Samuel Adams Winter Lager, Boston Beer Company, Boston, Massachusetts, Yhdysvallat (11-14)

5,5 %-til., kantavierre 14,3 °P, katkeroainepitoisuus 26,4 EBU / 22 IBU, väri 49,5 EBC, tumma pohjahiivaolut, lager. Suositus tarjoilulämpötilaksi  ºC. Joulun ja talven kausiolut.

Kertalasipullo 0,355 l. Alkon vähittäismyyntihinta 3,99 €. Maahantuoja Servaali Oy, Hki.

Pisteet 88 / 100.

bostonbeercoSAwinterlagerploVäri on tumma, ruskea, läpinäkyvä, kirkas. Vaahto on ruskehtava, tiheä, niukka. Tuoksu on hedelmämäinen, luumumainen, paksu. maku on täyteläinen, pehmeän mallasmainen, hedelmämäinen, karamellimainen, makeahko, pähkinämäinen. Muistuttaa saksalaista Ayinger Winterbockia (6,7 %, Alko 4,58 € / 0,5 l.).

Valmistuksessa käytetään panimon omaa Pale-mallassekoitusta, karamelli- ja müchener-mallasta, vehnämallasta, saksalaisia Spalter- ja Hallertau Mittelfrüh -humalia, mausteina kanelia, inkivääriä ja appelsiininkuorta.

Ruokajuomana kinkun, paistin, ohraton, mausteisen risoton ja imelletyn perunalaatikon kanssa. Suomalaiseenkin joulupöytään siis.

Panimomestari C. James ”Jim” Koch, 65 (nyt 2014), perusti Boston Beer Companyn vuonna 1984 – tasan 30 vuotta sitten. Kuudennen polven oluentekijä Jim Koch otti tuotemerkikseen Samuel Adamsin, koska bostonilainen poliitikko oli vallankumouksellinen itsenäisyystaistelija ja brittihallintoa vastustavien teekutsujen isäntä. Ja mikä tärkeintä, Koch lisää, Samuel Adams (1722-1803) oli myös oluentekijä, joka oli perinyt taidon isältään.

Nyt Boston Beer Co on Yhdysvaltain suurin käsityöoluiden valmistaja. Tuotantolaitoksia on pääpanimon lisäksi Cincinnatissa ja Pennsylvaniassa. Erilaisia olutlaatuja on valikoimassa peräti 30 – mukana myös suomalaistyylinen Norse-sahti! Tuotteita on saatavilla 50 osavaltiossa ja ulkomailla 20 valtiossa.

USA:n olutmarkkinoilla käsityöoluet tosin nappaavat vain 6,5 % teollisten tuottajien hallitsemasta olutmarkkinasta. Kansainväliset konsernit Anheuser-Busch InBev NV (ABI), Belgia, SABMiller Plc (SAB), Lontoo, Iso Britannia ja Molson Coors Brewing Co. (TAP), Denver, USA tuottavat yhteensä 80 % amerikkalaisten oluista. Vuonna 2013 USA:n olutmarkkinat pienenivät kokonaisuudessaan 2 %, mutta käsityöoluet kasvattivat myyntiään 15 %. Taloustietotoimisto Bloombergin Billionaires Indexin mukaan Jim Koch nousi vuonna 2013 miljardöörien joukkoon.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s