryggeri, Fyn, Tanska

 

7,2 %-til., kantavierre 18 p-%, katkeroainepitoisuus 21 EBU, väri 100 EBC, tumma pintahiivaolut, ale.

 

(2010: 7,2 %-til., kantavierre 17,4 p-%, katkeroainepitoisuus 18 EBU, väri 75,5 EBC, tumma pintahiivaolut, ale.) Luomutuote. Kausiolut. Suositus tarjoilulämpötilaksi 7-9 ºC.

Kertalasipullo 0,5 l., Alkon vähittäismyyntihinta 3,80 e (2011: 3,48 e).

Pisteet: 88 / 100.

Väri on tumma punaisen ruskea, läpikuultava, sameahko. Vaahto on valkea, erittäin runsas, huokoinen, jättää pitsikuvioita lasin reunoille, kestävä. Tuoksu on maltainen, makean hunajainen, raikkaan ketokukkamainen. Maku on keskitäyteläinen, vahva, hedelmäinen, aprikoosimainen, lievästi karamellimainen, maustepippurimainen. Sopii tuhdin liharuuan kanssa.

Valmistajan mukaan mausteinen, kardemummamainen, mustapippurimainen, mukana hedelmäisiä, kahvimaisia, suklaamaisia ja lakritsaisia sävyjä.

 

 

 

Mallaslajikkeet ovat pilsner, münchner, karamelli ja suklaa. Humalat ovat Goldings ja Challenger. Lisäksi käytetään raakaruokosokeria. Panimo on perustettu vuonna 1906. Vuodesta 1996 alkaen sen ovat omistaneet Niels ja Nicolai Roemer., isä ja poika. Panimo tuottaa olutta, siideriä, virvoitusjuomia ja viskiä. Esimerkiksi Ørbæk Bryggerin valmistama hedelmäjuoma Nature Fresh Smoothie 100 % Fruit Organic näyttää olevan Stockmannin valikoimassa.

 

 

 

Maibock – Helles Bockbier, Privatbrauerei Höss – Brau- und Vertriebs GmbH & Co KG, Sonthofen, Baijeri, Saksa

 

6,5 %-til., kantavierre 16,2 ºPlato, katkeroainepitoisuus 20 EBU, väri 18 EBC, vaalea pohjahiivaolut, bock. Kevään kausiolut. Suositus tarjoilulämpötilaksi 10-15 ºC.

Kertalasipullo patenttikorkilla 0,5 l. Alkon vähittäismyyntihinta 4,74 e. Maahantuoja Lasso Drinks / Mercantem Oy, Hki .

Arvio t u l o s s a !

.

.

.

.

.

 

 

Pääsiäisolut, Vakka-Suomen Panimo Oy, Uusikaupunki

 

4,5 %-til., kantavierre 10,9 p-%, katkeroainepitoisuus 28 EBU, väri 44 EBC, tumma täysmallasolut, suklalla maustettu pintahiivaolut. Kausiolut.

Kertalasipullo 0,5 l., vähittäismyyntihinta 4,50 e. Hana olutravintoloissa 0,4 l., anniskeluhinta 6,50 e.

Pisteitä: 87 / 100.

Väri on tumma, ruskea, valossa viininpunainen, heikosti läpikuultava, kirkas. Vaahto on valkoinen, erittäin runsas, tiheä, tasainen, laskeutuu nopeasti. Tuoksu on voimakkaasti suklaamainen, tummaa suklaata, kaakaota, ei lainkaan äklön makea. Maku on keskitäyteläinen, suklaamainen, paahteinen, raikas(!). Vahva suklaamainen luonteikkuus tekee oluesta hieman yksioikoisen, mutta eipä se haittaa kun tuote on näin hienossa kunnossa! Pääsiäisoluen valmistuksessa käytetään aitoa suklaata ja suklaa-aromia. Tuo mieleen vuosien takaisen Hartwall Classic –sarjan suklaaportterin (4,5 %) ja myös upeat brittiläiset esikuvat kuten Young’s Double Chocholate Stout (5,2 %).

 

 

 

Laitilan Kievari Mämmi, Laitilan Wirvoitusjuomatehdas Oy, Laitila

 

4,3 %-til., kantavierre 10,6 p-%, katkeroainepitoisuus 24 EBU, väri 78 EBC, tumma lager. Pääsiäisen kausiolut. Suositus tarjoilulämpötilaksi 8-12 ºC.

 

Kertalasipullo repäisykorkilla 0,5 l. Vähittäismyyntihinta 2,89 e.

Pisteet: 84 / 100.

Väri on tumma, punertava, läpinäkyvä, kirkas. Vaahto on valkea, niukka ja haihtuu kokonaan. Tuoksu on rukiinen, mämmimäinen. Maku on kevyt, lähes vetinen, ruisleipämäinen, talkkunamainen, lyhyt, helppo, ei riitä jälkimakuun saakka. Suomen ja maailman

ensimmäinen ja ainoa mämmiolut on hillitty, hieno kulttuurituote.

Kievari Mämmi valmistetaan vaaleista ja tummista karamellimaltaista, wiener-maltaista ja ruismaltaista sekä Kymppi Maukkaat Oy:n luomumämmistä ja maustetaan vielä pomeranssinkuorilla.

Kievari Mämmi (4,3 %) on ollut kausituotannossa pääsiäisestä 2009 alkaen, aiemmin pohjahiivaoluena, mutta nyt on käytetty pintahiivatekniikkaa. Vuodesta 2010 alkaen on valmistettu myös vahva versio (6,1 %, tänä vuonna (2012) 5,2 %).

 

 

 

 

Happy Hoppy Easter, Hornbeer, Kirke Hyllinge, Tanska

 

6,5 %-til., tumma India Pale Ale, IPA, pintahiivaolut. Kausiolut.

 

Hana 0,4 l. anniskeluhinta 7,60 e. Maahantuoja Juomatalo Pikkulintu, Hki.

 

Pisteet: 96 / 100.

 

Väri on tumma, ruskea, punertava, läpinäkymätön. Vaahto on valkea, kermaisen paksu, tiheä, tasainen, jättää pitsikuvioita lasin reunoille, kestävä. Tuoksu on hedelmäisen katkeroinen, raikas, rapsakka, voimakas. Maku on täyteläinen, hedelmäinen, aprikoosimainen, päärynämäinen, banaanimainen, pehmeä kuin moderni hedelmämehu smoothie, upeasti ja vahvasti katkeroitu sitrushedelmäisillä amerikkalaistyylisillä humalilla. Valmistuksessa käytetään ale- ja münchener-maltaita, kuivahumaloitu.

Ruokapöydässä ’iloinen humalainen pääsiäinen’ sopii kalan, grillatun ja graavilohen ja äyriäisten, katkarapuruokien kanssa. Panimon mukaan sopii myös juhlapäivien aamiaispöytään.

 

Panimomestari Jørgen Fogh Rasmussenin puoliso, taiteilija ja galleristi Gunhild Rasmussen on jälleen maalanut etikettitaulun ”Kaikella on loppu”. Alkon Arkadiankadun (Hki) myymälän erikoisolutvalikoimaan on tulossa huhtikuun alussa myös Påskeøl (6,4 %, 6,74 e / 0,5 l. plo). Molemmat pääsiäisen kausioluet käyttävät samaa etikettiä.

 

 

Three Hearts Påskebrygd, Krönleins Bryggeri AB, Halmstad, Ruotsi

 

6,0 %, tumma baijerilaistyylinen, perinteinen pohjahiivaolut, lager.

Kertalasipullo 0,5 l. Anniskeluhinta 7,60 e.

Pisteet: 93 / 100.

Väri on tumma, punainen, hieman läpinäkyvä, kirkas. Vaahto on ruskehtava, erittäin runsas, hauras, jättää pitsikuvuioit lasin reunoille, kestävä. Tuoksu on makea, maltainen. Maku on täyteläinen, maltaisen makea, puuroinen, hedelmäinen, appelsiinimainen, maukas, luonteikas, tasapainoinen, ruohoinen, aromikas. Sopii vahvojen mausteisten pääsiäisruokien kuten lampaanpaistin kanssa. Valmistetaan perinteisen reseptin mukaisesti pilsner-, karamelli- ja tummista münchener -maltaista. Pääsiäöisoluesta valmistetaan myös 3,5-prosenttinen versio.

 

 

Anders Julius Appeltofft perusti Appeltofftska Bryggeri AB:n 15.02.1836 entiseen sairaalarakennukseen, joka on edelleen olemassa hyväkuntoinen ja restauroitu panimon edustusravintolaksi. Alkuvaiheessa valmistettiin vanhan ruotsalaisen perinteen mukaista mallasjuomaa. ”Svensköl” oli pintahiivalla käytetty makea ja mieto alkoholijuoma, joka ”varmasti maistuisi vieraalta tämän päivän oluenystävälle”, kuten Krönleinin historiikki asian ilmaisee. Nykyinen panimorakennus valmistui vuonna 1898. Vuonna 1920 tunnetun panimosuvun insinööri Anders Krönlein hankki Appeltofftskan osake-enemmistön. Nykyisin perhepanimon johdossa ovat kuudetta sukupolvea edustavat veljekset Carl ja Tage Krönlein (vuodesta 1992) isänsä Hansin (johtajana 1961-91) jälkeen. Appeltofftska Bryggeri AB:n nimi muutettiin Krönleins Bryggeri AB:ksi vuonna 1996.

 

 

Lapin Kulta Arctic Malt Pils, Oy Hartwall Ab, Lahti / Hki / Heineken Group, Amsterdam, Alankomaat

 

4,6 %-til., kantavierre 10,7 %, katkeroainepitoisuus 25 EBU, väri 9 EBC, vaalea täysmallasolut pohjahiivaolut, lager, pils. Suositus tarjoilulämpötilaksi 10-12 ºC.

Tölkki 0,5 l., vähittäismyyntihinta 3,04 e.

 

Väri on vaalea, oljenkeltainen, lievästi samea. Vaahto on valkoinen, nousee aluksi runsaana, laskeutuu nopeasti epätasaisena ja kuplikkaana. Tuoksu on maltainen, runsas, heikosti katkeroinen. Maku on kevyt, maltainen, viljainen, hieman makea, tumman, pehmeän heinämäinen, tyylikäs. Täysmaltaisuus ja pils-tyylin vivahteet tekevät tästä ’arktisten maltaiden’ saksalaistyylisestä oluesta miellyttävän uutuuden. Hartwallin 1836 Classic –sarjassa oli vuonna 2009 vähän aikaa englanninkielinen All Malt –täysmallasolut (4,5 %).

