Hoegaarden, Brouwerij Hoegaarden, Hoegaarden, Belgia / AB-Inbev SA/NV, Leuven, Belgia (06-09)

5,0 %-til., maustettu vehnäolut
Hana 0,5 l. Anniskeluhinta 6,70 e / 0,25 l.- 3,50 e. Maahantuoja Oy Sinebrychoff Ab / House of Beer.

hoegaardenlasinalustaVäri on vaalea, keltainen, samea. Vaahto on vitivalkoinen, hienojakoinen, tasainen, kestävä. Tuoksu on raikas, mausteinen, sitrusmainen. Maku on keskitäyteläinen, mausteinen, mustapippuria, sitrushedelmäinen, raikas. Olutta voi vielä terästää sitruunaviipaleella, mikä tosiaan myös sopii tässä yhteydessä. Hoegaarden kuuluu nauttia alkuperäisestä 8-kulmaisesta lasista, joka otetaan pakastimesta.

Vehnäolutta on valmistettu vuodesta 1445. 1900-luvun alussa Hoegaardenin pikkukaupungin tienoolla oli vielä 30 panimoa. Viimeisin panimo Brouwerij Tomsin, lopetti vehnäoluen valmistuksen vuonna 1957.

Nuori Pierre Celis, s. 1925, oli työskennellyt siellä apulaisena. Pierre Celis perusti uudenaikaisen panimon, Brouwerij Celis, vuonna 1966. Ensimmäisen keiton hän teki 13.03.1966 ja oluen nimi oli Oud Hoegaards Bier Biere Blanche. Vuonna 1978 Celis muutti panimon nimeksi Browerij De Kluis.

Panimo tuhoutui tulipalossa vuonna 1985 ja Celis joutui myymään alivakuutetun yhtiön Stella Artois –lagerpanimolle, joka fuusioitui vuonna 1988 Jupillen panimon kanssa ja InBev NV, entinen Interbrew, oli syntynyt.

Celis muutti noin vuonna 1990 Yhdysvaltoihin Teksasin Austiniin, jonne perusti erinomaisen mutta huono-onnisen panimon, Celis Brewery. Talousvaikeuksien takia Pierre Celis myi panimon Millerille, joka pian lopetti Austinin panimon.

Hoegaarden-oluiden tuotanto siirrettiin InBevin panimoon Jupilleen vuonna 2006, ja takaisin Hoegaardeniin vuonna 2008. Kuluttajat eivät hyväksyneet perinteisen panimon lopetusta eivätkä myöskään perinteisen vehnäoluen uudistamista.

Pierre Celis on muuttanut takaisin Belgiaan ja toiminut neuvonantajana esimerkiksi Brouwerij Sint Bernardilla ja kehittänyt kaksi maailmankuulua vehnäolutta St. Bernardus Wit (5,5 %) ja Grottenbier (6,5 %).

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s