Black Ipa, Pyynikin Käsityöläispanimo Oy, Tampere (12-16)

pyynikinkpblackipaplo8,5 %-til., kantavierre 21,6 °P, katkeroainepitoisuus 60 (Alko 47,9) EBU, väri > 240 (313,0) EBC, tumma pintahiivaolut, suodattamaton ”black” India Pale Ale. Pyynikin Klassikot -sarja. Suositus tarjoilulämpötilaksi 6-10 ºC. Uutuus 2015.

Kertalasipullo 0,33 l. Alkon vähittäismyyntihinta 4,98 €. Hana olutravintoloissa. 

Pisteet 94 / 100.

Väri on tumma, musta, läpinäkymätön. Vaahto on ruskehtava, runsas, jättää laskeutuessaan rikkonaisia pitsikuvioita lasin reunalle, kestävä. Tuoksu on paahteinen, lakritsamainen, suoraviivainen. Maku on täyteläinen, pehmeän lakritsamainen, paahteinen, tasapainoinen, maukas, luonteikas.

PKP on ansioitunut portterivalmistaja. Tämän ”mustan IPAn” (huom! ’pale ale’, suom. ’kalpea’ tai ’vaalea olut’ eli ’musta (black)’ ei voi olla ’kalpea (pale)’) aromimaailma on hyvin portterimainen, eli onnistunut. Eikä 48 (Alko) / 60 (PKP) EBUn katkeroainepitoisuus vielä IPAa tee, varsinkaan jos mallaspohjakin on huomattavan vahva.

Valmistajan suositus IPA-maisen viileäksi tarjoilulämpötilaksi on myös selvästi virhe. Kaksin- ja kolminkertaisessa lämpötilassa (16-18 ºC) aromit nousevat edukseen, mukana jopa tyylikkään pehmeää hedelmämäisyyttä.

Ruokajuomana vahvan liharuuan ja grillatun kalan kanssa. Myös jälkiruokaolut sellaisenaan, ei ehkä niinkään portterin tapaan suklaan yms. kanssa.

Valmistuksessa käytetään pale ale-, kristalli-, karamelli-, musta- ja suklaamaltaita, paahdettua ohraa, suklaavehnää (?, valmistajan ilmoitus). Humalalajikkeet ovat target, saaz, centennial, cascade, amarillo ja citra.

PKP:n tuotevalikoimassa on myös mieto Black IPA (4,7 %).

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s