Tölkin pohjassa on numerokoodi, jolla pääsee tutustumaan juuri kyseisen tölkin sisältämän oluen tarinan Lapin Kullan verkkosivuilta. Aika kiinnostava – joskin varmasti suuritöinen – kokeilu. Testiryhmä kirjautui tarinaan. Ensin piti päästä katsomaan video viljelytilalta – mutta videon tuottaja ilmoitti englannin kielellä, että meillä ei ole oikeuksia katsella tätä videota. (Linkki johti hankkimaan 60 USD:n katseluoikeuden. Ei hankittu.) Viljelijät kuitenkin ovat Lahden lähistöltä, ”tuttuja maanviljelijöitä”. Kesän kasvukauden keskilämpötila oli kuitenkin ollut 15,4 ºC (Suomessa 14 ºC) ja sademäärä 160 mm (Suomessa 210 mm). Ohra oli kylvetty 14.05.2011 ja lajike oli Harbinger. Vilja oli puitu 26.-27.08.2011. Mallastamon (Viking Malt, Lahti) kohdalla on taas video, joka ei avaudu. Tekstissä selostetaan yksinkertaisesti mallastuksen vaiheet. Idätys vie yleensä 4-6 vuorokautta, meidän tölkkien kohdalla 5 vrk. Oluemme mallas on pilsner, 81 asteen loppukuivauslämpötilassa. Panimomestarin (Mika Mäkelä) työ on suljetun videon takana. Keitosta ja humaloinnista vastaavat työntekijät nimetään kuvien kanssa. Keittopäivä oli 9.2.2012. Humalat olivat Hallertau Magnum (1200 alfa g / keitto) ja Hallertau Herzbrucker (60 kg / keitto). Käymislämpötila oli 13 ºC. Pakkauspäivämääräksi ilmoitetaan 1.3.2012 klo 23.08.24 – tosin tölkin pohjassa lukee 22.56.

Testiryhmässä epäiltiin, että tuleekohan koskaan enää tarkastettua oman tölkkinsä alkuperiä. Tiedot ovat kyyllä mielenkiintoisia, mutta kyllä ne kannattaisi esittää helposti silmäiltävässä muodossa turhan hienoa teknologiaa välttäen.

 

 

 

Lapin Kulta Arctic Malt Dark Lager, Oy Hartwall Ab, Lahti / Hki / Heineken Group, Amsterdam, Alankomaat

 

4,6 %-til., kantavierre 11,5 %, katkeroainepitoisuus 16 EBU, väri 30 EBC, tumma pohjahiivaolut, lager. Suositus tarjoilulämpötilaksi 16-18 ºC.

Tölkki 0,5 l., vähittäismyyntihinta 3,04 e.

 

Väri on tumma, ruskea, punertavan bensiininvärinen, kirkas. Vaahto on valkea, kepeä, kuplainen, laskeutuu nopeasti. Tuoksu on maltainen, pehmeä, runsas. Maku on kevyt, maltainen, laimean ruisleipäinen tai jopa mämmimäinen, kuivan hedelmäinen. Paahteisen kuiva jälkimaku. Kokonaisuus on tasapainoinen, maukas, puhdas.

Alkuperäistarina Lapin Kullan verkkosivuilla avautuu tölkin pohjassa olevan koodin avulla. Se vaikuttaa pitkälti samalta kuin vaaleassa pilsissä. Mallaslajikkeet ovat pilsner (81 ºC) ja dark ale, jonka loppukuivauslämpötila oli 99 ºC. Keittopäivä oli 8.2.2012 ja keittämön vastuuhenkilöt osin eri kuin pilsissä. Humalat ovat saksalainen Hallertau Magnum (600 alfa g / keitto) ja tšekkiläinen Saaz (86 kg / keitto). Käymislämpötila 13 ºC ja pakkausaika 1.3.2012 kello 20.18.16. Tölkin pohjassa aika on 21.54.

 

 

Alpo’s IPA, Malmgårdin Panimo Oy – Malmgårds Bryggeri Ab, Loviisa

 

6,8 %-til., kantavierre 16,5 p-%, katkeroainepitoisuus 100 EBU, väri 10 EBC, vaalea suodattamaton pintahiivaolut, ale

Hana pint (0,568 l), anniskeluhinta 7,80 e; 1/2 pint 4,50 e. Saatavissa ainoastaan One Pint Pub, Ruoholahti, Hki. (valmistunut 27.02.2012. Alpon IPA:n 13. tuotantoerä, MgP:n toinen.)

Väri on puolitumma, keltaruskea, kirkas. Vaahto on valkea, niukka, tiheä, tasainen. Tuoksu on hedelmäinen, katkeroinen. Maku on täyteläinen, paksun hedelmäinen, pehmeää aprikoosia, omenaa, päärynää, kuiva, heinämäisen katkeroinen, kuivattua hedelmää, pihkainen. Jälkimaku on karhean kuiva, lähes rutikuiva. Kokonaisuus on luonteikas, karhea pienpainimo-olut, pehmeän hedelmäinen ja karhea, heinämäisen kuiva yhdessä.

 

 

 

CoCoNut Porter, Maui Brewing Company, Lahaina, Maui, Hawaiji,

Yhdysvallat

 

6,0 %-til., 30 IBU, tumma pintahiivaolut, portteri.

Tölkki 0,355 l. Anniskeluhinta 9,50 e. Maahantuoja Diamond Beverages Oy, Vantaa

 

Väri on tumma, tummanruskea, läpinäkymätön. Vaahto on ruskea, runsas, tiheä, kestävä. Tuoksu on suklaamainen, paahteinen. Maku on keskitäyteläinen, karamellimainen, aluksi kovahko, lämmettyä samettimaisen pehmeä, paahteinen. Katkeroitu Cascade- ja Columbus-humalilla.

Maui-panimo on Yhdysvaltain osavaltion Hawaijin ainoa pienpanimo, perustettu vuonna 2005. Käsityöpanimon muita tuotteita ovat esimerkiksi Bikini Blonde Lager (5,1 %, 18 IBU, humalat: Liberty, Sterling, Hersbrücker) ja Big Swell IPA (6,8 %, 50+ IBU, humalat: Columbus, Chinook, Simcoe, Centennial, Citra, Falconer’s Flight)

 

Pisteet 89 / 100. Koff portteri-asteikolla 85 / 100.

 

 

Big Swell IPA, Maui Brewing Company, Lahaina, Maui, Hawaiji,

Yhdysvallat

 

6,8 %-til., 50+ IBU, vaalea pintahiivaolut, India Pale Ale.

Tölkki 0,355 l. Anniskeluhinta 9,50 e. Maahantuoja Diamond Beverages Oy, Vantaa

 

Väri on vaalea, keltainen, kirkas. Vaahto on valkoinen, erittäin runsas, pumpulimainen, tiheä, muodostaa pitsikuvioita lasin reunoille. Tupoksu on pistavän katkeroinen, raikas. Maku on keskitäyteläinen, hieman makea, hunajainen, voimakkaan katkeroinen, kuivahumaloitu. Humalalajikkeet ovat: Columbus, Chinook, Simcoe, Centennial, Citra, Falconer’s Flight. Huippuluokan India Pale Ale keskeltä Tyyntä valtamerta.

 

 

Black Chocolate Stout, The Brooklyn Brewery, Brooklyn, New York, USA

 

10,0 %, kantavierre 24 ˚Plato, katkerot 50 IBU, väri 270 EBC, tumma pintahiivaolut, extra strong stout, Imperial Stout. Talven kausiolut. Suositus tarjoilulämpötilaksi 10-18 °C.

 

Kertalasipullo 0,355 l. Alkon vähittäismyyntihinta 4,93 e. Maahantuoja Oy Sinebrychoff Ab / House of Beer.

Imperialism at its Finest! – Imperialismia hienoimmillaan! Panimo mainostaa tuotettaan ja lupaa sen kelpaavan kenelle tsaarille tahansa.

Väri on täysin musta, läpinäkymätön. Vaahto on ruskea, erittäin runsas, pursuava, tasaisen kuplainen, paksu. Tuoksu on kahvimainen, paahteinen, suklaamainen. Maku on täyteläinen, makean maltainen, vahva, paahteinen, kahvimainen, suklaamainen. Jälkimaussa hedelmäisyyttä, luumua ja kypsää päärynää sekä ruohomaista katkeromaisuutta. Valmistuksessa käytetään karamelli- ja pale (vaalea)-maltaita, mallastettua vehnää sekä paahdettujen maltaiden ja ohran sekoitusta. Humalalajikkeet ovat amerikkalaiset Fuggle ja Willamette.

Brooklyn Brewery on toiminut vuodesta 1987 tavoitteenaan palauttaa markkinoille perinteisiä oluttyylejä ja –reseptejä. Pääpanimomestari on maailmanmaineeseen noussut ja usein Suomessakin vieraillut Garrett Oliver. Suklaastout on talven kausituote, joka on saatavilla vuodenvaihteen molemmin puolin rajoitetusti.

Brooklyn Breweryn Black Chocolate Stout esiteltiin Euroopassa ja myös Suomessa keväällä 2005. Helsingin Olutfestivaalilla oli tarjolla 8,25-prosenttinen keisarillinen stoutti. Silloinen maahantuoja oli Servaali Oy. Sen jälkeen tämän vuodenvaihteen (2011-12) erä on ensimmäinen kerta suomalaisissa valikoimissa, nyt Sinebrychoffin maahantuomana. Ravintolalevityksen jälkeen on stout saatu rajoitetussa määrin (16900 pulloa) Alkon hyllyille helmikuussa 2012.

 

 

 

Pisteet 96 / 100. Koffin portteri-asteikolla 98 / 100.

 

König Ludwig Dunkel, König Ludwig GmbH & Co Schlossbräuerei Kaltenberg, Fürstenfeldbruck, Baijeri, Saksa

 

5,1 %-t., kantavierre 12,2 %, katkeroainepitoisuus 22 EBU, väri 54,4 EBC, tumma pohjahiivaolut, lager.

 

Kertalasipullo 0,5 l., Alkon vähittäismyyntihinta 3,32 e. Maahantuoja: Diamond Beer Co.

 

Väri on tumma, ruskea, läpikuultava, valossa punertavan kuparinruskea. Vaahto on valkea, runsas, tiheä, tasainen, laskeutuu nopeasti. Tuoksu on maltainen, mämmimäisen paahteinen. Maku on kevyt, maltainen, hieman makea, karamellimainen, kevyesti paahteinen. Kokonaisuutena lager-oluen keveys yllättää.

 

 

Grafenwalder Vehnäolut / Veteöl, valmistettu Saksassa; valmistuttaja Lidl Suomi Ky, Vantaa

 

4,5 %-til., vaalea, suodattamaton vehnäolut

Tölkki 0,5 l. Vähittäismyyntihinta 1,79 e. Myynnissä vain Lidl-myymälöissä.

 

Väri on vaalea, keltainen, hieman ruskehtava, läpinäkymätön, samea. Vaahto on valkoinen, tiheä, harvakuplainen, keskikestävä. Tuoksu on vetinen, viljainen. Maku on kevyt, hyvin hennosti hedelmäinen, luonteeton, tunnistettavissa kuitenkin vehnäolueksi. Saksassa valmistettu vehnäolut valmistetaan ohra- ja vehnämaltaista, humalauutteesta ja hiivasta. Tölkkipakkauksesta on hankala todeta, onko pohjalla hiivakerrosta – ainakaan väri ja tuoksu eivät muutu mitenkään tölkinpohjalla. Tällä kertaa saksalainen valmistaja ei ole onnistunut eikä tämän oluen tarkoitusta voi ymmärtää. Vuonna 2004 Saksan Lidl valmistutti Suomen myymälöihin Finkbräu Hefe Weissbier –nimisen 4,7-prosenttisen vehnäoluen, joka yleisesti todettiin hyvin onnistuneeksi. Harmi.

