Sinebrychoff Porter, Sinebrychoff Supply Company Oy / Oy Sinebrychoff Ab, Kerava / Carlsberg Bryggerier AS, Kööpenhamina, Tanska (12-18)

7,2 %-til., kantavierre 17,0 % Pl (Alko 17,5 °P), katkeroainepitoisuus 45 (39,0) EBU, väri 300 (326) EBC. Energiasisältö 270 kJ / 65 kcal (Alko 70 kcal); proteiini 0,5 g, hiilihydraatit 5,2 g, rasva 0 g / litra. Tumma suodattamaton pintahiivaolut, portteri, dry stout. Suositus tarjoilulämpötilaksi 10-18 °C. Valmistettu jatkuvasti kesästä 1957 alkaen.

Kierrätyslasipullo 0,33 l. Alkon vähittäismyyntihinta 2,98 €. (PE -pvm 23.11.2018; eräkoodi: E6 3285 V)

Pisteet 95 / 100. Koffin portteri –asteikolla 100 / 100.

koffporter16plojalasiVäri on tumma, musta, täysin läpinäkymätön. Vaahto on vaalean ruskea, tiheä, päälle muodostuu runsas isokuplainen hauras kerros, vaahdon laskeutuessa kuplat takertuvat saippuavaahdon tapaan lasin laitoihin tasaisenreikäiseksi pitsikuvioksi. Tuoksu on paahteinen, hedelmämäinen, kypsän luumumainen, lämmittävän pehmeä, tallimainen aromi. Maku on täyteläinen, tummahedelmämäinen, luumumainen, pehmeän tummasuklaamainen, kuiva, lakritsamainen, miellyttävän lämmittävä jälkimaku, jonka kruunaa katkeromainen pistävyys. Pullonpohjalle on laskeutunut hiivakerros, jonka sekoittaminen vahvistaa ainakin saaz-humalan katkeromaista pistävyyttä. Tasapainoinen, samettimaisen pehmeä, maukas, luonteikas, juotavuudeltaan miellyttävä.

Koffin portteri on olut, jonka voi todeta aidosti sopivan jälkiruokien, suklaan, suklaakakun, jäätelön, kuivattujen hedelmien, tuhdin sikarin jnpp kanssa.

Hyvin myönteisestä tuloksesta huolimatta testeihin aikaisemminkin osallistuneiden mielestä nyt ei ollut maisteltavana kaikkein paras valmistuserä: luonteeseen kaivataan – entuudestaan tuttua – moni-ilmeikkyyttä ja myös vankempaa täyteläisyyttä. Testissä ollut valmistuserä ei ollut erityisesn ikääntynyt: maisteltiin kuukauden verran Parasta Ennen –päiväyksen jälkeen.

Sinebrychoff Oy tunnus 2009Olut sijoittuu tyyliluokkaan ”(irish) dry stout”, suom. ’(irlantilaistyylinen) kuiva pintahiivaolut, stout’. Alkuperäinen, brittiläinen (lontoolainen) portteri ja stout on karhea, Koffia selvästi miedompi (4, jopa <4 – <6 %), ei niin hienostunut, mutta paahteinen, kuiva, täyteläinen. Nykyisin suositut stoutit ja portterit ovat usein todella vahvoja (8-12 %), usein vahvasti mausteisia, lähes viinimäisiä tai portviinimäisiä nautiskelujuomia. Monet yhdysvaltalaiset, tanskalaiset ja belgialaiset portterit ovat myös pitkäikäisiä, eli jatkuvassakin tuotannossa. (Orastavan olutkulttuurin maissa kuten Suomessa tällaisia erikoiseriä valmistetaan yhden kerran muutaman tuhannen litran eränä ja sitten ne poistuvat markkinoilta. – HUOM! Poikkeuksiakin on.)

Koffin portteri valittiin nykyisessä jokavuotisessa Suomen Paras Olut –kisassa ensimmäiseksi voittajaksi vuonna 2011. Ja aivan syystä. Ei ole Koffin portterin päihittäjää vieläkään löytynyt.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s