Momentin 30 vuotta Juhlaolut Bitter Ale, Mallaskoski Oy, Seinäjoki / Momentin Group Oy, Hki (03-22)

5,2 %-til., tumma pintahiivaolut, bitter ale, Juhlaolut-sarjan ensimmäinen tuote, Momentin Group Oy:n 30-vuotisjuhlaolut; kantavierre °Pl, katkeroainepitoisuus 35 IBU, väri EBC; ravintosisältö / 100 ml. energia / – kcal/kJ, rasva g, josta tyydyttynyt rasva g, hiilihydraatit g, josta sokeri g, proteiini g, suola g. Suositus tarjoilulämpötilaksi °C. Panimomestari Jyri Ojaluoma. Uutuus 17.02.2022.  

Hana 0,5 l. Anniskeluhinta 8,90 €. Saatavilla Momentin Restaurants Oy:n ravintoloissa Helsingissä ja Kauniaisissa (Kalaravintolat-ryhmä, Black Door, Rööperin Hopstop, Tommyknocker Helsinki Craft Beer Bar, Kulmakuppila, moms) vuoden 2022 aikana. (hana; P.E.-pvm -)  

Pisteet 89 / 100.  

© Kuva J.T. Laakso

Väri on tumma, ruskehtavan punainen, läpinäkyvä, kirkas. Vaahto on aluksi valkea, runsas, tiheä, kuplainen, laskeutuu melko nopeasti. Tuoksu on hedelmämäinen, pehmeä, rusinamainen. Maku on keskitäyteläinen, makeahko, kypsän luumumainen, mallasmainen, brittityylisesti katkeromainen, maukas, juotavuudeltaan hyvin helppo. Aitoon bitter-tyyliin verrattuna Juhlaolut on hieman liian makea ja paksu, ja vastaavasti katkeromaisuudeltaan liian vaisu.  

Brittiläinen bitter ale oli Momentin Groupin (Kalaravintoloiden, Delifoxin, Servaalin) perustamisen aikoihin 90-luvun alkupuolella yksi ensimmäisistä perinteisistä pintahiivalla käyvistä oluttyyleistä, jotka valloittivat olueen mieltyneet kuluttajat Suomessa. Juhlaoluen suunnittelun johtoajatuksena on ollut palauttaa tuo aika nauttijoiden mieleen.  

Tanakka mallaspohja on rakennettu tunnetulla brittiläisellä Maris Otter –maltaalla. Bitter (suom. kitkerä, karvas, katkera) -oluttyylille tärkeä mauste ja aromien nostattaja on humala, brittiläinen East Kent Goldings (EKG). Panimomestari on halunnut – perinteiden lisäksi – saada Juhlaolueen myös uutta sävyä. Siihen päästään uuden godiva-nimisen aromihumalan avulla.  

Momentin Groupin toiminta käynnistyi varsinaisesti jo vuoden 1992 tammikuun viimeisinä päivinä, kun ensimmäiset ‘kalaravintolat’ Janoinen Lohi ja Vastarannan Kiiski avattiin. Vuosijuhlaa oli alun perin tarkoitus viettää vastaavaan aikaan nyt 30 vuotta myöhemmin, mutta koronarajoitukset pakottivat muuttamaan suunnitelmia. Panimomestari Jyri Ojaluoman mukaan osa Juhlaoluen tuotantoerästä oli tarkoitus anniskella tynnyrikypsyvän tuoreoluen muodossa: cask ale tai real ale -hanoissa. Ojaluoma ei sulje pois mahdollisuutta, että oluesta seuraavassa erässä toteutetaan myös cask-versio.  

Juhlaolut Bitter Ale aloittaa vuoden Juhlaolut-sarjan, jossa julkaistaan neljä erilaista olutuutuutta. Bitter Alen jälkeen seuraava, belgialaistyylinen ‘golden ale’, valmistuu toukokuussa.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s