 

 

Pirkka Lager, valmistuttaja Ruokakesko Oy, Hki; valmistuspaikka: Bavaria NV, Lieshout, Alankomaat

 

4,7 %-til., vaalea lager. K-kaupan oma merkki –tuote.

Tölkki 0,5 l., vähittäismyyntihinta 2,15 e.

 

Väri on vaalea, hailakan keltainen, kirkas. Vaahto on valkoinen, tiheä, tasainen, nopea. Tuoksu on makean maltainen. Maku on mieto, lähes neutraali, helposti juotava. Pirkka Lager –oluen valmistaja on Hollannin suurin itsenäinen panimo, vuonna 1719 aloittanut Lieshoutin kyläpanimo on edelleen perheyritys Bavaria. Pirkka Lager on K-ryhmän myymäläketjun ns. oma merkki –tuote.

 

 

Pils, AS A. Le Coq, Tartto, Viro / Oyj Olvi Abp, Iisalmi

 

4,7 %-til., (Virossa alun perin 4,8 %), vaalea lager, tšekkiläistyylinen pils

Kertalasipullo 0,5 l. Maahantuoja Olvi Oyj, Iisalmi.

Väri on vaalea, kullankeltainen, kirkas. Vaahto on vitivalkoinen, runsas, tiheä, tasainen, jättää pitsikuvioita lasin reunoille, kestävä. Tuoksu on pehmeän maltainen, hedelmäinen, katkeroinen. Maku on keskitäyteläinen, maltainen, pehmeä, hedelmäisen raikas, melko vahvasti katkeroinen, tasapainoinen, maukas. Erittäin hienosti onnistunut tšekkityylinen lager, jota kutsutaan myös nimityksellä pils eli pilsner. Vertailussa alkuperäisten kanssa virolaisten Pils pärjää hyvin – ero on lähes enimmäkseen psykologinen. Suomen lainsäädännön vuoksi alun perin 4,8-prosenttinen olut on tehty kymmenyksen ”miedompana” päivittäistavarakaupan jakelua varten.

Oluttyylin nimi viittaa kaupunkiin nimeltä Plzeň, joka on saksaksi Pilsen. Eli pilsner on pilseniläinen, plzeňiläinen. Plzeň tunnetaan olutalalla tietenkin Pilsner Urquell –oluesta (4,5 %, valmistaja Plzeňský Prazdroj A.S., nykyään osana globaalissa SABMiller-konsernissa), joka on koko tyylisuunnan perustaja.

 

 

 

 

Jaipur India Pale Ale, Thornbridge Brewery, Riverside Brewery, Bakewell, Derbyshire, Iso Britannia

 

5,9 %-til., vaalea pintahiivaolut, ale, India Pale Ale

Kertalasipullo 0,5 l. Anniskeluhinta 8,50 e. Hanassa 0,4 l. – 6,90 e. Kalaravintoilat –ryhmän kausihanaolut maalis-huhtikuussa 2012. Maahantuoja Brew Seeker Oy.

 

Testit erikseen noin viikon välein.

* Pullo: Väri on vaalea, keltainen, kirkas. Vaahto on valkoinen, niukka. Tuoksu on raikas, rapsakka, katkeroinen. Maku on keskitäyteläinen, kukkainen, pehmeä, hennosti toffeemainen, katkeroinen, raikas, piristävän pirtsakka. Ohra- ja vehnämaltaista rakennettu mallaspohja vaikuttaa hieman kevyeltä. Humalalajikkeet ovat Warrior, Chinook, Centennial ja Ahtanum. Oluen nimi viittaa Intian Jaipuriin.

 

Pisteet 91 / 100.

* Hana: Väri on vaalea, ruskea, hennosti punertava, kirkas. Vaahto on valkoinen, niukahko, tiheä, kestävä, jättää pitsimäisiä kuvioita lain reunoille. Tuoksu on vahvasti kuivan katkeroinen. Maku on täyteläinen, maltainen, hennosti makea, pehmeä, maukkaan hedelmäinen voimakas katkeroisuus. Tasapainoinen, tyylikäs India Pale Ale.

 

 

Pisteet 93 / 100.

 

Alkon juhlaoluet helmikuussa 2012

 

 

Lue: Alkon 80-vuotisjuhlavuoden kotimaisten pienpanimo-oluiden yhteisarvio. Leskinen XX I.P.A., Koskipanimo Oy, Tampere

 

5,9 %-til., kantavierre p-%, katkeroainepitoisuus 65 EBU, puolitumma pintahiivaolut, IPA – India Pale Ale, yksihumalainen (single hop) kausiolut, Oluthuone Leskisen (Oulu) 20-vuotisjuhlaolut, valmistunut 23.02.2012.

Hana 0,5 l., anniskeluhinta 6,80 e – Leskinen, Oulu; 7,20 e; 0,33 l. 5,80 e, 0,25 l. 4 e – Panimoravintola Plevna, Oluthuoneet Esplanadi ja Panimomestari, Tre; 6,50 e – Olutravintola Pikkulintu, Hki

 

Väri on puolitumma, ruskean punainen, läpinäkyvä, kirkas. Vaahto on valkea, niukka, tiheä, tasainen. Tuoksu on kuiva, katkeroinen, melko vaimea. Maku on keskitäyteläinen, kuiva, rapsakan katkeroinen, karkeahko, vankan maltainen ja hedelmäinen, aprikoosimainen, laimean luumumainen. Amerikkalaisen Cascade-humalan karhea katkeroisuus nousee mukavasti uudelleen hennosti tahmean siirappimaisessa jälkimaussa.

Tyylikäs, juhlallinen. Onnea vain 20-vuotiaille leskisille ja kiitokset Plevnan Koskipanimolle ja oluen varsinaiselle tekijälle, panimomestari Sam Viitaniemelle.

 

 

Stallhagen Brown Ale, Stallhagen AB, Godby, Finström, Ahvenanmaa

 

5,5 %-til., kantavierre ˚Pl, katkeroainepitoisuus EBU, väri EBC, tumma pintahiivaolut, ale, Brown Ale. Suositus tarjoilulämpötilaksi 10-12°C. Olutmestari Mats Ekholm.

 

Hana 0,5 l., anniskeluhinta 7,50 e. HOK-Elannon OlutHuone-ryhmän Kuukauden Hanaolut maaliskuussa 2012. Pisteet: 89 / 100.

 

Väri on tumma, ruskeanpunainen, läpikuultava, samea. Vaahto on valkea, runsas, kermaisen tiheä, vankka, jättää pitsikuvioita lasin reunalle, kestävä. Tuoksu on hento, maltainen, melkein vetinen. Maku on keskitäyteläinen, hedelmäinen, paksu, pehmeä, kypsä, tasapainoinen, helposti juotava, hennosti karhea, pähkinämäinen, hieman karamellimainen.

Valmistuksessa käytetyt mallaslajikkeet ovat pilsner, kristalli, musta sekä lisukkeena mallastamaton kaura. Humalat ovat Goldings ja Fuggles.

 

 

La Cuvée Alex Le Rouge Jurassian Imperial Stout, Brasserie des Franches-Montagnes, Saignelégier, Suisse Jura, Sveitsi

 

10,276 %-til., kantavierre 20 ˚Pl, katkeroaineet 68 EBU, väri 130,5 EBC, tumma kuivahumaloitu pintahiivaolut, imperial stout.Valmistuserä 2011. Suositus tarjoilulämpötilaksi 10-12 °C.

Kertalasipullo patenttikorkilla 0,33 l. Alkon vähittäismyyntihinta 10,18 e. (Alko Arkadia, Hki 7.2.2012)

 

Väri on tumma, mustanruskea, aivan läpinäkymätön, samealta vaikuttava. Vaahto on ruskea, harvakuplainen, niukka, jättää aluksi pitsikuvioita, haihtuu kokonaan. Tuoksu on happamen hedelmäinen, suklaamainen, lakritsainen, öljyinen, leipämäinen. Maku on täyteläinen, karhea, maltainen, leipämäinen, kuivan katkeroinen, kahvimainen, runsas, moniulotteinen. Maistuu tumman suklaan ja / tai sikarin kanssa.

Valmistuksessa käytetään ohramallasta, paahdettua mallasta, ruokosokeria, Bourbon vaniljaa, mustaa pippuria, venäläistä teetä. Humalalajike on Hallertau.

Olut kunnioittaa ”Jura-vuorten vallankumouksellista” Alex Le Rougea, Aleksi Punaista, joka on SMABE:n perustajajäsen. SMABE on Société Mondiale des Amateurs de Bières Extrémes eli ”Ekstreme-oluiden harrastajien maailmanjärjestö”. Ekstreme tarkoittaa tässä yhteydessä äärimmäisiä ominaisuuksia oluessa. Viime vuosikymmenten uuden pienpanimoliikkeen edustajia Euroopassa (Tanska, Norja, Ruotsi, Italia, Sveitsikin) ja Yhdysvalloissa kutsutaan eksteme-oluiden valmistajiksi. Suomessa useilla uusilla pienpanimoilla on vähintääkin yksi tai muutama ekstreme-tuote, esimerkiksi: MgP: Pesäpuu, Dessert Stout, Arctic Circle Alen ensimmäiset tuotantoerät; Beer Hunter’s: Mufloni IPA ja APA; Bruuveri: Sportteri; Koskipanimo: Siperia.

 

Sinebrychoffin Koffin portteriin vertailu ei ehkä tee oikeutta Koffille, joka on irlantilainen Dry Stout, siis erilaista tyyliä kuin tämä extreme Imperial Stout.

 

Koff portteri –asteikolla 97 / 100.

 

 

L’Abbaye de Saint Bon-Chien, Brasserie des Franches-Montagnes, Saignelégier, Suisse Jura, Sveitsi

 

11,0 %-til., kantavierre 24 ˚Pl, katkeroaineet 10 EBU, väri 58 EBC, tumma punainen hedelmäolut, pintahiivaolut, ale, Bière de Garde, tammitynnyrissä kypsytetty. Vuosikerta 2010. Suositus tarjoilulämpötilaksi 6-12°C.

Kertalasipullo 0,75 l. Alkon vähittäismyyntihinta 24,20 e. Sinetillä suljettu, numeroitu pullo. (Alko Arkadia, Hki 7.2.2012)

 

Väri on tummahko punainen, oranssinen, samea. Vaahto on valkoinen, niukka, kuplainen, jättää pitsikuvioita lasin reunoille. Tuoksu on happamen hedelmäinen, omenamainen, kirsikkainen. Tammitynnyrikypsytys tuo vivahteita tuoksuun. Maku on hapokas, hedelmäinen ja marjainen, omenaa, kirsikkaa, aprikoosia, siiderimäisyyttä. Vahva, makea, luonteikas.

Olutta kypsytetään 12 kuukautta tammitynnyreissä, joita on aikaisemmin käytetty Merlot-, Pinot Noir-, Sauvignon-punaviinien ja grappan kypsytyksessä. Lopullinen tuote on sekoitettu erilaisista tynnyrikypsytetyistä eristä.

Bon-Chien on vuonna 2005 edesmennyt panimon lemmikkikissa.

