Duchesse Cherry, Brouwerij Verhaeghe, Vichy, Belgia (10-20)

6,8 %-til., tumma, punainen pintahiivaolut, hapan kirsikkaolut, kypsytetty tammitynnyreissä; ”Vlaams rood bruin” / ”Punainen ale-sekoiteolut Belgian Flanderista”; kantavierre 16,0 ˚Pl, katkeroainepitoisuus 8,0 EBU, väri  EBC; ravintosisältö / 100 ml. energiaa  kJ / 60,0 kcal, rasva – g, josta tyydyttyneitä rasvoja – g, hiilihydraatit  g, josta sokereita – g, proteiini – g, suola – g. Suositus tarjoilulämpötilaksi 8-12 ºC. Uutuus .

Hana 0,4 l. Anniskeluhinta 9,80 €; myös klp 0,33 l. Alkon hinta 4,75 € (tilausvalikoima). Maahantuoja Brew Seeker / Momentin Group Oy, Hki. (hana)

Pisteitä: 93 / 100.

Väri tumma, erittäin tumman rubiininpunainen, kuultaa laidoilta kauniisti läpi, kirkas. Vaahto on valkoinen, hyvin niukka, mutta ohut vaahtorengas pinnan laidoilla kestää pitkään. Tuoksu on voimakkaan marjamainen, kirsikkamainen. Maku on täyteläinen, pehmeän kuiva, pehmeys tekee sekaan melkein makeutta ja korostaa täyteläisyyttä. Kokonaisuus on upean luonteikas, voimakas, hapanmarjainen, maukas, juotavuuskin on kunnossa. Mukava maistaa hitusen tavanomaista vahvempaakin kriek-tyyliä muistuttavaa kirsikkaolutta.

Duchesse ei ole varsinaisesti lambic, vaan ’länsiflanderilainen ruskea-punainen ale (pintahiivaolut)”, jonka käyminen alkaa villihiivoilla. Belgian Limburgin alueella kasvaneista kirsikoista valmistettu olut lasketaan Bordeaux-viinitynnyreihin kypsymään kuudeksi kuukaudeksi. Tynnereissä olut käy toisen kerran, edelleen villihiivoilla. Puolen vuoden kuluttua mukaan kaadetaan 20 kg belgialaisia hapankirsikoita (”kriek gorsem”) 100 olutlitraa kohden. Sekoitus kypsyy tynnyreissä vielä 24 kuukautta (kaksi vuotta), jonka jälkeen olut suodatetaan ja pakataan. Varsin vankka pohja (16,0 ˚Platoa) rakennetaan mallastetusta ohrasta ja vehnästä. Katkeroita ei käytetä nimeksikään (8 EBU).

Ruokajuomana maukkaan erikoismakkaran, jauhelihapihvin, perunan ja sienimuhennoksen kanssa.

Adolphe ja Paul Verhaeghe aloittivat vuonna 1855 perhepanimon ja -siiderimön toiminnan. Nykyisin panimoa johtaa Karl Verhaeghe, perheen neljännen sukupolven edustaja. Panimo on oikea, aito pien- tai käsityöpanimo, oluet tehdään ’brassée artisanalament’ ja johtava filosofia on: “een weinig minder maar beter bier”, ’vähemmän mutta parempaa’.

Flanderilaisia punaisia Duchesse-oluita alettiin valmistaa 1920-luvulla maailmansodan tuhojen jälkeisessä nousussa. Suosituin näistä oluterikoisuuksista on Duchesse de Bourgogne (6,2 %), ”The one and only” (’ainutlaatuinen’), ‘robijnrood’ (rubiininpunainen) kirsikkaolutsekoite. Valikoimissa myös Suomessa (anniskelussa hana ja pullo, myös Alkossa 4,60 € / 0,33 l., tilausvalikoima). Kolmas Duchesse-sarjan tuote on Chocolate Duchesse Cherry (6,8 %), kirsikkaolut, johon tynnyrikypsytysvaiheessa lisätään kaakaota.

Verhaeghella on kaksi muutakin tuotesarjaa. Barbe-olutsarjassa valmistetaan neljää olutta: vaalea Barbe d’Or (7,5 %), meripihkanvärinen Rufa (8,0 %), punainen hedelmäolut Ruby (7,0 %) ja yönmusta Noire (9,0 %). ”Streekbieren” (’paikallisolut’) -sarjassa on samoin neljä laatua: vaalea Streuvels (7,5 %), janojuoma Vichtenaar (5,1 %), panimon ainoa lager Verhaeghe Pils (5,1 %) ja kirsikkaolut Echt Kriekenbier (6,8 %).

Verhaeghe on valmistanut oluen myös pelkästään Suomen markkinoille. Juha Lehdon ja Servaali Oy:n hyvien yhteyksien avulla hankittu Hyvät Olutravintolat -yhdistyksen kuukauden hanaolut oli Jan Bier (7,5 %) jo tammikuussa 2007. * LUE arvio!

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s