Siperia Imperial Stout, Koskipanimo Oy, Tampere (11-05)

8,0 %-til., kantavierre 20,0 %, väri 300 EBC, katkeroainepitoisuus 100 EBU, tumma täysmallas-stout.

Hanassa Olutravintola Pikkulintu, Puotila, Hki, Tampereen Plevna-ravintoloissa.

plevnasiperiaimperialstout05lasinalustaHelsingin Puotilassa sijaitseva olutravintola Pikkulintu on teettänyt 5-vuotisjuhlapäivänsä merkeissä oman oluen tamperelaisessa Koskipanimossa, panimomestarina Sam Viitaniemi. Tavoitteena oli Suomen katkeroisin olut, EBU-asteikolla alunperin 100 + Pikkulinnun toimintavuodet eli 105. Laboratorion mittaustulos valmiista tuotteesta on tasan 100 eli uusi avaus on joka tapauksessa tehty. Aikaisemmin katkeroisin suomalaisolut on helsinkiläisen Stadin Panimon Alpo’s IPA, 85 EBU (European Bitterness Unit – eurooppalaisten panimoiden liiton laatiman kriteeristön mukaisesti). Alpo’s IPA on valmistettu Helsingin Ruoholahdessa sijaitsevan olutravintola One Pint Pubin tilauksesta. Nimi on kunnianosoitus edesmenneelle kirjailija Alpo Ruuthille, joka asui samassa talossa olutravintolan yläpuolella.

Siperia Imperial Stoutin ensimmäinen valmistuserä on 1250 litraa ja sitä on saatavilla olutravintola Pikkulinnussa (Hki) 11.11.2005 alkaen ja hieman myöhemmin myös Plevnassa Tampereella. Pikkulinnun ravintoloitsija Markku Ristevirta kertoo halunneensa alunperin uudenlaisen, kunnon oluen, jonka työnimi oli ”Brutal”. Panimomestari Sam Viitaniemen ensikommentti oli ollut, että ”sellaista Brutalia juon kyllä minä ja sinä, mutta ei kukaan muu!” Melkoisen mukavasti juotavan Siperian nyt valmistuttua Ristevirta haaveilee, että seuraava erä voisi sitten olla ”Siperia Brutal”.

Juhlaolut Siperia Imperial Stout on väriltään läpinäkymättömän musta. Vaahto on vahva, ruskehtava, maitokahvimainen. Tuoksu on vaimean hedelmäinen, paahteinen. Maku on hedelmäinen, lähes pirskahtelevan sitrusmainen ja omenainen. Maltaisuus ja hedelmäisyys peittää humaloiden katkeroisuuden varsin tehokkaasti. Valmistuksessa on käytetty neljää humalalajiketta: Mount-Hood, Simcoe, Tomahawk ja Vanguard.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s