Viininvalmistajaksi eli enologiksi valmistunut Jérôme Rebetez perusti panimon 23-vuotiaana vuonna 1997. Franches-Montagnes nimi tulee Jérômen kotipaikkakunnan mukaan. BFM-panimo on nykyaikaisen käsityöolutkulttuurin uranuurtaja Sveitsissä. L’Abbaye de Saint Bon-Chien sai New York Times –lehdessä kunniamaininnan maailman parhaiden Barley Wine –oluiden joukossa vuonna 2009.

 

 

Laitilan Kukko Juhlavuoden Kellariolut, Laitilan Wirvoitusjuomatehdas Oy, Laitila

 

5,5 %-til., kantavierre 13,5 ˚Pl, katkeroainepitoisuus 35 EBU, väri 10 EBC, vaalea, suodattamaton, pohjahiivaolut, lager, pils. Suositus tarjoilulämpötilaksi 9-15 ºC. Panimopäällikkö Ville Vilén.

Kertalasipullo repäisykorkilla 0,33 l. Alkon vähittäismyyntihinta 2,73 e. Alkon 80-vuotisjuhlavuoden kausiolut. Hanassa 0,5 l., anniskeluhinta e.

Pisteet: 87 / 100.

 

Väri on vaalea, keltainen, samea. Vaahto on valkoinen, melkoisen niukka, kuplainen, nopeasti haihtuva. Tuoksu on hedelmäinen, sitrusmainen, maltainen, vihannesmainen. Maku on keskitäyteläinen, katkeroinen, ruohomainen, suolaheinämäinen, kypsän pehmeä. Valmistuksessa käytetään pilsner- ja karamellimaltaita, Hersbrücker- ja Northern Brewer –humalia.

 

Laitilan Kukko Vahva Pils (5,5 %, kv. 13 ˚Pl, katkerot 30 EBU, väri 9,8 EBC, Alkon hinta 1,89 e / 0,33 l. tlk) on entuudestaan tuttu. Suodattamattomana saksalaistyylinen lager tai pils on kellariolutta, Kellerbier.

 

 

Keisari Juhla Ale, Nokian Panimo Oy, Nokia

 

5,0 %-til., kantavierre 11,8 ˚Pl, katkeroainepitoisuus 26 (valmistaja: 28) EBU, väri 34 (valmistaja: 44) EBC, tumma suodattamaton pintahiivaolut, ale, Extra Special Bitter E.S.B. Hapettumisenestoaine E300. Suositus tarjoilulämpötilaksi 10-12 ºC. Panimomestari Riitta Sulkama.

Kertalasipullo 0,33 l. Alkon vähittäismyyntihinta 2,76 e. Alkon 80-vuotisjuhlavuoden kausiolut. Hana 0,5 l., anniskeluhinta 6,50 e.

 

Pisteet: 90 / 100.

 

Väri on tumma, ruskean punainen, läpikuultava, samea. Pullon pohjalla on hiivasakkaa, joka sekoitettuna muuttaa oluen täysin läpinäkymättömän sameaksi. Vaahto on ruskehtava, runsas, tasainen, tiheä, jättää pitsikuvioita lasin reunoille, kestävä. Tuoksu on pihkainen, puunkuorimainen, hedelmäinen. Maku on keskitäyteläinen, pehmeän maltainen, hedelmäinen, aprikoosimainen, pähkinäinen. Brittiläisisbitterin tyyliseksi olueksi varsin vaisusti katkeroitu. Lisäaineena on käytetty hapettumisenestoainetta E300.

”Bitter” (’katkeroinen’) on perinteinen englantilainen ale-oluttyyppi. Extra Special Bitter, ESB:ssä katkeroainepitoisuus on erityisen luonteikas. Keisari Juhla Ale on valmistettu pilsner-, kristalli- ja dark ale –maltaista. Humalat ovat saksalainen Hallertau ja amerikkalaiset Columbus ja Amarillo.

 

 

Nikolai Vuosiolut 2012, Oy Sinebrychoff Ab, Kerava / Carlsberg Breweries AS, Kööpenhamina, Tanska

 

5,0 %-til., kantavierre 12,8 °Plato, katkeroainepitoisuus 17 EBU, väri 11,0 EBC, vaalea lager, suodattamaton kellariolut. Suositus tarjoilulämpötilaksi 5-8 °C.

 

Kierrätyslasipullo 0,33 l. Alkon vähittäismyyntihinta 1,78 e.

 

Väri on vaalea, appelsiinin keltainen, läpinäkyvä, samea. Pullon pohjalla on hienoinen kerros hiivasakkaa, joka mukaan sekoitettuna tekee oluen läpinäkymättömäksi. Vaahto on valkoinen, pumpulimaisen runsas, hauras, jättää pitsikuvioita lasin reunoille, keskikestävä. Tuoksu on hedelmäinen, maltainen, vahvistuu hiivan kanssa. Maku on täyteläinen, maltainen, hedelmäinen, aprikoosimainen, heinämäinen, aavistuksen verran diasetyylimäinen. Juotavuudeltaan helppo. Valmistuksessa käytetään ohramallasta, ohratärkkelystä sekä mallastamatonta vehnää. Humalat ovat Saaz ja Perle. Sopii liharuokien ja makkaran kanssa.

Kaulaetiketin mukaan tämän vuoden Nikolai Vuosiolut on suodattamaton kellariolut. Kellerbier tai Zwickelbier on saksalainen pohjahiivaoluttyyppi. Vaalea lager on suodattamattomana kellariolut. Nikolai Vuosiolut 2011 (5,0 % / 4,5 %) oli uuden vuosiolutsarjan ensimmäinen tuote. Punertava, maltainen syysolut edusti wiener- tai vienna-tyylin lageria. Kellariolut on erilainen, mutta samalla tavalla tärkeä harvinaiseksi käyneen oluttyylin esimerkki laajaan levitykseen Suomen markkinoilla. Vuosioluesta on myös tölkkipakattu mieto versio (4,5 %).

Monet muistavat vuonna 1991 perustetun Nokian Panimon (silloin: Pirkanmaan Uusi Panimo) ensimmäisen tuotesarjan suodattamattoman Kellari-oluen, josta tehtiin uusi 5,7-prosenttinen versio Panimoliiton 100-vuotisjuhliin vuonna 2002. Nikolai Vuosiolut 2012 sopii myös vertailtavaksi Alkon 80-vuotisjuhlavuoden pienpanimo-olutsarjassa nyt helmikuussa 2012 julkaistun Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan Kukko Juhlavuoden Kellarioluen (5,5 %) kanssa.

 

 

Pisteet 93 / 100.

 

Andrechser Doppelbock Dunkel, Klosterbrauerei Andrechs, Andrechs, Saksa

 

7,1 %-til., kantavierre 18,5 p-%, tumma pohjahiivaolut, doppelbock

Kertalasipullo 0,5 l., anniskeluhinta 9,20 e. Maahantuoja Ultimator Oy.

 

Väri on tumma, ruskea, läpikuultava, kirkas. Vaahto on ruskehtava, vankka, aluksi tiheä, haihtuu pian. Tuoksu on viljainen, mämmimäinen, paahteinen. Maku on täyteläinen, maltainen, makea, karamellimainen, vahva. Haastava, kiinnostava erikoisuus.

Panimotoiminta alkoi pian sen jälkeen kun Wittelsbachin herttua Albrecht III oli perustanut benediktiiniläisluostarin vuonna 1445 Andrechsin vuorelle. Nykyisin kellarimestari (Cellerar) on Pater Valentin Ziegler.

.

.

.

 

 

Schneider Weisse TAP 6 Unser Aventinus, Weisses Brauhaus G. Schneider & Sohn GmbH, Kelheim, Baijeri, Saksa

 

8,2 %-til., kantavierre 18,7 p-% (1073-1080 o.g.), katkeroainepitoisuus 17 EBU, väri 43 EBC, tumma pullossakäyvä suodattamaton vehnäolut, vehnädoppelbock. Suositus tarjoilulämpötilaksi 8-12 ˚C.

Kertalasipullo 0,5 l. Alkon vähittäismyyntihinta 3,99 e (1.-31.01.1012: 3,63 e; 2011: 3,49 e). Anniskeluhinta 8,00 e. Maahantuoja Servaali Oy.

Väri on tumma, ruskea, samea. Vaahto on valkoinen, pursuavan runsas, pumpulimaisen pehmeä, laskeutuu melko nopeasti ja jättää epämääräisiä hötöjä lasin reunoille, kestävä. Tuoksu on hedelmäinen, banaanimainen, sahtimainen. Maku on täyteläinen, mausteinen, pippurimainen, hedelmäinen, vahva, lämmittävä. Tämän sahtimaisemmaksi ei toisen tyylisuunnan olut enää voi tulla!

TAP 6 Aventinuksen resepti on peräisin vuodelta 1907. Valmistuksessa käytetään 50 % vehnämaltaita, lajikkeet ovat Anthus, Hermann ja Tremie ja ohramaltaita Marthe, Prestige ja Glagow. Maltilliseen katkerointiin (17 EBU) käytetään saksalaisia Hallertau-humalia. Vehnäolut käy avoaltaissa ja uudelleen pullossa, mikä tekee oluesta samean.

Schneiderin perhepanimo Kelheimissa on Baijerin vanhin vehnäolutpanimo. Georg Schneider I perusti panimon vuonna 1872 Müncheniin (osoite Tal 7), jossa panimon ravintola Weisses Bräuhaus toimii edelleen. Panimo siirtyi vuonna 1945 Keski-Baijerissa sijaitsevaan Kelheimiin. Vuodesta 2000 alkaen panimoa on johtanut Georg Schneider VI.

 

 

 

Weihenstephaner Vitus Weizenbock, Bayerische Staatsbrauerei Weihenstephan,

Freising, Baijeri, Saksa

 

7,7 %-til., kantavierre 16,6 p-%, katkeroainepitoisuus 14 EBU, väri 10,7 EBC, suodattamaton vaalea vehnäbock

Kertalasipullo 0,5 l. Alkon vähittäismyyntihinta 3,99 e (1.-31.01.2012: 4,09 e; 2011: 3,98 e). Anniskeluhinta 8,00 e. Maahantuoja Servaali Oy.

Väri on vaalea, keltainen, appelsiinimainen, samea. Vaahto on valkoinen, pursuavan runsas, kuplikas, tasainen, kestävä. Tuoksu on raikas, hedelmäinen, fenkolimainen. Maku on täyteläinen, maltainen, hedelmäinen, sitrusmainen, hieman makea, vahva, lämmittävä.

Vehnäbock on nimetty 300-luvun alussa eläneen sisilialaisen pyhimyksen mukaan, St. Vitus. Prahassa on myös P. Vituksen katolilainen katedraali ja USA:n Kaliforniassa samanniminen heavy-metallistibändi.

Weihenstephanerin panimo on toiminut samassa paikassa Weihenstephanin benediktiiniläisluostarin yhteydessä Freisingin kaupungissa vuodesta 1040 eli se on maailman vanhin panimo. Nykyisin valtion omistama panimo toimii läheisessä yhteistyössä Münchenin teknisen yliopiston panimotieteellisen tiedekunnan kanssa.

 

 

 

Trumer Pils, Trumer Privatbrauerei, Fa. Josef Sigl, Obertrum bei Salzburg, Itävalta

 

4,7 %-til., kantavierre 11,5 Pl, vaalea pohjahiivaolut, pils. Suositus tarjoilulämpötilaksi 7-9 °C.

