Ryyskä Quadryepel 2021, UG – United Gypsies Brewing Oy, Lohja (10-21)

11,0 %-til., tumma pintahiivaolut, vahva ruisolut, ’oluttyylin’ nimi mukaile vahvan trappistiluostarioluen tyylinimeä ’Quadrupel’, mallaspohjassa 15 % ruista neljässä muodossa: ruismallas, karamelliruismallas, Tuoppi-kaljamallas sekä ruishiutale; kantavierre 23,0 °Pl, katkeroainepitoisuus 23,0 EBU, väri  EBC; ravintosisältö / 100 ml. energia 80,0 / – kcal/kJ, rasva  g, josta tyydyttynyt rasva  g, hiilihydraatit  g, josta sokeri  g, proteiini  g, suola  g. Olutmestari Juhani Palttala. Suositus tarjoilulämpötilaksi  °C. Uutuus 2021.

Tölkki 0,33 l. Alkon vähittäismyyntihinta 5,49 €; Panimokauppa Lohjalla 7,00 €. Alkon Kuukauden Erikoiserät ”Pienpanimoiden taidonnäytteet” –valikoima 04.11.2021 alkaen. (P.E.-pvm 12-2023)

Pisteet 91 / 100.

Väri on tumma, mustanruskea, valoa vasten punertavan sävyinen, kirkas. Vaahto on valkea, tiheä, niukka, muodostaa ohuen renkaan lasin laidoille. Tuoksu on hennosti makean marjamainen, syvän, kypsän viljamainen. Maku on täyteläinen, puolikuiva, maustemainen, paksun marjamainen, kypsän vadelma- ja karpalomainen, metsämäinen, rommi- ja konjakkimaisia aromeja, yllättävän kevyen tasapainoinen ruisolut, jälkimaussa lievää karheutta, juotavuus on tottumattomalle haasteellinen, harjaantuneelle jopa tasapainoisen helppo. Ruis tuo aromiin syvyyttä, vahvaa luonnetta. Ruista ranteeseen!

Valmistuksessa käytetään ruista neljässä muodossa: ruismallas, karamelliruismallas, Tuoppi-kaljamallas sekä ruishiutale. Rukiin osuus mallaspohjassa on 15 %. Oluen nimi ’quadryepel’ on oivaltavasti muodostettu belgialaisen vahvan luostarioluen nimikkeestä ’quadrupel’. Nimen keskellä on englannin kielen sana ”rye”, suom. ’ruis’. Ryyskällä sinänsä ei ole yhteyksiä luostarioluisiin. ’Tuoppi’ on Laihian Mallas Oy:n erittäin tunnettu kaljamallas, josta voi kotioloissa valmistaa vähällä vaivalla kotikaljaa. Tuoppia käytetään myös hyvin yleisesti esimerkiksi sahdin valmistuksessa tuomaan tummaa väriä ja rukiista jykevyyttä nesteeseen.

Ruokajuomana savulihan, riistaruokien ja vaalean kalan kanssa. Syysolut.

Lohjalla toimiva panimo on perustettu vuonna 2016, viisi vuotta sitten (2021). Aluksi toimintaideana oli tarjota valmiuksia oluentekoon erilaisille ’vieraspanijoille’ / ’kiertolaispanimoille’ eli oluenvalmistajille, joilla ei ole omaa kalustoa eikä paikkaa. Englannin kielellä näistä on käytetty paljon käsitettä ’gypsy brewery’, suom. ’mustalaispanimo’. (toim. huom. olisi hyvin suotavaa, että tämä nimitys ei mitenkään vakiintuisi suomen kieleen.)

Nykyisin UG-panimolla on paljon myös omaa tuotantoa. Panimon vuosituotanto on kaikkiaan noin 100000 litraa.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s