Smørre Ruis- IPA, Koskipanimo Oy, Tampere (11-20)

5,9 % (plo 5,6 %-til.), tumma pintahiivaolut, rukiinen ale, jenkkityylinen India Pale Ale eli IPA, ”Rye Indian Pale Ale”; kantavierre 14,8 °Pl, katkeroainepitoisuus 67 EBU, väri  EBC; ravintoainepitoisuus 100 ml sisältää energia kJ / 60 kcal, rasva  g, josta tyydyttyneitä rasvoja , g, hiilihydraatit  g, josta sokereita , g, proteiini , g, suola , g. Suositus tarjoilulämpötilaksi  ºC. Uutuus 2007, aluksi vahvuus 5,9 %-til.

Hana 0,5 l. Anniskeluhinta 9,20 €; myös kertalasipullo (5,6 %) 0,33 l. Alkon vähittäismyyntihinta 4,64 €. (hana)

Pisteet 90 / 100.

Väri on tumma, punainen, ruskehtava, läpinäkyvä, samea. Vaahto on valkea, keskirunsas, peittää lasin laidat täydellisen tasaisella vaahtoverholla kunnes ihmishuulet alkavat sitä hajottaa, kestävä. Tuoksu on imelän viljamainen, mallasmainen. Maku on täyteläinen, kuivahko, pehmeän mallasmainen, mukavasti karhea, aito oikea pienpanimo-ote aromeissa. Tätä Smörreä nauttiessa vakuuttuu, että oluen oikea aito nauttimistapa on krouvin hanasta, isosta tuopista, tuoreena ja – juotavuuden salliessa – isoina kertanielaisuina. (Puhtaaksikirjoittajan huomio: on tietenkin erilaisia oluita, erilaisia nauttimistapoja ja -tilanteita.) Jälkimaussa hentoa lääkeyrttimäisyyttä. Helppo juotavuus.

India Pale Alena näin hellävaraisesti katkeroitua olutta on vaikea pitää, mutta ei tämä brown alekaan ole. Olisiko yksinkertaisesti tumma ale, pienpanimo-olut. Tämä tilanne vaikeuttaa arvioinnin pisteytystä: IPA:na ei ihan kärkipäätä, alena hyvä, pienpanimo-alena mainio.

Valmistuksessa käytetään neljää mallaslajiketta, pilsner-, karamelli-, vehnä- ja ruismallas sekä viittä humalalajiketta.

Marraskuusta 2007 alkaen valmistettu Smörre / Smørre perustuu lyhyen aikaa toimineen tanskalaisen Bryggeriet Ølfabrikken –panimon (2004-07) Christian Skovdal Andersenin reseptiin, jonka hän kävi toteuttamassa Tampereella Koskipanimon Sam Viitaniemen kanssa.

Ruokajuomana rapsakasti paistetun kyljyksen ja paistetun kalan kanssa.

Oluesta on valmistunut myös 5,6-prosenttinen versio (ellei hanaetiketissä ole painovirhe! Valmistajalla on myös 5,6-prosenttinen hanaetikettiversio.). Vuonna 2013 Smørre valmistettiin tynnyrikypsyvänä cask ale –versiona. Hanaetiketissä käytetään myös amerikankielistä tyylinimikettä: Rye Indian Pale Ale. IPA (India Pale Ale) on esiintynyt virheellisessä n-kirjainmuodossa jo pitkään, alusta saakka. ’Indian PA’ tarkoittaa ’intiaanien vaaleaa olutta’, kun puolestaan tyylin kehittäneet britit halusivat viitata silloiseen Brittiläisen Imperiumin alusmaahan, Intiaan: India PA.

Smörre Ruis-IPA (5,6 %) on nykyisin myös pullotettu (0,33 l. / 4,64 €) ja saatavana Alkon tilausvalikoimassa. Olut valmistettiin runsaan vuosikymmenen ajan alkuperäisen 5,9-prosentin vahvuisena, mutta on nyt miedontunut 5,6-prosentiin. Panimolla on myös uusi hanaetiketti oikealla vahvuudella, joskin markkinoilla pyörii vielä runsaasti 5,9-etikettejä – kuluttajaa hämäämässä. Indian / India –virhettä ei ole vieläkään korjattu, edes pullon etiketissä.

* LUE arvio: Ensimmäinen pullotettu erä, elokuu 2020.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s