Kertalasipullo 0,33 l. Vähittäismyyntihinta 2,49 e.

Väri on vaalea, hailakan kellertävä, kirkas. Vaahto on vitivalkoinen, hyvin runsas, pehmeä, jättää vahvoja pitsikuvioita, kestävä. Tosi komea vaahtokukka. Katkeroinen tuoksuaromi nousee heti kun pullon avaa. Varsinainen tuoksu on kuitenkin vaisu, kuiva, katkeroinen, melkein vetinen. Maku on kevyt, heinämäisen kuiva, katkeroinen, kukkainen, tasapainoinen, puhdas, raikas. Jälkimaku on kuivan katkeroinen. Kokonaisuus on tyylikäs, hienosti onnistunut, kaunis saksalaispils-tyylin edustaja. sopii ruokapöydässä vahvasti maustettujen aasialaisten ja meksikolaisten ruokalajikkeiden sekä äyriäisten kanssa. Einfach leben! – eletään yksinkertaisesti ja Zeit zu Leben – aikaa elämälle, panimo julistaa kaulaetiketissä hieman kuin Stallhagen omissaan: Slow Beer – hidasta olutta.

 

 

 

Kaislanen IPA, Ravintolapanimo Bruuveri, Hki / Oxa Oy, Mikkeli

 

5,5 %-til., kantavierre ˚Pl, katkeroaineet 95 EBU, väri EBC, vaalea pintahiivaolut, India Pale Ale, IPA. Suositus tarjoilulämpötilaksi °C.

 

Hana 0,5 l. Anniskeluhinta 7,60 e. OlutHuone Kaislan 15-vuotisjuhlaolut, julkistettu juhlaviikolla 27.01.2012.

 

Väri on vaalea, ruskean punertava, lähes kirkas. Vaahto on valkoinen, tiheä, kuplikas, jättää lasin reunoille pitsikuvioita, kestävä. Tuoksu on rapsakan katkeroinen, upeasti aromihumaloitu. Maku on keskitäyteläinen, vahvasti katkeroinen, raikkaan kukkainen, hedelmäinen, sitrusmainen, eksootisia hedelmiä, pihkainen, tasapainoinen, juotavuudeltaan helppo ja miellyttävä. Katkerointiin käytetään neljää humalalajiketta, muun muassa Nelson Sauvin ja Willamette. Mallaspohja vaikuttaa hyvin kevyeltä.

 

 

Festival IPA, Brouwerij de Molen, Bodegraven, Alankomaat

 

6,9 %-til., kantavierre 15˚Pl, katkeroaineet 64 EBU, väri 26 EBC, vaalea suodattamaton pintahiivaolut, India pale Ale, IPA. Suositus tarjoilulämpötilaksi 7 °C.

 

Hana 0,5 l. Anniskeluhinta 7,60 e. OlutHuone Kaislan 15-vuotisjuhlaolut, julkistettu juhlaviikolla 31.01.2012. Tulossa kertalasipullossa samppanjakorkilla (0,75 l.) myös muiden OlutHuone-ryhmän ravintoloihin. Anniskeluhinta 17,00 e. Pullotettu 24.01.2012. Maahantuoja Juomatalo Pikkulintu Oy.

 

Väri on puolitumma, punertavan ruskea, kuparinen, samea, läpinäkyvä. Vaahto valkoinen, tiheä, pienikuplainen, niukka, kestävä. Tuoksu on hedelmäinen,

pihkainen, karamellimainen. Maku on keskitäyteläinen, pehmeän hedelmäinen, pilaantuneeseen hedelmäainekseen viittaava tahmainen vivahde viivähtää, vahvasti katkeroinen, raikaan niittykukkamainen. Katkerointiin on käytetty viittä humalalajiketta: Gelena, Cascade, Chinook, Simcoe, kuivahumalointiin Amarillo. Maltaat ovat pale ale -mallas ja karamellimallas.

Hollantilainen ravintolapanimo De Molen, ”Mylly”, on valmistanut OlutHuone Kaislan 15-vuotisjuhlaoluen yksinoikeudella OlutHuone-ryhmän valikoimiin. Hanassa annosteltava Juhla-IPA on myös pullotettu isoon kolmen vartin samppanjapulloon, joka on suljettu samppanjakorkilla ja tiukennettu rautalangalla.

 

 

Freedom IPA, Gamla Slottskällans Bryggeri AB, Uppsala, Ruotsi

 

6,5 %-til., puolitumma pintahiivaolut, India Pale Ale, IPA. Suositus tarjoilulämpötilaksi °C.

 

Hana 0,5 l., anniskeluhinta 7,50 e. HOK-Elannon OlutHuone-ryhmän Kuukauden Hanaolut helmikuussa 2012. Maahantuoja Juomatalo Pikkulintu.

 

Väri on puolitumma, kuparisen ruskea, kirkas. Vaahto on valkoinen, tiheä, jättää pitsikuvioita lasin reunalle, kestävä. Tuoksu on maltainen, hennosti katkeroinen. Maku on täyteläinen, maltainen, kuiva, katkeroinen, hedelmäinen, maukas, luonteikas, helposti juotava.

 

 

Brains Black, S A. Brain & Co Ltd, Cardiff, Wales, Iso Britannia

 

4,1 %-til., tumma pintahiivaolut, stout

Hana 0,5 l., anniskeluhinta 6,90 e. Kalaravintolat-ryhmän kausihanaolut tammi-maaliskuussa 2012. Maahantuoja Brew Seeker Oy.

 

Väri on tumma, musta, valoa vasten viinipunainen, läpinäkymätön, kirkas. Vaahto on ruskehtava, kermaisen vankka, tiheä, kestävä. Tuoksu on kova, palaneen paahteinen. Maku on kepeän keskitäyteläinen, paahteinen, lakritsainen, kova, miedohko luonteeltaan, helposti juotava, lämmetessä pehmenee hieman ja hedelmäisyys nousee esille. Mietona ja helppona mainio seurustelu- ja nautiskeluolut.

 

Samuel Arthur Brain hankki panimonsa vuonna 1882, ja se oli toiminut jo vuodesta 1713. Brain on edelleen perhepanimo. Brains Black on Walesin ainoa portteri / stout. Se tuli Walesin markkinoille astiaversiona 1.3.2010, Walesin suojeluspyhimyksen päivänä. St. David’s Day (Dydd Gŵyl Dewi) on Walesin kansallispäivä. Paikallisessa marketketjussa saatavilla myös tölkissä.

Koffin portteri –asteikolla 91 / 100.

 

 

 

Marsalkka Portteri, Saimaan Juomatehdas, Lappeenranta / Oxa Oy, Mikkeli

 

8,6 %-til., kantavierre 19,8˚Pl, katkeroaineet 51 EBU, väri 210 EBC, tumma suodattamaton pintahiivaolut, portteri, Imperial Stout. Suositus tarjoilulämpötilaksi 9-11 °C.

 

Kertalasipullo 0,33 l. Alkon vähittäismyyntihinta 3,47 e. (17.02.2012)

 

Pisteet: 94 / 100. Koff Portteri –asteikolla 97 / 100.

 

Väri on tumma, musta, läpinäkymätön. Vaahto on ruskea, tiheä, tasainen, kestävä. Tuoksu on paahteinen, suklaamainen, katkeroinen. Maku on täyteläinen, maltainen, paahteinen, espressokahvimainen, hyvä juotavuudeltaan. Valmistuksessa käytetään pilsner-, münchener-, väri- ja dark ale –maltaita sekä Hallertau- ja Saaz-humalia.

SJT:n uutuusportteri on alun perin kehitetty Oxa Oy:n pikkuisessa ”liivintaskupanimossa”, Helsingin Bruuverissa jouluksi 2008. Toinen erä tehtiin talvella 2010. Tänä jouluna (2011) Bruuverissa valmistui pieni erä 10-prosenttista Sportteria.

 

Ilkka Sysilän valmistaman hanaportterin nimi on ”urheiluhenkinen” Sportteri (8,6 %) – nimi on yhdistelmä sanoista Strong Portteri.

SJT:ssa oluet valmistetaan huomattavasti suuremmissa erissä olutmestareina Pirkko Näätänen ja Matti Oksa. Huippujuttu. 

 

 

 

Lapin Kulta Tuisku, valmistuttaja Oy Hartwall Ab, Hki / Heineken Group, Amsterdam, Alankomaat; valmistuspaikka Teerenpeli Panimo & Tislaamo /

Teerenpeli Yhtiöt, Lahti

 

4,7 %-til., kantavierre 11,7 %, katkeroainepitoisuus 25 EBU, väri 20 EBC. Puolitumma suodattamaton pintahiivaolut, pale ale. Luomuolut 2012. Suositus tarjoilulämpötilaksi 12-18 ºC.

Kertalasipullo patenttikorkilla 0,5 l., vähittäismyyntihinta 4,43 e (Alko), 5,25 e (päivittäistavarakauppa), rajoitettu erä 85000 numeroitua pulloa.

 

Tammikuussa 2012 valmistuu uusi erä. Arvio tulossa!

.

.

 

Stallhagen Pilsner, Stallhagen AB, Godby, Finström, Ahvenanmaa

 

5,5 %-til., kantavierre ,7 p-%, katkeroainepitoisuus EBU, väri ,8 EBC, vaalea lager, pils.

Kierrätyslasipullo 0,33 l. Anniskeluhinta e.

Väri on vaalea, syvän keltainen, kirkas. Vaahto on vitivalkoinen, tiheä, tasainen, kestävä. Tuoksu on

maltainen, makea, hunajainen, pehmeän katkeroinen. Maku on keskitäyteläinen, pehmeän maltainen, hieman makea, maukas, luonteikas, tasapainoinen, helposti juotava, kaipaa lisää katkeroista puraisua. Onnistunut saksalaistyylinen pils, joka avautuu ja paranee maltillisesti maisteltuna. Pilsner on ahvenanmaalaispanimon uutuus, jota testattiin Helsingin Matkamessuilla tammikuussa 2012. Stallhagen on tarkentanut linjaansa laajalle leviävistä keskioluista (enintään 4,7 %) vahvoihin erikoistuotteisiin. Viime vuonna 2011 panimo valmisti kahdeksan erilaista uutuutta, tälle vuodelle lupaillaan viittä uutuutta, joista Pilsner on ensimmäinen.

 

 

 

Stallhagen US Red Ale, Stallhagen AB, Godby, Finström, Ahvenanmaa

 

6,0 %-til., kantavierre p-%, katkeroainepitoisuus 40 EBU, väri EBC, tumma pintahiivaolut, ale, red ale. Suositus tarjoilulämpötilaksi 6-8 °C.

 

Kierrätyslasipullo 0,5 l. Anniskeluhinta e.

Väri tumma, kuparinruskea, punertava, läpinäkyvä, kirkas. Vaahto on ruskehtava, tiheä, tasainen, kestävä. Tuoksu on maltainen, hennosti hedelmäinen, katkeroinen, karamellimainen. Maku on keskitäyteläinen, paahteinen, maltainen, pehmeä, maukas. Amerikkalaiset humalat Amarilloja Chinook leinaavat makuaromit kuivan heinämäisiksi. Stallhagenin panimomestari Mats Ekholm on saanut innoituksen oluen reseptiin Ahvenanmaan punaisista graniittikallioista.

.

.

.

 

 

 

Stallhagen IPA, Stallhagen AB, Godby, Finström, Ahvenanmaa

 

6,0 %-til., kantavierre p-%, katkeroainepitoisuus EBU, väri EBC, tumma pintahiivaolut, ale, India Pale Ale. Suositus tarjoilulämpötilaksi 7-10 °C.

 

Hana 0,5 l. Anniskeluhinta 6,50 e. Pakkauksena myös kertalasipullo 0,5 l.

Väri on puolitumma, ruskean punainen, läpinäkyvä, lähes kirkas. Vaahto on valkea, runsas, paksun hötöinen, tiheä, kestävä. Tuoksu on pehmeä, kuivan ruohomainen, katkeroinen. Maku on keskitäyteläinen, maltainen, heinämäisen kuiva, katkeroinen, hennosti karamellimainen vivahde, miellyttävän tasapainoinen, lievästi luonteeton, katkeromaisuus tuntuu lähinnä (vain) pehmeänä kuivahumalointina. Humalalajikkeet ovat Northern Brewer, Styrian Gold ja kuivahumalointiin käytetty Fuggle.

.

.

 

 

Red Ale, Panimo & Tislaamo Teerenpeli / Teerenpeli Yhtiöt Oy, Lahti

 

5,2 %-til., kantavierre p-%, katkeroainepitoisuus EBU, väri EBC, tumma pintahiivaolut, ale, red ale. Suositus tarjoilulämpötilaksi ºC.

Hanassa Teerenpeli-ravintoloissa 0,4 l., anniskeluhinta 6,20 e.

 

Väri on tumma, ruskean punainen, heikosti läpinäkyvä, kirkas. Vaahto on ruskea, alussa runsas, tiheä, tasainen, haihtuu nopeasti. Tuoksu on

maltainen, karamellimainen, kovan, kuivan hedelmäinen. Maku on keskitäyteläinen, makea, toffeemainen, kova, hyvin lyhyt jälkimaku.

 

 

Saku Tume, AS Saku Ölletehas, Saku, Viro / Carlsberg Estonia Holding OÜ / Carlsberg Group, Kööpenhamina, Tanska

 

6,7 %-t., kantavierre 15,5 p-%, katkeroainepitoisuus 21 EBU, väri 104 EBC, tumma lager.”Kange Tume Õlu”. Suositus tarjoilulämpötilaksi 11-15 ºC.

Kertalasipullo 0,5 l. Alkon vähittäismyyntihinta 3,19 e. Maahantuoja Servaali Oy.

 

Väri on tumma, ruskea, valoa vasten punainen, selvästi läpikuultava, kirkas. Vaahto on ruskehtava, runsas, tasainen, vankka, aluksi komea, laskeutuu ja haihtuu nopeasti. Tuoksu on tumman hedelmäinen, karamellimainen. Maku on täyteläinen, makea, lähes karamellimainen, hedelmäinen, luumumainen, kirsikkamainen – tummia kypsiä, hapokkaita hedelmiä. Tasapainoinen, maukas, täyteläisenä myös haasteellinen.

Valmistuksessa käytetään pilsner-maltaiden lisäksi Münchener- ja karamellimaltaita sekä poltettua sokeria, jotka vaikuttavat tummaan punaiseen väriin, erityisesti muodostuvaan tuoksuaromiin ja tietenkin hyvin makeanhedelmäiseen, sokeriseen makuun.

Ruokapöydässä Saku Tume sopii vahvan pohjoismaisen liharuuan, pataruuan ja varsinkin riistan kanssa.

Saku Tumella on hieman haasteelliseksikin erikoisolueksi hyvin vankka maine Virossa ja myös Suomessa. Tume on Viron vanhin olut – tietenkin sahtimaista koduõlua lukuun ottamatta – ja Sakun panimo on valmistanut sitä jo vuodesta 1960 alkaen. Suomessa ja Suomen Alkossa Saku Tume on tšekkiläisten rinnalla pitkäaikaisimpia itäisen Euroopan tuontioluita. Ajoittain Tume on saatavilla myös hanatuotteena.

Vertailuissa ja testeissä Saku Tume on yltänyt usein Viron parhaaksi olueksi. Monien makumuistikuvissa Saku Tume oli nykyiseen verrattuna vielä selvästi maukkaampi 2000-luvun alkuvuosiin saakka. Vuodesta 2008 panimo on kuulunut kokonaan Carlsberg-konserniin – ja olisikohan juuri näinä vuosina tapahtunut virtaviivaistumista.

 

90 / 100 pistettä.

 

 

Trappist Achel Biere Bruine / Bruin Bier, Trappistenbrouwerij De Achelse Kluis,

Hamont – Achel, Belgia

 

8,0 %-til., kantavierre 17,6 ˚Pl, katkeroainepitoisuus 20 EBU, väri 50,1 EBC, tumma pintahiivaolut, trappistiluostariolut

Kertalasipullo 0,33 l. Alkon vähittäismyyntihinta 4,79 e.

Väri on tumma, ruskea, läpikuultava, hieman samea. Vaahto on valkea, erittäin runsas, pursuava, hötöisen tiheä, tasainen, kestävä. Tuoksu on virkistävän hedelmäinen. Maku on täyteläinen, hedelmäinen,

luumumainen, persikkamainen, pehmeä, maukas, tasapainoinen, vahva, hennosti mausteinen.

De Achelse Kluis -panimo valmistaa vaaleaa ja tummaa 5- ja 8-prosenttista sekä tummaa Extra (9,5 %) trappistiolutta.

Luostari panimon taustalla on Sint Benedictus Abdij – De Achelse Kluis. Panimon perinne ulottuu vuoteen 1648. Se kuitenkin tuhoutui Ranskan vallankumouksen (1789) aikoihin ja uudelleen toisessa maailmansodassa. Nykyisellään trappistipanimo on aloittanut vuonna 1999.

 

 

 

Westmalle Trappist Tripel, Brouwerij der Trappisten van Westmalle, Malle, Belgia

 

9,5 %-t., kantavierre 19,4 p-%, katkeroainepitoisuus 35 EBC, väri 11,5 EBC, vaalea luostariolut, trappistiolut. Suositus tarjoilulämpötilaksi 8-14 ºC.

 

Kullankeltainen, samea, runsasvaahtoinen, täyteläinen, keskiasteisesti humaloitu, karamellimaltainen, litsiluumuinen, kevyen arrakkinen, vivahteikas, tyylikäs.

Valmistusaineet: Ohramaltaat, humalat, kandisokeri, hiiva, pohjavesi.

.

 

Kertalasipullo 0,33 l., Alkon vähjittäismyyntihinta 3,98 e.

.

.

 

Westmalle Trappist Dubbel, Brouwerij der Trappisten van Westmalle, Malle, Belgia

 

7,0 %-t., kantavierre 16 p-%, katkeroainepitoisuus 28 EBC, väri 80 EBC, tumma trappistiolut (abbaye)

 

Kertalasipullo 0,75 l., Alkon kuluttajahinta 3,09 e.

Mahonginruskea, runsasvaahtoinen, täyteläinen, keskiasteisesti humaloitu, hedelmäinen, suklainen, kevyen luumuinen, yrttinen, vivahteikas, tyylikäs.

 

 

.

.

.

.

 

Vintage Ale 2011, Fuller, Smith and Turner Plc, Griffin Brewery, Chiswick, Lontoo, Iso Britannia

 

8,5 %, kantavierre 22,o p-%, katkeroainepitoisuus 40 EBU, väri 37 EBC, tumma pintahiivaolut, ale, pullossa käyvä, 15. vuosikerta-ale.

Numeroitu kertalasipullo pahvikartongissa 0,5 l. Alkon vähittäismyyntihinta 8,63 e (1.-31.01.2012: 8,55 e; loppuvuodesta 2011: 8,56 e). Maahantuoja Heino Juomat Oy. Pullo Nro 046007

 

97 / 100 pistettä.

 

Väri on puolitumma, punertavan ruskea, bensiininpunainen, lähes kirkas. Vaahto on valkea, runsas, kuplainen, epätasainen, kestävä. Tuoksu on hedelmäinen, paksu, pehmeä, heinämäisen katkeroinen. Maku on täyteläinen, vahva, maltainen, pehmeän hedelmäinen, aprikoosia, luumua, kypsää päärynää, sitrusmainen, makea, tasapainoinen, pähkinäinen, vahva katkeroinen jälkimaku.

Valmistuksessa käytetyt huippulaatuiset maltaat ja humalat tulevat Warminsters Maltings –mallastamolta sekä Sir James Fullerin Neston Park Estate –kartanollaan viljelemistä luomuohrista. Humalat ovat Goldings, Organic First Gold ja kuivahumalointiin käytetty Sovereign. Panimomestari John Keeling kutsuu tämän vuodenvaihteen tuotantoerää sanoilla ”mellow golden ale” – lempeä olut. Olutta on valmistettu 150000 numeroitua pulloa, Alkon hankinta 4200 pulloa.

Fullersin Vintage Ale –vuosikertaolut valmistettiin ensimmäisen kerran vuonna 1997 eli nyt on 15. tuotantoerä. Resepti muuttuu hieman joka vuosi, mutta raaka-aineiden erityisen tarkasta laatuvalikoinnista pidetään aina kiinni.

Fullersin panimolla Lontoon Chiswickissä järjestettiin lokakuussa 2011 kaikkien 15 erilaisen Vintage Ale –erän rinnakkaismaistelu – viimeistä kertaa sillä osa pullotevuosikerroista alkaa loppua. Varsinkin vuodet 1998 ja 2002 ovat putoamassa muistoihin.

Panimomestari John Keelingin johtamassa maistelutilaisuudessa mitattiin vuosikertojen muuttuneita ominaisuuksia. Pullossa kypsyvä olut käy edelleen vahvemmaksi, esimerkiksi vuoden 2008 olut (8,47 %) oli nyt 9,12 %. Ensimmäinen vuoden 1997 olut oli muuttunut vain hieman vahvemmaksi: 8,67 %:sta 8,71 %:iin. Hiilihapon muodostuminen pullossa vähenee vuosien mukana ja olut on alkuperäistä makeampaa ja maltaisempaa, pikemminkin kuin kuivaa ja katkeromaista

Vanhenevan oluen muuttuminen kuivemmaksi ja katkeroisemmaksi ei kuitenkaan saanut tukea tässä vertailussa. Pikemminkin IBU-asteikolla mitattuna katkeroainepitoisuus aleni noin 25 %. Vuoden 2002 oluen katkeroisuus oli 43 IBUa, mutta nyt se oli laskenut 25 IBUun. Jo niinkin tuore kuin edellisvuoden (2010) olut olialunperin 41,3 IBUa, mutta nyt laskenut 30,25 IBUun.

 

 

 

Vintage Ale 2011, Fuller, Smith and Turner Plc, Griffin Brewery, Chiswick, Lontoo, Iso Britannia

 

8,5 %, kantavierre 22,0 p-%, katkeroainepitoisuus 40 EBU, väri 37 EBC, tumma pintahiivaolut, ale, 15. vuosikerta-ale. Real ale.

Käsipumppuhana 0,568 l. Anniskeluhinta 7,60 e / puolikas 4,50 e. Maahantuoja Heino Juomat Oy. (26.11.2011, The Gallows Bird, Espoo)

 

R e a l a l e : Väri on tumma, ruskea, kuparimainen, läpinäkyvä, kirkas. Vaahto on ruskehtava, kuplainen, niukka. Tuoksu on maltainen, hedelmäinen, pehmeä, paksu. Maku on keskitäyteläinen, vahva, voimakas, luonteikas, hapokas, käymispisteessä olevaa luumua ja päärynää pehmeitä, tummia, kypsiä hedelmiä. Lähentelee viinimäisyyttä olemukseltaan. Lämmittävää potkua, maukasta haastetta, nokkosmaista pistävyyttä. Miellyttävä kokonaisuus.

 

 

Brewer’s Reserve No. 2 Oak Aged Ale, Fuller, Smith and Turner Plc, Griffin Brewery, Chiswick, Lontoo, Iso Britannia

 

8,2 %, kantavierre 22,o p-%, katkeroainepitoisuus 40 EBU, väri 37 EBC, tumma pintahiivaolut,ale, pullossakäyvä, kypsytetty puisessa konjakkitynnyrissä 12 kuukautta.

Numeroitu kertalasipullo pahvikartongissa 0,5 l. Alkon vähittäismyyntihinta e (loppuvuodesta 2011: 8,79 e). Maahantuoja Heino Juomat Oy. Pullo Nro 28313

 

Väri on puolitumma, ruskean punertava, läpinäkyvä, kirkas. Vaahto on valkea, pumpulimainen, jättää pitsikuvioita lasin reunoille, kestävä. Tuoksu on voimakas, pehmeän konjakkimainen, tammitynnyrimäinen. Maku on täyteläinen, paksu, marmelaadimainen, toffeemainen, pehmeän hedelmäinen, tummaa kypsää luumua ja päärynää, luonteikas, lämmittävä, konjakkimainen,

Olut on kypsytetty vuoden päivät puisissa Courvoisier Cognac –konjakkitynnyreissä. Tuloksena oli yli 11,25-prosenttinen olut, joka sekoitettiin Fuller’sin ESB:n (5,9 %) ja Golden Pride (8,5 %) –oluen kanssa, jotta saatiin sopiva 8,2-prosenttinen tuote.

Fuller’sin Brewer’s Reserve –sarja aloitettiin neljän vuoden suunnittelun jälkeen vuonna 2008. Ensimmäinen No 1 Single Malt Casks (7,7 %) kypsyi Glenmorangie-viskitynnyreissä 500 päivää. Nyt arvioitu No 2 Fine Old Cognac Casks valmistui elokuussa 2010. Myös No 3 Auchentoshan Whisky Casks (9,0 %) on jo julkistettu Lontoon GBBF-festivaaleilla elokuussa 2011. Se on 800 päivää Auchentoshan-viskitynnyrissä kypsynyt hunajalla, vaniljalla ja inkiväärillä maustunut erikoisuus.

 

 

 

London Porter, Fuller, Smith and Turner Plc, Griffin Brewery, Chiswick, Lontoo,

Iso Britannia

 

5,4 %, kantavierre 13,5 p-%, katkeroainepitoisuus 37 EBU, väri 130 EBC, tumma pintahiivaolut,ale, tynnyrissä / pullossakäyvä, kypsytetty puisessa konjakkitynnyrissä 12 kuukautta. Real ale.

Hana (real ale) o,5 l. anniskeluhinta 7,20 e. (Kitty’s Public House, Hki 17.01.2012). Saatavilla myös kertalasipullo 0,5 l., Alkon vähittäismyyntihinta 3,80 e (loppuvuodesta 2011: e). Maahantuoja Heino Juomat Oy.

 

97 / 100 pistettä.

Väri on tumma, mustanruskea, valoa vasten hieman läpikuultava, kirkas. Vaahto on ruskehtava, runsas, hötöinen, keskikestävä. Tuoksu on kahvimainen. Maku on keskitäyteläinen, kahvimainen, paahteinen, karhea, hedelmäinen, tumman kypsän omenainen, päärynämäinen, hennosti makea. Tätä tynnyrissä uudelleen käyvää portteria nauttiessa tuntee historian siipien havinaa. Portteri syntyi Lontoossa 1700-luvulla, kun asemien ja kauppaliikkeiden kantajat (engl. porter) levähtivät raskaan työn keskellä nauttien tuopillisen lähipubin tummaa olutta.

 

 

American Dark Ale, Stadin Panimo Oy, Hki

 

4,7 %-til., kantavierre p-%, katkeroainepitoisuus IBU, tumma, käsintehty, täysmallasolut, pintahiivaolut.

Hana 0,5 l. Anniskeluhinta 7,20 e. HOK-Elannon OlutHuone-ryhmän Suomalainen Pienpanimohanaolut 1.1.-31.03.2012.

 

Väri on tumma, mustanruskea, punertava, läpikuultava, kirkas. Vaahto on valkea, tiheä, niukka, tasainen. Tuoksu on paahteinen, hedelmäinen, karamellimainen. Maku on kevyt, hedelmäinen, luumumainen, raikas, tasapainoinen, hieman neutraali ja luonteeltaan heiveröinen. Hopback-humaloitu amerikkalaisilla käpyhumalilla.

 

 

Musta Hevonen Tumma Lager, Oy Sinebrychoff Ab, Kerava / Carlsberg Breweries AS, Kööpenhamina, Tanska

 

4,0 til-%, kantavierre 10,9 %Plato, katkerot 18 EBU, väri 52 EBC, tumma lager

Tölkki 0,5 l. Vähittäismyyntihinta 2,49 e.

 

Väri on tumma, ruskeanpunainen, läpinäkyvä, kirkas. Vaahto on valkea, runsas, laskeutuu nopeasti äänekkäästi siristen, tasainen, tiheäkuplainen, lopulta niukka. Tuoksu on maltainen, hennosti makea ja paahteinen. Suutuntuma on kova, maku on kevyt, maltainen, hennosti makea, tasapainoinen, erittäin lyhyt. Uusi Musta Hevonen tuo mieleen iisalmelaisen kilpailijan, Olvin Sandels Tumman (4,0 %) ja muistuttaa pari vuotta sitten lopetetun upean Olvi Tumman (3,8 %) ylivertaisuudesta molempiin verrattuna. Ruokapöytään valmistaja suosittelee pataruokien, makkaran ja pienriistan seuraksi.

Uusi Musta Hevonen ei tarjoa mahdollisuutta maistelunautintoon sen kummemmin vaaleana kuin tummanakaan versiona. Mietoina ja melko kevyinä mallasjuomina ne ovat kuitenkin paikallaan ruokajuomana.

 

 

 

Musta Hevonen Vaalea Lager, Oy Sinebrychoff Ab, Kerava / Carlsberg Breweries AS, Kööpenhamina, Tanska

 

4,0 til-%, kantavierre 10,7 %Plato, katkeroainepitoisuus 18 EBU, väri 12 EBC, vaalea lager.

Tölkki 0,5 l. Vähittäismyyntihinta 2,49 e.

 

Väri on vaalea, keltainen, hieman ruskehtava, kirkas. Vaahto on valkoinen, alkuksi runsas, hento, laskeutuu nopeasti kuplaisena, epätasaisena, haihtuu sitten lähes täysin pois. Tuoksu on imelän makea, hedelmäinen, hennosti katkeroinen. Maku on kevyt, laimea, vetisen maltainen, helppo ja yksinkertainen. Kotimaisittain ajatellen luonteeltaan erikoinen. Lähimmät vertailukohteet ovat venäläiset miedot vaaleat pohjahiivaoluet, juuri 4,0 prosentin tienoolla. Näiden merkki on usein ”Kevyt olut” (ljohkoe pivo) tai Zhigulovskoje pivo eli ziguli. Panimo on valmistanut tämän vaalean Mustan Hevosen ruokajuomaksi kalan, äyriäisten, porsaanlihan ja juustojen kanssa.

Musta Hevonen oli alun perin Porin Olut –panimon tuote 1970-luvun alussa. Helsinkiläisen Sinebrychoffin ostettua porilaispanimon Mustaa Hevosta valmistettiin Porin lisäksi myös Hietalahden panimolla 70-luvun ajan. Se oli myös Sinebrychoffin ensimmäinen tölkkiolut. Uudelleen Musta Hevonen palasi tuotantoon Sinebrychoffin Porin panimolla vuosiksi 1997-2000, tummana hanaoluena.

Lue: uutinen Mustasta Hevosesta! Mukana myös kuvia aikaisemmista versioista.

 

 

 

La Trappe Puur, Abdij O.L.V. Koningshoeven / Bierbrouwerij de Koningshoeven B.V., Tilburg, Alankomaat

 

4,7 %-til., kantavierre p-% Pl, katkeroainepitoisuus EBU, väri EBC, trappisti-luostariolut, luonnonmukaisesti viljellyistä raaka-aineista valmistettu, suodattamaton pintahiivaolut. Suositus tarjoilulämpötilaksi °C.

Kertalasipullo 0,33 l. Vähittäismyyntihinta 3,19 e. Maahantuoja Diamond Beverages Oy.

 

Trappisti-luostariolutta suomalaiseen laajaan jakelukanavaan! Väri on vaalea, kalpea, hailakan keltainen, samea. Hyvin levännyttä pulloa kallisteltaessa pienet hiivapartikkelit lähtevät villisti liikkeelle. Harvinainen näkymä on aika kaunis. Vaahto on vitivalkoinen, runsas, kuplainen, jää lasin reunoille kuin kauralastu tai ohuen ohukaisen palanut reunus. Tuoksu on ruohoinen, syvä, katkeroinen. Maku on lähes täyteläinen, kuiva, katkeroinen, heinämäinen, tasapainoinen, helposti juotava. ”Puur” tarkoittaa ’puhdasta’. Luonnonmukaisesti tuotetut raaka-aineet hankitaan läheltä panimoa. Muilta trappisti-luostarioluilta, jotka kaikki ovat huomattavan vahvoja, jää kaipaamaan lähinnä vain hedelmäisyyttä, jota ominaisuutta Puurista ei löydy.

 

 

London Pale Ale, Meantime Brewing Company Ltd, Blackwall Lane, Lontoo, Iso Britannia

 

4,3 %-til., kantavierre 10,9 %Plato, katkerot 35 EBU, väri 18-24 EBC, vaalea pintahiivaolut, pale ale. Suositus tarjoilulämpötilaksi 5-9 ˚C. Soveltuu vegaaneille.

Kertalasipullo 0,33 l. Vähittäismyyntihinta 2,49 e. Maahantuoja Diamond Beer Co Oy.

 

Väri on vaalea, keltainen, läpinäkyvä, samea. Vaahto on valkoinen, tiheä, tasainen, niukka, haihtuu kokonaan pois. Tuoksu on rapsakan katkeroinen, hedelmäinen, raikas. Maku on keskitäyteläinen, kuiva, katkeroinen, kukkainen, hedelmäinen, sitrusmainen, tasapainoinen ja helposti juotava. Humalalajikkeet ovat brittiläinen Goldings sekä amerikkalaiset Cascade ja Centennial. Meantime-panimon perustajan ja panimomestarin Alastair Hookin tavoitteena on kunnioittaa Lontoon menneisyyttä maailman panimopääkaupunkina. Sata vuotta sitten vahvasti katkeroinen Pale Ale tuli Iso Britanniassa hyvin suosituksi ja panimot joutuivat turvautumaan USA:n Kaliforniasta tuotuihin humaliin.

 

 

Uuden Vuoden Päivänä 1.1.2012 uusintatestaus

 

Uuden vuoden päivänä 01.01.2012 valittiin muutamia päättyneen vuoden lopulla testattuja oluita uusintamaisteluun. Nelijäseninen raati maisteli – vanhasta muistista – osittain sokkona muutamia viileän vuodenajan kausioluita uudelleen. Pisteet on annettu oluttyylin mukaan, ei siis näitä viittä keskenään vertaillen. Tiedot oluista artikkelin lopussa.

 

U l k o n ä k ö : Past Masters on sysimustaa, salmiakkimaista samettia. Norwegian Wood on tummanruskeaa, sameaa, maalaismaista. 500 IIPA on punertavanruskeaa, lähes kirkasta, esteettisesti kaunista olutta. Midnight Sun on mustaakin mustempaa, yönmustaa suonsilmäkkeen vettä. Bowman Stout on mustaa, runsasvaahtoista brittiportteria.

 

T u ok s u : Past Masters on paahteinen, ei siis paahtunut eikä palanut, lakritsainen, hedelmäinen. Norwegian Wood on savuinen, paahteinen, katajainen, vihannesmainen aroma nousee esille . 500 IIPA on

raikkaan kukkainen, rapsakan katkeroinen, sitrusmaista eksoottista hedelmäisyyttä. Midnight Sun on paahteinen, lakritsainen. Bowman Stout on raikkaan katkeroinen ja paahteinen.

 

 

M a k u : Past Masters on lakritsainen, moottoriöljymäinen, karhean vankka ja luonteikas. Norwegian Wood on savuinen, hedelmäinen, lipevä. 500 IIPA on tahmainen, katkeroinen, niittykukkamainen, vahvan luonteikas. Midnight Sun paahteinen, lakritsainen, tasapainoinen, balttilaisten pohjahiivaporttereiden kaltainen. Bowman Stout on huippuunsa viedyn tasapainoinen, tyylikäs, perinteinen.

 

Y l e i s v a i k u t e l m a :

 

Past Masters (97/100) on perinteinen, vahva brittiportteri juuri sieltä, missä oluttyyli on syntynyt. Jännittävä karheus vain lisää mielenkiintoa tätä vanhalla reseptillä – 1800-luvulla ”stout” tarkoitti yleensä vain ”vahvaa” portteria – valmistettua perinteistä portteria kohtaan.

 

Norwegian Wood (96/100) on perinteiden kunnioitusta korostava suoritus, jonka pitäisi kiinnostaa sahtiin tottunutta suomalaista olutharrastajaa avotulella muodostetun savuisuuden ja katajaisuuden vuoksi. Kokonaisuus on tasapainoinen, tuoksussa erottuva vihennesmaisuuskin hälvenee kun pullonpohjan hiivasakka sekoitetaan mukaan makua tuomaan.

 

500 IIPA (100/100) on aivan huikaisevan hieno ja tyylikäs juhlaoluterikoisuus. Kaikkien neljän viljan maltaista sekoitettu vahva kantavierre (22,4 Pl) lähes peittyy viiden humalalajikkeen sadan IBU:n katkeroisuuteen, ja uusiseelantilaisen Nelson Sauvinin kuivahumalointiin. Onnistunut, lähes tasapainoinen – tosin äärimmäisen korkealle viritetyllä rimalla – ekstreme-olut. Ei arkikäyttöön. Juhlatilanteisiin, maisteltavaksi, nautittavaksi.

 

Midnight Sun (95/100) on hennosti paahteinen, inkiväärillä maustettu, imelä erikoisuus.

 

Bowman Stout (96/100) on upea brittiläinen perinneportteri, paahteinen ja lakritsainen, tyylikkäästi englantilaisilla humalilla katkeroitu.

Näitä oluita maisteltiin: (Lue alkuperäiset arviot kokonaisuudessaan alempaa tällä sivulla / Vuoden 2011 olutarvioissa)

 

 

* Past Masters Double Stout, Fuller, Smith and Turner Plc, Griffin Brewery, Chiswick, Lontoo, Englanti 7,4 %, kantavierre 18,8 p-%, katkeroainepitoisuus 70 EBU, väri 240 EBC, tumma portteri, Imperial Stout, pintahiivaolut. Past Masters Series – Menneisyyden mestarit -sarja. Kertalasipullo 0,5 l. Alkon vähittäismyyntihinta 4,40 e. Maahantuoja Heino Juomat Oy, Hki.

 

* Norwegian Wood, Haandbryggeriet AS, Drammen, Norja 6,5 %-til., kantavierre 14,9 p-%, katkeroainepitoisuus 30 EBU, väri 49,1 EBC, puolitumma katajalla maustettu savuolut, pastöroimaton, pullossakäyvä pintahiivaolut, ale. Suositus tarjoilulämpötilaksi 10-12 ºC. Kertalasipullo 0,5 l. Alkon vähittäismyyntihinta 6,30 e. Maahantuoja Juomatalo Pikkulintu, Hki.

 

* #500 Imperial India Pale Ale, Det Kompromissløse Bryggeri as, Nøgne Ø, Grimstad, Norja 10,0 %-til., kantavierre 22,4 Pº, katkeroainepitoisuus 100 IBU (Alko 80 EBU), väri 79,5 EBC, puolitumma pintahiivaolut, India Pale Ale, double IPA. Suositus tarjoilulämpötilaksi ºC. Kertalasipullo 0,5 l. Alkon vähittäismyyntihinta 8,29 e. Anniskeluhinta 12,50 e. Maahantuoja Juomatalo Pikkulintu, Hki.

 

* Midnight Sun, Williams Bros Brewing Co, New Alloa Brewery, Kelliebank, Alloa, Skotlanti, Iso-Britannia 5,0 %-til., kantavierre 12,5 p-%, katkeroainepitoisuus 25 EBU, väri 140,0 EBC, tumma, mausteinen portteri-

tyylinen pohjahiivaolut, maustettu inkiväärillä Kertalasipullo 0,5 l. Alkon vähittäismyyntihinta 3,99 e. Anniskeluhinta 7,50 e. Maahantuoja Malty Oy, Turku.

 

 

* Wells Bowman Stout, Wells and Young’s Brewing Company Ltd, Bedford, Iso Britannia 5,2 %-til., kantavierre 13 ºP (panimo 14,5 %), katkeroainepitoisuus 24 EBU, väri 178 EBC, tumma stout, portteri. Suositus tarjoilulämpötilaksi ºC. Kertalasipullo 0,5 l. Alkon vähittäismyyntihinta 3,82 e. Maahantuoja Servaali Oy, Hki.

 

 

Juhlastout 1, Keudan panimo / Keski-Uudenmaan Koulutusyhtymä, Kerava

 

 

Kuva: Juhlastout 1 (vas.), Juhlastout 2 ja Juhlastout 3. © Kuva: J.T. Laakso.

* Juhlastout 1, Keudan panimo / Keski-Uudenmaan Koulutusyhtymä, Kerava

 

 

3,5 %-til., kantavierre p-%, katkeroainepitoisuus EBU, tumma stout

Hana 0,5 l., anniskeluhinta 7,00 e; 0,3 l. – 5,00 e. Ainoastaan Eikan Pub, Järvenpää, vuosipäivää (12.12.09) juhlistamassa.

 

Väri on tumma, ruskea, läpikuultava, samea. Vaahto on ruskea, tiheä, tasainen, melko niukka. Tuoksu on maltainen, paahteinen, kuiva. Maku on kevytrunkoinen, vahvasti maltainen, paahteinen, rouhea, juotavuudeltaan helppo, jopa vetinen. Keravalaisen Keudan Panimon oppilastyönä valmistettu mieto, kevyt pintahiivaolut.

 

Koffin Portteri –asteikolla 87 / 100

 

* Juhlastout 2, Keudan panimo / Keski-Uudenmaan Koulutusyhtymä, Kerava

 

4,8 %-til., kantavierre p-%, katkeroainepitoisuus EBU, tumma stout

Hana 0,5 l., anniskeluhinta 7,00 e; 0,3 l. – 5,00 e. Ainoastaan Eikan Pub, Järvenpää, vuosipäivää (12.12.09) juhlistamassa.

 

Väri on tumma, tummanruskea, läpinäkymätön, samea. Vaahto on ruskehtava, runsas, paksu, tiheä, tasainen. Tuoksu on katkeroinen, havumainen. Maku on kevyt, tasapainoinen, hedelmäinen, juotavuudeltan helppo. Katkeroinnissa käytetään Uudesta Seelannista tuotua Pacifica-humalaa. Valmistettu Kaudan Panimossa oppilastyönä.

 

Koffin Portteri –asteikolla 89 / 100

 

* Juhlastout 3, Keudan panimo / Keski-Uudenmaan Koulutusyhtymä, Kerava

 

6,9 %-til., kantavierre p-%, katkeroainepitoisuus EBU, tumma stout

Hana 0,5 l., anniskeluhinta 7,00 e; 0,3 l. – 5,00 e. Ainoastaan Eikan Pub, Järvenpää, vuosipäivää (12.12.09) juhlistamassa.

 

Väri on tumma, musta, läpinäkymätön. Vaahto on ruskea, vankka, muodostaa pitsikuvioita lasin reunoille. Tuoksu on mausteinen, paahteinen. Maku on täyteläinen, mausteinen, yrttimäinen, piparimainen, inkiväärimäinen, kardemummamainen, lääkemäinen. Keudan olutmestarin Seppo Sälpäkiven valmistama jouluinen juhlastout. Tämän sarjan paras olut!

 

Koffin Portteri –asteikolla 91 / 100

 

 

Huvilan 10-vuotisjuhlaolut, Savonniemen Oluttehdas Oy, Savonlinna

 

 

5,6 %-til., vaalea lager. Toukokuussa 2012 panimon 10-vuotisjuhlaolut.

Hana 0,5 l. anniskeluhinta e. Saatavuus: Panimoravintola Huvila, Savonlinna

Vuonna 2002 perustetun Savonniemen Oluttehdas Oy:n ensimmäinen pohjahiivaolut eli lager on valmistunut toukokuussa 2012 panimon ja panimoravintolan 10-vuotisjuhlaolueksi. Samalla juhlistetaan myös Savonlinnan Oopperajuhlien 100-vuotisjuhlavuotta.

A r v i o   t u l o s s a !

SAVONNIEMI esittelee itse: Huvilan 10-vuotisjuhlaolut on talon historian ensimmäinen lager. Se on pantu juhlatunnelmissa kunnianosoituksena yhtiömme 10- vuotista sekä rakennuksemme ja Oopperajuhlien 100-vuotista taivalta kohtaan. Tuoksussa hivenen ruohon vihreyttä. Suussa rapsakka humalan puraisu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ota kantaa!

 


Clicky Web Analytics
http://images.webs.com/static/global/js/webs/usersites/ie6subnav.js

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s